Mısır Unu helvası
Baştan belirteyim; Çok kolay ve ve olmAdı ihtimali olmayan bir helva çeşidi.
hazıRlama süresi 20 dakika Malzemeler: 2 su bardağı fırınlanmış mısı unu ince paketlerden, yarım paket tereyağı 1 su bardağı çekimiş fındık. Şerbet için: Önce şerbeti kaynatıp, soğumaya bırakın 2 su bardağı şeker 2 su bardağı su yapılışı: Mısır ununu tavaya alıp, tahta kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kaurun(fazla olmasın) Tereyeğını ayrı bir kapta eriterek mısır ununa katıp,10 dakika kavurun çekilmişfındıktan 2 çorba kaşığı ayırın, gerisini helvaya ekleyip karıştırın. Soğuk şerbeti,azar azar ekleyip, tahta kaşıkla karıştırarak yedirin. helvayı servis yapacağınız kaba alın.(çok büyük olmasaın) Üzerine iki kaşık çekilmiş fındık serpin. kenarlarını çekilmemiş fındıkla süsleyin. |
5 Eklenti(ler)
HELVANIN FOTOĞRAFLARI
Eklenti 189611 Şerbet katınca sıvı gibi durur, çekinmeyin. Eklenti 189612 sonra koyulaşıyor Eklenti 189613 Servis tabağına alın, ssüsleyin. Eklenti 189614 ve servisinizi yapın. Eklenti 189616 |
Şimdi ben bunu buğday ununla ve sana yağı ile yapsam olur mu? Nasıl olsa 20 dakikada olacak.
|
Eh, fena sayılmaz. Baya güzel oldu. Malzemeleri yarı yarıya kullandım. Bardağın 3/4 un, 1/4 irmik koydum. Ne yazık ki fındıksızdı. Biraz ceviz koydum. Bir çay bardağı.
|
İlk defa mısır unundan helva yapıldğını görüyorum burda, anneme yaptırabilirsem, teşekkürler hozat Hanım.
|
Hozat ablacım, sitemizin beylerini aşçı yapacaksın bu gidişle. Cumhur abim yapmış, Betito abim yapamayacağını bildiği için annesine yaptıracak. Benim gibi :p Bakalım tadı nasıl olacak
|
Hiç denememiştim sevgili hozat ilk fırsatta deneyeceğim.
|
Sevgili Hozat hanım,
çok enfes gözüküyor. Fındık yerine ceviz kullanılmazmı acaba? fındık yok şimdi bende cevizli deniyeyim bari;) Teşekkürler paylaşım için... |
Sevgili missmenas,
Ben cevizlisini denedim, aynı tadı vermedi. Giresun yöresinde yapılan bir helva olduğu için, fındık onun olmassa olmazlarından sanıyorum. afiyet olsun. |
Bu helvayı denemenizi öneririm, vazgeçemeyeceksiniz.
Kolay ve lezzetli. |
Mısır unuyla helva hiç yapmadım .Yemedimde ,Yarın deneyeceğim .Güzel olduğu belli .Ellerine sağlık sevgili Hozat
|
Mmmm guzel olur, agizda dagilir, mis gibi kokar. Annem de yapar, bugday unundan yapilanina tercih ederim. Yalniz benden uyarmasi, daha hafif geldigi icin daha cok yeniyor. Kilo problemi olanlar yagi az kullansin, serbet de az olabilir, helvayi tutsun yeter. Findik yoksa da problem degil. Yeter ki ununuz hakiki firin kurusu olsun, firinlanmis misir unu degil. ( Bilmeyenler icin; misir taze sutlu iken firinda kurutulusa firin kurusu olur, yoksa bazi uyaniklarin firinda hafif yakarak rengini koyulastirdigi kart misirlarlardan yapilan olsa olsa firinlanmis misir unu olur ) :D
|
Hozat Öğretmenim;
Ben de daha geçenlerde bu yaptığınız helvanın bir değişiğini yaptım. Bahçemizde yetişen mısırların unuyla. Tabi fırınlanmışta değildi. Helvayıda irmik helvası gibi yaptım tereyağlı ama cevizli idi. Yiyen herkes irmik sandı. Hatta Trabzonlu olan bir tanıdığımız bile mısır unu olduğunu anlamadı ve çok beğenildi. Konu ile alakalı olunca paylaşmak istedim. |
Sevgili Goncagül,
Ben de ikram ederken önce ne olduğunu söylemiyorum, tadına bakanlar mısır unundan helva olacağını kestiremedikler için çeşitli yorumlar yapıyorlar. Sizin yaptığınız da mutlaka çok güzel olmuştur. |
Teşekkür ederim öğretmenim.
Anlatım ve fotoğraflar çok güzel olmuş elinize, emeğinize sağlık. Bir de sizin yaptığınız gibi deneyeceğim en yakın zaman da. Eminim daha da güzel olacak. |
;)Lezzetli görünüyor. Hemen denemeliyim bunu. Ellerine sağlık sevgili, hozat. :)
|
babannemde eskiden her bayram yapardı bizim için bayram tatlısıydı ama artık yapılmıyor tatını çok özledimişim bende deniyeceğim...
|
Bu helva çeşidi bizde davetlerde büyük kazanlarda yapılır.İki avuç içine sığacak büyüklükte toplar haline getirilerek insanlara dağıtılır.1 ölçü mısır unu, 1 ölçü şeker,1 ölçü de su halindedir.Uzun süre dayanır.Ancak sıcak sıcak yendiğinde çok daha lezzetli olur.Bazı köylerde teryağında kavrulur, bazı köylerde yağ kullanılmaz.Bazı köylerde ise fırında kurutlmuş mısır unundan yapılır. Bizim köyde ise normal mısır unu tereyağında kavrulur. İçine fındık, ceviz gibi bir katkı maddesi koyulmaz.
Derin Kökler - Mısır Helvası-Trabzon - YouTube Burda yapımıyla ilgili belgesel izleyebilirsiniz. |
Fırınlanmış mısır ununa kavut denir. Bu kavut helvası ;)
|
1 Eklenti(ler)
Buda benim helvam (Fındıklar asimetrik oldu ama) :o :cool:
|
merhaba
bende beğendim. üretip tüketen sizlerin ellerine sağlık. kısa zamanda denemeye çalışacağım. bende birşey soracaktım. su yerine süt kullanılabilirmi acaba... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 13:03. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024