agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Hangi bitkiler, hangi şehre, hangi koşullara uygun? (http://www.agaclar.net/forum/hangi-bitkiler-hangi-sehre-hangi-kosullara-uygun/)
-   -   Dere kenarına erozyon için dikilebilecek ağaçlar (http://www.agaclar.net/forum/hangi-bitkiler-hangi-sehre-hangi-kosullara-uygun/35822.htm)

aynur öz 01-11-2014 18:46

Dere kenarına erozyon için dikilebilecek ağaçlar
 
Sakarya da dere kenarına erozyonu önlemek amacıyla dikilebilecek ağaçlar ile ilgili bilgisi olan varsa paylaşabilir mi? Yanındaki fındık tarlasına fazla gölge vermeyecek ve/veya faydalanabileceğimiz ağaç çeşitleri tercih ediyorum. Ihlamur, dut vb. gibi. Birde dere kenarı olunca bakmam gereken derin köklü mü yüzey köklü mü olmalı?

C.Anıl 02-12-2014 22:03

Saçak köklü ağaçlar kullanmalısınız.Saçak köklu ağaçlar kazık köklülere göre erozyon engellemede daha etkilidir.Saçak köklu bodur bir ağaç kullanabilirsiniz.Iğde kalp kök sistemiyle uygun olabilecek bir ağaç.Hem cok fazla boy atmaz da.

Kerem Örenç 04-09-2018 16:37

Akasya

nzhsvc 21-10-2018 21:54

vetiveria ya bir bakın bence

CornusMas 22-10-2018 06:56

Yanındaki fındık bahçesine gölge yapmasın istiyorsanız kısa boylu türleri tercih etmelisiniz. Sakarya geçiş iklimi etkisi altında bir yer. Bu nedenle hem akdeniz hem Karadeniz ikliminde yetişen bitkileri yetiştirebilirsiniz. Benim önerim akdeniz iklimine özgü maki türleri olacak. Hem çok kolay yetiştirirsiniz, hem gölge sorununuz olmaz hem de çok iyi toprak tutarlar.

1- Styrax officinalis (Tesbih çalısı) şu aralar tohum veriyor. Tohumdan son derece kolay çimlenir, baharda çiçekleri enfestir. Orman içlerinde yeni çıkmış fidecikleri bulursanız bunları da alıp ekebilirsiniz. Hiç sorun çıkarmadan büyüyeceklerdir. Şiddetle öneririm. 2-5m kadar boylanır

2- Phillyrea latifolia (Akçakesme): Herdem yeşil, sık dokulu bir çalıdır. 3-4m kadar boylanır.

3- Carpinus orientalis (Doğu gürgeni): Adi gürgen gibi ağaç formunda değil de çalı formunda büyüyen, 5-6m'ye kadar boy yapabilen bir çalıdır. Yaz sıcaklarına ve kuraklığa dayanıklıdır. Yaprağını döker. Son derece hızlı yayılan, erezyona karşı etkili bir maki elemanıdır.

4- Arbutus unedo (Kocayemiş): Çok boylanmayan, her dem yeşil, çiçeği ve meyvesinin çeşitli oluşum seviyelerindeki halleri aynı anda ağaç üzerinde bulunan son derece gösterişli bir türdür.

5- Cercis siliquastrum (Erguvan): Budamazsanız ağaç değil çalı formunda gelişecektir. Kazık köklü olmakla birlikte köklerinde havadaki azotu bağlayan bakteriler olduğu için diğer bitkilerle birlikte ekilmesi faydalı olacaktır.

aydemiraydın 22-10-2018 08:22

kocayemiş,alıç,goji,güz zeytini olabilir.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024