agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/)
-   -   Çıtır Börek (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/42347.htm)

Güler 16-07-2018 21:16

Çıtır Börek
 
2 Eklenti(ler)
Bu günlerde çıtır böreğe merak saldım. Yapımı da çok kolay, çıtır çıtır yemesi de güzel.

Böreği 4 veya 6 yufkadan yapabilirsiniz.
Ben size 6 yufkalık tarifini vereceğim, malzemeleri 4 yufka için azaltabilirsiniz.

6 yufka
1 kg kıyma
3 adet soğan
tuz-karabiber-kimyon-pul biber

1 su bardağı su
1 su bardağından 2 parmak kadar az sıvı yağ

3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı buğday nişastası
1 paket kabartma tozu
(Bu karışımı üçe bölün)

yumurta sarısı ve çok az tereyağ

Önce ince ince doğranmış soğanı çok az bir sıvı yağ ile hafifçe kavurun sonra buna kıymayı ilave edip kavurmaya devam edin. Kavurma işi bitince tuz, karabiber, kimyon ve pul biber ilave ederek böreğin iç malzemesini hazırlayın ve iyice soğumaya bırakın.

Bir yufkayı yuvarlak olarak serin. Bir su bardağına ilave ettiğiniz sıvı yağ karışımından fırça yardımı ile serdiğiniz yufkayı ıslatın.
un, buğday nişastası ve kabartma tozu karışımından birinci bölümünün yarısını yağlı yufka üzerine serpiştirin.
Sonra bunun üzerine ikinci yufkayı serin ve onu da yağlı sulu ile ıslattıktan sonra diğer yarı unlu karışımı serpin. (Bu durumda unlu karışımın birinci bölümünü iki yufka için kullanmış oluyorsunuz.)

Üst üste serdiğiniz bu iki yufkayı önce 4 eşit parçaya sonra da her 1/4 parçayı da dörde bölerek 16 eşit üçgen elde edin.

Aynen sigara böreği sarar gibi iç malzemeyi geniş kısma koyarak biraz yayvanca (geniş) olarak sarın. Sardığınız her böreği de yağlı suya batırarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.

Sonra üçüncü ve dördüncü yufkayı da aynı işlemden geçirin.
Daha sonra aynı işlemi beşinci ve altıncı yufkalar için de yapın.

Yani ikişer ikişer yufkaları 3 seferde kullanıyorsunuz.

Bütün yufkaların tepsiye sıralanması bitince, çok az tereyağ eritilerek börekler üzerine sürülür. (Fazla olmasın fırında pişerken yağları dışarı vuruyor)
Daha sonra da üzerlerine yumurta sarıları sürülerek 170 derece ısıtılmış fırının orta kısmında 20-25 dakika, üstü kızarana kadar pişirin.

Yerken çıtır çıtır gevrek olması hoşa gidiyor. ;)

Birinci yufka ve sıvı yağ + su karışımı


Güler 16-07-2018 21:21

3 Eklenti(ler)
Yağlanan birinci yufka üzerine serilen ikinci yufka üzerine (onu da yağladıktan sonra) serpilen un, nişasta ve kabartma tozu serpilmesi. (Birinci yufka üzerine de serpilecek)

Sonra 4e ve daha sonra 16 parçaya bölünmesi.


Güler 16-07-2018 21:23

3 Eklenti(ler)
İç malzeme ve sarılması


Güler 16-07-2018 21:27

2 Eklenti(ler)
Sarılan her börek sıvı yağlı suya batırılarak tepsiye dizilir, üzerine bir miktar tereyağ ve yumurta sarısı sürülerek fırına sürülür.

.....ve çıtır böreklerimiz hazır.

(Tepsiyi çıkardığımda fotoğraflayacaktım ama gelen giden bir iki derken hepsi bitti, son kalan iki taneyi ancak fotoğraflayabildim.


malina 25-07-2018 15:13

Kendime kolaylık olsun diye :)


2 yufka
250 g kıyma
1 adet soğan
tuz-karabiber-kimyon-pul biber

1/3 su bardağı su
1/4 su bardağı sıvı yağ

1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı buğday nişastası
1/2 paket kabartma tozu
(Bu karışımı üçe bölün)

yumurta sarısı ve çok az tereyağ

malina 27-07-2018 14:11

Bu tür böreklerin bir sorunu var: "Son kalan iki taneyi ancak fotoğraflayabildiğim" kalabalığınız yoksa, soğuyunca bir şeye benzememesi, üstelik ısıtsanız da işe yaramaması...

Neyse ki bu börek ısıtılınca eski çıtırtısına kavuşuyor :)

Musa Gündoğan 27-07-2018 15:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 1545801)
Bu tür böreklerin bir sorunu var: "Son kalan iki taneyi ancak fotoğraflayabildiğim" kalabalığınız yoksa, soğuyunca bir şeye benzememesi, üstelik ısıtsanız da işe yaramaması...

Neyse ki bu börek ısıtılınca eski çıtırtısına kavuşuyor :)

malina aslında böreklerde sonradan yiyebilmek için süt kullanmalısınız. süt yumuşak tutturur. çıtırını da korumak isterseniz katı yağ kullanmalısınız. tereyağda olur. oda sıcaklığında erimiş yağ fazlasıyla işinizi görecektir.

tavsiyem nişastayla açılan değil unla açılan yufkalardan kullanmanız

Güler 27-07-2018 16:32

Börekler çok leziz olduğundan çıtır çıtır diye anında bitti. Dörder beşer yedik.

Börekleri mikrodalga'da ısıtırsanız çıtırlığı kalmıyor, ama ısıtma işini ağzı kapaklı bir tavada yaparsanız nisbeten çıtırlığını koruyor.

İlk yaptığınızda yani börekleri ıslatıp tepsiye dizdiğinizde üzerine yine biraz tereyağı sürüyorsunuz zaten onun üstüne yumurta sarısı sürüp fırına atıyorsunuz.

Dün Bursa'ya Selen'e gittiğimde hem o öğrensin hem de çay yanında yeriz diye 2 tepsi yaptık anında bitti.

Lilium 28-07-2018 00:25

Hımmm ben manyası çoktan beri ziyaret etmemişim demek ki, önce kalite kontrol sonra öğrettirmek :)

Güler 28-07-2018 09:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1545845)
Hımmm ben manyası çoktan beri ziyaret etmemişim demek ki, önce kalite kontrol sonra öğrettirmek :)

Ben senden önce davranıp salı günü kavunların tadına bakmaya geliyorum. :D

Lilium 27-08-2018 01:45

Kavunlar bitti geç kaldın nokta

Karpuz var nokta

Nohutlar seni bekliyor :D:D:D

balmuk 03-10-2018 22:47

çok güzel gözüküyor ellerinize sağlık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024