agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/)
-   -   Süt Helvası (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/11585.htm)

Mahmut Leventoğlu 14-11-2006 10:06

Süt Helvası
 
TATLILAR

SÜT HELVASI (Yöresi Artvin -Hopa)

Yapılışı : 1/3 ölçüsüne göre hazırlanır.
Üç Kg. Süt e 1 Kg şeker karıştırılır ve kaynamaya bırakılır. Kaynayınca karıştırılmaya başlanır bu karıştırma işlemi tahminen 2-3 saat sürebilir. Taki süt bozadan daha koyu bir kıvama gelinceye kadar karıştırılır. Bu kıvamda ki süt geniş bir tepsiye dökülüp soğumaya bırakılır Ilık halde iken baklava dilimleri şeklinde kesilir ve iyice soğuduktan sonra ikram edilir. Afiyet olsun.

sevim.K 23-06-2009 22:16

Tarif için teşekkürler. Annem çok güzel yapardı süt helvasını. Artvinde kaldığımız zaman büyükannemiz öğretmişti. Her defasında "ateşten indireceğiniz zamanı iyi kestirebilmelisiniz. Önce indirsenizde geç kalsanızda ayarı tutturamazsınız" derdi.

Çok zahmetli bir tatlı ve zahmeti kadar da güzel.

bennur 23-06-2009 23:27

Hiç tatmadığım bir lezzet, sütlü tatlılar dışında hiç tatlı sevmeyen biri olarak bu reçeteyi ilk fırsatta deneyeceğim. Ama 2-3 saat ocak karşısında karıştırma işi pek bir zormuş, hele bu sıcakta. Bir gece, piknik tüpümü alıp terasta yapacağım. Tarif için teşekkürler.

sevim.K 23-06-2009 23:36

Sevgili Bennur ilk kez deneyecekler için üç kilo sütü kaynatıp tutturmak çok zor olur. Eğer balkonda piknik tüple deneyecekseniz başlangıç olarak bir kilo süte yarım kilo şeker katarak yapın. miktar az ve eşit olunca daha çabuk kesilecektir. Daha az yorucu olur sizin için:)

katmer 11-07-2009 11:47

Bursa' da ki akraba düğünlerinde hep ikram edilir süt helvası.. Annem de çok güzel yapar. Ne de olsa köklerim Artvin'li:) 15 gün öce yine Bursa' da düğündeydim. Çok güzel bir örneğini yedim.. Yapanın ellerine sağlık.. Ben de deneyeceğim. Umarım başarırım.

maviperi 11-07-2009 12:18

Tatlı özellikle de sütlü tatlı olunca içim gidiyor ama karıştırma işlemi beni korkuttu:( bir gün o işlemde yardım edecek birini bulunca deneyeceğim.Teşekkürler...

maviperi 11-07-2009 12:21

Bir şey kafama takıldı.Mahmut Bey'in tarifin de 3 kilo süte bir kilo şeker derken,Sevim Hanım'ım tarifin de 1 kilo süte 1 kilo şeker deniyor(ilk defa deneyecekler için olduğundan dikkatimi çekti)Bu durumda şeker çok olmaz mı acaba ? Saygılarımla...

sevim.K 11-07-2009 13:04

Sevgili Maviperi; Mahmut Leventoğlu Beyin yazmış olduğı 1/3 oranı doğru yani üç kilo süte bir kilo şeker. süt helvasının özelliği veya güzelliği o üç kilogram sütün ağır ateşte ve sürekli karıştırılarak kesilmesi. Annem - doğrusu ben annemin vefatından beri bir kaç kez denemekle beraber aynı kıvamı bir türlü tutturamadım, çalışıyorum, öğreneceğim;)- sütün kesilmesinden sonra hafif koyulaşmaya başladığı zaman ateşten alır, yerde çabuk çabuk karıştırarak koyultur sonra da bolca çekilmiş fındık serptiği masanın üzerinde yuvarlayarak incecik rulo yapardı. Sonrada bıçakla hafif yassı olacak şekilde keser kutulara yerleştirirdi. Mis gibi süt kokusu fındık kokusuna karışır harika bir tatlı olurdu. Ağzımızda eriterek iyice tadını lezzetini hissederek yerdik.

Benim yazdığım 1/0,5 ölçü annemin öğrenirken deneyin diye verdiği ölçüydü.
Kıvamını bulmak kolay olmuyor süt helvasının. "Ağır ateşte üç kilo sütü iki üç saat karıştıracaksınız bir de ayarını tutturamazsanız beton gibi sert bir şey elde edersiniz yazık olur. Öğreninceye kadar çok az sütle deneyin. Eğer eşit miktarda süt ve şeker koyarsanız çabuk kesilir. Fazla yorulmamış olursunuz" derdi. Annem vefat edeli dört yıla yakın zaman oluyor. Ben bir iki denememde istediğim başarıyı sağlamış değilim henüz:(;)

Tabi bunun nedeni sadece süt helvasının kıvamını ayarlamanın zorluğu değil; benim mutfak konusundaki beceriksizliğimde olabilir:o

hosseda 12-07-2009 21:52

Merhabalar,

Bu tatlıyı yapmaya çalışacağım. Ancak birkaç soru var tatlının yapımına dair :

1) Süt kaynadıktan sonramı şekeri ilave edeceğiz. Yoksa başında süt soğuk iken mi ?
2) Süt kaynadı ve karıştırmaya başladık. Ateş hemen kısılacakmı, yoksa aynen mi devam edilecek. Kısılacak ise ne ölçüde kısmak gerekecek ?

Teşekkürler.

sevim.K 12-07-2009 22:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hosseda (Mesaj 460496)
Merhabalar,

Bu tatlıyı yapmaya çalışacağım. Ancak birkaç soru var tatlının yapımına dair :

1) Süt kaynadıktan sonramı şekeri ilave edeceğiz. Yoksa başında süt soğuk iken mi ?
2) Süt kaynadı ve karıştırmaya başladık. Ateş hemen kısılacakmı, yoksa aynen mi devam edilecek. Kısılacak ise ne ölçüde kısmak gerekecek ?

Teşekkürler.


Sevgili Maviperi; annemden kalan notlarıma bakarak düzelttim. Annem öğreninceye kadar az süt ve şeker kullan diyerek 1 kg. süt 0,5 kg. şeker demiş.

Sevgili Hoşseda; süte şekeri katın karıştırarak şekeri eritin. Süt kaynamaya başlayınca ataşini kısın. Eğer "hayır öğreneceksem gerçek ölçüleri kullanacağım diyorsanız üç kg. sütü orta gözde kaynatır kaynayınca ateşi yarıya alırsınız.

Hayır ilk denememde az süt kullanayım diyorsanız bir kg. sütü kaynadıktan sonra küçük göze alır ateşi biraz kısarsınız.

hosseda 20-07-2009 17:14

Merhabalar,

Hafta sonu bu tatlıyı yapmaya çalıştım.

İlk denemede 1 kg. süte 1+ 1/4 su bardağı toz şeker kattım. Yaklaşık 55 dakikada süt helva haline geldi ancak çok şekerli bir tatlı oldu.

İkinci denememde şekeri 3/4 su bardağına düşürdüm, ateşi de daha fazla kıstım. Helvalaşma süresi 1 saat 15 dakikaya çıktı, karar şekerli güzel bir tatlı oldu.

Sütlü tatlıları seven birisiyim, hanıma bırakmam kendim yaparım genellikle, ama pirinçli sütlaç kadar sevemedim bu tatlıyı. Veyahutta süt kullanarak yaptığım irmik helvası kadar da sevemedim. Ama eminimki becerebilseydim onlardan aşağı kalmazdı.

Tarif için teşekkürler, hoşçakalınız.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024