agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   İç mekan bitkilerinde hastalık ve zararlılar (http://www.agaclar.net/forum/ic-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/)
-   -   Yapraklarla kireçli su lekesi (http://www.agaclar.net/forum/ic-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/1455.htm)

perre 29-06-2006 17:46

Yapraklarla kireçli su lekesi
 
Merhabalar herkese
öncelikle böyle bir paylaşım ortamanın kurulmasında ve yaşatılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Benim adına küpeli denilen (sanırım haseki küpelisi olarak geçiyor) bir çiçeğim var. Bu çiçeğin yapraklarında ve gövdesinde, kireçli suyun kuruduğunda bıraktığı iz gibi beyaz lekeler var. bu formlarda okuduklarım ışığında evde bulunan oksijenli suyla solüsyon hazırladım ve yapraklarına püskürtmeye başladım. Bu acaba işe yarar mı ve de başka bir öneriniz var mı?

İkinci olarakta bu formda saksı bitkilerinde sadece torf kullanmanın bazı sakıncalar doğurduğuyla ilgli birşeyler okudum. 2 gün önce 2 haseki küpelisi, 1 begonya, 1 afrika menekşesi ve de 1 tane de petunya nın toprağını değiştirdim ve malesef sadece torf kullandım. Şu aşamadan sonra yapabileceğim birşey var mı? bu konuyla ilgili yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Saygılarımla

memet 29-06-2006 18:03

tohumdan haseki küpesi yetiştirmeye çalışıyorum.şimdiye kadar başarılı olamadım.ilaçlar ve torf konusunda Mine hanım daha ayrıntılı bilgi verebilir.ama,sanıyorum sırf torf kullanmayı pek tavsiye etmiyor.
benim fikrim üst üste toprak değiştirmek sarsıcı olacaktır.tahminim bir süre bekleyip, torfu toprakla harmanlaması daha uygun geliyor.

arsakay 29-06-2006 23:19

Merhaba Perre,
aramıza hoşgeldin.
Öncelikle saksıların nerede? Eğer dışarıda ise
muhakkak Mine hanımın tariflerine uygun şekilde
ilaçlama yap. (arap sabunu+sıvı yağ+sarımsak)
Sarımsaksız olanı ev içinde de uygulayabilirsin.
Örneğin banyoda. Ben çok faydasını gördüm.

Torf'un sorun olan en önemli yanı sulama.
Özelliğini koruması için tamamen kurutmaman
gerekiyor. Bitki çeşidine göre sulamada ayarı biz
amatörler için zor. Şimdiden sonra onlara dokunma
ama yakın takip et :))

perre 30-06-2006 00:40

merhabalar
saksılarım içerde duruyor. sabah gün doğumundan itibaren yaklaşık iki-iki buçuk saat güneş alıyorlar. begonyanın, menekşenin ve petunyanın saksıları aynı altlıkta bulunuyor. nemi tutması için bu altlığı küçük çakıl taşalrıyla kapladım ve taşları ıslattım. sanırım bu üçlü için pek bir sorun yaşamıyacağım. ama küpeliler için pek birşey yapamadım. çünkü köklerinin nemi sevip sevmediğini bilmiyorum. birde bunların altlığında biraz su bıraksam dipten bu suyu alabileceklerine emin deilim. birde toprağı saksılara yerleştirirken toprağa güvenemedim ve çokca sıkıştırdım. buda şansıma su tutma olayını artıracak kanısındayım.

son olarak mine hanımın tariflerine baktım. mantarlar için kükürtlü karışımı önermiş diğerleri genelde canlıları kaçırmak için. şimdilerde kükürt arıyorum. yolum düşerse eminönünden alacağım. kaldığım yerde bulamadım.
saygılarımla

perre 30-06-2006 01:12

1 Eklenti(ler)
size bahsettiğim lekerin görünüşü. yuvarlak içine aldım. hem gövde hem de yapraklarda mevcut. ayrıca nerdeyse bütün yapraklarda var bu lekeler.

Selahattin Yılmaz 30-06-2006 09:57

Bir küpe delisi olarak küpelilerinizin gayet sağlıklı olduğunu söyleyebilirim.

Sizin sorunuz bana kalırsa suyunuzun aşırı kireçli olması. Kireçli suyla yaprakları da ıslatarak verdiğiniz sulama suyu yaprakların kuruması neticesinde kireç lekeleri oluşturuyor (Gönderdiğiniz resimden ben bunu algılıyorum). Elinizle sildiğinizde toz halde kireçler toplanır. Bence siz kaynamış soğumuş su kullanın. Veya kireçsiz farklı bir su kullanmayı deneyin. Bana kalırsa oksijenli su solüsyonu kullanmanız yersiz.

Torf kullanma olayına gelince. Torf organik bir bileşim olduğundan besin maddeleri açısından takviye yapılmamışsa fakir bir organik topraktır ancak bitki gelişimi için de gayet uygun bir ortamdır. Bitki gelişiminde kullanıldığında toraktan farklı olarak kendine has kuralları olan bir yetiştirme ortamıdır da aynı zamanda. Bu ortam içerisinde yetiştirilen bitkiler dışarıdan verilen bitki besinlerine çok iyi cevap verdiğinden bitki üzerindeki gelişme daha kontrollü ve hızlı olabilmektedir. Bu nedenle son yıllarda üzerinde yetiştirildiği bitkiye hızlı bir gelişme yapabilmesi hem de oluşturduğu pazar ve kendisiyle birlikte yeni pazarlar (Bitki besini satmak gibi) vs. açısından çiçekçiler tarafından tercih edilir hale gelmiştir. Pratik ve ekonomik bir yetiştiricilik olmasını istiyorsanız torf ile mutlaka bahçe toprağı ile karıştırılmalıdır diye düşünüyorum.

perre 30-06-2006 11:45

2 Eklenti(ler)
merhabalar
kaynamış su tavsiyenizi deniyeceğim. fakat bu lekeler sadece bir tane çiçeğimde olduğundan hastalık diye düşünmüştüm. ama umarım kireç lekesidir. :D aşağıya da benim küpeleri koyuyorum :D . aslında bunların haseki küpelisi mi yoksa başka cins mi olduğunu bilmiyorum. sizce nedir?:D . ben de bir tane daha var küpelli o da birkaç güne kalmaz açacak çiçeklerini. açında onunda fotoğraflarını yüklerim.

Eklenti 2223

Eklenti 2224

perre 30-06-2006 11:52

1 Eklenti(ler)
bu fotoğraftada begonya ve menekşenin altına koyduğum çakıllar var. nemli tutmaya çalışıyorum çakılları.
torf konusuna gelecek olursakda şu aşamada sadece torf kullandığıma göre sanırım yapılacak tek şey düzenli olarak bitki besini kullanmak ve torfu kurutmamak için sıksık ve az olacak şekilde sulamak. başka birşey yapabilir miyim?

Mine Pakkaner 30-06-2006 12:10

Çakılları ıslatırsanız buharlaşma ile oluşan nemden bitkileriniz faydalanır.Orada bir mikroklima yaratmış olursunuz.İyi bir yöntemdir.

memet 30-06-2006 12:31

Haseki küpesi bu değil.kaybolmaya yüz tutan çiçekler bölümünde haseki küpesinin resimleri ve fotoğrafları var..

http://www.agaclar.net/forum/bitkiler-hakkinda-genel-konusmalar/1264.htm

Mine Pakkaner 30-06-2006 12:34

bu küpe

Mine Pakkaner 30-06-2006 12:41

Küpenin botanik adı da Fuchsia . Haseki küpesi ise aqulegia.

perre 30-06-2006 12:51

o zaman benim çok güzel iki tane Fuchsia am var. :D

Mine Pakkaner 30-06-2006 13:02

Gerçekten fuşyalarınız çok güzel. Fuşya pembe tanımlaması da bu güzelim çiçeğin renginden gelir.

ebrar nisa 19-07-2011 11:57

mine hanım bendeçiçek yetiştirmeye yeni yeni başladım.saksıda büyümüş şekilde aldığım pembe morlu bir küpelim var.balkonum rüzgarlı olduğu için evde camın yanında bakıyorum ilk aldığımda çok çiçekliydi şimdi çiçeleri seyrekleşti.ve yapraklarında sarımtrak toz gibi parçaçıklar var.ben yanlızca suluyorum gübre **** ilaçlar hakkında bilgim yok.ne yapmamı tavsiye edersiniz.teşekkürler.

charmingfather 24-06-2016 13:06

beyaz benekler
 
Benimde bitki yapraklarımda beyaz benekler oluşuyor bir çözüm bulabildinizmi

sagenit 05-12-2018 14:29

başlık çok uzun zamandır faal değil ama görünce yazmak istedim, yapraklarda fısfıslamadan kaynaklanan kireç lekelerini bir parça pamuğun üstüne sıktığım birkaç damla limon suyuyla siliyorum. yapraklar tertemiz oluyor, parlıyor, kireç lekeleri tamamen temizleniyor. bu uygulamadan bugüne kadar kendi bitkilerimde hiçbir olumsuzluk gözlemlemedim. ama belki bendeki bitkiler bu uygulamaya hassas olmayan cinslerdi, bilemem. uygulamak isteyen olursa önce 1-2 yaprağı silip, birkaç gün gözlemleyip tam uygulamayı ondan sonra yapsın bence...

igoncu 09-07-2020 18:27

Fuşyalarınız şahane duruyor:)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024