Selanik Tatlısı
1 Eklenti(ler)
SELANİK TATLISI:
Atatürk bu tatlıyı çok severmiş. Sevmekte de yerden göğe haklıymış. Çok hafif; hem sütlü hem de şerbetli bir tatlı. Biraz zaman alıyor ama değiyor. Şiddetle tavsiye ediyorum. Malzemeler: Hamuru: 7.5 kahve fincanı un 3 kahve fincanı oda sıcaklığında tereyağı (kesinlikle margarin kullanmayın, tereyağı, tatlının tadını belirliyor) 1 kahve fincanı pudra şekeri Muhallebisi: 3 su bardağı süt 1 kahve fincanı buğday nişastası 1/2 çay kaşığı tuz 3 çorba kaşığı toz şeker 3 adet yumurta Şerbeti: 2.5 su bardağı toz şeker 2.5 su bardağı su 1 çorba kaşığı limon suyu Yapılışı: Muhallebi için; sütü ıstıp, süt kaynama noktasına gelmeden hemen önce nişastayı, şekeri ve tuzu çırpma teli ile hızlı hızlı karıştırarak ekliyoruz. Muhallebi gibi pişiriyoruz, soğutuyoruz. Hamur için; unu ve pudra şekerini koyduğumuz yoğurma kabına yumuşamış tereyağını da ekleyerek bir hamur yoğuruyoruz (Başlarda kum gibi birbirini tutmayacak, tereyağ eridikçe bütünleşecek). Hamuru tereyağı ile yağladığımız tepsiye bir parmak kalınlığında yayıyoruz. Bastırarak düzleştiriyoruz. 180 dereceli fırında 30-35 dakika üzeri pembeleşene kadar pişiriyoruz. Bu sırada soğuyan muhallebiye mikser yardımıyla 3 yumurtayı sırayla yedirerek katıyoruz. Fırından çıkardığımız pişmiş hamurun üstüne bu muhallebiyi dökerek tekrar fırına sürüyoruz (Altı neredeyse piştiği için ben bir üst rafa koydum). 180 derecede muhallebinin üstü kızarmaya başlayana kadar pişiriyoruz. Muhallebi hafif kızardıktan sonra fırından çıkarıp soğutuyoruz. Soğuduktan sonra baklava dilimi şeklinde kesiyoruz. Şerbet için; su ve şekeri şerbet kıvamını alana kadar kaynatıp limon suyunu ekleyerek ateşten alıyoruz. Şerbetin ilk sıcaklığı geçtikten sonra soğumuş olan muhallebili tatlının üstüne yavaş yavaş döküyoruz. Şerbeti çekmesi için 1-3 saat arası bekledikten sonra servis edebiliriz. AFİYET OLSUN |
Sayın Yener T Selanik kökenliyim ama hiç duymadım.Hemen yapacağım teşekkürler.
|
Selanikli olan anneannem bunu daha değişik şekilde yapardı.
Açtığı yufkaların içine muhallebiyi koyup, muska şeklinde sardıktan sonra fırında pişirip, üzerine şerbeti dökerdi. Malzeme aynı olduğuna göre lezzetleri de benzerdir herhalde, denemenizi tavsiye ederim. |
Tarif için teşekkür ederim yener.T.
Hafta sonu ben de denemek istiyorum. |
Evet Sayın Ülkümen bende sizin tarif ettiğiniz gibi biliyorum bu tatlıyı. Muska şeklinde olur ve içinde muhallebi oluşu (şerbeti de çok koyu yapılmadığı sürece) tatlıyı çok hafif yapar. Yedikçe yiyesiniz gelir, yani en azından benim öyle olur :), laz böreğine de benzer malzeme olarak.
|
Alıntı:
|
Yunanlılar "γαλακτομπούρεκο" derler "sütlü börek". Benim yediklerimde şerbetine vanilya katılmış ve üstünde tarçın ile servis edilmişti.
|
Evet sütlü börek deyince anladım. Kızalarağası hanında yapan var bu tatlıyı yufkalı olanını.
|
Herkeslerle harmanlaşmışız. Ne garip.
Laz böreğine çok benziyor. O incecik açılmış yufkaların arasına bol yumurta süt ve bol tereyağı ile yapılan muhallebili bir tatlı, Kayınvaldem Fındıklı-Rizeli Bu tatlının hopa'ya ilk ruslardan geldiğini ve sonra yayıldığını söylerdi. Sonradan laz böreğide asimile oldu çok farklı şekillerde yapılmaya başlandı. Selanik tatlısıda tahmin ederim böyle bir tat. |
Tarifi deneyen oldu mu? Muhallebinin yurmurta tadı ve kokusu çok ağır oldu.
|
Bu tarifi denedim. Çok ama çok güzel oldu. Başımda da iş almış oldum, sanırım sık sık yapmam gerekecek.:) Yener Bey çok teşekkürler.
Mehmet Bey, yumurta kokusu hiç almadık. Acaba muhallebiyi ilave ettikten sonra fırında az mı tuttunuz? |
Üstü iyice kızardı. Sanki muhallebi değil de omlet gibi oldu tadı da zaten, hiç yiyemedik.
Kış soğuklarında kedilere yaradı. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:08. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024