agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Hangi bitkiler, hangi şehre, hangi koşullara uygun?
(https)




Beğeni Düzeni2Beğeniler
  • 1 Gönderen CornusMas

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-09-2023, 14:35   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-09-2023
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 2
Eskişehir ili Ağaçlandırma Önerileri

Eskişehir ili batısında bulunan Sazova mahallesinde 700 metrekare bahçe içerisinde bir evim var. Evimin bahçesinin doğu ve güney yönlerine 2 yıl önce meyve fidanları (Badem,Ceviz,Erik,Elma,Armut,Kiraz,Şeftali,Ayva,Ka yısı ve İncir) diktim,damla sulama,mevsimine göre gübreleme ve ilaçlamalar ile hepsi de tuttu.

Evim biraz eğimli bir bölgede bulunuyor ve evimin yönü eğimin Batı ve Kuzey yamacına bakıyor ve yılın büyük bölümünde bu yönlerden gelen rüzgarlardan, sıcak yaz günlerinde de Güneşten çok etkileniyor.
Eskişehirin kış soğuğu da malum,en soğuk zamanlarda -15 dereceyi bulduğu günler oluyor.

Bu arada tepe yamacında olan evimin toprağı kumlu,hafif kireçli,geçirgen,çok verimli olmayan, imara açılmadan önce geçmişin arpa tarlası ve yeraltı suyu yönünden de dezavantajlı (mecburen sulama yönünden şehir şebekesine bağımlıyız) durumda.

Evimin Batı ve Kuzey yönüne özellikle çabuk büyüyen ve gölge yapabilecek geniş ve gür taç oluşturabilen ağaçlar dikmeyi düşünüyorum.

Bu özelliklere sahip Doğu Çınarı,Ova akçaağacı ile Çınar Yapraklı Akçaağaçı düşündüm ama yeraltı suyu yönünden toprak kuru,tutturabilir miyim bilmiyorum. Araştırmalarıma göre Çınar Yapraklı Meyvesiz Dut,Gladiçya,Yalancı Akasya,Sakura süs kirazı,Ihlamur alternatifleri de var ama çekimserim.

Şehir merkezinin geneli Porsuk nehri etrafında ve yeraltı termal su yatakları üzerinde yapılaştığından benim lokasyonuma göre avantajlı ve bol ağaçlı. Fakat benim için bu avantajlar geçerli değil. Bu konuda değerli site yöneticileri ve üyelerinin tavsiye ve önerilerini bekliyorum. Saygılarımla.

bülentD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2023, 20:18   #2
Ağaç Dostu
 
CornusMas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2016
Şehir: İstanbul/Çanakkale-Biga
Mesajlar: 197
Galeri: 5
Meşe Anadolun'un her yanında zor koşulların ağacıdır. Hem gür hem çok güzeldir. Diğer türlerde başarısız olursanız denemelisiniz.Çok hızlı büyümez ama Doğu Çınarı bir alternatif ise Meşe de alternatif olmalı. Elbette kurakçıl meşelerden bahsediyorum. Quercus pubescens, Quercus vulcanica, Quercus ilex deneyebilirsiniz. Q.ilex her dem yeşildir.

bülentD beğendi.
CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024