agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/)
-   -   Balkabağı ile yapılan tatlılar (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/10785.htm)

aer 17-10-2008 17:08

Balkabağı ile yapılan tatlılar
 
Kabağı rendeler, biraz şeker ve mısır unu **** irmik(isteğe göre) ile karışım yapılır ve kol böreği şeklinde sarıp fırınlardık.Kimi zaman üstüne şerbet yapar kimi zaman börek gibi yerdik. Genelde lazlar çok yaparlar, börek tatlı arası olur. Birde kabağı avuç içinden büyük parçalara ayırıp, kuzine sobası **** büyük fırında kabuğu alta gelecek şekilde, içine istediğiniz miktarda şeker atarak pişirir, kaşıkla kazıyarak yerdik. Hepside nefis olurdu.:(

üzüm 18-10-2008 11:41

Balkabağı denilince benim favorim pastasıdır. (İstanbul'da bir pastane çok güzel yapar). İstanbul'dan ayrılınca bende kendim yapmaya başladım. Hazırından farklı oluyor ama sonucundan memnunun.

Kabağı soyup, çok az şeker ile pişirip, püre haline getiriyorum. İri dövülmüş bol ceviz ile karıştırıyorum. Bu karışımı kek arası ve üstünde kullanıyorum (Krem şanti gibi). Eğer kestane zamanıysa, kestane püresini ara katlarda kullanıp, kabak püresini pastayı tamamen kaplamak için kullanıyorum.

negif 18-10-2008 12:52

Uzum, bu tarifi tuttum en kısa zamanda denemeyi düşünüyorum.
Ben de bunun benzerini kek yerine bisküviyle yapıyorum; pişmiş bal kabağını çatalla eziyorum, bisküvileri süte batırıp tepsiye diziyorum üstüne kabak, iki kat bu şekilde diziyorum üzerini kremşantiyle kaplıyorum çok güzel oluyor tavsiye ederim.

Kiraz 18-10-2008 13:37

Babaannem (1900 doğumlu) tatlıları çok severdi ve bize çocukluğunda yediği balkabağını tarif ederdi. Pekmez yapılırken, içine ayıklanıp kesilmiş balkabağı file içinde daldırır ve pekmezle beraber pişirirlermeiş.

evrim 18-10-2008 13:59

ne değişik tarifler varmış . ben sadece sıradan bildiğimiz cevzili kabak tatlısını bilirdim. oysaki çok severim. en kısa zamanda ben de pasta tariflerini denemeyi düşünüyorum :)

Oğuzhan 18-10-2008 16:55

Kabak Sütlüsü-Malez

Malzemeler
1 kilo karakabak **** balkabağı
1 kilo süt
1 kaseden biraz az şeker
1 çay kaşığı tuz
Kabağı soyup küp, küp doğrayalım. Yıkayalım. Tencereye koyup, bir bardak suyla pişirelim. İyice pişince ; sütü, şekeri ve tuzu ilave edelim. Mikser ile çırpalım. Ya da kudallayalım da Karadeniz'e özgü olsun. Tekrar ocağa koyalım. Kaynatalım. Altını kapatalım. Kaselere boşaltalım. Ha, şimdi tercih sizin. İster sıcak, ister soğuk ; kabak sütlünüzü yiyebilirsiniz artık

Baldaş 20-10-2008 15:59

Burada pekmez yapılırken içine kabak doğranıp fındık ceviz vs. de katılıyor harika oluyor.

Auguste 05-12-2008 05:09

Merhaba,
Bal kabağı tatlısı olarak Hatay ilimizde yapılan tatlı yediğim en güzel tatlılardandır.
Benim bildiğim iki çeşit bal kabağı var bir içerisi olgunlaştığında lif lif ve yumuşak olan bir de normal pişirlmeden önce sert olan kabak.İlki yumuşak olan kabaktan yapılıyor. Dilim dilim (kavun dilimi gibi düşünün) bu şekilde doğranıp bir şekilde dışı sertleştiriliyor. Yendiği zaman dışı hafif sert içi yumuşak şekerli bir tatlı oluyor. Çok lezzetli en son 10 seneden fazla oldu yiyeli. Tarifini varsa veya kabağın cinsini bilen varsa ben de bu sayede bilgilenmiş olurum.
İyi çalışmalar dilerim.

epsody 04-04-2010 10:20

Yetiştirdiğim ürünlerin tatlısı.
 
2 Eklenti(ler)
2009 yılında yetiştirdiğim bal kabağının, görüntüsü ve yapılan tatlısının görünümü.

rumma 12-04-2010 12:17

Balkabaklı kek favori kekimdir..:)

Bal kabağı pastası

üzüm 18-07-2010 11:17

Kabak Pestili
 
İnternetde dolaşırken kabak pestili (pumpkin leather) karşıma çıktı. Biraz araştırınca çilek pestili buldum; fotoğraflarını görünce seneye yapmak farz oldu diyerek geçen seneden kalma ufak balkabağından kabak pestili yapmaya karar verdim.

Balkabağını soydum, doğradım, çok çok az su koyarak yumuşayana kadar pişirdim. Tahta kaşık yardımıyla ezerek şeker ilave ettim; şeker eriyene kadar karıştırdım. Biraz soğuyunca bir miktar tarçın ilave ettim. Şeker ve tarçını kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. (Tarçını 1 tatlı kaşığı kullandım, aslında 1 çay kaşığı, belki daha azı yeterli olurmuş. Hem tadını keskin yaptı hem de rengini biraz koyulaştırdı.)

Karışımı ince tel süzgeçten geçirdim. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye karışımı yaydım. (Bu aşamada hata yapmışım; daha kalın yaymam gerekirmiş. en az 0.5-1 cm. olmalıymış) Üzerine tül örterek güneşe koydum. İnce yaydığım için akşama olmuştu. Biraz sertleşmesi için buzdolabına koydum. İnce olduğu için yağlı kağıttan ayırmak ve katlamak çok zor oldu; şekilsiz oldular.

Tadı güzel olduğundan taze kabakla tekrar denemeyi hak etti. Püre halindeyken içine ceviz de koymayı düşünüyorum.

Eğer istediğim gibi olsaydı şerit halinde kesip, katlayıp, cam kavanoz içinde buzdolabında saklayacaktım. Bu şekilde buzdolabında 3 ay saklanabiliyormuş.

Estergon80 19-11-2010 20:42

Bende balkabaklı un helvası yapıyorum. Estergon helvası koydum adını :) Un helvasını bildiğimiz usul yapıyorum 1 bardak un 75 gr yağ ile iyice kavruluyor. Daha önceden yaptığımız kabak tatlısın dan( bildiğimiz kabak bir gece önceden şekerlenir sabah kısık ateşte 20 dk pişirilir bol bu salar )2 dilim tatlı ile kalan şerbetten 1 bardak alınır balkabakları ezilir şerbtle beraber pişmiş olan una karıştırılır. O şekerli balkabağı suyu ziyan olmamış oluyor bu vesile ile sevgiler..

balpare 11-01-2011 10:57

balkabaklı rulo lokum
 
bu başlığı görünce benim çok sevdiğim tatlıyı eklemek istedim.
tatlıyı en büyük dikdörtgen borcamda hazırladım.yanılmıyorsam 27*40 cm.lik neredeyse büyük fırın tepsisi kadar olanından.hazırladıktan sonra 5-6 saat buzdolabında bekletiyoruz güzelce rulo sarılıyor.sarmada problem çıkarmayan bir kolay tatlı.lokum gibi yumuşacık.balkabağı yerine elma,havuç ile de değişik versiyonlarını yapmayı düşünüyorum.resim

balkabaklı rulo lokum:

* 2,5 su bardağı kabak tatlısı püresi
* 1,5 su bardağı dövülmüş ceviz
* 1,5 su bardağı robotta çekilmiş sade petibör bisküvi
* 2 çay kaşığı tarçın
* yarım su bardağı süt(karışıma eklenecek)
* 1 poşet kremşanti
* yarım su bardağı soğuk süt(kremşantiyi çırpmaya)
* 1,5-2 su bardağı hindistan cevizi

kremşantiyi sütle çırpın.hindistancevizi ve krema hariç kalan malzemeleri karıştırıp yoğurun.en büyük dikdörtgen borcama yağlı kağıt/streç film serin.kenarlarından sarkıtın.bola hindistan cevizi serpin.(hindistan cevizinin yarısını serpin tepsiye dibi kaplansın.)karışımdan kaşıkla parça parça koparıp yerleştirin.kaşığın tersini ıslatarak ya da ıslak elle bastırın tepsiye.üstüne çırpılmış kremayı ekmeğe yağ sürer gibi ince sürün.buzdolabında en az 5-6 saat bekletin.sonra tepsinin enince serçe parmak uzunluğunda şeritlere kesin.boyunca da tam ortasından 1 kere kesin.boydan 1 enden bir sürü çizgi geçecek.küçük dikdörtgenlerin kenarından bıçağın ucu ile kaldırıp rulo sarın.çatlaklar olsa da mühim değil elinize alıp sıkıştırın düzelirler.tabağa döktüğünüz hindistan cevizi üzerinde yuvarlayın.hindistancevizine bulansınlar.tepsiye dizdiğiniz lokumları ister ilk resimdeki gibi dizin.isterseniz de servis zamanı ortadan ikiye kesip dik olarak dizin tabağa.birkaç tur yuvarlayınca kağıt ya da naylon üstünde rulolar çok düzgün oluyor.ruloları akşamdan hazırladım.1 gece dolapta beklediler.

Baki Berk Kayalar 11-01-2011 11:27

İtalyanlar bal kabaklı risotto (pilav) yapıyorlar. Ayıklanıp kabukları soyulan ve ufak ufak doğranan bal kabakları bir tencerede kaynatılıp patates gibi haşlanıyor. Haşlanan kabaklar tenceredeyken kaşıkla eziliyor ve püre gibi bir şekle sokuluyor. Sonra içine pirinç konuyor. Pirinçler de piştikten sonra yemek hazır oluyor. Turuncu, yumuşak bir pilav oluyor. Tadı domatesli pilavı andırıyor. Damak tadımıza çok aykırı değil. Denemenizi öneririm. Özellikle domatesli pilav sevenler bal kabaklı risottoyu beğeneceklerdir.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024