agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Hangi bitkiler, hangi şehre, hangi koşullara uygun?
(https)




Beğeni Düzeni4Beğeniler
  • 2 Gönderen furkanozkan
  • 2 Gönderen Taşlıbahçe

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-01-2016, 00:09   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-01-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
Gelibolu Bölgesi İçin Ağaç Önerisi

selamlar,

forumdan oldukça çok faydalanmış bir ziyaretçiyim. tüm bilgileri paylaşan ve bu forumu ayakta tutan herkese teşekkür ediyorum.

bir konuda yardıma ihtiyacım var. Çanakkale gelibolu milli park içerisinde bir yerimiz var. buranın yan tarafında kuzey-güney yönlü güneye doğru bakan hafif eğimli bir boş arazi var. toprak yapısı killi kumlu bir toprak. ben bu alanı ağaçlandırmak istiyorum. ancak malum sürekli sulama imkanımız yok. aradığım tür fidesi ucuz (takribi 20-30 adet ekimle başlanabilir), fazla su istemeyen, bahsettiğim toprağa uygun ve hızlı büyüyen bir ağaç türü. bölgede soğuklar kısa süreli -5 dereceleri bazen gören genelde normal kış şartları şeklinde etkili. denize yakınlık (ege) 3km civarında. bölgede hakim tür olaark çam türleri dikiliyor. orman bölge müdürlüğü görevlilerine göre bölgede sadece çam iyi verim veriyor ancak malum çam ağır büyüyen bir ağaç.

ben şahsen yaptığım araştırmada önce sedir düşündüm. ancak fidesi çok pahalı, (30 tl) bundan sonra fraser Göknar'ı inceledim. ancak oda anladığım kadarı ile ılıman iklim ağacı vs. forumu **** başka siteleri gezsem de net bir sonuç alamadım. (ağaçları çokta tanımıyorum) bu sebeple sorum şu:

bahsi geçen alan için ne önerirsiniz.?
eğer çam önerilirse hangi çamın hangi türü hızlı yetişir?

Teşekkürler

YeniBON ve pınar59 beğendi.
furkanozkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2016, 16:14   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-09-2014
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 167
Sn. furkanozan annem Gelibolunun Evreşe köyünden çocukluğumdan hatırlıyorum bahçelerde zerdali şeftali ve zeytin ağaçları vardı, belki işize yarar.

pınar59 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2016, 00:42   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-01-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
selamlar
bilgi için teşekkür ederim
zeytin vb ağaçlar tabii güzel ancak o alan için daha kapatıcı ve koru görünümlü bir şeyler düşünüyorum. araştırmam devam ederken hızlı büyüyen ve o ortama uygun limon serviyi buldum. sanırım o uygun olabilir. fidan ücreti çok olursa salkım söğütte olabilir. ancak su problem olurmu ona emin olamıyorum. yine takribi 20-30 fide gerekebilir bahsettiğim alan için.başka bir fikri olan yok mudur??

furkanozkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2016, 09:26   #4
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Söğüt su sever, sulamayacaksanız Marmara Bölgesi'nin dayanıklı ve çam ile kıyaslanınca hızlı büyüyen çınar, at kestanesi, ıhlamur gibi boylu ağaçlarını düşünebilirsiniz.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2016, 13:54   #5
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Bölgeniz ve sulama olanaksızlığınız düşünüldüğünde, taban arazide değilseniz çınar, at kestanesi, ıhlamur, söğüt gibi su ve nem sever ağaçlar uygun olmaz. Göknar, limon selvi de olmaz.

Meyve ağacı düşünmediğiniz için işiniz kolay. Bölgenizde en hızlı büyüyecek ve bakım istemeyecek ağaç kızılçam, sonra da fıstık çamı. Sedir dikerseniz sizin bölgede ilk yıllar yavaş gelişirse de sonradan hızlanabilir. Akdeniz selvisini de düşünebilirsiniz. Bilhassa yatay dallanma yapanlar daha kapatıcı olur. Su istemez, sıcağa da soğuğa da dayanıklıdır.

Kurakçıl meşelerden mazı meşesi, palamut meşesi, saçlı meşe, tüylü meşe, kermes meşesi sorunsuz yetişir; fidanlarını bulmanız zorsa da kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Bunlardan sonuncusu çalı formunu pek aşamaz.

Yalancı akasya da aralarda düşünülebilir.

Temin edeceğiniz yere gelirsek, orman fidanlıklarından kolaylıkla ve ucuza bulabilişrsişniz. Misal, Ezine orman fidanlığında meşeler hariç saydığım diğer türlerin fidanlarını birkaç liradan alabilirsiniz. Boylu fidanları seçmenizi tavsiye etmem. Küçüklerin adaptasyonu daha iyi olur.

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2016, 10:23   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-01-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
cevap veren tüm akadaşlara teşekkür ediyorum,
mesajda da belirttiğim gibi bölge yetkilileri zaten alanda sadece çamın yetiştiğini söylüyorlardı. çamı çok severim ama geç büyür diye pek istememiştim.
kısa bir zamanda o bölgeye gideceğim gibi
resmi çekip eklersem belki daha iyi bir fikir alabiliriz
eğer olmaz sa kızılçam alıp dikeceğiz artık

furkanozkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024