agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/)
-   -   Krem Karamelli Kek (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/15001.htm)

selenn 14-04-2009 01:05

1 Eklenti(ler)
Eklenti 80935

Çok severek yaptığım, lezzeti ve hafifliği ile de beğeni toplayan krem karamelli kek tarifini paylaşmak istiyorum.

Gerekli Malzemeler:

Karamel için : Yarım su bardağından bir parmak fazla tozşeker

Krem Karamel için:
500 gr.süt
3 yemek kaşığı tozşeker
4 yumurta
1 paket vanilya
1 limon kabuğu rendesi

Kek için:
3 yumurta
1,5 su bardağı un
1 su bardağı tozşeker
3 yemek kaşığı kakao (ben kullanmıyorum)
yarım su bardağı süt
yarım su barağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 limon kabuğu rendesi

Hazırlanışı:

1. Teflon bir tavada yarım su bardağından biraz fazla şekeri eritip, rengini koyulaştırıyoruz. Kek kalıbını hiç yağlamdan karameli kalıbın tabanına döküp, yayıyoruz.

2. Krem karameli hazırlamak için; süte diğer tüm malzemeleri katıp mikserin en düşük seviyesinde çırpıyoruz. Fakat krem karameli hazırlarken önemli bir nokta sütü fazla köpürtmemeye dikkat etmektir. Bu karışımı da karamelin üzerine kek kalıbına döküyoruz.

3. Keki hazırlamak için; yumurta ve şekeri çırpıyoruz. Vanilya, limon kabuğu rendesi, süt ve sıvıyağı ekleyip tekrar çırpıyoruz. Un ve kabartma tozunu da eleyerek ilave ediyoruz. (Kakaolu kek isterseniz 3 yemek kaşığı kakao da unla elenmeli). Tekrar çıptıktan sonra kek hamurunu da kek kalıbına döküyoruz.
3 katlı bir karışım elde ettik. En altta karamel, ortada krem karamel, en üstte de kek hamuru. Kek hamuru önce krem karamele karışacak fakat fırında kendini topralayacak, endişe etmeyin.

Derin bir borcamı veya fırın tepsisini sıcak su ile doldurup kek kalıbını içine yerleştiriyoruz. Önceden ısıtılmış 175° fırında yaklaşık 40 dakika pişiriyoruz. Keki kürdanla kontrol ederek pişme durumunu anlayabilirsiniz.

Keki 1 gece kalıp ile buzdolabında bekletince daha iyi oluyor ama arzu ederseniz kek soğuduktan sonra ters çevirerek servis edebilirsiniz.

Not: Kek kalıbım ortası delik ve en büyük boy, içi teflon kaplı. Keki kalıptan çıkartmadan önce bıçakla kenarlarından bir kere çevreleyip ters çeviriyorum.

Biraz uzun bir tarif oldu galiba ama yapımı çok pratik.

Not: Kelepçeli kalıp kullanmayınız

Sevgiler.

Adalet Yağcı 14-04-2009 18:23

Sevgili Selenn, kahvehanede keki görünce forumun sayfalarını aramaya başladım, yüzlerce başlığa göz attım, bulmak ne mümkün.
Sonunda profilinizden açtığınız konulara bakmaya akıl edebildim de şükür ulaşabildim.
Kek harika görünüyor, aslında hamur işlerine fazla prim vermem ama bu tarifi mutlaka deneyeceğim.
Başlığa abone oldum, sizden yeni tarifler alıp denemek istiyorum.
Gençliğimde bir çok pasta kek kurabiye türü şeyleri çok güzel yapardım, yaşlanınca insanın elimi dağılıyor nedir, artık güzel olmuyorlar.
Ben şu meşhur kıyır kıyır olan Karaköy poğaçasını çok merak ediyorum, başlığı takip etmeme rağmen kesin bir tarife ulaşamadım, tüm tarifleri de denemek zor, sizin bildiğiniz iyi bir poğaça tarifi varmı?
Kolay gelsin.

İklimsiz 14-04-2009 18:26

Selen' in bu sayfadaki tarifini görür görmez keki yaptım.

Şu an buzdolabına, canavarlar görmeden dinlenmeye aldım. Ders çalışma arası bir bardak çayla sürpriz yapacağım:p

Paylaştığın için teşekkürler Selen.

Adalet Yağcı 14-04-2009 18:35

İlk deneme nasıl oldu, sonucu paylaşacakmısınız, tecrübelerinizden yararlanırız.
Bu arada, afiyet olsun.

radem63 14-04-2009 19:06

:DBir gece buzdolabında dinlenmesi gereken pasta **** tatlıya dayanamıyorum ,
hemen yiyorum:)

İklimsiz 14-04-2009 19:29

Adalet hanımcığım, ilk deneme sonucunu sormuşsunuz. Bu tür tatlarla aram pek iyi olmadığı için yorum yapamayacağım. Kıyıcığından bile olsa tatmadım:)

Görünüş olarak güzel.

kaju 14-04-2009 21:08

Bu keki bizimkilerde çok sever. En basit tarifi ile krem kramelin altında ıslak kakaolu kek düşünün. Tadı oldukça güzel ve hafiftir.

Müjgan 14-04-2009 21:30

Akşamüzeri tarifi görünce, hemen print ettim. :)
Eve geldim, akşam yemeğini ocağa koyduktan sonra ,aklıma takılan ve çok iştah açıcı görünen bu kek tarifini açıp, hazırlamaya başladım.

Karamel kısmını hallettim önce ve teflon olan iki parçalı kek tenceremin dibine döktüm. Krem karamel hazırlığına başladım, bu arada çıtırtı sesleri gelmeye başladı, önce anlayamadım ama meğer sertleşen karamel çatlıyormuş:))
Neyse krem karamel sosunu da o donan karamelin üstüne döktüm. Sıra kek hazırlığına geldi. Keki hazırlarken bir sürprizle daha karşılaştım. İki parçalı kek tenceresi, benim krem karamel sosumu sızdırıyordu. Panik halimi anlatmama gerek yok, etrafımda benim veletler, panik halimi ti'ye alıp oynaşmaya başladılar benimle. Uyyh uyh hallerim komikti sanırım, veledlerim eğlendiler en çok. :p
Neyse, paldır küldür içi su dolu bir kabın içine oturtup, umutsuz sonu beklemeye başladım.;)
Tam 40 dk sonra pişti gerçekten... Sızdırma işi krem karamel sertleşince durmuş, ama bayaca karamel kaybı olmuş.
Buna rağmen krem karamelli kekin dörtte biri şimdiden bitti bile. Yekpare fırın kabında dört dörtlük olacağına hiç şüphem yok.

Tarifinizi paylaştığınız için çok teşekkürler.

İklimsiz 14-04-2009 21:54

Benim koca sıpalar da bu keke bayıldılar. Kim yaptı, **** hazır aldın değil mi diye soruyorlar :)

Yarına gene istiyorlar ayrıca, bitti çünkü :)

Adalet Yağcı 14-04-2009 22:17

Yarın bu keki denemek şart oldu :p

selenn 15-04-2009 11:12

Sevgili İklimsiz, bu ne hız. Keki hemen denemişsiniz ve bitmiş:) Beğendiğinize sevindim.

Fakat sevgili Müjgan sizin telaşınızı tahmin ediyorum. Krem karamel sertleşinceye kadar iki parçalı kek kalıplarında sorun oluyor. Bir dahaki sefere normal kek kalıbıyla denemenizi tavsiye ederim.

gülşeker 16-04-2009 23:29

sayın Selenn çok güzel bir kek tarifi yazmışsın. İzin günümde kek yemek istedim ve hemen mutfağa doğru yol aldım. Yazdıklarının sırasıyla harfi harfine uyguladım. Keki borcamın içindeki suyla yazdığın gibi pişirdim. Çıkardıktan sonra biraz soğuttum dolaba koydum. Akşama arkadaşlarla yemeği düşündük. Ama ters cevirdiğimde anladımki becerememişim. Çok üzüldüm emeklerim boşuna gitmişti. Beceriksizliğim tutttu beni. Çöpe dökmek istemedim. Bende üstündeki kremayı sıyırdım. Keki elimle ezdim. Küçük bir tasa aldım üstüne krem şanti yaptım ve döktüm, sonra fındık ve çikolata parçası kattım. Karıştırdım. Kalıbı streçledim. Dolapta biraz dondurdum. Dolaptan çıkarttıktan sonra ters cevirdim.Üstüne çikolata sosu yaptım. Çok güzel oldu. Pastanın ismini soranlara selenn pastası dedim. Adına sizin ismini koydum. Bu da küçük bir anı oldu bana.

selenn 17-04-2009 01:04

Sizinkisi ayrı bir yaratıcılık olmuş Sevgili gülşeker. Desenize krem karamelli kek ismimle anılan bir pasta haline dönüştü. Benim için de hoş bir anı olacak.

Muhtemelen karamel buzdolabında donduğu ve sertleştiği için kalıptan çıkaramamışsınızdır. Bunu kolaylaştırmak için önce kek kalıbı bir bıçakla çevreleyerek kekin kalıptan ayrılmasını sağlayın. Ardından kek kalıbınızı ya sıcak su dolu bir tabağa oturtup bir-iki dakika bekletin ya da ocakta kalıbın altını biraz ısıtın. Çok kolay ayrılacaktır.
Baktınız ayrılmıyor Selen Pastanızı bu sefer meyveli sosla ikram edersiniz, o da ayrı bir tat olur:)

Zekoş 23-05-2009 22:16

Sevgili Selen tarifi okuyunca çok güzel olacağına inanarak aynı şekilde uyguladım Gülşeker hanımın yaşadığı hayal kırıklığını malesef ben de yaşadım onu benden iyi kimse anlayamaz ama arkadaşım becerikliymiş toparlamış ben de ondan esinlenerek kakaolu kremayla karıştırıp buzluğa koydum sonucu daha bilmiyorum.Benim anlamadığım neden su için de pişiriliyor Sonuç olarak karameli pişmemişti kekinin tadı güzeldi ben mi beceremedim neyse yine de teşekkürler

selenn 23-05-2009 23:30

Sevgili Zekafet üzüldüm tarifin sizi yarı yolda bırakmasına. Krem karamel benmari usulü yani su dolu bir kap içersine oturtulmuş ısıya dayanıklı kalıplarda pişen bir tatlıdır. Bu nedenle kek kalıbını sıcak su dolu bir tepsiye yerleştiriyorum. Kek kalıbınız tek parça yani kelepçeli değilse sorun yaşamamanız lazım. Fakat kelepçeli ise krem karamel sızabiliyor. Umarım buzluktan çıkardığınızdaki durumu güzel olur. Sonucu paylaşırsanız sevinirim.

Arzu Kasapoğlu 24-05-2009 00:44

Tarifi bugün üçüncü kez denedim. Yıllardır aradığım lezzet buymuş meğer :)

Çok hafif ve çok lezzetli bir pasta. Ben krem karemelini yaparken bir kaşık nişasta koydum, böylece pasta pişdikden sonra ortası delik kalıpdan çıkarınca, karamel biraz daha katı oldu ve pastanın içine doğru akmadı.

Bu güzel tarif için çok teşekkür ederim selenn :)

gülşeker 24-05-2009 01:05

ben tadını çok merak ediyorum.. Nasıl olur da beceremedim kendime hayret ediyorum.;) Yine deneyecem.

maki01 24-05-2009 02:12

Ben de birkaç sene önce portakalagaci.com da bu tarifi görünce hemen atlamıştım. Görünüm mükemmel, hem kek, hem krem karamel. Buzdolabında 5-6 saat beklemişti.Karamel ve kek de sorun yok ama kreması kalıptan çıkarmamla birlikte aktı. Sanırım o tarifte tepsiyle suya oturtmak (benmari) yoktu. Belki olmama nedeni buydu.

cactus 24-05-2009 10:54

Sevgili selenn, tadını merak ediyorum... Hemen yapıcam...
Sonucu yazarım... :)

malina 24-05-2009 11:44

Karaköy poğaçası

Krem karamelli kek'in içinde poğaça tarifi...
Yazıları ayrı başlık olarak taşıdım. Konuları ayırmayı öğreneceksiniz ama benim ömrüm yetecek mi bilmem :)

Şu krem karamelli keki bugün de ben deneyeyim bari :)

Arzu Kasapoğlu 24-05-2009 11:48

Benim de tek sorunum her üç seferde de şekerli kısmı kalıptan çıkaramamam oldu. Kalıba yapışıp kalıyor. Bıçakla kazıtıyorum.

Bu sorunu da halledersem süper olacak :)

gülşeker 24-05-2009 12:27

krem karamelli keki yeni yapacak olan varsa çok rica ediyorum fotografını çekip bize gösterebilir mi:p

COYOTE 24-05-2009 13:52

Ben de çok merak ediyorum, deniycem de gözüm yemiyor.
Sn Malina yapınca yorumlarınızı bekliyorum.

cicada 24-05-2009 15:56

Mutlaka deneyeceğim :) Harika görünüyor. Ellerinize sağlık.
Yalnız ilk karameli yaparken azıcıkta olsa su mu ekliyoruz da şeker eriyor karamelleşiyor?

Arzu Kasapoğlu 24-05-2009 17:00

Su eklemenize gerek yok. Şeker kendiliğinden eriyip sulanıyor.

İklimsiz 24-05-2009 18:30

Bu tarifi çok kere yaptım, hiçbir sorunla karşılaşmadım. Şimdi mutfağa yollanıp, her aşamayı fotoğraflayarak tekrar yapayım bari:)

cactus 24-05-2009 19:16

Krem karamelli kek
 
Keki yaptım...
Tadını çok merak ediyorum...;)
yarını beklemeden kalıptan çıkarsam (yesem :d) bişey olur mu?

İklimsiz 24-05-2009 19:36

5 Eklenti(ler)
Kek fırında, tarifte belirtildiği gibi tam 40 dk. da pişmiş olacak.

Teflon tavada şekeri iyice eritip rengini koyulaştırıyoruz.

Eklenti 81007

Eklenti 81008

Büyük boy kek kalıbım yok. Evdekiler çarçabuk tüketecekleri için en büyük boy teflon tepsiye erimiş ve rengi koyulaşmış şekeri iyice yayıyoruz.

Eklenti 81014

Çabuçak çırptığımız kremi de karamelin üzerine döküyoruz. Bu esnada çıtır çıtır sesler gelmesi gayet normal, hatta beklenen bir şey:p

Eklenti 81015

Keki de çırpıp tepsinin içine döküyoruz. İlk anda karamelle karışıp kek hamuru dibe çökmüş gibi olsa da pişince kendini toparlıyor. Fırın tepsisine sıcak suyu koyup kalıbı içine yerleştiriyor ve 175 derece ısıtılmış fırında 45 dk. pişmeye bırakıyoruz.

Eklenti 81017

Arzu Kasapoğlu 24-05-2009 19:38

Güler'cim kalıptan çıkarma aşamasını da resimler misin ?

İklimsiz 24-05-2009 19:50

1 Eklenti(ler)
Kekimiz pişti:p

Yaklaşık iki saat kadar oda ısısında soğumasını bekleyip, ters çevirip kalıbından çıkarıp buzdolabına konulacak.

Eklenti 81032


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024