agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Hangi bitkiler, hangi şehre, hangi koşullara uygun?
(https)




Beğeni Düzeni85Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-10-2020, 15:33   #31
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-05-2020
Şehir: konya
Mesajlar: 23
Kayısı ağacı da her türlü iklimde yetişen bir ağaçtır. Mezarlık ağacı olarak bilinen servi ağaçları da iç anadolu'da yetişebilir diye biliyorum.

gökhan b. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2020, 14:37   #32
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-01-2020
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 14
Ankarada yetişmez denilen ağaçlar yetişebilir

Ankarada şehir merkezinde zakkum, gülibirişim, zeytin, incir (istilacı) , manolya, defne, yasemin, nar, süs narı, passiflora,fıstık çamı,kızılçam, yenidünya, tesbih ağacı,Karayemiş,
Trachycarpus fortunei palmiyesi ve meksika petunyası yetişiyor.Dediğim türler Ankara merkez içindir diğer ilçelerde çoğu yetişmeyebilir.

Zakkum:Ankaranın susuzluğuna kara kışa iyi dayanıyor 10 yaşında olanlar bile var son günlerde artmaya başladı.Saksıda dışarıda unutulup kışı yeşil geçirip mayıstan kasıma kadar çiçekli duruyorlar.1100 metre nin üzerine çıktığımda ya dibinden sürüyor ya kuruyor.Ben bahçeye diktiğimden can suyu vermeyi unuttum diktikten sonra ertesi gün az bir yağmur yağdı. Azıcık yağmurla bile doyuyorsa kuraklığa kaktüsler kadar dayanıklıdır.

Gülibrişim:Gladiçya ya alternatif ağaçtır.Gladiçyayı dikenleri yüzünden pek sevmedim. Gülibirişim ağacı zarif yapraklarıyla ve yazın çiçekli kalan donlara son derece dayanıklı ağaçtır. - 26°C ye kadar dayanır Ankarada tamamen yaşayabilir ama tek villa bahçelerinde var neden larklara dikmezlerki bu ağacı maalesef yaprak döken ağaçtır. Ankara şartlarında 10 nisanda uyanır.

Zeytin:Kuraklığa ve Ankara şehir merkezi soğuklarına dayanıklıdır. Hızlı uzar. Tarım için tercih etmiyorum çünkü az meyve veriyor. Yaz kış yeşil buda yeterlidir.

İncir:Ankara şehir merkezinde taşın içinden betondan bile çıkma gücüne sahip. 4 katlı bina boyutu olan incirler var ve bizim ankaralılar ağacın cinsinin ne olduğunu bilmiyip kesiyor ondan sonra kokar ağaç dikiyorlar. İncirlerin sayıları her geçen gün artmakta ve aşılanmayıp meyve veren bile var yeşil,siyah incir türleri var. Kırıkkale de bile olan ağaç ankarada tamamen yetişir 40 yıllık olanlarda var zaten incir 200 yıl yaşar buda adapte olduğunu gösterir.Kuraklığa kokar ağaç kadar dayanıklıdır.

Manolya:Soğuklara ve kuraklığa dikildiktem sonraki yıllardan itaberen dayanıklıdır.-23 dereceye dayanıklıdır.Pırıl pırıl parlak yaprakları vardır yaz kış yeşil ve güzel kokulu çiçek açar.

Defne: Ankarada kurtuluş parkında bulunmaktadır ve bahçelerdede vardır Kışın o kadar sulandığına rağmen donmadıysa rüzgarlardan korunaklı alanlarda kocaman bir ağaç olur.Yazın ara ara sularsanız gelişmeye devam eder.

Yasemin: Sarmaşık olarak tırmanır sarılıcıdır. Jasminum officinale türü Ankara için uygundur fideyse kışın koruma uygulayın çünkü yetişkin yaseminler kıştan etkilenmiyor.Kuraklığa dayanıklıdır.

Nar ve süs narı:Ankarada nar ağacı yıllardır yetişiyordu ama kıymeti bilinmiyordu. Ekimde büyük büyük narlar olgunlaşıyor ve yaprak döküp ertesi yıl çiçek açıyor. Süs narı saksıdada yetişiyor fakat bahçeye dikilenler 3 metre olabiliyor ve meyveleri ceviz büyüklüğünde ekşi oluyor.

Passiflora Caerulea :Soğuklara - 23 dereceye kadar dayanır yaz kış yeşildir Ankara şartlarında Aralık başına kadar çiçek açıyor. Çiçekleri güzel kokuludur ve meyveleri yenilebilir olduğunu öğrendim. Ben olsam bilmediğim meyveyi yemezdim.

Fıstık Çamı:Ankara şehir merkezinde görüyorum sayıları artıyor ve fıstıkları yeniyor.

Kızılçam :kızılçam kuraklığa dayanıklı orman ağacıdır Konyada varsa Ankaradada olur çünkü Konya Ankaradan daha sert kış koşullarına sahip Ankara Kırıkkale iklimiyle yakındır.

Yenidünya:Ankarada yıllardır olan yaprak dökmeyen senede 2 kez meyve veren ağaçtır. Saksıda bile donmuyor. Ankara için uygun ağaçtır.

Tesbih ağacı : Meyvelerinden tesbih yapılabilen yaprak döken ağaç türü.Soğuklara ve kuraklığa dayanıklıdır fakat her ilçede yetişmez.

Taflan Karayemiş :Ankarada bir çok yerde bulunabilen su isteyen karadeniz ağacı dır. Arazideki kıraç topraklarda yetişmez. Kış soğuğu yönünden sorun yoktur.

Trachycarpus fortunei :Ankaraya en uygun palmiye türüdür. çukurambar nil parkında 2 tane 6 yıllık mevcut bazı bina bahçelerindede var.Kışın kar altında Ankara şartlarında bile yaprakları parlak yeşildir.

Meksika petunyası:Normal petunyalarla alakası yoktur mor çiçekler açar ve kış soğuklarına - 12 dereceye dayanır her ilçeye uygun değildir Ankara hacettepede yetişenler vardı rüzgarlardan koruyun.

İlkan T Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2020, 13:36   #33
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-01-2020
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 14
Fıstık Çamı

https://maps.app.goo.gl/hzyTKj4vbT5upxHc8

Nar

https://maps.app.goo.gl/R6QLDoSTefodw6y68

Zeytin
https://maps.app.goo.gl/PzjtVbzxqp52kNPh8

Gülibirişim

https://maps.app.goo.gl/RF6XXjUQD3w6gR2r8

Trachycarpus Fortunei Palmiyesi

https://maps.app.goo.gl/Ekfq9CnWDNGEqrjk9

İlkan T Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-11-2020, 21:21   #34
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-11-2020
Şehir: Meram
Mesajlar: 3
Merhaba,benimde bir sorum olacak.Ova yahut Dağ Akçaağaç'ı,Akasya, Dişbudak,Kızılcık bunlardan Konya'da nerelerde bulunur.

Mehmet Çolak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2021, 13:31   #35
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-04-2021
Şehir: Adıyaman
Mesajlar: 10
Sağlam bir don olayı olursa şayet, yabancı iklime ait yetişkin bitki dahi olsa, soğuk iklim kuşağına dikilmiş bitkiler bir günde üşüyüp ölebilirler, dünyada örnekleri var, ancak iklime uygun bitkiler hasarı az atlatıyor.

HAWAii MiAMi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2021, 10:48   #36
Ağaç Dostu.
 
Zekoş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2009
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 805
Galeri: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın Mesajı Göster
incir ağacı soğuklara dayanamaz.
Sn.Aydemiraydın benim bulundugum yer 1000 rakım ve annemlerden aldığım güz inciri cesidi var..Herkese yetecek kadar meyvesi de oluyor.
Ben o incirden diktim 3 senede cok gelisti ama ceviz golgesine geldiginden sanirım meyve tutumu cok az..
Ayrica Bursa karasi incirde diktim ilk sene ölecek gibi oldu sonraki yıl kurtardı.Epeyce büyüdü ama meyvesini göremedik henüz ..

Zekoş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2022, 18:24   #37
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-02-2022
Şehir: Ankara & Konya
Mesajlar: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi HAWAii MiAMi Mesajı Göster
Sağlam bir don olayı olursa şayet, yabancı iklime ait yetişkin bitki dahi olsa, soğuk iklim kuşağına dikilmiş bitkiler bir günde üşüyüp ölebilirler, dünyada örnekleri var, ancak iklime uygun bitkiler hasarı az atlatıyor.
Leonardit menşeili toprak düzenleyiciler veya sıvı humik fulvik extraktları, bazı maya ve probiyotik destekler bu riski ortadan kaldırır.

Kuraklık, don, taban suyu yüksek aşırı çamurlu yerlerde kök çürümesi, tuzluluğa direnç; bu riskler kaliteli hümik asit ile ortadan rahatlıkla kaldırılabilir, çoğu çiftçi hümik asitin ne olduğunu bilmiyor.

Örneğin: hümik asiti deneme mahiyetli kurumakta olan ağaca uyguladıktan sonra, yanında sağlıklı olduğu iddia edilen ağaçlardan bile çok daha iyi hale geldiği gözlemlenmiştir. Daha parlak ve yoğun meyveler, parlak yaprak, soğuğa daha fazla direnç, daha az sulamaya ihtiyaç olduğu deneneme yanılmalarla kanıtlanmıştır.

İklim değişikliği insanları çözüm yolu arayışlarına itecekdir, hava değişimi dünya genelinde çok oynak, bu da bitkilerin strese girmesine neden oluyor, aynı şey farklı iklim bitkilerini başka iklime taşımak adaptasyon etmeklede alakalı, hümik asit adaptasyon için iyi bir iksir.


Gonya Angara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2022, 18:30   #38
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-02-2022
Şehir: Ankara & Konya
Mesajlar: 7

Gonya Angara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2022, 19:08   #39
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-02-2022
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1
Merhaba,

Bu güzel paylaşım ve herkesin katkısı için teşekkürler.

arbollavida Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2022, 01:03   #40
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-02-2022
Şehir: Ankara & Konya
Mesajlar: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi arbollavida Mesajı Göster
Merhaba,

Bu güzel paylaşım ve herkesin katkısı için teşekkürler.
Rica ederim, Allah hepinizden daimi razı olsun

Gonya Angara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2022, 00:36   #41
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-02-2022
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 4
Fısdık çamı aşılı

DENEME YANlLMA Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2022, 04:01   #42
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-03-2022
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5
Enteresan

Çam aşısı ilk kez duydum
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi DENEME YANlLMA Mesajı Göster

Steel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2022, 11:13   #43
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-11-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mehmet Çolak Mesajı Göster
Merhaba,benimde bir sorum olacak.Ova yahut Dağ Akçaağaç'ı,Akasya, Dişbudak,Kızılcık bunlardan Konya'da nerelerde bulunur.
Fidanlıklardan bulabilirsiniz. Orman Bölge Müdürlüğü Fidanlığından veya özel fidanlıklardan sorabilirsiniz.

heackerone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-07-2022, 19:20   #44
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-06-2019
Şehir: Ankara
Mesajlar: 3
Merhaba arkadaşlar Eskişehir Sivrihisar civarında kendi çabamla ağaçlandırma kısmetse büyük bir orman yapma niyetindeyim. Yıllardır araştırma yapıyorum. Ama tohum bulmada sıkıntı yaşadığım için ve çok fazla vakit bulamadığından bu hayalimi henüz gerçekleştiremedim. Belki faydası olur diye derlediğim ağaçları sizlerle paylaşmak istedim.
Yüzdelik dağılımları başlarındadır yani dikeceğim her yüz ağacın ya da çalının dağılımı.

İç Anadolu kalıntı ormanlarındaki türler:
6-Sedir ağacı
6-Meşe
6-Mazı meşesi
6-Tüylü Meşe
6-Kasnak meşesi
6-Ardıç ağacı
6-Karaçam
4-Katran ağacı

Doğal olarak yerişebilen meyve ağaçları:
4-Badem
4-Kayısı
4-Menengiç
4-Alıç
3-İğde
3-İncir
3-Dut
3-Elma
3-Armut
3-Mahlep
3-Ahlat
2-Porsuk (eskilerde bölgemizde yetişebildiği kalıntılardan anlaşılan görkemli bir ağaç-meyvesi yenmez)

Yukardakiler tutmadığı takdirde dikeceklerim:
2-Akasya
2-Dişbudak
2-Dağ akçaağacı
2-Presens ağacı
2-Yalancı akasya
1-Aylandız
1-Gülibrişim
1-Kadıntuzluğu (çalı)
1-Acem dutu
1-Kelebek çalısı

Her şey yolunda giderse yetişen ağaçların arasına dikeceğim ağaçlar:
Vişne
Kiraz
Ceviz
Nektarin
Şeftali
At kestanesi
Çınar
Salkım söğüt

Ağaçlar kendini kurtardıktan sonra yaz boyu yeşil kalabilen kolay kurumayan bitkilerden örtü oluşturacağım Nane, Fesleğen, lavanta gibi yangın riskini azaltacak örtü bitkilerden.


Düzenleyen hllysl : 17-07-2022 saat 20:11
hllysl Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-07-2022, 19:26   #45
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-06-2019
Şehir: Ankara
Mesajlar: 3
Bu arada akasya ve altındakiler istilacı türler olduğu için ya da yörenin doğal ağaçları olmadığı için son çare olarak kullanılmalıdır.

hllysl Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024