agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/)
-   -   Karlı Pekmez (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/7643.htm)

praecox 17-02-2008 21:57

Karlı Pekmez
 
Alıntı:

Yöresel bir adettir. İlk karda değil ama sonraki yağan kardan temiz bir miktar tepsiye alınır üzerine bir miktar DUT PEKMEZİ dökülür. Kaşık kaşık afiyetle yenir
Bu tarif günümüz dondurmasının en ilkel tarifesidir. (ilkel derken kötü anlamda değil) Yani dondrumamızın atasıdır. Güherçile şili salpeterle v.s. in bulunması ile günümüz dondurmalarına geçilir oldu. Romayı yakan Nero bile her yemeğinin üzreine bu tarz bir dondurma yemeyi şaşmaz bir alışkanlık edindiği söylenir.

Bu anlamda belki "karsambaç" kelimesini de aramızda duyanlarımız vardır.

Balıkcı 17-02-2008 23:00

Ben de karsamba diyecektim.:p

Kar da nasıl yağıyor, göz gözü görmüyor.
Çıkıp biraz kar mı toplasam.:p

Penelophe 17-02-2008 23:05

Ben çocukken biz yerdik.:) Hatırladım.

günsu 18-02-2008 09:25

Bizdede karhelvası denirdi ona, kaç senedir bu kadar güzel kar yağmamıştı bu sene yiyebileceğiz inşallah karhelvası;)

Sonja Varol 18-02-2008 17:36

Gecen yil yaptigim üzüm pekmezim ve Malatya´dan getirdigim dut pekmezim de var. Kar nerede? Biraz da buraya yollasaniz diyecektim.
Bu yil sadece hafiften bir kere kar yagdi. O da aralik ayindaydi. Burada nergisler acmak üzere. Cigdemler acti bile...

Mahmut Leventoğlu 18-02-2008 23:27

Sevgili Mahir ağabey
evet Maraş bölgesinde Karsambaç deniliyor. :))

Sevgili Günsu ben İsparta Sütçülerliyim .Belki biliyorsunuzdur bizim Dut Pekmezimiz ve hatta festivali vardır. Eh birde yörük damarımız olunca Kar dan her mevsim yararlanma yollarını bulmuşuz yaz ve kış :))

Sevgili Sonja Varol Aralık ayında Stutgart ve Eslingen de idim. Çok keyifli idi :))
Eslingende bile cıvardaki dağlık bölgede bulduğumuz karla bile karlı pekmezi yaptık ve çok eğlenerek yedik orada ki dostlarla.Ayrılmadan 2 gün öncede Eslingene bir miktar kar yağdı ve Eslingen fotografik açıdan muhteşem oldu.

Herkese selam ve sevgilerimle.

Mine Pakkaner 19-02-2008 07:50

İzmir Güzelbahçe'deki Yaka Mahallesi (mahalle oldu ama aslında bir minik köy) köylüleri de pekmezli kara karsambaç derler :)

Wallnut 15-06-2008 23:02

Merhabalar.
Benim tevellüt epey eskidi galiba.1950-60 yılarına kadar (Aydın da) yaylalarda yağan karları açılan çukurlara saman doldurulup üzerine kar basılır ,en üstede tekrar saman ve toprak atılıp çukurlar kapatılır.Yazın sıcak aylarında bunlar açılıp testereyle saman balyaları büyüklüğünde kesilip keçi kılından yapılmış kilimlere sarıp şehirde satarlardı.Satıcı isteğe göre kesip verirdi.Onunla yapılan pekmezli karın tadına doyulmazdı bizim çocukluğumuzda.Dondurmadan sonra en ucuz tatlıydı o devirde.Saygılar.

kılıç 20-12-2009 08:43

Bu başlığa uzun zaman uğranmamış ama şimdi kar geliyor azıcık kıpırdasın.bizim çocukluğumuzdada rahmetli dedeciğim annemden gizli bir tabak karın üzerine bol pekmez döküp bize size kar helvası yaptım deyip yedirirdi..

amatör hobici 20-12-2009 11:27

Bizim çocukluğumuzun anılarından.Çocukluğumuzda ilk ve ikinci yağan kardan yapılmazdı, büyüklerimiz ilk yağan karlarla hava temizlenir derdi. Haksızda sayılmazlardı hani.Üçüncü aralıkla yağan kardan yapılırdı. Bakır kalaylı bir tasın içine karın dişli olan yerinden konur üzerine de pekmez dokülüp karıştırılırdı.Şimdi acaba biz çocuklarımız hasta olacak diye yedirebilirmiyiz.Öte yandan baca ve ekzost gazlarından atmoster iyice kirlendi. Değil üç kere onüçkere kar yağsa atmosfer temizlenmez. Bu olayda anılar defterinin sarı sayfalarında kalacak gibi.Selamlar.....

aercan 09-05-2014 12:43

Muğla da kar şerbeti derler çocukluğumda evlerde yapılırdı, o zamanlar kışın karda yağardı. şimdilerde yazın hayır için işlek caddelerde karın içine pekmez akıtılarak ikram ediliyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2020