agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/)
-   -   Turta (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/27995.htm)

LavantaSE 10-07-2012 14:51

Turta
 
1 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Turta tariflerine rastlayamadım. Belki bu başlık altında güzel turtalarınızın tariflerini paylaşabilirsiniz.

Şeftalili Kafes Turta

200 gr tereyağ
1 yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket eti burçak
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un
İçine: 4-5 şeftali, yarım bardak şeker
Üzerine 2 çorba kaşığı pudra şekeri

-Eti burçakları rondodan geçirip un haline getiriyoruz.
-Şeker, yağ ve yumurtayı karıştırıp, önce bisküviyi sonra da vanilya ve kabatma tozunu ,azar azar unu katarak tart hamuru yapıyoruz.
-Buzdolabında 30 dakika dinlendiriyoruz.
-Bu arada şeftalileri iri doğrayıp şekerle ocakta suyunu salıp toplayana dek pişiriyoruz.
-Hamurun 2/3 ünü tart kabına, kenarları yüksekçe tutarak yayıyoruz.
-Şeftali harcını üzerine döküyoruz.
-Kalan 1/3 kadarlık hamuru merdane ile yarım cm açıp, şeritler kesiyoruz.
-Turtanın üzerine kafes şeklinde döşüyoruz.
-170 derece ısıtılmış fırında 30 dakika pişiriyoruz.
-Çıktıktan sonra ılınıca üzerine pudra şekeri serpiyoruz.

Şeftali yerine, kayısı, mürdüm eriği, elma, ananas v.s. meyveleri de deneyebiliriz.

Sağlıcakla...

LavantaSE 10-07-2012 15:15

Yaş Üzümlü Turta
 
1 Eklenti(ler)
Hoş bir İtalyan bağbozumu turtası bu. Çekirdeksiz siyah ya da kokulu mor üzümlerle yapılıyor. Yapımı çok kolay ve denemeye değer.

3 yumurta
1 su barağı şeker + Yarım su bardağı şeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
3-3,5 bardak un
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı mahlep
2 su bardağı çekirdeksiz karaüzüm tanesi.

- Yağ, şeker, yoğurt, yumurtalar, kabartma tozu, mahlepi derince bir kapta karıştıralım.
- Üzüm tanelerinden ufak olanlardan bir su bardağını bu karışıma katalım.
- Unu ekleyelim. Kek hamurundan koyuca ama normal tart hamuru kadar da sert olmayan, biraz yapış yapış hamuru elde edeceğiz.
- Yağlı kağıt sarilmiş tepsiye yayalım. Üzümlerin irilerinden bir bardak dolusunu üzerine sağıtalım. Yarım bardak da tozşekerini de serpiştirip, önceden ısıtılmış 170 derece fırında 30-35 dakika pişirelim.

malina 10-07-2012 15:22

Alıntı:

Turta bildiğimiz turta kalıbı kullanarak yaptığımız, kenarları olan, içine krema veya meyve koyarak pişirdiğimiz, üzerini ister tamamen, isterse parça parça kapattığımız, istersekte hiç kapatmadığımız tatlı türü. Kökeni İtalyanca kek anlamına gelen “torta” kelimesi.
Tart denilen şey bizde pek yaygın değil. Alt tabanı daha ince, kalıpta ya da kalıp kullanmadan yağlı kağıt üzerinde pişirilen, üzerine meyve parçaları konan tatlı. Gözünüzde daha iyi canlanması için bugüne kadar yapılmamış olduğunu tahmin ettiğim bir benzetme yapacağım. Tart bir nevi meyveli pizza görünümüne sahip. Kökeni Fransızca “tarte” kelimesi.
Turta Ve Tart Arasındaki Fark Nedir?

Bu bilgi doğru mu?

LavantaSE 10-07-2012 16:25

Sevgili malina
bence işaret ettiğiniz ayrım doğru. Turtalarda genelde ince ya da kalın baz hamur üzerine, çoğunlukla meyve çeşitleri ya da hazırlanmış içler konuluyor ve birlikte pişiriliyor.

Tart ise pişmiş ince hamur üzerinde türlü kremalar ve meyvelerin konmasıyla yapılan türe dendiğini biliyorum.Hatta tek kişilik porsiyonlar ya da lokmalık halde hazırlananlara da tartölet deniyor.

Adı her ne olursa olsun, kıvamını tutturarak yapıldığında damaklarda nefis bir his bıraktığını bir gerçek.

Sevgiler...

LavantaSE 10-07-2012 16:32

Portakal ve Elmalı Turta
 
1 Eklenti(ler)
Armut, mandalina, mürdüm eriği, şeftali, kayısı, üzüm gibi meyvelerle de yapılabilir. Oldukça lezzetli ve kolay bir turta.

1 portakal ( kabukları soyulup dilimlenmiş)
1 elma ( kabukları soyulup dilimlenmiş)
1/2 su bardağı ceviz ( arzuya göre )
1 yumurta
1/2 su bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı şeker
2 çorba kaşığı yoğurt
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 aket vanilya
Turta kabı için : 1 çorba kaşığı tereyağ, 5-6 kaşık şeker

- Turta kabını bolca tereyağ ile yağlayalım. Üzerine 2-3 kaşık şeker serpelim ve dilimlenmiş meyveleri dizelim. 2-3 kaşık şeker ve cevizi de meyvelerin üzerine serpelim.
- Diğer bir kapta, yumurta, yoğurt, sıvıyağ şeker, un ve kabartma tozunu karıştıralım. Cıvık bir hamur olacak. Ellerimizi sıvıyağ ile yağlayıp, meyvelerin üzerini hamurla kapatalım.Boşluk kalmaması için hafif hafif bastıralım. Tüm meyveler kaplansın.
- 170 derecede ısıtılmış fırında 45 dakika pişirelim. Ilınınca kabından çıkaralım.

LavantaSE 10-07-2012 17:11

1 Eklenti(ler)
Çok orjinal ve havalı bir turta:) Yapımı kolay. Görsel ve lezzet olarak da iddialı.

PAMUK TURTA

5 yumurta
2 çorba kaşığı pudra şekeri
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
250 gr oda sıcaklığında tereyağ
2 su bardağı un
1 çorba kaşığı kakao
1 su bardağı şeker
2 çorba kaşığı nişasta
3 çorba kaşığı marmelat
1 tutam tuz

- Yumurta sarılarından akları ayıralım. Sarıları, pudra şekeri ve tereyağ ile karıştıralım. Un kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip turta hamurunu yoĞuralım. 3 eşit parçaya bölelim. Buzdolabına koyalım.
- Yumurta aklarını, bir çimdik tuzla köpürtelim. Şekeri yavaş yavaş ekleyip en son nişastayı katalım ve bembeyaz bir köpük elde edelim.
- Hamurlardan birinciyi kelepçeli kek kabının dibine döşeyelim. Üzerine marmelat sürelim.2. hamura kakaoyu ekleyip youralım ve marmelatın üzerine minik minik parçalayarak döşeyelim. Beyaz kremayı bunun üzerine yayalım. Son hamur parçasını da üzerine didikleyerek bitirelim.
- Önceden ısıtılmış 150 derece fırında 50 dakika pişirelim. Çıkarınca soğumasını bekleyip kalıptan çıkaralım.

LavantaSE 10-07-2012 17:25

Elmalı Turta
 
1 Eklenti(ler)
Sevmeyen yoktur sanırım. Tarifi bulunsun.

125 gr oda sıcaklığında margarin ( erimemiş)
Yarım çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı şeker
2 su bardağı un
Yarım paket kabartma tozu
Yarım paket vanilya
1 çay kaşığı kadar limon kabuğu rendesi
1 çorba kaşığı sirke
Marmelatı : 2 elma rendesi, 1 çay bardağı şeker, 1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz içi, 1 tatlı kaşığı tarçın
Üzerine: Pudra şekeri

-Tüm malzemeyi karıştırıp özlü bir hamur elde edelim ve buzluğa atalım. Enaz yarım saat, mümkünse 1 saat dinlendirelim.
- Marmelat için elma ve şekeri kaynatalım. elma yumuşayınca ceviz ve tarçını ekleyelim.
- Hamurun yarısını yuvarlak tepsinin içine döşeyelim. ( 1 - 1,5 cm kalınlığında) Çatalla üzerine delikler açalım)
- 180 derece fırında 20 dakika pişirip çıkaralım.
-Üzerine marmelatını serip, kalan hamuru fınfık büyüklüğünde parça parça üzwrine dolduralım.
- Yeniden fırınlayıp üzeride iyice kızarana dek yaklaşık 20 dakika daha pişirelim.
-Çıkıp soğuyunca üzerine pudra şekeri serpelim.

gokcen_architec 10-07-2012 17:28

olsa da yesek :))

gokcen_architec 10-07-2012 17:29

ah annecim olaydı yapardı şimdi:((

LavantaSE 10-07-2012 17:32

Erikli muhallebili turta
 
1 Eklenti(ler)
Hamuru için:
1 su bardağı süt ya da yoğurt
150 gr tereyağ ya da margarin
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı şeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2,5 bardak un
Muhallebisi:
2 kaşık buğday nişastası
2 su bardağı süt
Yarım bardak şeker
Erik marmelatı

- Turta hamurunu malzemelerini karıştıralım ve 1/3 ünü ayıralım. Buzdolabına koyalım.
- Tepsinin altına yağlıkağıt koyalım, hamuru serelim ( kenarlarını yüksek bırakalım 2-3 cm kadar)
- Hamurun üzerine çatalla delikler delip önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 dakika pişirelim.
- Bu arada nişasta süt ve şekerden muhallebiyi pişirelim.
- Fırından çıkmış ve hafif ılınmış turta üzerine muhallebiyi dökelim. 10 dakika bekletip marmelatı da muhallebi üzerine yayalım.
- Buzdolabında soğumuş kalan hamuru çubuklar halinde tartın üzerine döşeyelim. Yeniden fırına verip 20 dakika daha pişirelim.
- Karelere kesip servis yapalım.

malina 10-07-2012 17:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi LavantaSE (Mesaj 996596)
Tart ise pişmiş ince hamur üzerinde türlü kremalar ve meyvelerin konmasıyla yapılan türe dendiğini biliyorum.Hatta tek kişilik porsiyonlar ya da lokmalık halde hazırlananlara da tartölet deniyor.

http://www.agaclar.net/forum/hamuris...zler/27997.htm

Tartları ayrı başlık olarak ayırdım :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024