agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/)
-   -   Samsıra (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/26515.htm)

Birsen 33 05-03-2012 11:47

Samsıra
 
SAMSIRA

2 su bardağı küncü (susam)
1 su bardağı pekmez
1 çay bardağı toz şeker
1-2 yemek kaşığı su

1 su bardağı kadar kavrulmuş ve kabuğu çıkarılmış yer fıstığı(fıstıklar ortadan ikiye ayrılabilir)
1 çay bardağı kadar irice dövülmüş fındık

Pekmez , şeker ve su teflon tencereye koyularak kaynamaya bırakılır. Kaynamasına yakın küncü ilave edilir, sık sık karıştırılır. Pekmezi azaldıktan sonra yanmaması için sürekli karıştırılarak koyulaşıncaya kadar pişirilir. Koyulaşan karışıma fıstık ve fındık ilave edilerek birkaç dakika daha pişirilir. Tencerenin dibinde kaynayan pekmez kalmamalıdır ve hafifçe akide şekeri kokusu gelmelidir. Bir tadımlık parça ayrılıp soğutularak katılaşma durumuna bakılır. Katılaşmışsa veya su içerisine atıldığında dağılmayıp topak olarak kalıyorsa samsıra olmuş demektir.

Tencere ocaktan alınır veya altındaki ateş en kısık halinde bırakılır; çünkü soğuduğunda kaşıkla alınmaz hale gelir. Kaşık kaşık alıp hafif yağlanmış tepsiye dizilir. Çok koyulaşmadan el değebilecek sıcaklığa gelince istenen şekil verilir, dağılmışlar varsa hafifçe sıkıştırılıp düzeltilir.
Ben bu kaşıkla yapılan yöntemi tercih ediyorum. Diğer yöntem olarak;

Samsıra az yağlanmış tepsiye dökülerek, çok katılaşmadan bıçakla kesilip dilimlenerek şekil verilebilir.

İyice soğuyup katılaşınca afiyetle yenir ve ikram edilir.

Samsıra Anamur yöresine ait, özellikle kış aylarında yapılan, sevilen bir tatlıdır

pomodoro 02-10-2015 10:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Birsen 33 (Mesaj 920832)
SAMSIRA

2 su bardağı küncü (susam)
1 su bardağı pekmez
1 çay bardağı toz şeker
1-2 yemek kaşığı su

1 su bardağı kadar kavrulmuş ve kabuğu çıkarılmış yer fıstığı(fıstıklar ortadan ikiye ayrılabilir)
1 çay bardağı kadar irice dövülmüş fındık

Pekmez , şeker ve su teflon tencereye koyularak kaynamaya bırakılır. Kaynamasına yakın küncü ilave edilir, sık sık karıştırılır. Pekmezi azaldıktan sonra yanmaması için sürekli karıştırılarak koyulaşıncaya kadar pişirilir. Koyulaşan karışıma fıstık ve fındık ilave edilerek birkaç dakika daha pişirilir. Tencerenin dibinde kaynayan pekmez kalmamalıdır ve hafifçe akide şekeri kokusu gelmelidir. Bir tadımlık parça ayrılıp soğutularak katılaşma durumuna bakılır. Katılaşmışsa veya su içerisine atıldığında dağılmayıp topak olarak kalıyorsa samsıra olmuş demektir.

Tencere ocaktan alınır veya altındaki ateş en kısık halinde bırakılır; çünkü soğuduğunda kaşıkla alınmaz hale gelir. Kaşık kaşık alıp hafif yağlanmış tepsiye dizilir. Çok koyulaşmadan el değebilecek sıcaklığa gelince istenen şekil verilir, dağılmışlar varsa hafifçe sıkıştırılıp düzeltilir.
Ben bu kaşıkla yapılan yöntemi tercih ediyorum. Diğer yöntem olarak;

Samsıra az yağlanmış tepsiye dökülerek, çok katılaşmadan bıçakla kesilip dilimlenerek şekil verilebilir.

İyice soğuyup katılaşınca afiyetle yenir ve ikram edilir.

Samsıra Anamur yöresine ait, özellikle kış aylarında yapılan, sevilen bir tatlıdır

İlk defa bugün yedim bu tatlıdan. Tek kelimeyle bayıldım. Mutlaka deneyeceğim :) Ne sağlıklı bir atıştırmalık!!

Birsen 33 07-10-2016 23:51

İstanbul'da bulup yemeniz güzel. Tadını beğendiğinize sevindim :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024