Fındık Krokanlı Parfe
5 Eklenti(ler)
Eklenti 100136
Aslında ilk denemelerimde ceviz krokandan yaptığım ama her yapışımda değiştirdiğim bir parfe tarifi bu :) Çok farklı malzemelerle denedim ama krokana en çok ceviz yakışıyor, denemek isteyenler fındık miktarında cevizle de deneyebilirler :) Ayrıca, alternatif lezzet arayanlar için, derin bir kalıba konulup dondurularak, dondurma kaşığı ile toplar halinde, ramazanda sunulan bütün şerbetli tatlıların yanında dondurma niyetine servis edilebilir :) .. Malzemeler: Fındıklı krokan için: -200 gr fındık (iri taneler halinde dövülecek) -Yarım su bardağı toz şeker -1 yemek kaşığı tereyağ Parfe için: -2 yumurta -1 paket (75-80gr) krem şanti -3 yemek kaşığı pudra şekeri -1 paket vanilya -1 tutam tuz -170 ml soğuk süt (1 subardağından 1 parmak az) *Krokan hazır olduktan sonra parfeyi yapmak 10 dk sürüyor. Krokanın yapım süresi 3 dk, bekleme süresi 1 saat, parfenin dondurucuda durma süresi 4 saat. Fındıklı Krokanın Yapılışı Yarım su bardağı toz şeker, tercihen teflon bir tavaya ( yapışınca çıkarması zor olmasın diye) alınıp, orta ateşte yaklaşık 1,5 dakika kadar karamelize edilir. Eklenti 100132 Eklenti 100133 Fındıklar içine atılarak 1 dakika daha pişirilir. Eklenti 100134 1 yemek kaşığı tereyağıda ilave edilir yarım dakika gibi pişirilip ocaktan alınır. Eklenti 100135 |
5 Eklenti(ler)
Ocaktan alınan fındıklı krokan soğuması için 1 saatliğine serin bir ortama alınır. Soğuduktan sonra teflon tavadan (bir kenarını kaldırınca) kalıp gibi çıkar.
Eklenti 100137 Bir kesme tahtasında irili ufaklı kıyılır. Parfenin içine karıştırılmaya hazır olur. Eklenti 100138 Parfenin Yapılışı 2 yumurtanın sarısı ve beyazları dikkatlice ayrılır. Yumurta akının kabarması için dikkatle ayrılması önemlidir, yumurta akına minicik de olsa yumurta sarısı karışmayacak. *Çırpılarak kabartılacak bütün tarfilerde çırpıcının çubuklarını ve çırpma kaplarını 10 dk dondurucu da bekletirim ben, soğuk kabarma için etkendir. Yumurta akları ve bir tutam tuz mikserde 2 dakika çırpılır. Eklenti 100139 3 yemek kaşığı toz şeker ilave edilerek 1 dakika daha çırpılır. Eklenti 100140 Başka bir çırpma kabına krem şanti, süt, vanilya konularak 2 dakika çırpıldıktan sonra 1 adet yumurta sarısı eklenip 1.5 dakika daha çırpılır. Yumurta sarıları ve krem şantiden oluşan bu karışım, yumurta aklarından yapılan diğer karışıma yavaşca ilave edilir. Bir spatula ya da tahta bir kaşıkla, alttan üste doğru katlayarak, çırpma kabını yavaşca çevirerek, döndürerek karışması sağlanır. Yavaş davranıyoruz çünkü hızlıca karıştırılırsa kabaran yumurta akı çöker. Son olarak fınfıklı krokan da ilave edilir ve bir kez daha karıştırılır. Eklenti 100141 |
3 Eklenti(ler)
Kilitli bir pasta kalıbı yağlı kağıtla kaplanır.
*Ben 20 cm lik kilitli kalıp kullandım, eğer 26-28 cm lik kilitli kalıp kullanacaksanız ölçüleri 1.5 ya da 2 katına çıkarmalısınız. Eklenti 100142 *Parfe yaz tatlısı olduğu için erimiş görünümde bir parfe bana göre makbul değildir. Kalıba da yapışacağından çıkarmak zor olur. Ben parfeyi dökeceğim kalıbın dibine ve duvarlarına yağlı kağıt seriyorum ve dondurucudan çıkardıktan sonra zahmetsizce kalıbından çıkarıyorum :) Parfe kalıbın içine boşatılarak 4 saat beklemek üzere dondurucuya konulur. Eklenti 100143 4 saatin sonunda dondurucudan çıkarılan parfe, kalıptan kolayca ayrılır ve zevkinize göre servis edilir. Afiyet olsun :) Eklenti 100144 |
Biraz fazla ayrıntıya girmişim sanırım ama hiç mutfağa girmeyen birisi bile bunu kolaylıkla yapabilir ve lezzet garantilidir :)
|
Benim gibi mutfak özürlü biri için mükemmel bir tarif olmuş. Ellerine sağlık....
|
Sayın Penelophe, fazla ayrıntıya girmemişsiniz tam tarif vermişsiniz.Gerçekten yapılışı zor değil ama, tadının enfes olması için iştahla ve özenle yapılması gerekir.Aynen sizin yaptığınız gibi.
Ben bu yaz malesef soğuk tatlılar yapamadım, yapsam nerede dondurucam? İnşallah seneye acısını çıkarırım, sevgili Güler hanımın vişneli parfesi ve sizinki ilk yapılacakların arasında. Bundan sonrakileride sevdiklerinizle ve sevenlerinizle sağlıklı, mutlu günlerde yapıp yersiniz inşallah. |
Çok teşekkürler :) Dondurucunuz yok sanırım öğle değil mi? Ama denemenizi kesinlikle tavsiye ediyorum. Bütün güzel dilekleriniz için teşekkür ederim.
Deneyen arkadaşlar deneyimlerini paylaşırlarsa çok memnun olurum, iş çıkışı bile iki arada kolayca yapılabilecek bir tatlı bu :) Oğuzhan ve Papi bence kesin denerler, denemeliler :) |
Diğer tatlılarda da olduğu gibi, parfe ile de pek aram yoktur. Ama bunu denemek istiyorum mutlaka.
Yağlı kağıt yerine strech film de kullanılabilir herhalde. Dondurucumda bol miktarda taze antep fıstığı var. Çözüldüğünde haliyle taze antep fıstığı gibi oluyor:) Sizce bu fıstıklar ile krokan yapılır mı? Yoksa fıstıkları önceden kavurmak mı gerekir? |
Streç film uğraştırıcı olacaktır, sabit bir malzeme değil sonuçta, oraya buraya yapışıyor ama ben de beceriksiz olabilirim onu kullanmakta :) Siz deneyin, kalıba rahatca yerleştirebilirseniz olur.
Dondurucudan çıkıp çözeldükten sonra, nemini alıp, bir tava da kavurmalısınız, Dışları hafif sertleşirse daha hoş olur. Ve bu tarif antep fıstığı ile de dayanılmaz olur :) Eğer yapacak olursanız, parfenin içine yarım çaybardağı kadar da damla çikolata atın, fıstık çikolata uyumu güzel olur. Ve bizimle mutlaka paylaşın, kolay gelsin :) |
Fıstık krokanlı parfe:)
1 Eklenti(ler)
Penelophe, tarifinizi fıstık krokanlı olarak denedim.
Fıstıkları ayıklamak iki tırnağıma, yüzümün gözümün kapkara olmasına mal oldu:) İç fıstığı biraz güneşte beklettim, sonra dediğiniz gibi hafiften kavurdum. Gene dediğiniz gibi malzemelere biraz damla çikolata ilave ettim. Nefis oldu, nefis:p Teşekkürler tarif için:) Buyrun, Eklenti 100968 (Fotoğraf pek iyi değil kusura bakmayın) |
Sevgili Penelophe ,
parfe kelimesinin geçtiği her tarif ilgimi çeker , sizinkinin tarifi bile ağızımı sulandırdı . Yarın ilk iş bunu denemeyi planlıyorum , şu an saat geç , malzeme eksik . Silikon kek kalıbından çıkarmak zor olmaz gibi geliyor . Bu tarif için size teşekkür ediyorum . |
Volare, ben cam kek kalıbının içerisine strech film koyup, parfeyi içine dökmüştüm. Dondurucudan çıkarttıktan sonra 2-3 dakika beklettim, gayet kolay çıktı. Silikon kalıptan da rahatça çıkar sanırım.
Çok lezzetli, yarın hemen deneyin:) |
Görüntüsü bile '' ye beni'' diyor , yapmadan dayanamam :)
Teflonları attım , cam ve silikon kaplar kaldı , elimizde olanlarla yetineceğiz ... |
ÇOk güzel, iştah kabartan bir tarif olmuş. Elinize sağlık. Tek düşündüren yumurta aklarının çiğ olması.
|
4 saat sonra benim parfem donducudan çıkacak ,
umarım resmini yayınlayacak kadar güzel olmuştur . |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
Elinize sağlık Volare. Beğendiniz mi tadını?
Kalıbınızın şekli çok hoşmuş. Dilimler çok muntazam ve tombul:) |
Tadı nefis , akşam beklerken uyumuşum , sabah kahvaltıda çok uygun değil ama ,(çocuklarım duymasın )
bir dilim yedim . Silikon kap aldığım için kendimi kutladım ,kusursuz bir şekilde çıktı ... |
Aaaa, kahvaltıya uygun olmaz olur mu sevgili Volare?
İçinde süt var, yumurta var, şeker var, kuru yemiş var. Alın size kahvaltı:p |
DefneD, harikasın, fıstıklı denemen iyi oldu, sonuçtan da memnun olduğuna göre artık ben de yapabilirim, çikolatanın iyi fikir olduğunu biliyordum, parfenin hafif tadına zenginlik katmıştır :)
Volare, sanırım cevizle denediniz? Buna en güzel ceviz yakışıyor, bir arkadaşım içinde ne olduğunu bilemeyip, naptın yeni bir tür mü yarattın demişti :) Denemenize çok sevindim, sanki ben yemiş kadar mutlu oldum, afiyet olsun :) Lale76, sadece yumurta akları değil sarıları da çiğ. Annem küçükken çiğ yumurta içirirdi bana böğğ :) Çiğ yumurta dünyada birçok tarifte kullanılıyor, güvendiğiniz bir markadan aldığınız sürece sorun yaşamazsınız.. Deneyin :) |
1 Eklenti(ler)
Geçen hafta denedim. ;)
Kremayı sade yerine, çilekli almışım. Krokan soğuduktan sonra tadı nasıl olmuş diye bir bakayım derken, yarısını yemişim :o Parfeden ziyade, krokan daha çok hoşuma gitti. Fındıklısı, fıstıklısı,cevizlisi,şamfıstıklısı derken koska helvacısı gibi yapmalı çeşit çeşit :) öyle de kalori böyle de :dilli: Tarif için çok teşekkür ederim penelophe. |
Ballısını da deneyin o zaman :)
Önce bir kabın içine yağlı kağıt serip, hazırlığınızı yapın. Malzeme bir kabın şeklini almayacağı için, biçiminin ve büyüklüğünün önemi yok. Şekeri eritmeden önce tavaya 2 kaşık bal koyun ve ısıtıp tavanın her yerine yayılması için tavayı hareket ettirin. Sonra 1 bardak kadar toz şekeri ekleyin.Tavayı haraket ettirerek tüm malzemenin karışmasını ve eşit ısınmasını sağlayın. Şeker köpürünce, ateşten çekin, içine 1,5 tatlı kaşığı karbonat döküp, kaşıkla hızlıca karıştırıp, yağlı kağıdın üstüne dökün. Bu işlemi hızlı yapın ve döktüğünüz malzeme üzerinde kaşıkla kesinlikle bir düzeltme yapmayın. Nasıl döküldüyse öyle kalsın. Soğuyup donmasını bekleyin. |
Site, bir rehber gibi benim için bu aralar.. Unuttuğum ne varsa burada buluyorum.. Tariflerime bile buradan ulaşıyorum :)
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:04. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024