agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/)
-   -   Bal kabağı böreği (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/36504.htm)

loveforlife 11-02-2015 13:39

Bal kabağı böreği
 
5 Eklenti(ler)
Sizinle yine geleneksel lezzetlerimizden birinin tarifini paylaşmak istiyorum. Annemin deyimiyle kabak pidesi. Farklı özel bir lezzet. Yufkası el açması olunca daha güzel oluyor ama artık işin pratiği hazır baklavalık yufkalar da olunca, bu lezzeti tatmak daha kolay hale geliyor.

Malzemeler:
2 Kg bal kabağı
1 paket baklavalık yufka (800 gr)
1 bardak sıvıyağ (Zeytin yağı ve çiçek yağı karışık)
250 gr iri çekilmiş ceviz
2 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın

Öncelikle bal kabağımızı rendeleyerek işe başlıyoruz. Kabağa şekeri ekleyip kabağı bir kevgire koyuyor, keviri de bir tencereye oturtuyoruz. 2-3 saat bu şekilde bekleyen kabağın suyu alttaki tencerede birikiyor. Sonra biraz da sıktırarak ayrı bir kaba alıyoruz kabağımızı. Bu suyu da (bir bardak civarında oluyor) atmıyoruz. Bize lazım olacak.;) Kabak rendesine tarçınımızı ekleyerek karıştırıyoruz. Şeker ve tarçın miktarını isteğinize göre azaltıp çoğaltabilirsiniz de...
Eklenti 536592

Tepsimizi yağlıyor, hazır baklavalık yufkalarımızı tepsiye döşemeye başlıyoruz. Bizim fırınımız davul fırın olduğu için yuvarlak fırın tepsisi kullandım. Dikdörtgen fırın tepsilerinde baklavalık yufkayı döşemek daha kolay olacaktır. Her yufkanın arasında tıpkı baklava yapar gibi biraz yağ gezdiriyoruz. En alt katı biraz daha kalın yapıyoruz ki harcımızı koyduğumuzda alta akıp yapışmasın. Yaklaşık 6-7 kat yufka koyduktan sonra kabağımızdan yufkaların üzerine yayıyor ve ceviz serpiyoruz.
Eklenti 536593

Yine üzerine biraz yağ gezdiriyor ve yeni yufkamızı yayıyoruz.
Eklenti 536594
Beş kat yufkayı aralarını yağlayıp serip kabak ve ceviz yayarak devam ediyoruz.
Eklenti 536595
Kabak katmanını üç kez tekrarladıktan sonra en üst katmanı döşüyor ve üstüne de yağ gezdiriyoruz. Fırına vermeden önce kare dilimler halinde kestiğimiz kabak pidemizi 150 derecelik fırınımıza koyup pişiriyoruz.
Eklenti 536596

loveforlife 11-02-2015 13:42

3 Eklenti(ler)
Nar gibi kızarınca fırından çıkartıyoruz. Gelelim püf noktamıza: Hani o ayırdığımız bir bardak kabak suyu vardı ya, fırından çıkan böreğimizin üzerine şerbet gibi gezdiriyoruz onu da.

Sonucu merak mı ettiniz?
Eklenti 536597

Eklenti 536598

Eklenti 536599

Afiyet olsun!

Sonul 12-02-2015 22:12

Lüleburgaz yöresinde de kabak böreği yapılır. Farkı ise kara kabak denen bir türden yapılır. İçine, yani kabağa karabiber konur. Tadı da çok güzeldir.

bahcedenn 13-02-2015 09:53

1 Eklenti(ler)
Eklenti 536777

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sonul (Mesaj 1355813)
Lüleburgaz yöresinde de kabak böreği yapılır. Farkı ise kara kabak denen bir türden yapılır. İçine, yani kabağa karabiber konur. Tadı da çok güzeldir.

Kabuğunun çok ince olmasından dolayı ya İnce Kabuk Kara Kabak ya da Kapsız Kara Kabak olarak ta adlandırılan kabaktan bahsediyorsunuz, Sn. Sonul. Çatıya atmıştım bi tane. Donmadıysa annem geldiğinde yaptırayım ona bi tepsi börecik. :)

Muda 13-02-2015 12:56

Fırında iyice kızardıktan sonra şerbet dökerseniz bal kabağı baklavası çıkacak ortaya.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2020