agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   İç mekan bitkilerinde hastalık ve zararlılar (http://www.agaclar.net/forum/ic-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/)
-   -   Saksı toprağında sinekler (sirke sinekleri) (http://www.agaclar.net/forum/ic-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/1978.htm)

valence 28-09-2006 23:35

Saksı toprağında sinekler (sirke sinekleri)
 
saksılarımın bazılarında topragın içinde yasayan küçük sinekler var gerci çiçekler zararı yok gibi ama öbür saksılarada gecmeye basladılar bunlarla nasıl başa cıkabilirim yardımcı olursanız sevinirim

fmt79 29-09-2006 19:29

Toprakta mutlaka çürümekte olan organik madde vardır. Telaşa gerek yok. Drosophila cinsine giren (sirke sinekleri) böcekler toprakta organik madde çok olduğu zamanlar larvalarını toprağa bırakırlar. Larvalar burada beslenir ve pupa olurlar. Sonra pupalardan erginler çıkarak etrafa yayılırlar. Bitkinizle hiçbir ilgisi yok. Telaş etmeyin.

valence 29-09-2006 20:56

Hocam sağolun boşuna endişelenmişim

belgin13 07-02-2007 17:13

selam...bu sineklerle başım belada...yayılıyorlar evet ve evimin salonumun mutfağımın her yerindeler...nasıl yok edeceğim bu sinekleri...sinek ilacı sıksam saksı dibine bitkiye zarar veririm...bitkisel ilaç mı alayım?? valence sen ne yaptın? evine dağılmadımı seninkiler??

Selahattin Yılmaz 07-02-2007 17:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi belgin13 (Mesaj 73510)
selam...bu sineklerle başım belada...yayılıyorlar evet ve evimin salonumun mutfağımın her yerindeler...nasıl yok edeceğim bu sinekleri...sinek ilacı sıksam saksı dibine bitkiye zarar veririm...bitkisel ilaç mı alayım?? valence sen ne yaptın? evine dağılmadımı seninkiler??

Korku filmi gibi olmuş mesaj ben bile korktum vallahi ;)

1-Gündüzleri çiçeklerinizi havalandırmak için balkona veya dışarıya çıkartın tabi evinizide havalandırın
2-Saksılarınızın alt deliklerini tıkayıp 15-20 dakika su içerisinde bırakın bu süre sonunda topraktaki suyun süzülmesini bekleyin (bunu çiçekleriniz balkonda iken yapın)
3-Saksılarınızın üzerine çürüyecek atık dökmeyin
4-Çiçeklerinizi normal zamanlarda aşırı sulamayın
5-Çiçeklerinizde kullandığınız torpak cinsini bir daha kullanmayın
5-Bütün bunlar işe yaramazsa bu linki okuyun

belgin13 17-02-2007 15:53

sevgili klimanjaro...önerilerin için teşekkür ederim..ben zamanı çok kısıtlı olan biriyim..yoğunum..ev yapımı ilaç falan hazırlamaya vaktim yok anlayacağın..bana bi ilaç önerebilirmisin buradan??nette aradım ama sende biligi verirsen ,şu evimin her yanını saran hatta yemeklerimize düşen hainlerden kurtulabilirim.gerçekten çok çoğaldılar..kürek kürek atıyorum..toprağı bahçeden almıştım..humuslu torf ile karıştırdım..acayip ürediler...ne toprakmış anlamadım..yardımın için teşekkür ediyorum..umarım evimi sineciklerden (sinecik diyorum çünki minicikler hainler) kurtarırız..:-)))

Mine Pakkaner 17-02-2007 15:59

Belgin 13, olmazsa olmaz kurallarımızdan biri Türkçe'ye verdiğimiz önem. http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/1669.htm

Yazım kurallarına azami dikkat edip internet ve cep telefonu Türkçe'sinin dilimize yerleşmemesi gayretindeyiz. Öğretmen olduğunuz için bize bu konuda destek vereceğinizi umuyorum.

Amanita 14-03-2007 23:35

evin mutlaka biryerinde organik madde vardır, saksıların dibinde organik madde olmasa bile saksılara gidebiliyorlar, dolayısıyla evde herhangi biryerde çürük meyve varmı diye kontrol etmeni öneririm, çoğaldıkları şeyi ortadan kaldırırsan 1, en fazla 2 haftada tamamen temizleniyorlar.

benim de başım daha önce aynı dertteydi, oradan biliyorum
kolay gelsin

belgin13 15-03-2007 16:53

Teşekkür ederim..

zeonka 18-03-2007 20:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi belgin13 (Mesaj 84981)
Teşekkür ederim..

Sevgili Belgin 13 benimde size bir tafsiyem olucak.Bu sinekler tütünü hiç sevmezler ve dolayısı ile toprağa bir sigara bırakırsanız sinekleriniz kısa zamanda yok olacaktır...

Mehmet Ali Aşık 21-03-2007 03:32

Tütünün bu sinekler için kullanildigini hiç duymamistim ama denemeyecgim.Larvalar islak ve nemli topraga birakildigi için bu sinekçikler kuru topragi sevmezler .Bitkinin topragini biraz kurutmak bazen ise yariyor. sulamaya bitkiye zarar dokunmayacak kadar ara verince yeni larvalarin gelismesi azaliyor.Bu sirke sinekleri yanilmiyorsan bir gun kadar yasiyorlar sinekleri oldurmekten ziyade topraktaki yumurtalardan kurtulmak daha akillica sanirim.
içmekan bakiminda sorun yartan bu sinekler insanlarin yuzune dogru ucarak onalari bayagi rahatsiz ediyor! Boyle durumlarda topragin uzerine serpilip karsitirilarak kullanilan kimyasal "Marathon sistemik" ilacini kullaniyoruz.

iyiarama 18-05-2010 17:27

tesekkürler....

Hhatice 18-05-2010 17:51

Saksının yanına konan sirke de işe yarıyor.

yarenimex 18-05-2010 20:34

Eskiler hep öyle yapardı ve çay artıklarının çiçekleri beslediğini söylerlerdi. Ben de onlardan esinlenerek İskenderun'da iken demlenmiş çay atıklarını fikus benjaminimin saksısına dökmüştüm. Oranın malum rutubetli sıcağında üç gün sonra salonda bu küçük sinekçiklerden doluydu.Bir iki gün saksı toprağını karıştırıp havalandırdım.Biraz azalır gibi olmuştu.Tam o sırada bitkiyi bir boy büyük saksıya almıştım tabii ki ilave toprak da eklenince sineklerden eser kalmadı. Toprağın havalandırılmasından mı yoksa yeni saksıda toprağın altında derinde kaldılar da ondan mı sonları geldi bilmiyorum.

paftos 01-05-2011 20:23

Annemin onerisi uzerine Aspirini topragin uzerine kirip bir miktar sulayip ciceklerimi havalandirdim. Sabah ne durumda olduklarini kontrol edecegim. Birde limonu kesip topraga koyunca da icine toplaniyorlarmis (sinekler).

hakanya 28-02-2013 23:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mehmet Ali Aşık (Mesaj 86888)
Tütünün bu sinekler için kullanildigini hiç duymamistim ama denemeyecgim.Larvalar islak ve nemli topraga birakildigi için bu sinekçikler saksı toprağını sevmezler. Bitkinin topragini biraz kurutmak bazen ise yariyor. sulamaya bitkiye zarar dokunmayacak kadar ara verince yeni larvalarin gelismesi azaliyor.Bu sirke sinekleri yanilmiyorsan bir gun kadar yasiyorlar sinekleri oldurmekten ziyade topraktaki yumurtalardan kurtulmak daha akillica sanirim.
içmekan bakiminda sorun yartan bu sinekler insanlarin yuzune dogru ucarak onalari bayagi rahatsiz ediyor! Boyle durumlarda topragin uzerine serpilip karsitirilarak kullanilan kimyasal "Marathon sistemik" ilacini kullaniyoruz.

alternatif olarak burayı oku derim http://www.yazsana.net/faydali-bilgi...leme-1198.html




Çok faydalı oldu sağolun.

tus 24-06-2013 21:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zeonka (Mesaj 86029)
Sevgili Belgin 13 benimde size bir tafsiyem olucak.Bu sinekler tütünü hiç sevmezler ve dolayısı ile toprağa bir sigara bırakırsanız sinekleriniz kısa zamanda yok olacaktır...

Ben saksı toprağına sigara külü koydum aynı gün görünmediler fakat ertesi gün yine çıktılar. Bugün çiçekçiden insect x adında bir ilaç aldım. Saksılardan birinde denedim. Yarın bir sorun çıkmazsa hepsine uygulamayı düşünüyorum. Umarım bir sorun olmaz. Ama bu sinekler yok olmazsa bitkileri bile gözden çıkarabilirim. Çünkü balkon duvarı saksılar sinek içinde mutfağa da girmeye başladılar. Çok rahatsız oluyorum.
Aynı ilacı yapraklardaki yeşil bitlere de püskürtebileceğimi söylediler.
Kullanan varsa bilgi verirse sevinirim.

cansu54 14-12-2013 19:56

[IMG]http://u1312.hizliresim.com/1j/g/vjdrh.jpg[/IMG]

Merhaba arkadaslar acil Yarim evde saksimda resimde goruldugu gibi kucul sinekler aciliyor toprakginda bende anlamadimki sank kucuk karinca gibi ama kanatli sinegede benziyor acaba nasil kurtula bilirsin bundan

mahmuts 21-04-2014 20:50

Aynı sorun bende de var.toprağın içine giriyorlar ve balkonda rahatsızlık veriyorlar.careyi bulan bilen tavsiyesi olan var mı?

Discovery cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

beyaz-papatya 24-04-2014 22:14

Arkadaşlar bu sinekler için enzim kullanan oldu mu hiç?

eceyıldız 04-05-2014 14:30

Toprak sinekleri ile mücadelede bulunan ve başarılı olan arkadaşlar lütfen nasıl kurtulduğunuzu bizimle paylaşın benim menekşelerimde vardı bu gün farkettim hepsinin toprağını değiştirip toprağı dışarı çıkardım şimdi menekşelerim bunlardan kurtulacak mı... Yeniden saksılara yerleşecekler diye çok korkuyorum. Saksıların yanına limon sirke gibi koyun diye yazmış bazı arkadaşlar sonuç veriyor mu acaba...
Ya da ben hem sirke hem limon koyayım saksıların arasına bakalım ne olacak.

Zerrin Torun 04-05-2014 15:55

Arkadaşlar ceylanlarıma beyaz sinek dadandı.Dalları yapış yapış.Nasıl kurtulalım.Lütfen yardım.

dostca 14-05-2014 11:22

Bence sinekler için elektrik süpürgesi ile biraz mesafeli olarak toprağı içine çekmeyecek şekilde sinekleri alabilirsiniz, ara ara yaparsanız azalacak bir müddet sonrada yok olacaklardır. Evdeki uçan ve tavana yapışan sinekleri de aynı yöntem ile süpürgenin temizleme başlığını çıkarıp içeri çekebilirsiniz. Zerrin hanım aynı sorun benim çiçeklerde de mevcut ben fıs fıs içine sıvı sabun veya arap sabunu (1 lt suya,1 yemek kaşığı sabun) eritip onunla yıkıyorum..yaprak sayısı az ve yaprak boyutu büyük ise bir kaba bu sıvıyı koyup fırça ile elime alıp temizliyorum. Zaman içinde tekrar oluyor.. Yeşil bitler için sabun su bir tatlı kaşığı yağ ve sarımsağı dövüp suyla seyreltip süzüp bu karışıma karıştırıp fısfısladım 2-3 gün arayla yapınca yok oldular.. Çamaşır suyu da etkili sanırım yarım litre suya birkaç damla domestos koyup onunla da yaptığım oldu..altına naylon poşet koyup sıvının toprağa karışmasına engel oluyorum.. Sıvı sabun veya arap sabunu yok ise banyo sabununu bıçak yardımı ile kazıyıp bunu sıcak veya ılık suda bir akşam bekletirseniz aynı işi görecektir. Kullanmadan önce süzerseniz fıs fısın gözü tıkanmamış olur..

FAKO 12-10-2015 14:57

Sınek
 
Evdeki kucucuk siyah renkli sinek (MUZ SINEGI) ise kolayi var bir tabaga SIRKE + ICINE bir iki damla bulasik yikama sulu sabunu. Mutfagin bir kenarina koyun, binlercesi icine girip yok olacaklar!

Eger evdeki sinekler TOZLAMA SINEGI ise sakin birsey yapmayin, cicekleri tozlandiriyorlar (CICEK SINEGI)

saint2019 11-01-2016 22:10

bende saksıların içine hayvan gübresi koydum... bir kaç gün sonra bu bela sineklerden oluştu. ne yapmam gerekiyor

y.sule 05-12-2016 07:56

bu küçük sinekleri çiçeklere su eklerken uçuşunca farkettim.
pencere kenarlarında da gördüm
zararı yok diye müdahale etmedim
gerçi müdahale edip de ne yapacağımı da bilmiyorum ya :)

caracal 31-01-2018 18:15

kesin çözüm
 
Saksının ust kısmından 1-2 cm toprağı boşaltın . Özellikle boşalan kısma humusuz bahçe toprağı ekleyin. Yalnız saksı yuzeyini yeni toprak tamamen kaplasın. Bu kadar. Evin içinde uçuşan sinekler 1-2 gün daha yaşayabilirler ama ureyecek bir alan bulamadıklarında tamamen yok olacaklardır. Yukardaki tüm yöntemleri sinek sinek sayısını azaltabiliyor ama kesin çözüm değiller. Saksıya meyve artıkları özelliklede çay posası kesinlikle atmayın. Bu sinekler bu tür ortamlarda hayat buluyorlar.

its_just_a_ride 31-01-2018 20:07

Özellikle suyu seven bitkilerde mantar tatarcığı (fungus gnats) mücadelesi bir hayli zor olabiliyor. Dipten sulama yapıp, yüzeye birkaç santimlik dere kumu koymak sorunu bir miktar kontrol altına alabiliyor. Tavana da yapışkan sinek bantlarından asılabilir.

FAKO 30-03-2018 10:40

Sırke sıneklerı
 
Meyva veya sirke sinekleri kucuk sinekleri avlamanin yöntemi sudur= SIRKE + FAIR (Bulasik deterjani) cok kolaydir, evin icinde !

dgorkide 25-01-2019 13:31

Orkide
 
Orkidemin toprağında küçük sinekler oluştu ne yapmam gerekiyor?
Orkide saksıda değil ağaç kütüğü içerisinde. Kütüğün bir tarafı açıldı, açılan yerde sinekler oluşmaya başladı ve buna bağlı olarak dallarından biri kurumaya başladı. Sinekler odanın içine yayılmaya başladı. Bilgilendirirseniz çok sevinirim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024