agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/)
-   -   Ev Yapımı Pide (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/36605.htm)

aleydi 24-02-2015 00:36

Ev Yapımı Pide
 
2 Eklenti(ler)
Kendi tarifim ilk denememdir o yüzden biraz düzgün olmadı . Ama lezzeti güzeldi :)

Hamuru :) 1,5 sbardağı süt ve su karşımı
1 paket kuru maya ( ben birazını ayırdım )
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
alabildiği kadar un

Harcı için :400 gr kıyma
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz


Eklenti 538303 Eklenti 538304

hira 24-02-2015 08:00

Elinize sağlık güzel görünüyor.. Hamura maya eklemeseydiniz şekillendirmekte zorluk çekmezdiniz bence. Maya, şeker ve süt extra olmuş bana sorarsanız. ben bunları eklemezdim yapacak olsaydım.

aleydi 24-02-2015 10:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hira (Mesaj 1358952)
Elinize sağlık güzel görünüyor.. Hamura maya eklemeseydiniz şekillendirmekte zorluk çekmezdiniz bence. Maya, şeker ve süt extra olmuş bana sorarsanız. ben bunları eklemezdim yapacak olsaydım.


Sevgili hira süt ve maya olmazsa da tatsız tuzsuz bir şey olmaz mı :) Denemek lazım sütü çıkarıp ,süt biraz gevrek yapıyor . Onları katmazsak fırınlarda yapılan hamur gibi olurdu . Ben hazır pide hamurunu sevmediğim için evde yaptım . Pizzanın hamurunu da bu şekilde yapıyordum .Şimdi süt katmıyorum ,biraz daha ince ve yumuşak oluyor . Bunda da denenebilir sütsüz .Beğenmene sevindim , çok teşekkür ederim .

hira 24-02-2015 11:59

Pizza hamurunu un, tuz su maya olarak göz kararı hazırlıyorum.. Maya cok az olacak tabii :) yoksa kek gibi puf puf oluyor, pizzayla alakasız :) Tuzlu kekin üzerine domates, sucuk ve peynir yayılmış gibi bişey :)



Süt bence hamuru yumuşatıyor.

aleydi 24-02-2015 20:44

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hira (Mesaj 1358990)
Pizza hamurunu un, tuz su maya olarak göz kararı hazırlıyorum.. Maya cok az olacak tabii :) yoksa kek gibi puf puf oluyor, pizzayla alakasız :) Tuzlu kekin üzerine domates, sucuk ve peynir yayılmış gibi bişey :)



Süt bence hamuru yumuşatıyor.

Benim pizzam senin pizzanı döver Hira'cım :D .Pide ilk denemem ama 10 yıldır herkes pizzamı beğenir :D Lütfen resimlerle konuşalım :D .Süt konusunda haklısın , bende pizza hamuruna koymuyorum artık .

Eklenti 538372

Eklenti 538373

Eklenti 538374

hira 24-02-2015 22:48

Muhteşem gözüküyor ellerine saglık aleydi :)

sapinuva 25-02-2015 19:55

Akşam akşam canım çekti gidip hanımı sıkıştırayım belki bir şeyler yapar...:)

glcn06 16-03-2015 10:55

1 Eklenti(ler)
ben uzun zamandır evde pidemi kendim yapıyorum. bazen fırında bazen tavada pişiriyorum. biz tavada pişeni daha çok seviyoruz. hamurumu tam buğday unu ve beyaz unu karıştırarak mayalıyorum.

aleydi 16-03-2015 11:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi glcn06 (Mesaj 1363697)
ben uzun zamandır evde pidemi kendim yapıyorum. bazen fırında bazen tavada pişiriyorum. biz tavada pişeni daha çok seviyoruz. hamurumu tam buğday unu ve beyaz unu karıştırarak mayalıyorum.

Eline sağlık çok güzel sevgili glcn06 . Biraz anlatırmısın tavada nasıl yapılıyor hiç bilmiyorum .

glcn06 16-03-2015 13:27

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aleydi (Mesaj 1363718)
Eline sağlık çok güzel sevgili glcn06 . Biraz anlatırmısın tavada nasıl yapılıyor hiç bilmiyorum .

1ölçü ılık süt
1 ölçü ılıksu
1/2 ölçü sıvı yağ
tuz
1 paket instant maya
ve aldığı kadar un (yarısı beyaz un yarısı tam buğday unu kullanıyorum)
mayalıyorum. içini fırına gönderdiğimiz pide içi gibi hazırlıyorum . yalnız onu yuvarlak sekilde yapıyorum . tava ısınınca altını orta dereceye getirip yaptığım pideleri koyuyorum ve kapağını kapatıyorum. hamurun altı pişince alıyorum. sucuklu, peynirli çeşit çeşit yapıyorum. bu kış kendimi hamur işlerine verdim. evde denemediğim şey kalmadı :p

aleydi 16-03-2015 14:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi glcn06 (Mesaj 1363754)
1ölçü ılık süt
1 ölçü ılıksu
1/2 ölçü sıvı yağ
tuz
1 paket instant maya
ve aldığı kadar un (yarısı beyaz un yarısı tam buğday unu kullanıyorum)
mayalıyorum. içini fırına gönderdiğimiz pide içi gibi hazırlıyorum . yalnız onu yuvarlak sekilde yapıyorum . tava ısınınca altını orta dereceye getirip yaptığım pideleri koyuyorum ve kapağını kapatıyorum. hamurun altı pişince alıyorum. sucuklu, peynirli çeşit çeşit yapıyorum. bu kış kendimi hamur işlerine verdim. evde denemediğim şey kalmadı :p

Eline sağlık , süper görünüyor . Çok seviyorum bende hamur işini .Her şey iyi hoş da , sigarayı bırakınca kilo aldım :) . Görünce de dayanamıyorum yapıyorum :) Bunları yiyebilmek için yüzmeye yazılmam lazım :). Sevgilerr

hosseda 27-04-2016 17:55

bülbül yuvası
 
Bahçedeki fırında tandır ve benzeri et yemeklerinde hep sıcak pide eksikliği duydum. Pide ve et ikilisini hiç bir şeye değişemiyorum. Bu durumda gereken şey sade pide yapmayı yani hamur açmayı öğrenmek olmalıydı. Geçen hafta içinde okumaya başladım nette ve hafta sonu ilk börek denememi yaptım.
Hamur açmayı becerdim diyemeyeceğim ama yaklaştım. Hamur elime ve oklavaya fazla yapıştı ( mayasız bir hamur yaptım) bu nedenle yaklaşık 30 cm çaplı 6 adet hamurun ortasına malzemeyi yerleştirerek ona uygun bir bakır tepside fırına koydum. Fırını çok kızdırmışım altı yanar korkusu ile tepsi altına toprak bir altlık ilave ettim neticede üstü ve içi pişti ancak altı biraz hamur bir böreğim oldu. Bahçenin otlarını kestirdiğim komşulara ikram ettim, tadı güzel biraz daha pişse iyimiş dediler.

Bu arada okuma faslına büyük bir hızla devam ederken pide yapımına ağırlık verdim. Pide hamurunda incelik ön şart değil. Ve de esas amacımı da sağlarım derken çocukluğumda büyük bir iştahla her gün öğleden sonra bekleyerek 5 kuruşa aldığımız Halep işi denilen küçük pide yapımına takıldım ( 50 sene kadar evvel Aydında az sayıdaki pide fırını bunları öğleden sonra yapar ve çocuklara camekanlar içinde dolaştırtarak sattırırlardı) . Halep işi veya Şam işi pide denen bu pideyi 15 sene kadar evvel Çeşmede bulduğum Karacasu'lu bir pide ustasına içini kendim hazırlayarak tarifle yaptırmıştım. Nette aradığımda bir çok fotoğraf buldum ancak bu pide bizim bildiğimiz 50 yıl önceki pideye göre evrim geçirerek lahmacunumsu bir görünüm almış. Bazı yerlerde de Nazilli gülü diye isim vermişler alakası yok esasıyla tabii ne adının ne de şeklinin.
Halep işi denilen bu pide şekil olarak aynı bir bülbül yuvası tatlısına benzer.
Kesinlikle hamurun kalınlığı azaltılmaz ve büyütülmez. Bezeye üstten biraz biraz dokunarak yuvarlaklığını gidermek ve ortaya birleştirilmiş parmaklarla açılan oyuğa eti koymak gerekir. Pişen pideyi elinize aldığınızda ikiye katlarsınız ve iki ısırıkta yersiniz. Topu iki lokma yani. Ortaya konan bir tutam ette sadece soğan tuz ve az karabiber olur. Et de nette bir çok yerde yazıldığı gibi dana eti değil kuzu etidir ve de yapabilirseniz bıçak ( satır) kıymasıdır. Pidenin eti üzerine badem tanesi kadar tereyağ oturttuğunuzda iki saniyede eriyerek ısırılmaya hazır olur.

Hafta sonunu iple çekiyorum.

hosseda 29-04-2016 14:30

4 Eklenti(ler)
Börek yapımı :

hosseda 02-05-2016 15:22

Hafta sonu pide yapmaya çalıştım.
Köyün boya işlerini yapan köylüyü aradım sabah erken, müsaitim geleyim dedi. Çatının betonunun beyazı epeydir boyanmadıydı malzeme de hazırda vardı o boyayla uğraşırken ben pide hamurunu hazırladım. Bir saat kadar dinlendirdim. Öğlene denk geldi fırının yanışıyla ama yaptığım pideleri fırına vermede cesaretim yetmedi. Ustalığın ne olduğuyla o aşamada yüzyüze geldim ve çözümü pideleri tepsi ile sürmekte buldum. Neticede piştiler ama hüsranı yaşamış oldum. Boya yapan arkadaş ben eve gideyim dedi yok salmam bunu beğenmezsen yumurta kırarım dedim ama sıcak sıcak tereyağ sürülen pidemsi şeylerle karın doyurduk.
Bu deneme hamur işi konusunda pideden uzak durup börekle uğraşmanın daha hayırlı olacağını öğretti.
Hamur yoğurma ve açma konusunda ise bayağı yol aldım. Böyle giderse bir kaç aya kalmaz iyi börek yapar hale gelebilirim umudundayım.

Ozlem A 02-05-2016 20:14

Bu işler pratik işi Sayın hoşseda, cesaretiniz kırılmasın. Yapa yapa öğreniliyor. Ben 5-6 yıl öncesine kadar pilav bile yapmamıştım :)

hosseda 03-05-2016 15:59

Sayın Ozlem A, haklısınız mücadeleye devam etmek lazım. Şimdiye kadar hiç ilgilenmedim hamur işleriyle, tek uğraşım kebap tandır üzerine oldu. Bunda bahçedeki köy fırınının büyük etkisi vardı ancak bu fırının hamur işlerine de uygunluğunu geç aklıma getirdim. Şimdi ise büyük bir merak sardı hamur işleri konusunda. Mesela bu gün puf böreğini okudum çokça ki zamanında annemin evde çok sık yaptığı bir hamur işiydi. Sofranın ( hamur tahtası aynı zamanda yer sofrasında masa görevi gördüğünden ona konan isim buydu) üzerinde açtığı hamurları kalaylı bakır sahanın kapağı ile kesişini gözümün önüne getirdim neden ben de yapmayayım dedim aynısını.

Bu hafta sonu planım börek yapmaya çalışmak, bakalım becerebilecekmiyim.

hosseda 15-05-2016 11:34

3 Eklenti(ler)
Geçen hafta denediğim pide yapımından görüntüler. Bahçenin dikimi sebebiyle son başarısız denemeden sonra vakit bulamadım çalışmaya. Yaz sebebiyle de aksayacaktır mutlaka ama nasipse güzle beraber hamur işlerine devam ederim çok da keyf veren bir uğraş buldum gibi...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024