agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/)
-   -   Ayva Tatlısı (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/22345.htm)

Aşık 15-10-2010 11:30

Ayva Tatlısı
 
http://www.ustalardantarifler.com/ye...va_Tatlisi.jpg

MALZEMELER
4 adet orta boy ayva
4 çorba kaşığı şeker
4 çorba kaşığı nişasta
4 çorba kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
2 su bardağı süt
1 çay bardağı pudra sekeri
1 kahve fincanı gülsuyu
Biraz yeşil fıstık

YAPILIŞI
Ayvalar soyulur ortadan ayrılır, tencereye dizilir. Ortalarına şeker konur. Kısık ateşte pişirilir. Tabağa alınır. 2 bardak süt, nişasta, şeker ateşte koyulaşıncaya pişirilir. Bir tabağa konur Donunca dilim dilim kesilir, ayvaların ortasına konur. Gül suyu serpilir. 1 tatlı kasığı pudra sekeri konur. Servis vapılır.

dlk 15-10-2010 11:36

pekte güzel olur.afiyet olsun.

limon 15-10-2010 13:32

Teşekkürler sn. Aşık.

Yukarıdaki fotoğraftakinde gıda boyası var gibi. Kimisi lohusa şekeri katıyormuş renk vermesi için.

Ben boyasız yapıyorum ama karamelize bir renk alıyor. Belki denemek istersiniz. Ayvanın kabuğu soyup, ikiye bölüp çekirdeğini çıkarınca, hepsini birden tenceye koyup pişiriyorum. Çekirdekler suyunun jelimsi olmasını , kabuklar karamelize bir renk almasını sağlıyor. Pişince yarım ayvaları alıp kalan az miktardaki suyu üzerine gezdiriyorum.

Müjgan 16-10-2010 12:06

Ankara'da nefis ayva tatlısı yapan bir yer var. Sırlarını vermiyorlar ama aromasından anlaşılıyor. :)
Ayvanın oyulmuş bölümde kahverengimsi, kızılımsı, farklı dokuda bir tad var. Günkurusu kayısı olduğunu düşünüyorum. Ayvalarla birlikte kaynatılırsa rengini de ortama vereceği mantığı ile... Kayısı ile günkurusu arasında da ezilmiş ceviz parçaları var. Kaymak parçasının üzerine de süsleme için yine ceviz parçaları serpiştiriyorlar. Mmmm özledimmm sezonu da geldi. :)))

Güler 16-10-2010 12:12

Sevgili Müjgan bari yerin adını da verin.... belki biz de fırsat buluruz tadına bakmak için.

Eminim eşim isteyecektir tadına bakmayı. Gırtlak dediniz mi hiç mi hiç üşenmez.:p
Bir gün Gayrettepeden kalkıp taaa Kemalpaşa'ya patlıcan yemeği yemeye gittik ama adresi tam alamamış, dolaşıp durduk yeri de bulamadık. Dönüşte Ömür'de çift kaşarlı tosta talim ettik.

Müjgan 16-10-2010 12:25

İlahii Oğuz bey! Çok güldümmm :)))

Ankara'daki adresi de vereyim tabi. Zaman zaman Ankaralı ağaçlar.net üyelerinin buluşma mekanı oluyor orası.
Birbirimizi özlediğimizde gruba haber veriyoruz, kaç kişi gelebilirse...
Gelebilenlerle, yazın serin ağaçların altındaki masalarda çok keyifli sohbetlere dalıyoruz. Yanında biralarımız... Bahçe çok geniş ve ağaçlar var. Ankara'nın ortasında bir vaha gibi :)

Tandoğan'la Beşevler arasında, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi bahçesinde, Akademi Restoran. Genelde fakülte hocaları ve aileleri takılıyor ama, dışardan gelenleri de sorgusuz sualsiz alıyorlar . Sadece Ankara üniversitesi personeline daha ucuz oluyor fiyatları.

Sevgili Herbaryum sayesinde biz ucuza yiyoruz genelde.:p
Güler hanım geldiğinizde hep beraber yeriz, keşke gelseniz :))

acemifüsun 17-10-2010 15:29

Ben ayva tatlısına pişirirken bir tane de elma rendeleyip ilave ediyorum, daha jölemsi oluyor.

balpare 11-01-2011 11:15

ayva tatlısı
 
ayva tatlısı en sevdiğim tatlılardandır.tatlıkolik değilim ama pişirme kısmını çok seviyorum bir de beğenilerek yenmesi hoşuma gider sevdiklerim tarafından..ölçüleri artırabilirsiniz..kısık ateşte kabukları ve çekirdekleri ile pişirince hiç boya kullanmadan harika renkte bir ayva tatlısı elde ediyoruz.

ayva tatlısı

(4 kişilik)

* 2 ayva
* 2 su bardağı şeker
* 1 su bardağına yakın su
* 2 elma
* 1 çay kaşığı tarçın
* 2 yemek kaşığı şeker
* varsa 1-2 yemek kaşığı çekilmiş ceviz-fındık vb..
* çırpılmış krema ya da kaymak


ayvaları soyup ikiye bölün.çekirdekelrni çıkarın.ayvalar karamasın diye su dolu kapta bekletin.tencereye ayva kabuklarını serin üstüne ayvaları kaplumbağa gibi yerleştirin.ayva çekirdeklerini serpiştirin.suyu dökün.şekeri serpin.ocağın en küçük gözünde kısık ateşte ayvalar yumuşayana kadar pişirin.suyu bitecek gibi olursa sıcak su ekleyin.kısık ateşte ayvalar karamelleşerek lezzetleniyor.önemli olan suyunu eksik bırakıp sert bırakmamak tatlımızı..sonuçta ayvalarımızın içi yumuşacık oluyor dışı da hafif karamelleşmiş.bu haffi karamelleşmesini de ayvalar yumuşayıp suyunu çekince çok az daha -yakmadan ama-pişirerek elde ediyoruz.arada ayvaları çevirmeyi unutmayın.-parçalamadan-.
pişince servis tabağına alın.elmaları soyup rendeleyin.2 yk. şeker ve tarçın ile pişrin.ceviz-fındık ekleyin.karıştırıp ayvaların ortasına paylaştırın.soğuyunca kremayla ya da kaymakla süsleyip dolaba kaldırın.

kelebek çalısı 18-11-2012 01:39

Tatlı yemeyi fazla sevmeyen biri olarak ama sevdiğim nadir tatlılardan olan kaymaklı ayva tatlısını mevsimi geldiği için bugün her zamanki yaptığım methodu uygulayarak pişireceğim için, öncesinde bakalım ayva tatlısını kimler nasıl yapıyor diyerek buraya göz atmayı uygun gördüm.

Her zamanki pişirme methodu ile yani sadece şeker, kabuk tarçın, karanfil ilavesi ile pişireceğim ayvaların ise cinsinin ne olduğu konusunda hiç bir fikrim yok. Zira bazı ayva türleri kendi suyunu salabiliyor.

Benim uyguladığım pişirme yönteminde önce su, şeker, kabuk tarçın, karanfil ilave ettiğim ayvalar bir yarım saat kadar ocak üzerindeki döküm tencere içinde ön pişirmeye tabi tutuluyor.

Sonrasında ise önceden ayarlayarak ısıtılan fırın içerisine ağzı kapalı şekilde döküm tencereyi yerleştirerek en az iki buçuk saat boyunca önce yüksek ısıda, hafif fokurdamaya başladığında ise fırın derecesini düşürerek pişirmeye devam ediyorum.

Daha tatlı pişerek yemeye hazır hale gelmeden, fırından sızarak bütün evi saran kabuk tarçın, karanfil ve meyveli kokuyu size tarif etmem ne yazık ki mümkün değil ;).

Pişirmek uzun sürse de, sonunda aldığı renk ile gözlere ve kaymakla birleştiğinde oluşturduğu eşsiz lezzetle damaklara nasıl hitap ettiğini deneyimlemek için beklemeye değer.

Bugünlerde ve önümüzdeki aylarda da bizim mutfaktan bu dayanılmaz kokunun yükseleceği ise garanti ;).

Müjgan 10-02-2015 16:48

Hafta sonunda dolapta epeydir bekleyen ayvaları artık bitirmek üzere ayva tatlısı yapmaya karar verdiğimde, içlerinin bozulmuş olabileceği konusunda endişelerim vardı. Neyse ne kendileri ne de yüzüm kara çıktı... :)

Onları kabuklarından ve çekirdeklerinden temizleyip yıkayınca, suda pişirmek yerine portakal suyunda pişirme fikri oluştu birden bire. Üç büyük ayva için 2 büyük portakalın suyunu sıkıp, biraz pişirdim. Pişerken önceden kuruttuğum eski ayva çekirdeklerini sargı bezinden bir bohça yapıp, ekledim. Ayva çekirdekleri suyla şişince jölemsi hoş bir kıvam veriyor. Portakal suyu ayvanın pişince oluşan o pembemsi rengini hafif turuncumsu yaptı. Yeterince şeker ilave edip, biraz daha kaynattım. Biraz daha aromatik olmasını istediğim için minik bir tarçın çubuğunu bir dakikadan daha az süre için ekledim ve çıkardım.

Sonuçta ekşimsi, hafif tarçın aromalı, umduğumdan güzel bir ayva tatlım oldu. Keşke yemeden önce fotoğrafını çekseydim :))


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024