Çerezler
Kavurga
Şimdi size çerezcilerde satılan çıtır çıtır darı çerezlerinin buyday versiyonunun nasıl yapıldığını anlatıcam. Çok basit. Kırılmamış bulgur ya da keşkeklik bulgurmu desem bilmiyorum. Bunları mısır patlattığımız kablarda mısır patlatır gibi yag tuz koymadan kavuruyoruz. bir süre sonra bulgurlar kavrulup şişerek oval pürüzzüz tombul buydaylara dönüşüyor. Kavurma oranını tecrübe edersiniz artık. İşte hiç bir çereze değişmeyeceğinizi iddaa ettiğim çereziniz hazır.:cool: Bunu yaptıktan sonra susam ve kendirde kavurup karıştırabilirsiniz. Tek kötü yanı çocukların yerken her yere dökmesi.:D afiyet olsun:p |
Kavurga ;
Çocukluğumun en eğlenceli çerezi; Her yıl Babaannem hazırlar ve tahta kovlarlar kış gelmeden her çocuğunun evinin nüfusuna orantılı olarak dağitirdi. İçine ne mi konurdu kavurganın? Haşlanmış kurtulmuş Buğday-İri siyah yerli karpuz çekirdeği-Kabuğu soyulmamış susam- Karaçörek- Kavun çekirdeği- Haşlanmış Kurtulmuş tuzlu suda kavrulmuş Mısır- Kendir Tohumu - Firik. Hepisi ayrı ayrı kavrulur ve tahta agzı kapalı kovalara konur kış akşamlarında misler gibi yenirdi . Ahh nerde eski lezzetler !!! |
Sizin içerik daha zenginmiş :D
|
kavut
Hazır aklıma gelmişken bende anneannemin bana yaptığı kavut'tan bahsetmek istiyorum ben çok severek yerdim hem hiç zahmetide yok anneannem bize mısır patlatırdı biz yerdik ve kalan patlamamış olanlarını biriktirir havanda döver ve şekerle karıştırırdı ve bizde afiyetle yerdik, Yalnız mısırınızı tuzsuz patlatmanız lazım..:) |
çitirdak
Benim babannemde çitirdak yapardı haşhaş taneleri pekmezle iyice ısıtılır. bol haşaşlı koyulaşan pekmez iki sulanmamış yufka arasına sürülür. Bir tepsinin üzerinde soğumaya ve sertleşmeye bırakır sonra mükemmel bir tat. |
Alıntı:
|
Bildiğimiz kırılmamış bulgur. Hani buyday kaynatılır serilir işte o. Göce sanırım bulgur pilavı gibi oluyor. Bulgur patlamıyor zaten sıcağı görünce sişip kabarıyor iyice kavurun kıtır kıtır olur.
|
1 Eklenti(ler)
Dün gece, bu saatte kırılmamış buğday nereden bulacağım deyip, bildiğimiz pilavlık bulgurla deneyeyim dedim :)
1 çay bardağı pilavlık bulguru, biraz su içinde haşladım. Pişince süzgeçe döküp iyice süzülmesini bekledim. Büyük bir teflon tavaya neredeyse tek sıra olacak gibi yayıp, kavurmaya başladım. Önce kurudular sonra çok, çok hafif pembeleşmeye başladılar. Bu aşamada aklıma evde az bir şey ayçekirdeği içi olduğu (yarım çay bardağı kadar) aklıma geldi. Onu da içine karıştırdım. Bir avuç da kırılmış fındık buldum, onu da ekledim :) 2 dakika daha kavurup altını kapattım. 2 kaşık kadar bal ekleyip, karıştırdım. Böylece parça parça birbirine yapışmış ama kolay kopan bir malzeme oluştu. Soğuduktan sonra da fena değildi ama biraz önce tekrar deneyince beklemenin tadını daha iyileştirdiğini farkettim. Bunu neden anlattım? :) Şekeri dişleriyle kırıp yemekten hoşlanan çocuklarınız varsa, buna bayılacaktır :) İçinde şeker yok, az bir bal var ama kavrulmuş bulgur yüzünden, hatur hutur şeker yiyor gibi hissediyorsunuz :) Afiyet olsun :) Eklenti 122715 Yarısı balla karışmış, yarısı karışmamış... |
Malina sen işi geliştirmişsin baya :) Ballısını birde kırılmamış bulgurla ben deneyeyim. Yeni bir çerez keşfetme aşamasındayız.
Aynı şeyi darıyı iyice kaynatıp güneşte kuruttuktan sonra kavuraratta yapabilirsiniz. Piyasadaki darı çerezleri bu şekilde yapılıyor. |
Kazakistan ve ortasayada benzer bir tatlı yapılır . Buğday veya Bulgur yerine hamur yoğurularak parmak arasında ince parçalar yapılır. Tıpkı bugday büyükluğünde. Sonra yagsız tava içine bu hamur parçaları atılır ve çok kısık ateşte kavrulur rengi kahverengiye yaklasınca içine istenildiği kadar bal katılır ve üstüne cevizde ilave edilir. isteyen bu şekilde soğuyunca tüketir, isteyende soğuk süt icine katar kaşık kaşık yer üstünede tarçın serper mmm misler gibi.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 14:30. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024