agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/)
-   -   Nevzine (Kayseri) (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/14866.htm)

hassoman 08-04-2009 00:29

Nevzine (Kayseri)
 
1 Eklenti(ler)
ABD Başkanı Barak Hussein Obama ülkemizi ziyarete geldi ya ne kadar sufli yanımız varsa onun üzerinden ortalığa saçtık, savurduk bir güzel rahatladık...

Efendim, Anıtkabir şeref defterindeki el yazısından onun gergin ve aşırı kontrollü biri olduğunu öğrendik. Sultanahmet Camisi'ni çorapla gezince hayranlıktan ağzımız bir karış açık kalınca kendi başbakanımızın ayaklarında ne vardı ona bakmayı ihmal ettik. Hele hele mecliste, ' Pek çok ABD ailesinde Müslümanlar var. Bunu çok iyi biliyorum. Çünkü ben de bunlardan biriyim.' dedi ya, yani ne diyeyim hepimizin içi eriyiverdi de gönlümüzü fethediverdi. Hani var ya İstanbul Belediye Başkanlığına aday olsaydı oyların hepsini siler süpürür, Kılıçdaroğlu da Topbaş da havasını alırdı.

Ama, kim ne derse desin Obama'nın ziyaretinden tek karlı çıkan Kayseri'nin unutulmaya yüz tutmuş olan nevzine tatlısı oldu. Obama'nın sofrasında yer alınca yeniden yıldızı parlayıverdi.

Nevzine Kayseri'ye özgü bir tatlı. Eskiden dini bayramlarda hemen hemen her evde yapılırmış. Sonraları nadiren hazırlanır ve konuklara ikram edilir olmuş. Un tahin, yoğurt, margarin, çekilmiş ceviz veya fındık asıl malzemeleri... Kayseri'de nevzine yapmak yerine nevzine basmak denirmiş.

İyi güzel de bu tatlı nasıl yapılıyor ona bakalım şimdi. Bir televizyon kanalında haberlerde apardığım tarifi şöyle:

Eklenti 71430

Ana malzeme
1 yumurta
3 kaşık yoğurt
5 kaşık tahin
2 çay bardağı dövülmüş ceviz içi
1 çay Bardağı Sıvı yağ (bana sorarsanız bunun yerine 250 gr tereyağ yakışır)
İçine limon sıkılmış karbonat
Aldığı kadar un

Şurubu:
Sıcak limonla kestirilmiş şurup... (Mesela 3, 5 su bardağı su, 3 su bardağı şeker kaynatılacak, sıcak hazır tutulacak)

Tüm malzemeler bir kap içinde karıştırılıp yoğrulur. Yumuşak bir hamur haline gelen malzeme tepsiye bastırılarak yayılır. Hamurun üzeri çatalla ezilerek şekil verilir. Kare ya da üçgen biçiminde kesilir. 180 derecede 40 dakika süreyle pişirilir. Şeker, limon suyu ve su karıştırılıp kaynatılarak şerbeti yapılır. Tatlı fırından alındıktan sonra şerbeti sıcakken üzerine dökülür.
Bu kadar...

Eskiden Kayseri'de genellikle dini bayramlarda nevzine tatlısı hazırlanır ve konuklara ikram edilirmiş... Şimdilerde yapan azmış. Ama Obama'nın sofrasını şereflendirdi ya artık kim tutar bu tatlıyı... Kayseri'nin tatlı ustaları artık nevzine yetiştiremez...

Foto:Kanal D

BalıkcıSerdar 08-04-2009 00:49

Dedem, büyüksünüz...

Sizinle muhabbet mükemmel olur sanırım, her telden her dilden:)

Saygılar.

gcontay 08-04-2009 01:49

5.yıl toplantısında ben bu serefe nail oldum..
Muhtesemdi sohbeti Hasan Abimizin..

Müjgan 08-04-2009 08:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BalıkcıSerdar (Mesaj 395269)
Dedem, büyüksünüz...

Sizinle muhabbet mükemmel olur sanırım, her telden her dilden:)

Saygılar.


Ankara endemik bitkilerini konuştuğumuz toplantıda, sizin sağ cenahınızda zaman zaman konuşmaya giren sakallı beyefendiyi tanıma şerefine ve muhabbet-i mükemmele nail olduğunuzu hatırlatmak isterim:p

kaju 08-04-2009 08:34

Peki Hüseyin bey bu tatlıyı sevmiş mi? Önemli olan bu. Sevmemişse biz de yemeğiz. :)

BalıkcıSerdar 08-04-2009 09:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan (Mesaj 395323)
Ankara endemik bitkilerini konuştuğumuz toplantıda, sizin sağ cenahınızda zaman zaman konuşmaya giren sakallı beyefendiyi tanıma şerefine ve muhabbet-i mükemmele nail olduğunuzu hatırlatmak isterim:p

Farkında olmaz olur muyum Müjgan Hanım. Ama takdir edersiniz ki benim açımdan sadece tanışma görüşmeseydi, ayrıca toplantının bir konusu vardı. Benim kastım, şöyle başlı başına bir muhabbet. Belirttiğim gibi, her telden-her dilden:p

Müjgan 08-04-2009 11:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BalıkcıSerdar (Mesaj 395371)
Farkında olmaz olur muyum Müjgan Hanım. Ama takdir edersiniz ki benim açımdan sadece tanışma görüşmeseydi, ayrıca toplantının bir konusu vardı. Benim kastım, şöyle başlı başına bir muhabbet. Belirttiğim gibi, her telden-her dilden:p

Agaclar.net grubu sadece konuya uygun gündemle toplanmıyor, arada sohbet toplantılarımız da oluyor, sadece birbirimizi özlediğimiz için toplandığımız günlerden birinde sizi de bekleriz efemmm :)

BalıkcıSerdar 08-04-2009 11:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan (Mesaj 395437)
Agaclar.net grubu sadece konuya uygun gündemle toplanmıyor, arada sohbet toplantılarımız da oluyor, sadece birbirimizi özlediğimiz için toplandığımız günlerden birinde sizi de bekleriz efemmm :)

Asıl ben davetinizi beklerim efendim;)

Müjgan 08-04-2009 11:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BalıkcıSerdar (Mesaj 395440)
Asıl ben davetinizi beklerim efendim;)

Şüpheniz olmasın...;)

seleste 21-04-2009 19:58

Ben evlenirken yemek yapmayı çok iyi bilmiyordum. Çok sevdiğim bir ablam yol gösterdi :
" Güzel bir çorba, çok güzel bir et yemeği ve çok güzel bir tatlı öğren.Zeytinyağlılar zaten kolay. Bu menüye yaptıkça elin alışır, hep aynı insanlar yemeğe geliyor değil ya, bir süre böyle idare edersin."

Öyle yaptım. Bu menüde tatlı olarak nevzine var (Ben bir yemek kitabından öğrendim bu tatlıyı, nezine olarak biliyorum adını ) Övünmek gibi olmasın tarifini verdiğim hiç kimse benden güzel yapamadı. (Evet, evet yaptıkça elim alıştı :)

Herkese öneririm, afiyet olsun.

feriha 21-04-2009 20:12

Elinize sağlık sizin tarifinizde aynı mı merak ettim Sn seleste:p

seleste 21-04-2009 20:38

Söyler miyim hiç Feriha Hanım, bakın et yemeği ile çorbanın adını bile özene bezene sakladım :)

rrumeysaa 25-05-2009 18:59

Aa bende Kayseriliyim ama hiç bilmiyorum bunu ne ayıp nasıl bilmem ya...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024