agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Hangi bitkiler, hangi şehre, hangi koşullara uygun? (http://www.agaclar.net/forum/hangi-bitkiler-hangi-sehre-hangi-kosullara-uygun/)
-   -   Bitkilerin Soğuklama İstekleri (http://www.agaclar.net/forum/hangi-bitkiler-hangi-sehre-hangi-kosullara-uygun/39372.htm)

cockpit 18-04-2016 15:09

Bitkilerin Soğuklama İstekleri
 
Merhaba arkadaşlar

Sayın "malina"

Bitkilerin Soğuğa Dayanıklılık Haritası üzerine konuşmalar başlığında çok önemli ve değerli bir konuyu başlatmış,

Sayın "sabah" ve sayın "mahon67" de;

TÜRKİYE BİTKİ SOĞUĞA DAYANIKLILIK HARİTASI ve

"zone" (minimum sıcaklık)

başlıklarında, bitkilerimizin dayanabilecekleri minimum düşüklükteki sıcaklıklar hakkında gene önemli bilgilere ulaşılmasına yardımcı olmuşlardır.

Çeşitli nedenlerle kapatmak zorunda kaldığımız , büyük bir web sitesinde moderatörlük, çevirmenlik, editörlük vs.vs. görevlerini yerine getiren biri olarak eski günlerimi hatırlayıp, bunlar kadar önemli başka bir konuya "agaclar.net" sitemizde dikkatinizi çekmek istedim. Arama sonucunda, ana başlık halinde bulamadım, başka konu başlığı ile birleşimi istenirse mod. arkadaşlarımız yardımcı olabilir.

Soğuğa dayanıklıklığın bitki yetiştirmedeki çok önemli yeri kadar soğuklama isteği de en az o kadar önem taşımakta.

Bir örnek vermeye çalışayım: Antalya bölgemizin minimum ısı değerleri, "soğuğa dayanıklılık" açısından penguen, huski gibi hayvanlar için risk limitlerinden oldukça uzaktır. Ya o canlıların soğuklama istekleri ne olacak? Yaz günleri huski cinsi köpek dostlarımız için vantilatör çalıştıran üyelerimiz yok mu?

Konumuz "Bitkilerin Soğuklama İstekleri".

Açıklamayı Meteoroloji Genel Müdürlüğü şu şekilde yapmış:

"Bitki türleri, yüksek verim ve kalitede ürün vermek, tomurcuklanma, çiçeklenme, sürgün ve yaprak oluşturmak için belli bir süre belli bir düşük sıcaklığa ihtiyaç duyarlar.
..........
Yaprağını döken meyve türlerinde optimum soğuklama sıcaklıkları genellikle 7,2°C'nin altında 3-5°C dolayında kabul edilmekte ve donma noktasının altındaki sıcaklıklar dinlenmenin kırılmasında etkili olmamaktadır. Kışı ılık geçen bölgelerde, hava sıcaklığı çiçeklerin açılması için yeterli düzeye ulaştığı halde, bazı meyve ağaçlarının çiçeklenmemesi, bunların yeterli soğuklamayı almamış olmalarındandır. Soğuklama isteği olarak adlandırılan bu ihtiyaçlarını karşılayamamış bitki türleri sağlıklı bir büyüme ve gelişme gösteremez."

MGM tarafından ; bir yörede ekonomik anlamda meyve yetiştiriciliğinde soğuklama süresinin bilinmesi, yetiştirilecek bitki türü ve çeşidinin buna göre seçilmesine yardımcı olmak, üreticiler ile tarımsal üretim alanında çalışma ve araştırmalar yapan kurum ve kuruluşların kullanımına sunmak için Bitki Soğuklama İsteği Hesaplama Programı (BİSİP) hazırlanmıştır.

BİSİP

Bu program aracılığı ile ; seçebileceğiniz bir ildeki hatta yakın bir ilçenizdeki "son" sonbahar/kış döneminde gerçekleşen soğuklama değerlerini, verilen meyve ağacı türleri hatta o meyvenin çeşitlerinin bugün itibariyle soğuklama ihtiyaçlarının neresinde olduklarını öğrenebilirsiniz.

Karşılaşacağınız sonuçların bazıları kaygı verici sayılmalı mı? Soğuklama ihtiyaçları nasıl giderilir? Çiftçilerimiz, üreticilerimiz bu konuda neler yapıyorlar?

Dilerim bu konu başlığı da diğerleri gibi sorun/deneyim paylaşımlarınd yarar sağlar.

Saygılarımla

tarku 19-04-2016 19:30

MGM sitesindeki Bitki soğuklama isteği listesinde bazı eksiklikler var sanıyorum. Örneğin tür olarak armut'u seçtiğimizde sadece ankara ve Williams çeşitlerinin soğuklama ihtiyaçları çıkıyor. Deveci armudu için soğuklama ihtiyacı yok mudur? Elma ve diğer türler için hemen hemen bütün çeşitlerin soğuklama ihtiyacı belirtilmesine rağmen armutta neden bu eksiklik var? Yeterli bilgi mi yok?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024