Bal kabağı böreği
5 Eklenti(ler)
Sizinle yine geleneksel lezzetlerimizden birinin tarifini paylaşmak istiyorum. Annemin deyimiyle kabak pidesi. Farklı özel bir lezzet. Yufkası el açması olunca daha güzel oluyor ama artık işin pratiği hazır baklavalık yufkalar da olunca, bu lezzeti tatmak daha kolay hale geliyor.
Malzemeler: 2 Kg bal kabağı 1 paket baklavalık yufka (800 gr) 1 bardak sıvıyağ (Zeytin yağı ve çiçek yağı karışık) 250 gr iri çekilmiş ceviz 2 su bardağı toz şeker 1 tatlı kaşığı tarçın Öncelikle bal kabağımızı rendeleyerek işe başlıyoruz. Kabağa şekeri ekleyip kabağı bir kevgire koyuyor, keviri de bir tencereye oturtuyoruz. 2-3 saat bu şekilde bekleyen kabağın suyu alttaki tencerede birikiyor. Sonra biraz da sıktırarak ayrı bir kaba alıyoruz kabağımızı. Bu suyu da (bir bardak civarında oluyor) atmıyoruz. Bize lazım olacak.;) Kabak rendesine tarçınımızı ekleyerek karıştırıyoruz. Şeker ve tarçın miktarını isteğinize göre azaltıp çoğaltabilirsiniz de... Eklenti 536592 Tepsimizi yağlıyor, hazır baklavalık yufkalarımızı tepsiye döşemeye başlıyoruz. Bizim fırınımız davul fırın olduğu için yuvarlak fırın tepsisi kullandım. Dikdörtgen fırın tepsilerinde baklavalık yufkayı döşemek daha kolay olacaktır. Her yufkanın arasında tıpkı baklava yapar gibi biraz yağ gezdiriyoruz. En alt katı biraz daha kalın yapıyoruz ki harcımızı koyduğumuzda alta akıp yapışmasın. Yaklaşık 6-7 kat yufka koyduktan sonra kabağımızdan yufkaların üzerine yayıyor ve ceviz serpiyoruz. Eklenti 536593 Yine üzerine biraz yağ gezdiriyor ve yeni yufkamızı yayıyoruz. Eklenti 536594 Beş kat yufkayı aralarını yağlayıp serip kabak ve ceviz yayarak devam ediyoruz. Eklenti 536595 Kabak katmanını üç kez tekrarladıktan sonra en üst katmanı döşüyor ve üstüne de yağ gezdiriyoruz. Fırına vermeden önce kare dilimler halinde kestiğimiz kabak pidemizi 150 derecelik fırınımıza koyup pişiriyoruz. Eklenti 536596 |
3 Eklenti(ler)
Nar gibi kızarınca fırından çıkartıyoruz. Gelelim püf noktamıza: Hani o ayırdığımız bir bardak kabak suyu vardı ya, fırından çıkan böreğimizin üzerine şerbet gibi gezdiriyoruz onu da.
Sonucu merak mı ettiniz? Eklenti 536597 Eklenti 536598 Eklenti 536599 Afiyet olsun! |
Lüleburgaz yöresinde de kabak böreği yapılır. Farkı ise kara kabak denen bir türden yapılır. İçine, yani kabağa karabiber konur. Tadı da çok güzeldir.
|
1 Eklenti(ler)
Eklenti 536777
Alıntı:
|
Fırında iyice kızardıktan sonra şerbet dökerseniz bal kabağı baklavası çıkacak ortaya.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 23:17. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024