agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Hangi bitkiler, hangi şehre, hangi koşullara uygun?
(https)




Beğeni Düzeni2Beğeniler
  • 1 Gönderen ingilizanahtari
  • 1 Gönderen CornusMas

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-09-2017, 21:21   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-09-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 13
1800 metre rakımlı Sivas köyünde susuzluğa ve kışa dayanıklı ağaç

Köyümüz Sivas/İmranlı ilçesinin yaklaşık 30 km doğusunda, Erzincan'a yakın bir konumda. Ağaç dikmek istedigim yer ~1800 metre rakıma sahip.

Köyümüzde kış çok soğuk geçiyor. İnsan boyu kar olabiliyor. Bu sene haziranın ortasında geldim, soba yakarak oturabildik. Köyümüz haziran sonu ve eylül sonu arası sıcak oluyor. Bu süre bittiğinde hemen çok soğuk olmuyor ama sabah ve akşam soba yakılsa daha iyi olacak kadar serin oluyor.

Köyümüzde halihazırda olan ağaçlara gelecek olursak... Yerleşim yerlerinde bol miktarda kavak ve söğüt var. Bizim bahçede vişne ve olgunlaştığında sarı ve tatlı olan bir erik var. Türleri nedir bilmiyorum.

Köyde diğer yerlerde gördüğüm ağaçlar ise.. Elma var ama bildiğiniz elmalardan değil. Ahlat armudu boyunda bir elma bu. Nadir olarak kiraz ve ceviz var. Kuşburnu var. Dağda kendi kendine yetişen ahlat armudu ve dağ eriği var. Köyün arkasındaki yüksek tepelerde çam, gürgen ve bir çeşit kavak (yerleşim yerindekilerden, hani şu yer yerde olanlardan değil) var.

Köyde ağaç dikme imkanımın olduğu her yeri ağaçlandırmak istiyorum.

Biz köye en iyi ihtimalle haziranin ortasinda gidebiliyoruz ve en çok kalabildiğimizde eylülün sonunda dönebiliyoruz. Yani bir agaç dikecek ve sulayacak olursak, bunu en fazla 3,5-4 ay yapabiliriz.

Haziran gibi köye geldiğimde dikebileceğim, susuzluğa dayanıklı, hiç sulanmasa bile solmayacak veya senede 3-4 ay su almakla yetinebilen, bizim oranın iklimine dayanıklı ağaç arıyorum.

Yanıtlarınız için şimdiden teşekkürler..

CornusMas beğendi.
ingilizanahtari Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2017, 07:14   #2
Ağaç Dostu
 
CornusMas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2016
Şehir: İstanbul/Çanakkale-Biga
Mesajlar: 196
Galeri: 5
Sayın @inglizanahtari

Siz zaten kendi sorunuza cevap vermişsiniz Sivas gibi iklimi karasal ve sert olan yerler için en iyi seçenek o bölgede doğal olarak yetişen türlerdir.

Meyve ağacı için anaç olarak ahlat ekip sonra buna o bölgede yetişen armutlardan, ya da Anadolunun yerel armut türlerinden aşılayabilirsiniz. Yine anaç olarak mahlep ekip buna kiraz aşılayabilirsiniz. İğde sorunsuz olarak yetişir diye düşünüyorum. Hem meyvesi hem çiçekleri güzel. Yerli ceviz türlerinden de ekebilirsiniz. Chandler gibi yabancı türlerden ya da Yalova 1, 3, 4 gibi sahil kesimlerini tercih eden türlerden uzak durun. Ama Şebin, Bilecik, Kaman türleri yetişebilir. Bu ağaçları yazın en sıcak olduğu dönemlerde bir iki kez sulamanız gerekebilir. Özellikle fidanlarınız gençken.

Orman ağaçlarından iğne yapraklı türler (göknar, ladin...vb) yetişeceği gibi bence meşe de yetişebilir. Gerçi 1800m ciddi bir yükseklik. Kavak ve söğütler sulak kesimlerde yetişiyordur. O nedenle vadi içleri haricinde her yere ekemeyebilirsiniz.

Ayrıca internette Colorado State University'den bir makaleye denk gelmiştim. Colorado'nun at kestanesi (Aesculus hippocastanum) yetiştirmeye uygun olduğu söyleniyordu. Colorado Amerika'nın merkezinde, genel olarak rakımı yüksek ve yağış miktarı düşük bir bölge. Sizin bahsettiğiniz iklim ve coğrafi özelliklere benzer. Bence bir iki at kestanesi fidanı ile deneme yapabilirsiniz. Sonucu bizle paylaşırsanız çok güzel olur.

CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2017, 22:21   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-09-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 13
@CornusMas

Yanıtınız için teşekkür ederim.
Geçtiğimiz ay Ankara'da Botanik Parkı'ndan çıkıp Seğmenler Parkı'na ilerlerken sokakta bir apartmanın bahçesine düşmüş kestaneler gördüm. İki tanesini aldım. Bizimkiler at kestanesi olduğunu söyledi. Eve getirdim, bir kenara koydum.

Birkaç hafta sonra bir akrabamızın vefatı sebebiyle köye giderken sokakta bulduğum at kestanelerini de götürdüm. Köyümüzde her taraf kardı. Karı eşeledim, toprağa gömdüm.

Bu forumda bazı tohumları buzdolabında bekletip (tohuma kış yaşıyormuş gibi hissettirip) sonra toprağa ektiklerini okumuştum. Belki bu mantıkla aynı şekilde, kar altına gömülen at kestaneleri de bahar gelince çimlenebilir diye düşündüm.

Bahar geldiğinde ve biz de köye gittiğimizde (haziran gibi) at kestaneleri tutmuş mu, tutmamış mı göreceğiz

ingilizanahtari Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2017, 23:10   #4
Ağaçsever
 
ali ekber's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2010
Şehir: ankara
Mesajlar: 73
Sayın, İngilizanahtarı
Sivas, İmranlı ilçesinde bulunan köyünüzün mevsimsel ve yerel özelliklerinden bahsetmişsiniz. Köyünüzde hangi ağaç türlerinin yetiştirilebileceğini soruyorsunuz. Naçizane sorularınızı cevaplamaya çalışacağım. Bilgilerime göre Ardıç ağacı ekstrem(uç noktalarda) iklim şartlarına uygun bir ağaç türü. Bakıldığında yüksek rakımlı bölgelerde, aşırı soğuk, aşırı sıcak, uç noktalarda yağışlı ve yağışsız, verimli, verimsiz topraklarda veya toprakça fakir, kıraç arazilerde engebeli veya kırsal arazilerde her şekilde bulunduğu yere uyum sağlayabilen ve yıllarca yaşayabilen Anadolu iklimine oldukça başarılı şekilde uyum sağlamış bir ağaç türüdür. Ayrıca ardıç ağacı yangın, erezyona karşı oldukça dirençli bir tür olmaktadır. Ardıç ağacı kazık kök sistemine sahip olduğu için saçak köklü ağaçlara göre kar baskısına karşı oldukça dirençli bir türdür. Kendi gözlemlerimle aktarayım. Kışın Ankara'da fazlasıyla kar yağmıştı evime yakın bir parka gittiğimde bütün ağaçların karın baskısı altında dallarının kırıldığını, gövdelerinin eğildiğini bir kısmının köküyle birlikte topraktan yerle yeksan olduğunu gördüm, ancak ardıç ağacı genç bir ağaç olmasına rağmen 4metreye yakın boyu olmasına bakılarak yerlere kadar gövdesi eğilmişti. Ben açıkçası ardıç ağacınında bu kar baskısına dayanamayacağını düşünüyordum. Ancak karın erimesi ile birlikte ardıç ağaçları tekrar dinç bir şekilde ayağa kalkarak dim dik durmayı başardılar. Yani diğer çam türleri, arizona servi olsun ve fıstık çamı olsun karın baskısından olumsuz etkilendiler çünkü gövdeleri esnek değil gevrek tabir edilen türdendir. Ardıç ağacının gövdesi dirençli, esnek, oldukça dayanıklı ve mobilyacılık, ahşap eşya yapımı ve inşaat işlerinde işlemek için oldukça uygun, yalnız ardıç ağacının gelişimi diğer türlere göre yavaş olabilir. Bence köyünüze ardıç ağacı dikerseniz asırlık hizmet etmiş olursunuz, Çünkü ardıç ağaçları her olumsuz şartlara karşı en dirençli ağaçlardan biridir. Bence Ardıç, meşe, çınar türlerine öncelik verin derim. Siz meyve fidanı yetiştiririm derseniz Vişne ağacı bence uygun olabilir derim. Aslında ben meyve türlerinden ziyade ibreli(çam) türlere daha çok ilgiliyim. Bir zamanlar Anadolu Meşe denizi diye anılırmış yani meşe türleride bulunduğunuz bölgede başarılı olur. Siz akarsu boylarında yani nemce zengin yerlerde Çınar türlerinide değerlendirebilirsiniz. Son olarak eklemek gerekirse Sedir, özellikle toros sediride Anadolu topraklarına oldukça başarılı şekilde tutunmayı başarmış bir türdür. Sedir ağaçlarıda fazla beklentisi ve bakım isteği olan bir tür değildir.


Düzenleyen ali ekber : 16-12-2017 saat 23:28
ali ekber Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2019, 15:37   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-09-2019
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 1
Sayın İngiliz anahtarı

Bende Sivas imranlı ilçesindenim.Bizim bölgenin ortalama rakımı 1850 rakım. imranlı merkez 1650 ve üzeridir.
batı ladini çok verimli oldu..5 adet ektim
titrek kavak çok güzel oluyor..
at kestanesi de ektim oldu..
gürgen ağacı ektim..Beykoz dan aldım,çok güzel oldular..
meşe ağacıda ekebilirsiniz.
göknar çamı çok güzel oluyor..
İlçemiz Ekonomik meyvecilik açısından kullanılamayacak bir bölge,ancak hobi olarak yapabilirsiniz..
ayva ağacı ektim 4 sene önce,bu sene iki meyve verdi..

KOÇGİRİ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024