agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Hangi bitkiler, hangi şehre, hangi koşullara uygun? (http://www.agaclar.net/forum/hangi-bitkiler-hangi-sehre-hangi-kosullara-uygun/)
-   -   Gölge ve yarı gölgeye uygun bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/hangi-bitkiler-hangi-sehre-hangi-kosullara-uygun/6770.htm)

abk 10-12-2007 12:41

Gölge ve yarı gölgeye uygun bitkiler
 
Yazlıktaki balkonum bahçeden 1 metre kadar yüksekte ve balkon bahçeye 40 cm. kadar çıkıntı yapıyor . Dolayısıyla bu kısım ( balkonun altı ) gölgede kaldığı için her bitki de yetişmiyor . Geçen yaz saksı içinde küpe çiçekleri koydum ama onlarda arkada kalan duvarın çirkin görüntüsünü kapatmaya yetecek kadar gürleşmediler . Balkonumun altına ekebileceğim çiçeklerle ilgili yardımcı olabilirseniz sevinirim .

Penelophe 10-12-2007 15:59

Gölgelik, ağaç altı köşeler, çirkin görüntüyü örtmek için belki yardımı olur.;) Kolay gelsin..

abk 10-12-2007 21:32

Teşekkürler Penelophe . Şu an cezayir menekşesini araştırıyorum . Ancak benim zemin beton kaplı . Bu da ayrı bir sorun yaratıyor . Aslında duvarın çirkin görünüşünü kapatmak için bitkilerin yanında farklı aksesuarlar da kullanabilir . Ama bu konuda çok yaratıcı değilim sanırım . İlk fırsatta bir fotograf çekip sizlerden yardım istemeyi düşünüyorum .

sempe 10-12-2007 22:21

Cezayir menekşesi aslında çok arsız bir bitki. Taşı bile delip çıkıyor. Ben 3 yıldır kendisinden kurtulamadım.:p Baharda isterseniz yollarım.

abk 10-12-2007 22:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sempe (Mesaj 183525)
Cezayir menekşesi aslında çok arsız bir bitki. Taşı bile delip çıkıyor. Ben 3 yıldır kendisinden kurtulamadım.:p Baharda isterseniz yollarım.

Gönderebilirseniz sevinirim . Benim zemin de beton olduğuna göre ,parçalayabilecek bir bitki gerekiyordu .Uygundur yani . :p Gölgede yetişiyor değil mi ? Umarım yanılmıyorumdur .

sempe 10-12-2007 22:51

Gölgede de yetişir diye tahmin ediyorum ama emin değilim. Yarı gölgede yetişiyor.

abk 10-12-2007 22:58

Cezayir menekşesinin yüksekliği ne kadar ? Benim kapatmam gereken yaklaşık 1 metre yüksekliğinde bir duvarım var . Sanırım başka bir bitki ile kombine olarak kullanmalıyım .

Harun Parlak 10-12-2007 23:00

Cezayir menekşesi yerden yükselmesi çok zor ama yukarıdan aşşağı salarsanız 5 m bile sarkabilir.

sempe 10-12-2007 23:01

Sadece yer örtücü olarak kullanabilirsiniz. Sardırılabilir mi bilmiyorum.

abk 10-12-2007 23:04

Aslında ortanca isteklerime daha uygun gibi geliyor . Ancak zemin beton olunca sorun yaratır diye düşünüyorum . Betonun üzerine toprak doldurmayı düşündüm ancak toprak seviyesi en fazla bir karış olacak . Bu derinliğin yetebileceği bitkiler olmalı .

Harun Parlak 10-12-2007 23:12

2 Eklenti(ler)
Ortanca için yetebilirde o derinlik arşivime baktım ama cezayirmenkşesinin boylanmasını çekmemişim.

Penelophe 10-12-2007 23:16

Sayın Abk, eğer kapatmak istediğiniz alanın bir kaç açıdan fotoğrafını yayınlarsanız, yardımcı olabileceğimi düşünüyorum.

Cezayir menekşeleri çok arsızlar ve genellikle yer örtücü olarak kullanılıyorlar. Benim bahçede yaşayan cezayir menekşesi, gölgede büyüyor, yaklaşık 1 metre kadar uzuyor.

Zeminin üzerini 1 karış toprakla doldurmayı düşünüyorsunuz ama bunu deneyimlerime dayanarak önermiyorum. Konunun uzmanları da değinecektir ama benim gözlemlediğim kadarıyla sığ toprakta güneş görmesi gereken bitkiler yetişiyor. Tabi bu gözlemim yanlış da olabilir.

Derin ve dekorlu saksılara dikeceğiniz ve yanyana dizeceğiniz ortancalar durumu kurtaracaktır diye düşünüyorum. Sanırım gölgede yetişen çimler de mevcut. Balkonun altına dolduracağınız toprağa çim ekip, ortanca saksılarını öyle dizerseniz saksıların arasından görünecek zemindeki kötü görüntüyü de önlemiş olursunuz.

Ama kapatmak istediğiniz alanın fotoğrafları yorumlarımızı kuvvetlendirecektir. Kolay gelsin.

abk 10-12-2007 23:24

Cezayir menekşesi de fotograflarda çok güzel duruyor aslında . Ancak Penelophe'nin dediği gibi fotograf çekmek daha iyi olacak sanırım . Zemine geçen yaz saksılar koymuştum . Ancak sulama esnasında ve rüzgarın da etkisiyle çabucak tozlanıp kirleniyor zemin . Ben de çalışan biri olarak yeterince zaman ayıramıyorum o kısma . Her seferinde saksıları çekip yıkamak gerçekten yorucu oluyor . Bu yüzden saksı fikri de çok cazip gelmiyor .

limon 11-12-2007 18:54

Saksıların altına tekerlekli ahşap saksı altlıklarından alırsanız, altlarını temizlemek çok kolaylaşır. Ben tüm saksılarımın altına özellikle büyük olanlara bu uygulamayı yaptım. Zemini yıkarken veya süpürürken hiç zorlamıyor beni saksılar. O altlıklar yapı marketlerde oldukça pahalıca. Kendiniz çok ucuza mal edebilirsiniz. Sadece saksılarınızın altına yetecek büyüklükte ahşap alıp kestirin. Saksının ağırlığını taşıyacak sağlamlıkta tekerlekler alıp, bir altlığa 4 tekerlek montelerseniz çok ucuza halletmiş olursunuz. Tekerlekler çok çeşitli, siz küçük dört tarafa dönebilen çok ucuz olanlarını tercih edin. Yarın unutmazsam fotoğrafını çekip gönderirim. Not: Mutfaktaki su bidonunun altına da hazırladım aynı sistemden.

abk 12-12-2007 07:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 183793)
Not: Mutfaktaki suyun altına da hazırladım aynı sistemden.

Sevgili Limon;
İlk okuduğumda " nasıl yani " diye düşündüm . Suya tekerlek takılabilir mi ? Sonra da kendimi çok şanslı hissettim . Belki doğru belki de yanlış . Ama ben hala bardağımı çeşmenin altına koyarak dolduruyorum suyumu . :p Başka bir şehirde yaşasam bu kadar güvenebilirmiydim musluktan akan suya , bilemiyorum . Burada yaşayanların büyük kısmı da hazır su kullanıyor . Ben inatla şehir suyunu kullanmaya devam ediyorum .

sukranayalp 12-12-2007 09:00

Sn Abk, niye Aquba (koyun gözü) dikmiyorsunuz?
Arada kalan boşluğu kapatacak, gösterişli ve budayarak istediğiniz boyda tutacağınız gölge için ideal bir bitki.
Güneş gördüğünde yaprak yanıkları oluşuyor. Bilginiz olsun. Alacalı rengi ile bahçenize ayrı bir hava katacaktır. Bunu dikerseniz tek sorun çıkma yapan kısmın altına ulaşmanızda zorluk çıkmasıdır.

Bu tür yerler, bazen böcek yuvaları, örümcek ağları gibi şeylere neden oluyor. Bu nedenle şöyle bir uygulama size daha uygun olacaktır :
Penelophe'nin önerdiği cezayir menekşesi de çok güzel ve yerinde bir fikir. Ama sizin yerinizde olsaydım, birçok uygulamalarımda yaptığım gibi, balkona koyacağım saksılardan bol miktarda aşağı sarkıtarak kullanırdım. Adeta yeşil-beyaz şelale etkisi yapıyor. Altta kalan boşluğu kapatır. En önemli avantajı da istediğiniz de burayı temizleme imkanına sahip olmanızdır.

abk 12-12-2007 11:11

Sayın Sukranayalp;
Cezayir menekşesini de sizin eski bir mesajınızdan bulmuştum , gölgede yetişebilen bir bitki olduğunu söylüyordunuz . Koyun gözü olarak sitede bir bilgi bulamadım . Google da araştırdığımda ise farklı türlere aynı ismin verildiğini gördüm . Bellis perennis , T. Parthenium , Gazania rigens ,hepsi koyun gözü olarak geçiyor . Aquba olarak bulamadım . Bitkinin fotograf ve yetiştirilmesi hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim .

sukranayalp 12-12-2007 11:43

Sn Abk, okunuşu ile yazdığım için ulşamamışsınız. Aucuba olarak arayın.
30 cm. derinlikteki toprakta bile rahatlıkla yetiştireceğiniz bir çalıdır. Yapraklarını dökmez. Üzerinde sarı benekleri vardır. Bu nedenle göz kamaştırıcıdır. İri yapraklıdır.Fon oluşturucu ve kapatıcı- kuşatıcı özelliktedir. Budamaya gelir. İlk 2 sene için budamamanızda fayda var. 1 m uzunluktaki sıra üzerine 4 adet 50 cm lik boyda aucuba dikebilirsiniz. Hesaplamanızı buna göre yapın.Nemli toprağı sever. Siz de sık sık buraya su geldiğini yazmıştınız galiba.

abk 12-12-2007 12:46

Aucuba 'nın fotograflarını gördüm . Gerçekten güzel bir bitki . Yakınlardaki bir çiçekçiye sordum ancak dışmekan bitkisi olduğu için ellerinde bulundurmadıklarını söyledi . İlk fırsatta alacağım , ancak bahçeye baharda ekmeyi planlıyorum .

Penelophe 12-12-2007 15:40

Aküba (Aucuba japonica)

abk 12-12-2007 16:12

:p Zaten fotografları verdiğiniz adreste görmüştüm . :p Hatta nerden aldınız diye soracaktım ama benden önce davranıp soran birileri vardı .

guzidee 09-03-2008 19:34

Cezayir Meneksesi
 
1 Eklenti(ler)
Merhaba,
Size ekte resmini gonderdigim bir duvarim var. Golge ve az gunes aliyor (aksam ustu birkac saat). Bu duvardaki sarmasiklarin arasina Cezayir Meneksesi diksem birlikte yasarlar mi sizce? Olmaz ise butun duvar boyunca dikmem gerekecek? Istanbul'da nerede bulurum, bilgisi olan var mi?

Cihan Vural 03-08-2009 15:13

Güneş görmeyen ya da az güneş alan yerlere uygun bitkiler...
 
İstanbul Modada oturuyorum. Apartmanın arkaya bakan bölümünde cok küçük apartmanlar arasında kalan bir bahçem var.
İki defa bahçevan ve seracı arkadaşlar ilgilendi ama hep hayalkırıklığına uğradık çünkü özensiz ve baştan sağma ilgilenmiş olduklarını zaman geçtikçe gördük ve öğrendik.
Ben de şimdi kendim öğrenmeye ve bazı fideler ekmeye çalışıyorum.
bahçe küçük 8 m2 kadar bir toprak parçası.Etrafı apartmanlarla çevrili olduğu için
direk güneşi 10.00 ila 11.30 arası alıyor fakat günün diğer saatleri de bahçe koyu bir gölge içinde değil. Buna hafif gölge hatta aydınlık gölge diyebiliriz yaz aylarında..
Birde batı tarafından bahçe hafif bir rüzgar alıyor. bu yöndeki diğer bahçelerin açıklığından oluşan bir sirkülasyon sanıyorum.
Bu alana uygun hangi bitkilerin yetişebşleceği hakkında bilgilerinizi ve deneyimlerinizi aktarırsanız çok sevineceğim.

nurcanaybay 03-08-2009 16:27

Gala ,kurdela ,begonya seçenekler arasında.Fotoğraf ekleyebilirseniz daha çok fikir üretebiliriz.

thomasina 03-08-2009 16:38

Agloanema da yarı gölge hatta gölgede iyi yetişiyor.
Saygılar.

ozgurbilgin 03-08-2009 16:42

Zemin nasıl?

Kiraz 03-08-2009 17:07

Camgüzeli, ayı pençesi, hosta, rus ortancası.

Cihan Vural 03-08-2009 19:31

cevaplar için teşekkürler.
resim ekleyemedim bilgisayara aktarma olanağım olmadığı için.
toprak tipleri hakkında çok bilgim olmadığı için tam olarak tanımlayamıyorum fakat çok verımlı olmadığını bahçevan söylemişti. dikdörtgen şeklindeki bahçeyi iki bölüme ayırmak için tam ortada 20 cm eninde bir beton var doğuya bakan kısımdaki toprak genelde hem nemli kalıyor
ve işlemeye çalışınca balçık gibi çok zorluyor. batıya bakan kısımdaki toprakta benzer fakat diğer taraftaki gibi çok balçıklaşmıyor daha çabuk kuruyor, işlemek daha rahat..
cevaplarınız için şimdiden teşekkurler

limon 03-08-2009 21:58

Devamlı nemli olan toprakta Ortanca ve Orman Gülünü beraber kullanabilirsiniz. İkisi de devamlı nemli toprak ve gölge severler. Orman Gülü muhteşem çiçeklerini baharda açarken, tam onun çiçekleri geçeceği sırada Ortanca tüm yaz üzerinde kalacak olan çiçeklerini açmaya başlar.

Tabii bu bitkiler boylu bitkilerdir. Siz yer örtücü türleri mi yoksa süs bitkileri mi düşünüyorsunuz?

Tam gölge alana bu sene yaptığım kendi uygulamamın hem görselliğinden çok memnun kaldım hem de bitkiler bulundukları yerden çok memnun kaldılar. Ortancalarla Orman Güllerini beraber diktim. Önlerine de beyaz renkte Cam Güzelleri diktim. Önlerine diktiğim Cam Güzelleri, toprağın görünmesini engellerip, sınır oluşturdular. Kalan diğer bölüme bir çok değişik yer örtücü deneyip başarılı olamayınca, mebran serip mıcırla taş karışımı döktüm.

Uygulama şurada(Orman Güllerini çiçekleri geçmişti ancak): http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=284
Burada da Orman Güllerinin çiçekli halleri; http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=215

Yer örtücü olarak ta eğer üzerine basılmayacaksa, en sorunsuz, gölgede de yetişen, "Buz Çiçeği" nin etli sulu yapraklı olan türünü bazı yerlerde kullabilirsiniz. Çok sorunsuz, çok kısa sürede gelişen bir bitkidir.
Şuradaki 2. fotoğraftaki bitki: http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=395

nurcanaybay 04-08-2009 18:21

Astilbe ile müge de sizin için uygun ,yazmayı unutmuşum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024