agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Hangi bitkiler, hangi şehre, hangi koşullara uygun? (http://www.agaclar.net/forum/hangi-bitkiler-hangi-sehre-hangi-kosullara-uygun/)
-   -   Killi toprakta yetişmeye uygun ağaçlar (http://www.agaclar.net/forum/hangi-bitkiler-hangi-sehre-hangi-kosullara-uygun/14827.htm)

ayax 06-04-2009 11:38

Killi toprakta yetişmeye uygun ağaçlar
 
Bir ay önce çeşitli meyve fidanları ektim. Toprağımın killi olduğunu suyu çok geç çektiğini öğrendim. Killi toprakda ağaç yetiştirmek zormudur? neler yapmam gerekir. hangi meyve fidanları için uygundur bilen arkadaşlardan bilgi rica ediyorum...

sukranayalp 07-04-2009 10:29

Sn Ayax,
1- Bahçenizde taban suyu yüksek olabilir, bilhassa kış döneminde yüzeysel su birikmeleri ya da cıvık cıvık toprakla karşılaşabilirsiniz.
2- Toprağınız gerçekten killi olabilir.
3- Altta geçirimsiz bir tabaka olabilir. Üstten verilen su aşağıya inemeyebilir.

Bu 3 sorun karşısında, genel olarak konuya yabancı iseniz, toprağınızın killi olduğu sonucuna ulaşabilirsiniz.

Şöyle bir deneme yapmanızı isteyeceğim:
Toprağınız killi toprak ise, bahçenin orta yerinden bir avuçluk toprağı elinize alın ve şekil verin. Şekil tutuyorsa killidir. (Kumlu toprak şekil tutmaz, humuslu toprak da tutmaz ama kumlu toprak gibi de dağılmaz.)

Bu sayede gerçekten toprağınız killi mi yoksa başka etmenler mi var, önce onu öğrenelim.

Ayrıca Tarım İl Müdürlükleri'nde toprak tahlili yaptırırsanız kati sonuca ulaşabilirsiniz.

Bu uygulamanın sonucuna göre ağaç-çalı türlerini belirleyebiliriz.

ayax 07-04-2009 11:53

Sayın sukranayalp,

Öncelikle ilginiz için teşekkür ediyorum. Bahçemi Yeni aldım, yan komşumun geçen hafta sonu "burada ağaç yetişmiyor toprak killi" demesi sonucu dikmiş olduğum ağaçlarım için tedirginlik yaşadım halende yaşıyorum. Bende dediğiniz gibi kış mevsiminden dolayı suyun yüzeyde kaldığını düşünüyordum. toprağın üst kısmı tahminen 20 40 cm lik kısmından sonraki tabaka killi diye tahmin ediyorum. Dediğiniz uygulamayı 40 cm eşip yapacağım. Saygılar...

otugay 07-04-2009 14:16

Sayın Ayax,

Benim yerim Silivri'nin Kurfallı köyünde ve genelde Trakya'da olduğu gibi toprak killi. Esas problem topraktaki kilden çok sayın Şükranayap'in dediği gibi muhtemelen sizin yerinizde de mevcut olan yüksek taban suyudur. Genelde su bulmak için çareler aranırken siz fazla sudan kurtulmak için çaba harcıyacaksınız.
Bahçeyi yeni almış olmanız bir şans, muhtemelen henüz birşey yapmadınız. Öncelikle drenaj yapmalısınız. Drenaj yapımı ile ilgili internette güzel siteler var. Ancak toprağınız geçirimsiz olduğundan önerilenden sık boru döşeyebilirsiniz. Drenaj suyunu akıtabileceğiniz doğal eğim yoksa drenaj borularını bir kuyuya bağlayıp seviye şamandıralı bir pompa ile suyu istediğiniz seviyede tutabilirsiniz.
Merak etmeyin killi toprakta gayet güzel ağaç yetişir. Bende elma, armut, kiraz, erik, ceviz, akçaağaç, sedir, ladin vs. gayet güzel yetişiyor. ****** salkım söğütü özellikle öneririm.
Bu arada toprağınıza olabildiğince organik malzeme katın. Civarda hayvan yetiştirenlerden gübre alabilirsiniz. Bahçenizi sürdürerek bunları toprağa katabilirsiniz.

ayax 07-04-2009 15:17

Sayın Otugay,

İlginiz için teşekkürler, Bana Rahat bir nefes aldırdınız, bu sene 120 meyve fidanı 130 üzüm çeliği dikimi yapmıştım onlar için tedirgindim. Bu yıl fazla yağmur yağdı dolayısıyla toprağımın suya doymuş olma ihtimalini düşünüyorum. dikim yaptığım geçen ay mecburen çamura dikmiştim toprağı kazdığım da suyla doluyordu can suyuna ihtiyaç duymadan ağaçlarımı diktim işimi oldukça çabuklaştırmıştı. Benim endişem toprağın suyu çekmemesi dolayısıyla köklerin beslenememesidir. bunuda yaz geldiğinde daha net anlayacağım belkide topragım kuruyup suya ihtiyaç duyacak. Saygılar

tevfikerkan 19-06-2013 21:32

merhaba.silivri sayalara yakın evim.mavi ladin diktim.sizce yetişir mi? boyları 1,5 metre.

tevfikerkan 19-06-2013 21:33

Merhaba.yaklaşık 1,5 metre boyunda 5 tane mavi ladin aldım.Bunları geçen hafta İstanbul siliriye diktim.hergün sulamaya çalışıyorum.kendilerine gelsinler diye henüz gübre vermedim.silivrinin byciler köyüne yakın bir yerdeyiz burda her taraf orman.
Bu arada saksıları zaten çok büyüktü dikerken fazla derin kazmadım.
silivri civarında mavi ladin yetiştiren var mı? önerileri nelerdir?
Teşekkürler.

gyildirimoglu 23-09-2017 21:45

Kill I toprak
 
Merhaba. Yeni bir bahce aldim ve toprak analizi yaptirdim. 60% killi cikti. Fernor
Dikmeyi planliyordum. By Oran cok kotu mu? Kill I topeak derken hangi orandan
Bahsediyorsunuz?

Slck43 28-05-2019 00:05

Merhabalar. 100 adet ceviz diktim 2 yıl önce fakat acemilik toprak alt kısmı sert yaklaşık 80 cm sert kil tabakası var. Benim merakım cevizler yetisirmi? Yoksa emekler bosami gider? Organik maddeyle gübre vs bunu asabilirmiyim bilginiz varmı?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024