agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/)
-   -   Gözleme ( Haşhaşlı Katmer) (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/38385.htm)

aleydi 21-11-2015 22:39

Gözleme ( Haşhaşlı Katmer)
 
1 Eklenti(ler)
Biz gözleme diyoruz. Bazı yörelerde haşhaşın ne olduğunu bilmeyenler görmüştüm. Afyon bize yakın olduğu için haşhaş bizde de çok seviliyor. Sevgili Nomad bana gelirsen sana bundan yaparım:).Sn Resuluygr bu yöresel bir hamurişi:).

Eklenti 586344

A_NOMAD 21-11-2015 23:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aleydi (Mesaj 1421968)
...Sevgili Nomad bana gelirsen sana bundan yaparım:)...

Yerim ben bunları :D

aleydi 21-11-2015 23:24

Bunlar sana özel :)

sevgihoca 22-11-2015 12:17

Haşhaşlı şeylere bayılırım,harika görünüyor,afiyet olsun.Yapımı zordur diye tarifini hiç sormuyorum.

aleydi 22-11-2015 13:29

Çok kolay aslında.Bir de haşhaşlı yılan böreğim var . Bir ara onu da yazarım. Fotoğraf olmayınca tarif yazmak istemiyorum. Bu aralarda hamur işinden uzak durmaya çalışıyorum. Yinede dayanamıyoruz Sevgihocam:).

Yapılışı:
Hamuru için İçi için:

Göz kararı un Çekilmiş haşhaş
su
tuz Sıvıyağ


Su ve biraz tuz ekleyip. Yaklaşık yarım kilo un. Hiç ölçmedim atıyorum tamamen:). Dünde annem yaptı keşke fotoğraflasaydım yapılışını. Yine eklerim bir gün :)


Hamuru ister iki parçaya bölüp , isterseniz tek parça halinde açıyoruz. İçine bol haşhaş, yağıda bolca sürüyoruz. Hamuru rulo yapıp. Yaklaşık 4 parmak kalınlığında kesiyoruz. Püf noktası, Kesilen hamurların alt, üstleri açık kalmayacak şekilde yuvarlak açılacak beze haline dönüştürülmesi. Son şeklindeki gibi yuvarlak olarak açıyoruz hamuru.

Teflon tavayı iyice kızdırıyoruz. Ön yüzünü biraz pişiriyoruz. Çok fazla değil. Sonra ters çeviriyoruz. Bir kaşık sıvı yağı tavaya döküyoruz. Burada da çevire çevire o yüzü pişiriyoruz. Yakmamaya özen gösteriyoruz. Genel de iki kişiyle yapılır gözleme. Bir kişi hamuru açar, diğeri pişirir:). Her zaman mümkün olmadığından yalnızda yapıyoruz:). Sonra diğer yüzü tekrar çevirip. Tahta bir spatulayla hamurun her yerinin eşit pişmesine çalışıyoruz. Bu arada ocak bazen açıp bazen kısmak lazım yanmaması için. Aslında hiçte zor değil. Hamur ele yapışmayacak , kulak memesi kıvamında, yumuşak olmalı. Biraz dinlendirmekte fayda. Hamurun kalınlığı yufka gibi çok ince açılmayacak. Biraz daha kalın. Bu tür durumlarda keşke yakın olabilsek diyor insan. Zevkle yapardım size:).

Bilmiyorum anlatabildim mi. Sizin için ayrıntılı fotoğraflarım bir gün. O zaman denersiniz olmazsa.

pınar59 22-11-2015 19:09

Sayın aleydi eşimle Kütahya ziyaretimizde ilk defa haşhaşlı çörek tatlım nefis bir hamur işi idi herhâlde sizin gözleme buna benzer olmalı afiyet olsun.

pınar59 22-11-2015 19:19

Sayın aleydi tarifinizi denemek istiyorum ama haşhaşı nasıl temin edebilirim burada marketlerde hiç rastlamadım inşallah bulabilirim.

sevgihoca 22-11-2015 19:19

Tarifiniz için teşekkür ederim Aleydi,dediğiniz gibi yakın olsak harika olurdu.Size afiyet olsun,ben hamur işlerinde pek başarılı sayılmam.

aleydi 22-11-2015 19:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pınar59 (Mesaj 1422108)
Sayın aleydi eşimle Kütahya ziyaretimizde ilk defa haşhaşlı çörek tatlım nefis bir hamur işi idi herhâlde sizin gözleme buna benzer olmalı afiyet olsun.

Sizin vasıtanızla ( bazı bölgelerde haşhaşın bilinmediğini, özellikle yemeklik olan) biraz bilgi verelim.
Bilimsel adı ile Papaver somniferum olarak geçen, halk arasında haşhaş diye tabir edilen bu bitki genelde tıp alanında kullanılan uyuşturucu ilaçların üretimi için yetiştirilmektedir. Üretimi TMO(Toprak Mahsulleri Ofisi) tarafından titizlikle takip edilen, kaçak yetiştirilmesine izin verilmeyen bir türdür.Afyon, Uşak, Kütahya, Antalya, Isparta gibi bölgelerde çokça yetişen haşhaş bitkisinin kapsülünden keyif verici diye bildiğimiz bazı narkotik maddeler üretilmektedir. Yasa dışı durumların önüne geçilmesi için TMO çiftçinin ürettiği tüm mahsulü takip etmekte ve bizzat kendileri tarafında alımını yapmaktadır. Çiftçi sadece bir sonraki sene için kullanacağı tohumu elinde tutarak sürekliliği sağlamakta, elindeki tohumlarında yağını çıkararak kaliteli yemek yağı elde etmektedir.



Kapsül şeklindeki yapısının içinde fazlaca minik tohumu bulunur. Tohumlarının yarısı yağdan oluşmaktadır. Tohumların ezilmesi ve karartılması ile haşhaş susam sürtülür(ezilir). Sürtülen haşhaş sabahları peksimet yapımında lezzet verici olarak hamurun içine sürülür ve güzel bir besin maddesi elde edilir. Pastanelerde ve bazı evlerde ev hanımları tarafından poğaça ve kurabiyelerin üzerlerinin süslenmesinde, tahin gibi pekmez ile karıştırılıp tüketilmesinde de kullanım yeri fazladır.

Yazları kurak ve sıcak, kışları az yağış alan bölgelerde çok şart aramadan kolaylıkla yetişen haşhaş her yıl 1 defa ürün vermektedir. Haşhaş üretiminin amacı tıp sektörü içindir ki neredeyse tüm mahsulün %90’ı bu alanda kullanılmaktadır. Ülkemiz haşhaş üretiminde Hint’lerden sonra2. sırada yer alarak bu ürünün yüksek miktarda ihracatını da gerçekleştirmektedir.

Çörekten daha lezzetli olduğunu düşünüyorum:). Kat kat çıtır çıtır bir lezzet. Sevgili Pınar59. Çok teşekkür ederim.Sevgili pınar bim, a101 bakabilirsiniz. Bizim buradakilerde var. Bulumazsanızda, isterseniz size kargoyla gönderebilirim

aleydi 22-11-2015 19:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevgihoca (Mesaj 1422113)
Tarifiniz için teşekkür ederim Aleydi,dediğiniz gibi yakın olsak harika olurdu.Size afiyet olsun,ben hamur işlerinde pek başarılı sayılmam.

Niye ki tatlınız çok güzel görünüyor Sevgihocam. . Benim bir kekim var, kim yapsa aynı tat olur. Çünkü malzemeleri doğru seçilmiş.Denenmiş tarifleri tercih ederseniz başarılı olursunuz. Hiç öyle düşünmeyin. Güzel bir yemeğin sırrı %90 doğru tarif:). Ağlayan kekte 4 yumurtalı tarif hiç güzel olmuyor. 3 yumurtalı inanılmaz tam kıvamlı oluyor.

Geçen gün bir pogaca yaptım. Çok beğendiler. Yıllardır güzel pogaça yaptığımı düşünürdüm. Son bulduğum tarif hepsini solladı:D. Birazdan yazarım. Siz de deneyin mutlaka güzel olacak.

sevgihoca 22-11-2015 19:51

Hamur açmayı bilmiyorum Aleydi.Bir de şu kulak memesi kıvamını bilemiyorum.Tarifte un ve su ölçüsü olursa daha iyi oluyor benim için.Bir de ben pasta türünde daha başarılıyım.Poğaça tarifinizi de merak ettim.Cumartesi misafirim var.

aleydi 22-11-2015 19:58

Unu çok az az ilave ederseniz. Elinize yapışmıyacak kıvama geldiğinde. Kulak memesi noktasıdır.

pınar59 22-11-2015 20:00

Sevgili arkadaşlar hanımların beşçayı gibi güzel bir sohbet oldu Sayın aleydi yarın söylediğiniz marketlerde arama yapacağım teklifiniz içinde teşekkür ederim. Selamlar.

sevgihoca 22-11-2015 20:33

Kış geldi Sevgili Pınar,çiçekler dinlenmede.Ne yapalım artık,bol bol yemek pişirip değişik tariflermizi paylaşırız.

pınar59 22-11-2015 21:44

Sayın Sevgihocam anneler olarak kaderimiz mutfak farklı kültürlere her zaman meraklıyım çocuklarımı sağlıklı ve ev yemekleriyle beslemeye gayret ediyorum dışarda yemek çok gerekmedikçe yenmez. Selamlar.
.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024