agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/)
-   -   Çikolatalı sufle (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/11807.htm)

Oğuzhan 13-12-2006 16:46

Çikolatalı sufle
 
ÇİKOLATALI SUFLE

Malzemesi: (4 kişilik)
1 bardak süt
8 yumurtanın akı
4 çorba kaşığı toz şeker
100 gr. çikolata rendesi
4 çorba kaşığı tereyağ
2 çorba kaşığı pudra şekeri
6 çorba kaşığı un
1/2 bardak krema
8 yumurtanın sarısı

Hazırlanışı:
Önce fırınınızı orta hararette ısıtın. Küçük bir tencerede, sütü orta ateşte kaynatın. Süt bir taşım kaynayınca, tencereyi ateşten alın.

Bir başka küçük tencerede, 3 çorba kaşığı tereyağı orta ateşte eritin. Yağ erir erimez, unu ilave edin. Yumurta teliyle sürekli karıştırarak, 2-3 dakika, karışımdaki çiğ un tadı kayboluncaya kadar pişirin. Karıştırmaya devam ederek, kaynar haldeki sütü hazırladığınız bu meyaneye yedirin. Tencereyi ateşten alıp, karışımı bir kenarda ılınmaya bırakın.

Yumurta sarılarını bir çatalla birkaç dakika çırpın. Yumurta aklarını da cam, porselen veya paslanmaz çelik bir kapta, bir yumurta teliyle, köpük köpük oluncaya kadar çırpın. Çikolata rendesi, önce yumurta sarılarını, sonra da aklarını ılık haldeki karışıma yedirin.

Yuvarlak bir Borcam'ın içini, kalan 1 çorba kaşığı tereyağ ile yağlayın. Malzemenin tümünü içine doldurun. Üzerini, bir kaşığın tersiyle düzeltin. Fırın hararetini yükseltin. Kabı firma sürün. 15-20 dakika pişirin. Suflenin içine batıracağınız bir şiş temiz olarak çıkınca, sufle pişmiş demektir.

Çikolatalı sufleyi fırından alıp, üzerine pudra şekerini serpin. Kreması ile birlikte, hiç bekletmeden, servis edin.

Ozlem A 20-02-2015 14:35

Çikolatalı Sufle
 
Soufflé


Malzemeler

1/3 cup tam yağlı süt
8 yemek kaşığı şeker
140 gram bitter çikolata (doğranmış)
5 iri yumurtanın akı
2 iri yumurtanın sarısı

Yapılışı:
  1. Fırını 190 C ayarlayıp ısıtmaya başlayın.
  2. 6 sufle kabını bolca tereyağı ile kaplayın.
  3. Süt ve 5 yemek kaşığı şekeri bir kaçarolada kısık ateşte karıştırarak şeker eriyip süt hafif fokurdayana kadar ısıtın.
  4. Ateşten alın ve içine doğranmış çikolatayı ekleyin, çikolatanın eriyip karışımın homojen olmasına kadar karıştırın.
  5. Yumurta sarılarını karışıma katıp çırpın.
  6. Elektrikli mikserle yumurta aklarını yumuşak tepecikler oluşturana kadar çırpın, yumuşak tepecikleri görünce kaln 3 kaşık şekeri azar azar yedirerek bu karışıma eklerken çırpmaya devam edin, sert tepecikler oluştuğunda çırpmayı bırakın.
  7. Yumurta aklarını ılık çikolatalı karışıma 3 seferde ekleyin, akların sönmemesi için fazla karıştırmamaya dikkat edin.
  8. Sufle kaplarına nazikçe paylaştırdığınız karışımı sıcak fırına koyup, tepesi kabarıp çatlayana kadar yaklaşık 32 dakika kadar pişirin, sufleyi fırından çıkarır çıkarmaz üzerine istiyorsanız çırpılmış krema koyarak hemen servis edin.

Notlar

Sufle yaparken en önemli nokta yumurta aklarının iyi çırpılması ve söndürülmeden karıştırılması. Bunun için dikkat edilecek bir kaç husus var.
  • Yumurtalarınız taze ve oda sıcaklığında olmalı.
  • Aklara kesinlikle sarı karışmamalı, ve aletlerinize yağ bulaşmamalı.
  • Metal kapta çırpmak ve metal kaşık ya da ince silikon spatula kullanmak (yoksa cam kap) daha iyi sonuç verir.
  • Çırptığınız aklara varsa yarım çay kaşığı krem tartar yoksa bir iki damla limon eklemek sağlam durmalarına yardım eder.
  • Akları çikolatalı karışıma eklerken tam karışmasına çalışmayın, ebruli görüntü yeterlidir.

Ayrıca, sufle karışımını önceden yapıp buzdolabında bekletebilir, servis edeceğiniz zaman pişirebilirsiniz.

Güler 20-02-2015 17:24

Teşekkür ederim sevgili Ozlem A, yarın da bunu denemek şart oldu. Bu gün yarın bolca süfle yapacağım demektir bu. ;)

Ozlem A 20-02-2015 17:39

Kolay gelsin Sevgili Güler Abla, umarım iyi sonuç alırsınız. Denediğim bir tarif bu, memnun kalmıştım.

Hatta aslında bir fotoğraf eklerseniz süper olur, ben hiç çekmeye fırsat bulamadım.

Güler 20-02-2015 17:45

Yaparken fotoğraflarım, ama tek takıldığım yer fırında pişme süresi 32 dakika bana biraz fazla gibi geldi, ben kestiğimde içi akıcı olsun istiyorum. Ama yine de senin tarifini bütünüyle deneyeceğim. ;)

Ozlem A 20-02-2015 17:49

Siz suflelerin üzeri kabuk bağlayıp, çatlamaya başlayınca çıkarın. Yazılı tarifimde bu şekilde idi, tam ne kadar tuttuğumu not etmediğim ve çok zaman geçti, hatırlamadığım için orijinal tarif süresini yazdım.

Zaten genellikle tarifte verilen sürelerden çok kendi gözlemime uyuyorum. Fırından fırına veya kapların büyüklüğüne göre farklar çıkabiliyor. İyi ki değindiniz bu noktaya.

malina 20-02-2015 19:27

Güler, sen deneyip süreyi yaz, ben öyle yapayım :)

Ozlem A 20-02-2015 21:08

Tarifi elime alınca benim de yapasım geldi aslında. :)

Güler 23-02-2015 22:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 1358158)
Güler, sen deneyip süreyi yaz, ben öyle yapayım :)

Sufleyi bugün denedim, süreyi 10 dakika 190.° ısıtılmış fırında yapmama rağmen içi tam da istediğim akıcılıkta olmadı.

11cm. çapındaki tek tek kaplarda denedim. Şimdi bir de tek bir kapta yani daha büyük bir kapta yapacağım.

Ne zaman ki istediğim kıvamı bulurum o zaman sizlere fotoğraflarım.

Ozlem A 24-02-2015 07:23

Güler abla akıcılık için diğer tarif :) bu kabarık sufle için daha uygun. Ki ben diğerini bulunca bunu terk ettim :). Umarım çok hayal kırıklığı olmamıştır.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024