agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Hangi bitkiler, hangi şehre, hangi koşullara uygun?
(https)




Beğeni Düzeni4Beğeniler
  • 2 Gönderen ogzhnbilgili
  • 1 Gönderen mmanager
  • 1 Gönderen Eukalyptus

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-07-2010, 14:57   #1
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 25-06-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 94
Tuzlu toprağa uygun bitkiler

İlimizde soda çıkarılan ACIGÖL havzasında bir miktar arazimiz var. Burada toprak çok tuzlu, acaba tuzlu toprakta yetiştirmek için hangi bitkileri tavsiye edersiniz?

fskandemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2010, 15:03   #2
Ağaç Dostu
 
a1919's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 416
Benim bildiğim deniz börülcesi var tuzlu suda yetişebilen.

a1919 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2010, 02:44   #3
Ağaç Dostu
 
the_mc's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-12-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 493
deniz kenarıysa Mangrov

the_mc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2011, 12:03   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-02-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 116
e tamam, peki, Ege havzasına uygun nereler var? Gediz ovasının eski ağzında bir şey yetişmiyor gibi... bildiğin bataklık durumunda. dolayısıyla sasalı köyü civarı hep sivrisinek dolu.

bertunum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2011, 12:25   #5
Ağaç Dostu
 
mrduran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
Tuzlu su seven bitkiler, ısıtılmış gıdalara karşı yakıt tartışmasının çözümüne yardımcı olarak geçen yıl bioyakıt sürecini başlatan enerji ürünleri için önceden kullanılmayan yarım milyon mil kare arazi açabilirler.

Dünyanın sulanabilen arazileri % 50 artırılarak, tuzlu su bitkileri alternatif yakıt üretenler için masum bir biokütle kaynağı sağlayabilirler ve bu sayede gıda fiyatları konusunda endişelenen Birleşmiş Milletler makamlarının sesini alçaltmalarına sebep olabilirler.

Tuzlu suda yetişen bitkiler on yıllardır bahçeciliğin uç fikirleri olmaya devam ederken, yeni alternatif enerji talepleri Amerika’nın en saygın bilimsel basın sayfalarında bir fikir halinde yer alarak NASA bilim adamlarının dikkatini çekmekteler.

Arizona Üniversitesinde bitki biolojisti olan Robert Glenn’in çalışmalarından alıntı yaparsak, iki biolojist bu haftaki Science Dergisinde “Tarımsal ürünlerdeki talep artışının ve tuzluluk oranındaki yayılmanın bu kavramın önemini vurgulayarak yapılan tarımları değerli kılmakta olduğu” konusunu tartışmaktadır.

Glenn yaklaşık 30 yıldır küçük fakat gittikçe büyüyen bir kitleye her çeşit tuzlu su tarımının değerini, fakat bunun biokütleyi NASA’nın çağrılarına yol açan yakıta dönüştürme talebi olduğunu savunmaktadır. O’nun ekip raporunda, tuz seven ürünlerin Texas’ın beş misli büyüklüğünde yeni bir tarımsal alan üzerinde yıllık 1,5 milyar varillik etanol ürütebileceği tahmin edilmektedir.

Glenn “Tuzlu su tarımının ürün üretimi için yeni ve geniş bir arazi ve su kaynağı açacağına inanmaktayım. Belki şu anda yeterli gıdaya sahip olduğumuz için dünya sulanabilir tarımsal arazinin % 50 genişlemesine ihtiyaç duymuyor, ancak bioyakıtların karışım halinde bulunduğu şu an bu düşüncenin ürün üretiminde izlenecek yol olduğunu düşünmekteyim” demiştir.

Dünya nüfusu 1900’den beri 5 milyar artarak bu gün 6-7 milyara ulaşmıştır. Nüfus patlamasına rağmen, gıda üretimi- özellikle hayvansal gıda ve tahıl, pirinç gibi temel gıdalar- bu artışa ancak ayak uydurabilmektedir. Fakat gıda sistemi bioyakıta dönüşecek enerji ürünleri yetiştirmek için sulanabilir arazinin kullanımını artırmayı kapsayan çeşitli faktörler tarafından önemle vurgulanmaktadır.

Enerji ürünleri 2007’de gıda fiyatlarındaki hızlı yükselişe sebep olmasa bile, pek çok sosyal ve çevresel grup bioenerji ürünleri için en uygun yerin şu an kullanılamayan araziler olduğu konusunda hemfikirdir. Bu durum, gelişmekte olan ülkelerde gıda ürünleri yetiştirmek için kullanılan arazinin gelişmiş ülkelerde arabalara güç kazandırmak amacıyla enerji ürünleri yetiştirmeye dönüştürülmediğinden emin olunmasını sağlayacaktır.

Akla gelen önemli bir soru şu olmalıdır? İnsanoğlu ürün yetiştirmek için hala iyi durumda olan arazi topluluğunu tüm olarak nerede bulacaktır?

Tuzlu arazi önceden dikkat edilmeyen bir rol oynayabilir. Bu sahillerde boş arazi, iç kesimlerde tuzlu topraklar, çok tuzlu tarımsal alanlar olduğu içindir.

Çevre koruma ve diğer faktörleri göz önüne aldıktan sonra Glenn’in raporu, dünyadaki 480.000 mil karelik kullanılmayan alanın tuz seven bitkilerin (halofit) yetiştirilmesinde kullanılabileceği konusunda tahmin yürütmektedir. Glenn’in ekibi bunun yıllık 1,5 milyar varillik yakıta eş değer bir üretim olacağını hesap etmiştir. Bu ABD’nin likit petrol ihtiyacının % 35’i dir. Aslında bu tür bitkiler ozmoz vasıtasıyla bitkiye taze su sağlayan ve kendilerini kuşatan sudan daha tuzludur.

Bunlar hem gıda hem de yakıt için önemli adaylardır. Çünkü çok yüksek bioyakıt ve yağlı tohum rekoltesine sahiptirler.Scierce dergisi yazarları Salicornia bigolevii adlı bir tuz sever bitki acre (arazi ölçü birimi= 4047 m²) başına ayçiçeğinden 1.7 kez daha fazla üretim sağladığına dikkat çekmektedirler.

Glenn “Bazı halofitler dallı darılardan (switchgress) daha fazla ürün vermektedir ve bunlar halen doğru kullanılmayan arazilerde yetiştirileceklerdir.” Demiştir.

Şüphesiz, halofit biokütleyi yakıta çevirmek selülozlardan bioyakıt üretiminde ek bir maliyet indirimi sağlayacaktır. Selülozik etanol araştırması dünya çapında olağanüstü bir hızla devam etmektedir ve pek çok sanayi gözlemcisi teknolojiyi ekonomik hale getirmek amacıyla gelecek beş yılda yeterli buluşlar gerçekleştirileceğini ümit etmektedir.

Halofitler başka bir çevre problemi çözümünün bir parçası da olabilir. Büyük çiftliklerden kaynaklanan çok tuzlu atık su. Şu anda bu su sulak alanlara boşaltılmaktadır. Örneğin; Kaliforniya’da Imperial Valley yetkilileri kendi tuzlu sularını Salton Denizine dökmektedir.

Glenn “Bu, oluşacak çok büyük bir ekolojik problemdir” demiştir. 80 yıldır tarımsal akıntıları emen Salton Denizi okyanustan % 25 daha tuzludur ve önemli ekolojik problemlerle karşılaşmaktadır. Tuzlu suyu bu ıslak alanlara pompalamak yerine, çiftlikler atık ve tuzlu suyu kullanarak halofit yetiştirmekte kullanabilirler. Fresno State’de bitki bilimci Sharon Benes, San Joaquin Vadisinde bazı pilot bölgelerde bu tür bitkileri yetiştirmektedir.

Ancak, halofitler dünyanın çevre ile ilgili problemlerinden bazılarını çözmeye yardımcı olsa bile, Glenn tarımsal sistemi değiştirmenin zorlukları hakkında gerçekçidir.

Glenn; “Kültür balıkçılığında da 70’li yılların başına dönmeye başladım ve biz kültür balıkçılığının dünyayı kurtaracağına inanıyoruz. Geriye bakarsak, bu 35 yıllık bir süreçtir. Ancak, önemli balıkçılık ürünlerinin yarısından fazlası kültür balıkçılığından elde edilmektedir. Bu da düşünülenden daha uzun zaman alır. Bunun tuzlu ürün üretimiyle aynı şey olduğu kanısındayım” demiştir.

Alıntı : “Crops for a Salinized Word” Jelta Rozerna ve Timothy Flowers.

Dipnot : Salicornica bigelovii ve Salicornica Virginica Galveston, Texas’da yetişmektedir.


Birde İZOTAR link var efendim.

Saygılarımla lütfen.


Düzenleyen mrduran : 08-12-2011 saat 12:38 Neden: link eklendi
mrduran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2011, 21:52   #6
Ağaç Dostu
 
mrduran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
Bir link daha efendim.

ve

bu


Düzenleyen mrduran : 13-12-2011 saat 22:17 Neden: link ilave
mrduran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2012, 22:57   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-02-2012
Şehir: izmir
Mesajlar: 3
izmir sasalı da oturuyorum .limonum saksıda, toprağa tuzlu olduğu için geçirmeye korkuyorum.narenciye oluyormu bu bölgede deneyen varsa yardım rica edebilirmiyim.

yasu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2012, 00:32   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-05-2012
Şehir: kahramanmaraş
Mesajlar: 5
iğde tuzlu yerlerde yetişebilir

mrduran ve karakafes beğendi.
ogzhnbilgili Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2013, 01:33   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-02-2012
Şehir: Almanya
Mesajlar: 12
Tuz gölü kenarindayiz. Hangi agac dikebiliriz

Merhaba,

Tuz gölüne komsuyuz...
Agac ekiyoruz. Büyüyor ilk sene meyvesini veriyor ondan sonra komple kuruyor ve agac ölüyor.
Malesef bir türlü bu bölgeye uygun bir agac bulamadim. Ama mutlaka böyle bir bölge icinde uyumlu agac vardir diye düsünüyorum.
Bu konuda bilgili arkadaslarin yardimi bekliyoruz.
Hangi agaclari ekebiliriz.
Toprak tuzlu ve killi bir yapisi var.

coparzo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2013, 10:00   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-10-2011
Şehir: ADANA
Mesajlar: 670
Belki bu söylediklerim biraz zor olacak ama bizim memlekette de bahçemizin olduğu yerde dut ağacı belli bir yaşa kadar geliyor büyüyor sonra kendiliğinden kuruyup ölüyormuş.Amcamın söylediğine göre belli bir derinlikten sonra toprağın altında mil tabakası varmış sebebi buymuş kökleri çürüyormuş.

Sizin toprağınız tuzlu olduğu için ağaçların alt tarafına bir yere drenaj hendeği kazsanız buradan çıkan toprağı da tepe yapıp bu tepeye dikseniz olmaz mı .Toprağı bolca sulayıp ,bir kaç sene boş bırakıp yıkanmasını böylece tuzunu azaltmasını sağlamış olursunuz...

Mesela peyzaj mimarları çok fazla suyu sevmeyen bitkileri dikerken küçük tepecikler oluşturuyorlar ve bu tepelere dikiyorlar....

sar-dunya beğendi.
mmanager Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2013, 00:50   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-02-2012
Şehir: Almanya
Mesajlar: 12
Tuz gölü kenarindayiz. Hangi agac dikebiliriz

Tuz gölü kenarindayiz. Hangi agac dikebiliriz
Merhaba,

Tuz gölüne komsuyuz...
Agac ekiyoruz. Büyüyor ilk sene meyvesini veriyor ondan sonra komple kuruyor ve agac ölüyor.
Malesef bir türlü bu bölgeye uygun bir agac bulamadim. Ama mutlaka böyle bir bölge icinde uyumlu agac vardir diye düsünüyorum.
Bu konuda bilgili arkadaslarin yardimi bekliyoruz.
Hangi agaclari ekebiliriz.
Toprak tuzlu ve killi bir yapisi var.

coparzo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2013, 11:18   #12
Ağaç Dostu
 
kokett's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-05-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 207
Şereflikoçhisar mı yoksa? Kusura bakmayın, agac türü konusunda bilgi veremicem Tuz Gölü kenarındayız diyince dikkatimi çekti

kokett Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2013, 12:03   #13
Ağaç Dostu
 
seaa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-08-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 734
Leonardit ve humik asit vasıtasıyla toprak iyileştirmesi yapıp ağaçlarınızı gönül rahatlığıyla dikebilirsiniz

seaa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2013, 07:20   #14
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Tuzlu yerlerde ılgın yaşıyor. Tabi meyvaları yok. İlkbaharda çiçek açan çalı formunda bir bitki. Burada sizin orası kadar olmasa da eskiden su olan tuzlu yerlerde yaşayan bitkiler salkım söğüt, iğde, çam, karaağaç denilen bir ağaç ve akasya benim bildiklerim. Tuzlu yerlerde kanal açıp tuzun orada birikmesi sağlanabiliyor. Toprağın iyi olduğu yerlerden gelen toprak ile ağaç dikeceğiniz yeri yükseltip o şekilde de istediğiniz ağaç dikilebilir.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2015, 11:26   #15
Yeni Üye
 
murart's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-04-2006
Mesajlar: 13
ılgın

TAMARİX SP. Tuzlu toprağa dayanıklı Ağaçcıklardan biridir.

murart Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2018, 02:52   #16
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-01-2018
Şehir: -
Mesajlar: 26
Akdenizin mikro klima sahilleri var oralarda hindistan cevizi dikilebilir.

Hindistan cevizi tuzu ve tuzlu suyu çok seviyor; kökler yağışlı soğuk kış mevsimlerine dayanıklı değildir.

Köklere, kısmende olsun temas eden deniz suyu, yahut tuz ihtiva eden, sahile yakın yerlerde hindistan cevizi yetiştirilebilir.

Hindistan cevizi palmiyesinin meristem kısmı soğuğa karşı hassas olsada, akdeniz soğuğuna dayanabilir.

Soğuk yağışlı kışlar ihtiva eden, akdeniz ve akdeniz koşulu benzeri iklimlerde hindistan cevizi palmiyesinin, ıslak ve soğuk toprak nedeniyle köklerinde mantar oluşur ve ağır hasar görür.

Türkiyede mikroiklim yerler tespit edilip koylarda, kumsallarda hindistan cevizi ağacı adaptasyon çalışmaları başlatılabilir. Tür olarakta: Cocos nucifera Linnaeus kullanılabilir. Cocos nucifera in Flora of China @ efloras.org

Konu tuz olunca, cocos nucifera, tuzu seven bir bitki türü olduğundan yeri gelmişken bu bilgiyi paylaşmak istedim.

Eklenen Resimler
 
kamil35 beğendi.
Eukalyptus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2018, 18:23   #17
Ağaç Dostu
 
Kerem Örenç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-02-2017
Şehir: İstanbul-Samsun-Batum
Mesajlar: 363
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Eukalyptus Mesajı Göster
Akdenizin mikro klima sahilleri var oralarda hindistan cevizi dikilebilir.

Hindistan cevizi tuzu ve tuzlu suyu çok seviyor; kökler yağışlı soğuk kış mevsimlerine dayanıklı değildir.

Köklere, kısmende olsun temas eden deniz suyu, yahut tuz ihtiva eden, sahile yakın yerlerde hindistan cevizi yetiştirilebilir.

Hindistan cevizi palmiyesinin meristem kısmı soğuğa karşı hassas olsada, akdeniz soğuğuna dayanabilir.

Soğuk yağışlı kışlar ihtiva eden, akdeniz ve akdeniz koşulu benzeri iklimlerde hindistan cevizi palmiyesinin, ıslak ve soğuk toprak nedeniyle köklerinde mantar oluşur ve ağır hasar görür.

Türkiyede mikroiklim yerler tespit edilip koylarda, kumsallarda hindistan cevizi ağacı adaptasyon çalışmaları başlatılabilir. Tür olarakta: Cocos nucifera Linnaeus kullanılabilir. Cocos nucifera in Flora of China @ efloras.org

Konu tuz olunca, cocos nucifera, tuzu seven bir bitki türü olduğundan yeri gelmişken bu bilgiyi paylaşmak istedim.
Paylaştığınız deniz suyu sıcaklığı akdeniz için biraz sıcak geldi. Ben bilgiyi doğru bulmuyorum biraz.Ama bence en doğrusunu yazim size:

AKDENİZ DENİZ SUYU SICAKLIK
1970-2016 Yılları Arasında Akdeniz En Sıcak Deniz Suyu Yılı : 2015 22,2 °C
1970-2016 Yılları Arasında Akdeniz En Soğuk Deniz Suyu Yılı : 1992 20,6 °C
1970-2016 Yılları Arasında Akdeniz Ortalama Deniz Suyu Sıcaklığı : 21,3 °C


1970-2016 ‘ NIN BEŞ EŞİT PERİYOTTA DEĞERLENDİRMESİ:
1970-1979 Yılları Arasında Akdeniz Ortalama Deniz Suyu Sıcaklığı: 21,0 °C
1980-1989 Yılları Arasında Akdeniz Ortalama Deniz Suyu Sıcaklığı: 21,1 °C
1990-1998 Yılları Arasında Akdeniz Ortalama Deniz Suyu Sıcaklığı: 21,1 °C
1999-2007 Yılları Arasında Akdeniz Ortalama Deniz Suyu Sıcaklığı: 21,6 °C
2008-2016 Yılları Arasında Akdeniz Ortalama Deniz Suyu Sıcaklığı: 22,0 °C


1970-2016 AYLARA GÖRE AKDENİZ DENİZ SUYU ORT. SICAKLIKLARI (°C)
....... Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haz. Tem. Ağus. Eylül Ekim Kas. Ara.
Deniz
Suyu
Sıcaklık 16.4 15.7 16.4 18.0 20.6 23.8 26.6 27.9 26.8 24.3 21.1 18.2


Düzenleyen Kerem Örenç : 15-01-2018 saat 18:25 Neden: Boşluk bırakmadım
Kerem Örenç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2018, 11:48   #18
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-01-2018
Şehir: -
Mesajlar: 26
Veriler doğru değilmi dediniz tuhaf. Bu ülkede ne doğruki diyesim geldi :(

Veriler doğru değilmi dediniz, tuhaf Fakat bu çizelge vikipediden sanırım, gözünüzden kaçmış olabilir...

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Eukalyptus : 26-01-2018 saat 13:39
Eukalyptus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2020, 09:49   #19
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-02-2020
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4
Tuzlu Su agaclar

Bu konuyu biraz arastirmadan sonra universitelerin dokumanlarinda farkli tablolar var.

Robinia pseudoacacia
Gleditsia triacanthos - Gledicya
Rhus typhina - Staghorn Sumak
Taxodium Distichum - Bataklik servisi
Liquidambar Styraciflua - sweet gum - amerikan sigla
Atriplex turleri - tuz calisi
Pistacia Terebinthus - Menengic
Hippophae rhamnoides - sea buckthorn - yalanci igde

gibi turler karsimiza cikiyor, ama taban suyu yuksekligi, toprak gecirgenligi, don haritasi bolgesi gibi faktorler de dikkate alinmasi gerekiyor.

ozu0001 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2022, 17:30   #20
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-09-2021
Şehir: Bursa
Mesajlar: 20
bahçe bakımı

Deniz suyu

karışmış
tuzlu suyla
sulanan bahçeye
çim ve çiçek olarak neler ekilebilir

fersan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2022, 15:55   #21
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-09-2021
Şehir: Bursa
Mesajlar: 20
Çok teşekkür ederim yanıtlar için.Tuzlu suya dayanıklı çim varmıdır çiçek yetiştirebilirmiyim.Kuyumuza deniz suyu karışıyor

fersan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
tuz gölü kenarindayiz

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024