Gevrek Sokak Simiti
Merhaba değerli kardeşlerim,
Türkiyemizin o güzel susamlı taze gevrek Simiti burada (Almanya) özlemini yaşadıklarımızdan birisidir. kimi yerde ''Sokak simiti, kimi yerde ''Gevrek'' , bazende ''Kazan simiti'' olarak adlandırılmış olan Simit (Pastahane simiti değil) o bildiğimiz yapım tarzı ile Almanyada alışılmış değildir. Bahçemizdeki Taş fırında bu simidi aslına uygun pişirmek istiyoruz. Tarifi hakkında bize yardımcı olabilirseniz çok mutlu olacağız. Bunun için bir ihtimal tanıdığınız simitci fırınındaki ustalardanda yardım alabilirsiniz. Çocukluğumuz Samsunda geçti, 60 lı yıllarda 25 kuruşa büyük, 10 kuruşa küçükleri satılırdı. Bugün O simitlerin tadını yıllık izinlerimizde güzel ülkemize geldiğimizde bulamasakta genel olarak Simitler benzer şekilde halen dışarda sepet, tabla ve tepsilerde (bağırarak :p) satılmaktadır. Şimdiden ilgi ve yardımlarınız için teşekkür ederiz. Bakî Selâmlar |
Alıntı:
Merhaba Sn. Bahçemiz, çocukluğumda ilk defa yediğim simitlerin Karşıyaka-Bostanlı gevrekleri olduğundan mıdır yoksa hala o gevreklerin tadını bilinç altında taşıdığımdan mıdır nedir sizin de geçmişteki simitlerin özlemini çekmenizi anlayabiliyorum. Sizin gibi ben de çocukluğumun simit lezzetini şimdilerde bulamadığım için, sokaktaki simitlerde de lezzet ve sağlık yönünden negatif fikirler edindiğimden, simiti kendim yapıp, fırınımda pişiriyorum. Çok da kolay ve lezzetli oluyor. Ama siz taş fırında yaptığınızda en lezzetlisi o olacaktır zannederim. 1 paket Dr. Oetker instant maya 125ml. oda sıcaklığında su yarım çay kaşığı tuz göz kararı veya kulak memesi diye tabir edilen kıvamı elde edene kadar katacağımız elenmiş un Bu malzemelerden elde ettiğimiz özlü, ele yapışmayan ama kulak memesi gibi yumuşak hamurumuzu bir 15 dk. kadar dinlendirelim. Yarım türk kahvesi fincanı üzüm pekmezini (dut pekmezi de konabilir), yine yarım türk kahvesi fincanı su ile güzelce karıştırarak bu karışımı kenarı yüksek simit halkasının sığabileceği genişlikte bir tabağa alalım. Büyük bir yayvan tabağa da paketini yeni açtığımız taze susamdan bol miktarda, ben 150gr. kadar kullanırım, ilave edelim. Resimli anlatımlardan geri kalan kısmını kolayca öğrenebilirsiniz. Fırını önceden 200 dereceye ayarlıyorum ve alt-üst eşit turbo ayarda en alt rafın bir üzerine yerleştiriyorum. 10-12 dk. arasında pişiveriyor. Çok kolay :) |
5 Eklenti(ler)
Kareleri eklemeye başlayalım...
|
5 Eklenti(ler)
devam ediyoruz anlatımımıza...
|
5 Eklenti(ler)
sona doğru geliyoruz artık...
|
2 Eklenti(ler)
afiyet olsun diyorum deneyen herkese :)
Not olarak ilave edeyim, fırın tepsisine mutlaka fırın kağıdı sermeyi ihmal etmeyin. Diğer türlü tepsiye yapışmaktadır, pekmezli karışım da yanmaktadır. |
Şahane görüyor, ellerinize sağlık.
|
Teşekkürler Sn. limon. Sağlığımızdan olmamak adına üç senedir kendi simidimizi kendimiz yaparız. Kimse de inanamaz bir türlü, evde simit nasıl yapılıyor diyerek.
Daha önce dışardan satın aldığım simitleri yediğimde her seferinde midemden rahatsızlandığımı farkettim. Mide yanması şikayeti bir yana, bir yandan da küf tadı sıklıkla rastladığımız bir sorundu. Pekmezli karışım ve sonrasında simidin bulandığı susam, pekmezin susamda oluşturduğu nem sebebiyle susamın küflenmesine yol açıyor, eğer kullandıktan sonra artan susamı atmazsanız. Evde hijyenik, taze, ve sağlıklı simit yaptığımdan bu yana dışardan simit almıyorum ve tüketmiyorum. Sevgiler. |
Değerli Kelebek çalısı, bir yıla yakındır cevap gelmeyen simit soruma göstermiş olduğunuz ilgi beni ziyadesi ile mutlu etmiştir.
Emek vermişsiniz, kıymetli saatlerinizi feda etmiş teferruatlıca izah etmişsiniz, kısacası, görüntüler ve mükemmel anlatımlı tarifle soracak bir şey bırakmamışsınız, size gönülden teşekkür ederim. Eskileri sizde anlatmışsınız, aradığınız tadı bulmuş olmanız lazım bu tarifle, en kısa zamanda deneyeceğim inşallah. Bir yıllık iznimizde türkiyede sabah 4.30 da simitci fırınına gitmiş durumumu anlatmış, yapımı izlemek için müsaade istemiştimde pek candan olmasada olur demişlerdi..ilk işleri ne oldu biliyormusunuz?? Eski 10 litrelik peynir tenekesine bir kilo kadar toz şeker döktüler, tüpgazı yaktılar, tenekeyi üzerine koyup içerisindeki bembeyaz şeker katran gibi oluncaya kadar kaynattılar, pekmez yerine bunu kullandıklarına sebeb olarak ''ekonomik'' cevabını alınca şaşırmıştım... sonra hamurlar top yapılırken, kesilirken halka yapılırken içilen o sigaralar... düşen küller..yok gerisini anlatmayayım.. Yinede şunu demeden edemeyeceğim insaf ve adaletli olmak adına; Elbette hijyenik kurallara, kalite standartlarına uyan dürüst ve temiz fırıncılarda var. tekrar teşekkürler Kelebek çalısı |
Sevgili kelebek çalısı,
Uzun zamandır aradığım Gevreğimizin tarifine, çok güzel, detaylı açıklamalarınızla sayenizde kavuştum. Çok teşekkür ederim:) Çocukluğu Karşıyaka- Bostanlıda geçmiş, Ege mutfağını özümsemiş bir kişiden bu tarifin verilmesi ayrıca benim için değerli:) İzmirde bu yıl ilk defa 6 Mayıs'da Boyoz Festivali yapılacak, 10.000 boyoz, ve katı pişmiş yumurta dağıtılıp, boyoz yeme yarışması düzenlenecekmiş:) |
Çok güzel Sn. acemifüsun. Tabi ki gevrekteki aynı lezzeti yakalamak mümkün olmasa da, sanırım taş fırınların etkisi çok büyük burada, yine de insanın kendi yaptığının tadı başka oluyor. Boyoz bence de daha çok tanıtılmalı. Örneğin kruvasan bile çok tanınıyor, ama boyozu bilen pek az.
Boyozun evde yapımı ise, şöyle bir düşündüm de beni aşar :) Sevgiler. |
Alıntı:
Benzer şekilde denemiştim ama ısı daha düşük olunca istediğim gibi çıtır olmamıştı. Tarifinizdeki gibi 200 derecede turboda en kısa zamanda (yarın pazar :)) deneyeceğim. |
Alıntı:
Her ne kadar sonucu bizlerle paylaşacağınıza söz vermediysenizde mutlaka..en azından ben, merak ediyorum, istediğiniz ''çıtır'' lığı elde edebildinimi ? |
Kesinlikle çıtır oluyor. Ama her simit gibi taze olarak yemeniz halinde. Ya da yine kısa süreli olarak üzerini kapatmadan muhafaza ederseniz çıtır kalmakta.
Sn. Kiraz, doğrusu ben de merak ettim deneme fırsatını bulabildiniz mi? Deneyip, beğendiyseniz çok memnun olacağım :) |
elinize sağlık çok güzel görünüyor simitler bende deneyeceğim bakalım nasıl olacak..
|
Son bir kaç aydır, hafta sonları, çocukların dış işleri için koşuşturmaktan zaman bulamadım ama bugün kızımla Üskidar'da simit alınca, yapmak aklıma geldi. Yapınca iyi ya da kötü paylaşacağım elbet :)
|
Sayın kelebek çalısı,
Bir kaç gün önce TRT'de bir programda simidin nasıl yapıldığına denk gelmiştim, evvelsi gün de pencereye koştum ama yetişemedim yanık sesli simitçiye:) Sonra dün forumda karşıma çıkmaz mı simitleriniz:))) 6 aylık da hamile olmak eklenince bunlara... Bu sabah erkenden denedim tarifinizi, mayalanma süresini işlerim nedeniyle biraz fazla uzun tutmaktan başka yaptığım tek farklı şey turbo olmayan fırınımda önce 180 sonlara doğru da 200 derecede pişirmekti. Severek yedik, tarif defterimize kaydettik. Önerilerime gelince 125 ml suyu yarım bardak olarak koydum, ölçecek bir şey olmadığından, yeterli oldu. Bir de kalabalık ailelere az gelebilir bu ölçüler:)) Size teşekkür etmek istedim sayın kelebek çalısı, tüm simitseverlere de sevgiler... |
Beğenmenize çok sevindim Sn.arapsabunu.
Suyu az koyduğunuz için göz kararı un da azalmış oluyor. Benim kullandığım ölçülerle boyutlarına göre 6-8 simit elde etmek mümkün olmakta. Ama tabi ki simit çok sevilen bir yiyeceğimiz olduğundan, hele bir de kalabalık aile iseniz yetişmemesini anlıyorum :) Afiyet olsun. Denediğiniz ve memnuniyetinizi dile getirdiğiniz için ben teşekkür ediyorum. Size ve bebeğinize huzur içinde ve rahat bir doğum süreci geçirmenizi diliyorum. Sevgilerimle ;) |
Güzel dilekleriniz için de ben teşekkür ederim sayın kelebek çalısı. Küçük fırın tepsisine 6 tane simit sığdı, bildiğimiz simit boyundan biraz ufaktı, kahvaltıda sildik süpürdük, darısı forumdakilerin başına. Her yapışımda "taaa Kıbrıs'lardan öğrendim" diye gülümseyeceğim. Ellerinize sağlık, kahvaltımızı aydınlattınız bir de adınızı aldığınız çiçeği merak ettim, google'dan baktım az önce. Gerçekten kelebekleri çekiyor olması ne kadar da ilginç. Sayenizde bir şey daha öğrendim:)
|
Alıntı:
|
Alıntı:
inanın bir kaç kere hazırladıktan sonra fırına simitleri sürene kadar geçen süre en fazla 20 dakika alıyor. En zor anda bile yetişiyor imdada, yeter ki malzeme evde bulunsun ;) |
Alıntı:
|
Alıntı:
Un kullanırken hiç ölçerek kullanmadığımdan kesin olarak bir ölçü veremiyorum. Hassas terazim olsa sizin için tartarak ölçüyü belirtmek isterdim. 300-350 gr arası olabilir. Simit yaptığımda ölçmeye dikkat ederek daha net bir şey söylemeye çalışırım. |
elinize sağlık güzel görünüyor....
|
Sayın kelebek çalısı
Ellerinize kollarınıza sağlık. çok güzel görünüyorlar. Ama biz erkekler bu işde (hamur, yemek işinde pek başarılı değiliz) Valla, sabah sabah canım çekti ne diyeyim, simitçilerde satış patlaması yapacaksınız. Burada bunlardan bahsedilirmi, zaten rejimdeyiz. Şaka tabi ki. Ellerinize sağlık dileğimle, sağlıcakla kalın. |
pekmez dutmu üzümmü sekmi kullandınız seyrelterek mi ?
|
"Yarım türk kahvesi fincanı üzüm pekmezini (dut pekmezi de konabilir), yine yarım türk kahvesi fincanı su ile güzelce karıştırarak bu karışımı kenarı yüksek simit halkasının sığabileceği genişlikte bir tabağa alalım."
diye anlatmış Sn. kelebek çalısı.. Sanırım gözden kaçırdınız. |
Sokak simitinin susamları daha koyu renkli oluyor, acaba onları susamladıktan sonra mı pekmezliyorlar? Sizin simitler de nefis görünüyor bu arada...
Erkek olmama rağmen ben de hamur işlerinde fena sayılmam :) İlk fırsatta deneyeceğim, elinize emeğinize sağlık... |
Sanirim simitciler kavrulmus susam kullaniyor. Ben de deneyecegim bu tarifi. oncesinde simitciden susam almayi dusunuyorum :))
|
Alıntı:
Ama siz yine de simit tarifini denemeyi seçer ve sonrasında yorumlarınızı burada paylaşırsanız memnun olurum. |
Alıntı:
Susamların rengi konusunda haklısınız, benim aklıma takılmamıştı ama renkteki açıklıklar pişmediği anlamına gelmesin. Susamda farklı cinsler var mı bilmiyorum ama ondan da kaynaklı olabilir. Yine simitte kullanılan pekmez yerine şekerli farklı maddeler kullanılıyor, bu da susamı daha kolay yakıyor olabilir, v.s... Deneyimler ve paylaşırsanız daha da güzel olur, verdiğim tariften faydalanarak eğer memnuniyetini dile getiren, temiz ve lezzetli bir simit yedik iç rahatlığı ile diyen bir üyemiz dahi olsa beni çok mutlu eder. Teşekkür ederim. |
Alıntı:
|
Fırınlarda üretilen simitlerin susama batırılırken, susam tepsisindeki susamların simitin susama bulanmadan önceki karışım ile sürekli ıslanarak tepside kalan susamların nemlenmesi, bu nemlenme, ıslanma sonucu topaklanarak birbirlerine yapışmaları ve bu durumun susamların kalitesine olumsuz etkisi küflenmedir.
Küflenmiş susamlı simitler lezzet yönünden bozuk simit yememize yol açtığı gibi, küflü susam demek aflatoksinli susam demektir. Bedenimizde kısa dönemde olmasa da uzun dönemde ağır tahribata yol açan aflatoksin kanserojen etkiye sahiptir. Sağlık adına bütün bu uğraşlar aslında. Yoksa gönül rahatlığı ile, temiz, lezzetli ve kaliteli bir simidi fırından sıcak sıcak alarak tüketmeyi istemez miyiz... |
Alıntı:
|
Sn. miralay,
Tarifi denediğiniz ve tadımını gerçekleştirerek yorumladığınız için ben teşekkür ederim. Aslında fırından çıktığında, sıcakken çıtır çıtır oluyor. Neden yumuşak olduklarını anlayamadım. Zaman geçtikçe, tüketilmiyor ve bir kenarda bekletiliyorsa yumuşadığı doğrudur. Ama tazeliğini saatlerce koruyarak çıtır kaldığını söylemeliyim. Afiyet olsun. |
1 Eklenti(ler)
'Ankara simidi' kanser yapar! - Radikal Türkiye
Antalya'daki büfe işletmecilerine Adonis Otel'de seminer veren Ali İlkbahar, meşhur ‘Ankara simidi’ ile ilgili uyarılarda bulundu. Simit pişirilirken yandığı zaman, yanan kısmının insan sağlığına zararlı olduğunu herkesin bildiğine dikkat çeken İlkbahar, bu yanan kısmın kansere neden olduğunu dile getirdi. İlkbahar, ‘Ankara simidi’nin hamurunun üzerine pekmez sürüldükten sonra alevin içine sokulup çıkartıldığını belirtti. Ali İlkbahar, “Ankara'daki fırınların yüzde 80'inde maalesef ateşe direkt maruz bırakılarak pişiriliyor. Onlar da yandığı için sağlığa zarar veriyor. Biz fabrikada direkt ateşle temas ettirmiyor, ateş boruların içinden geçiriyoruz. Bazı fırınlar ucuz diye pekmez yerine şekerli su kullanıyor. Bu da insan sağlığına zararlı” dedi. İlkbahar, son günlerdeki denetimlerin ise umut verici olduğunu ve daha ciddi boyutlara ulaştırılmasının beklendiğini kaydetti. (dha) Eklenti 373587 |
SUSAM
"....Maalesef ithal edilen susam tohumlarının kalitesi, ülkemiz susamlarıyla kıyaslanmayacak kadar kötüdür. İthalat yaptığımız ülkelerin başında 16805 tonla Etiyopya başı çekmektedir. Bunu Hindistan (15140 ton), Afganistan (10202 ton) ve Sudan (9382 ton) takip etmektedir. Görüldüğü gibi ithalatımız çoğunlukla üçüncü dünya ülkelerinden gerçekleşmektedir." Eskiden susamlar iri iri olurdu, şimdinin simitlerinin susamına dikkat ettiniz mi, çok minikler. Ev için susam alırken belki yerlisini buluruz. |
Anladigim kadariyla yerli susam kavruk renkte olurmus, bizim marketten aldiklarimiz pisince bile beyaz kalan susamlar. Susam saksida yetisir mi ve yerli tohum nasil bulunur acaba?
|
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/tarla-bitkileri/22954.htm Lütfen bu başlık altından devam eder misiniz? Bu arada, Fotoğrafları foruma yükleyin diye sürekli "tantana yapmamın" nedenini de, Susam konusuna gidince görmüş olacaksınız... |
Aslinda buraya yazmadan once arama yaptim guya. Sitede susam konusunu bulamadim. Sonra tohum takasa bakayim orada takas edilmis mi diye dedim. Nick'i susam olana rastladim sadece. Bu yonu ile bu sitede kullanici adlari bitki adi olmasa daha mi iyiymis neymis :))
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:15. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024