agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/)
-   -   Bastık 'Pestil' Beyaz - çarpma bastık ve sucuğu. (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/22789.htm)

nariçi 15-12-2010 18:21

Bastık 'Pestil' Beyaz - çarpma bastık ve sucuğu.
 
Burada üzümden yapılan kadimden gelen bir uygulama üzüm pekmezi ve bastığı.

Malatya'da kaysı pestili yapılır.

Besni kültürü Kahramanmaraş üzerinden Kayseri, Nevşehir ve Haymana dolaylarından akıp gelmiştir. Burada süryani ve ermeni, ortadoks kültürüyle de etkilenip Çok değişik üzüm ürünleri yapılmıştır.

Üzüm pestili (bastığı) başta gelir.
İkinci sırada üzüm fıstıklı ve cevizli, incirli sucakları yapılır.

İncir sucaklarını avize gibi muhtelif şekillerde ve bazan da uçan kuş gibi yapıp evlerin verandalarının tavanlarına asarlardı.

Bir de çarpma bastık (pestil) yapılırdı bunun da sucuğu yapılırdı. Bu beya renkli sucuk ve pestil diğerlerine göre daha az şirin (tatlı) olduğu için tercih edilen bir türdür.

Benim çocukluğumdan hatırladığım küçük sürgünleri hemen kırılmayan çalı destesi ile kaynatılan şıra çok az un katılıp çarpılarak karışması sağlanır bu sırada da içine hava girer; melefe denen bezlere ince olarak sürülerek kuruması sağlanır. Kuruduğunda ince sünger gibi bir duruma gelir. Bu köpülenip beyazlaşan şıraya iplere dili fıstık veya çeviz dizileri batırılıp iplere asılarak kurutulurdu.

Bugün şireci-çerezciden gördüğüm beyaz sucuktan tadına bakmadan elimi dokundurmadan aldığım beyaz sucuk evde baktığımda hamura belenmiş veya batırılmış sahte sucuk olduğunu gördüm.

Şimdi sahtesi olmayan üretim kalmadı. Doğal kırsal kesim ürünü diye takdim eden satıcı bu davranışından utanmadı ama ben götürüp iyade etmeye utanıyorum.

Alacağınız ne olursa olsun kontrol edin.;)

gelin mumu 15-07-2011 09:37

günaydın nariçi evet bahsettiğin ürünler kahramanmaraşa ait. ben de bir kahramanmaraşlıyım. bastık sucuk pestil artık dışarda her yerde bulunabiliyor . bunlar için yapılmış makinalar kullanılıyor. önceleri insanlar daha çok kendileri için yaparmış. özellikle siyah sucukta hile olarak çay ve tatlandırıcı olarakta şeker kullanıldığını söylüyorlar. bu ürünlerin hakikileri gerçekten çok besleyici. özellikle kış aylarında tüketimi çok olor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024