agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Hangi bitkiler, hangi şehre, hangi koşullara uygun?
(https)




Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen ozerkavak

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-04-2018, 13:17   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-01-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9
Hızlı büyüyen ağaç (Ankara)

Merhaba, Ankara'da gölbaşı mevkiinde bahçe ağaçlandırması düşünüyorum. henüz ortada bahçe mevcut değil.
Bu bahçe için; 1- hızlı büyüyen, gölgelik alan sağlayabilecek ağaçlar. meyveli olmaları şart değil, fazla böcek yapmayacak, kuş/sincap gibi canlıların idamesini sağlayacak meyveleri olabilir.
2- çit görevi görebilecek, budamaya gelebilecek ve 2,5 metre civarında tutulabilecek, rüzgarlara dayanıklı ağaçlar nelerdir.
Bahçe oluşturulduğunda ilk altı ay ila 1 yıl sulama çok düzenli olamayacak fakat sonrasında sulamada sıkıntı olmaz.Bahçede kullanılacak ağaçlar eğer bulunabiliyorsa erişkin olarak temin edilecek

Ekleme: Bundan yıllar öncede benzer bir soru sormuşum ve akasya, at kestanesi ve akçaağaç cevaplarını almışım. At kestanesi olmaz çünkü kestanelerin düşmeye başladığı zamanlar aynı zamanda bahçede gezilecek/oturulacak zamanlar olacak, akçaağaç yanlış bilmiyorsam pekte hızlı büyümüyor, akasya hakkında bilgim yok, ıhlamur istiyorum ama ne kadar böcek yapabileceği hakkında fikrim yok.


Düzenleyen yabani : 25-04-2018 saat 13:29 Neden: ekleme yapıldı.
yabani Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2018, 14:08   #2
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-01-2008
Şehir: AfyonKarahisar
Mesajlar: 21
Afyon'da 23 Nisan kutlaması için kızımın okuluna gittim. 7-8 yıllık okulun bahçesinde ekili dut, kayısı erik vs gördüm hepsi fidan boyutlarındaydı. Belki de sonradan ekildiler. Altında ayakta durulabilen boyutlara ulaşmış ve gölge veren tek ağaç türü iğdeydi.

Ofisimden dışarı baktığımda bozkırı görüyorum. Çok uzakta bir su kanalı var birkaç kavak göze çarpıyor. Burada toprak tuzlu, geçirimsiz (en küçük yağmurda dolan su birikintileri, günlerce aynen kalıyor) binanın önüne, geçen yıl akasya, dut, sedir, çam olmak üzere 50 kadar fidan dikildi. bir tanesi bile ilk yazlarını çıkaramadı. Yol boyunca, yakın çevrede görebildiğim "ağaç" boyutunda olan bitkiler salkım söğütler ve iğdeler. Hem yabani dikenli hem de iri meyveli dikensiz olan iğdeler 10 yıl gibi bir sürede 5-8 metre boya ve taç genişliğine ulaşmış durumdalar. Salkım söğütler biraz daha dolgun duruyorlar ama sanırım yoldan akan sular onları ayakta tutuyor. İğdeler daha küçük ama dayanıklı sanki. Emin olamadım.

Toby Hemenway'in permakültür bahçeleri kitabında iğdeden çok bahsediliyor. Azot bağlayıcı olması, hızlı büyüyüp kısmi gölge yaparak ve rüzgar perdesi görevi üstlenerek asıl sebze ve fidanlarınız için uygun başlangıç ortamı oluşturması, soğuğa, sıcağa, kuraklığa, tuza dayanıklılığı, budanıp malç olarak kullanılması vs. birçok avantajından bahsedilmiş.

Bademi de tavsiye edebilirim. Donlardan etkilenip bazı yıllar badem veremese bile, yerini beğenirse ilk yıllarında çöğürden çok azgın büyüdüğünü gözledim.

Çit görevi görecek olanları ise çevrenize bakıp karar verin bence. Diken sizin için sorun değilse, alıç, yabani gül, kuşburnu buralarda (Afyon) her yerden fışkırıyor mesela.

yabani beğendi.
ozerkavak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2018, 09:10   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-01-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9
Cevap için çok teşekkür ediyorum, iğde ve söğüt gayet olası/güzel ağaçlar. Badem'i de kesinlikle araştıracağım, bazen de güzel yetişmiş ıhlamurlara da rastlıyorum. arada köy'e gittim, Çankırı'nın Kastamonu tarafında bir köy, mezarlık ziyareti gerçekleştirip geri döndük. ilginç olan bu mezarlıkta çok ama çok geniş gövdeli bir sakız ağacı olması, fakat köyün başka bir yerinde de yok, sadece mezarlıkta 1 adet fakat bildiğim normal sakız ağaçlarına göre devasa boyutlarda bir ağaç, öğrendiğim kadarıyla babam (yaş:75) çocukken de mezarlıkta bu sakız varmış ve yine büyükmüş, birisi öldüğünde de "bir sakız daha gitti" derlermiş. oradayken kafa basmadı ama tekrar gidersem fotoğraflıyacağım. umulmadık yerde umulmadık şeyler yetişebiliyor.

yabani Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2018, 16:44   #4
Ağaç Dostu
 
Kerem Örenç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-02-2017
Şehir: İstanbul-Samsun-Batum
Mesajlar: 363
Kavak, söğüt, ceviz, akasya, pavlonya

Kerem Örenç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2019, 00:06   #5
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-04-2019
Şehir: ankara
Mesajlar: 39
İşyerimin ufak bir bahçesi var,
Meyve veren 2-3 agaç dikmek istiyorum , fidan sitelerine baktığımda örn: big bang nektarinin Ankara'da yetişebileceği yazıyor bana çok mantıklı gelmedi.
Ankara'da kirazın ve kayısının dışında meyve veren hangi agaçlardan dikim yapabilirim?

Saygılar

MasifEv Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2019, 03:25   #6
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-04-2019
Şehir: ankara
Mesajlar: 39
aramaya inanmak lazımmış:
Ankara'ya uygun meyve ağaçları

MasifEv Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024