Çiğdem Sütlacı
Çiğdemlerin meyve kısmı, tencere içerisinde sütle birlikte kaynatılır ve toz şeker eklenir. Fırınlanmadan ya da fırınlanarak yenir.
Bunu hiç deneyen var mı? |
Bildiğimiz dağlarda olan sarı çiğdem değil mi? Çünkü Ege'de çekirdeğe de çiğdem diyorlar. İkileme düştüm. Bu şekilde denemedim ama sarı çiğdemlerin soğanlarını köyde yaşarken çocukluğumda çok yedim. Koyu sütlü ve çok lezzetli olduklarını hatırlıyorum. Denemek te fayda var.
|
Çiğdemlerin zehirli olan türlerle karıştırılabilecek olması, hem de doğal türlerimize baskı açısından bence deneyen olmaması daha iyi. Pirinç unuyla yapmaya devam.
|
Çiğdem sütlacının , Anadolu'da - şamanizm izlerinden olsa gerek- baharın gelişiyle kutlanan çiğdem şöleni sırasında yapıldığını sanıyorum. Yani aynı muharrem ayında yapılan aşure gibi. Baharın gelişini muştulayan çiğdemler görülmeye başlayınca köyün çocukları tepelere, dağların eteklerine çiğdem toplamaya çıkarlar. Sonra kadınlar bunlardan çiğdem pilavı, çiğdem sütlacı, çiğdem aşı yaparlar. Çiğdemler aynı zamanda kabuğu soyularak çiğ olarak da yenirdi. Anadolu'da bazı yörelerde (özellikle alevi köylerinde) çiğdem şöleninin hâlâ yapıldığını duymaktayım. Yani kaybolmakta olan baharı karşılama şölenlerimizden biri... Ancak nevruz kadar, hıdırellez kadar bilinmiyor...
Çiğdem sütlacını çocukluğumda yemişliğim oldu. Aklımda kaldığı kadarıyla koyu salep kokusu ve tadındaydı... Ya da ben şimdi yakıştırıyorum bunu... Kimbilir? NOT: Herbaryum'un uyarısını ciddiye almakta yarar var... Hem artık çiğdem soğanları korunmaya alındığına göre böyle bir lüksümüz artık yok... Bknz:http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/9972.htm |
Çiğdem, baharda çeliklerle sökülerek saç örgüsü gibi yapılıp çocuklar kırdan öyle gelirler, hatta pazarda da satarlar. Bir deste alıp bu yaz dikeceğim. Soğanı üzerinde kuru file benzeri kabuklar soyularak çiyçiy yenir. Öyleyse sütlacı da yapılıp yenilebilir. Bu çiğdemin yaprakları ince uzun ve ortası beyazdır.
|
Alıntı:
herbaryum'un da belirtiği gibi çiğdemin pek çok türünün tohum ve soğanları zehirlidir. Çünkü çeşitli alkaloitleri içerirler. Bu alkaloitlerden örneğin kolşisin romatizma, kanser, damla (gut) başta olmak üzere bazı hastalıkların tedavisinde kullanılıyormuş. Ağırlığına göre dünyanın en pahalı baharatı olan safran gibi belki bir gün yemek yapımında (çorba, pilav, sütlaç vs) kullanılması için de bir kültür türü geliştirilerek tarımı yapılabilir. Neden olmasın? Ama hangi amaçla lursa olsun doğadan toplamaya hayır... |
Başka bir nedenle Gölbaşı Belediyesi'nin sitesine bakıyordum.
Çiğdem Sütlacı tarifi orada görüp merak etmiştim. Meyve konusu ilk itiraz edilecek noktalardan biri gibi gelmişti... Neyse ki yazıldı :) Teşekkür ederim. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:29. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024