agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler
(https)




Reklam


Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-07-2007, 14:55   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: bursa
Mesajlar: 282
Tahinli Sarma Yapımı

MALZEMELER:
1- 600 ML SU
2- 50 GR YAŞ MAYA
3- 1 KG UN
4- 30 GR TUZ
5- 80 GR ŞEKER
6- 2 ADET YUMURTA
7- 350 GR YAĞ
8- Tahin (Göz kararı, ağız tadı kararı; hamurun üstünü tam olarak kaplayacak miktar)


YAPILIŞI:

İlk önce 1 kg un ortası boş kalcak şekilde daire şekli verilir. Sonra ortasına 50 gr yaş maya ufalanır. Daha sonra 30 gr tuz, 80 gr şeker, 2 adet yumurta ve 350 gr yağ ihtiva edilir. Sonra içine 250-300 ml su katılır ve hamajenize bir şekilde karıştırılır. Sonra suyun geriye kalanı hamur kıvama gelinceye kadar katılır ve böylece hamur hazır olmuş olur.

Hazır olan hamurlarımızı tezgah üzerinde eşit parçalar halinde kesilir avuç içi ile
yuvarlanıp top haline getirilir. Sonra hamurlarımız daire şekli verilerek açılır.

Name:  DCAM0001.jpg
Views: 2062
Size:  17.4 KB

Daha sonra içine tahin dökülür ve iyice yaydırılır. Sonra üzerine istenilen miktarda şeker katılır.

Name:  DCAM0003.jpg
Views: 2033
Size:  22.1 KB

Daha sonra hamurumuz rulo şeklinde katlanır.

Name:  DCAM0004.jpg
Views: 1834
Size:  21.4 KB

Sonra hamurumuz oklava kalınlığında uzun bir şekilde açılır ve tepsiye dolayarak konur. Üzerine ince tabaka halinde fırça yardımı ile yumurta sarısı sürülür(amaç hamurun daha iyi bir şekilde kızarması). Daha sonra üzerine isteğe göre susam veya fındık atılır. Sonra tepsi ılık bir ortama konur ve hamurun mayalanması beklenir. Mayalanmış hamur direk fırına atılır. AFİYET OLSUN...

Name:  DCAM0018.jpg
Views: 2046
Size:  35.9 KB

İşte bu ürünlerin yapıldığı muhteşem yer...


Name:  DCAM0094.jpg
Views: 1955
Size:  36.6 KB

 
Sercanoral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2007, 15:17   #2
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Malzemelerde tahin niye yok? Hem de adı tahinli sarma olduğu halde..
Bir an bu bölümün bitkilerle ne alakası var diye düşündüm de, sonra tahinin menşeinin susam olduğu aklıma geliverdi Sevgili Serkan..

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2007, 21:28   #3
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,765
Galeri: 90
Alıntı:
Daha sonra içine tahin dökülür ve iyice yaydırılır. Sonra üzerine istenilen miktarda şeker katılır.
Tahin arada kalmış, dikkatli okumamışsınız

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2007, 00:20   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,468
Galeri: 225
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Tahin arada kalmış, dikkatli okumamışsınız

Sevgili malina bu benim de dikkatimi çekmişti. Malzemelerde tahin olmadığı için ne miktar kullanacağımız da belli değil.

Şimdi malzemelere bakalım:

MALZEMELER:
1- 600 ML SU
2- 50 GR YAŞ MAYA
3- 1 KG UN
4- 30 GR TUZ
5- 80 GR ŞEKER
6- 2 ADET YUMURTA
7- 350 GR YAĞ

Evet malzemelerde tahin yok. Adı Tahinli sarma olan bir tarifin malzemeleri arasında tahinin sayılmamış olması gerçekten sevimlice ironik bir vaziyet. Sevgili Billur Korkmaz da bu ironiyi zekice yakalıyıvermiş:
"Malzemelerde tahin niye yok? Hem de adı tahinli sarma olduğu halde.. diye neşeyle soruvermiş.

Ah sercan_17 ah!. Gençlik başında duman yani Sahi ne kadar tahin kullanacağız?

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2007, 00:31   #5
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Sercan kardeşim unutmuş yazmayı yahu, söylerim en kısa zamanda yazar

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2007, 15:56   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: bursa
Mesajlar: 282
Sevgili arkadaşlar kusura bakmayın çıraklığıma verin yahu sizde. Tahinin tam bir miktarı yok göz kararı sadece. Hamurun üstünü tam olarak kaplayacak miktarda konur...

Sercanoral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2007, 16:17   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-09-2006
Şehir: İzmir, Muğla
Mesajlar: 874
Galeri: 2
Ben rulo yapıldıktan sonraki kısmı anlayamadım tam olarak. O rulolardan, o kadar büyük bir salyangoz nasıl çıkar ki

"Sonra hamurumuz oklava kalınlığında uzun bir şekilde açılır ve tepsiye dolayarak konur" Sanırım burayı anlayamadım. Oklava kalınlığı derken, oklavanın boyu mu kastedilmiş acaba?

kürekçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2007, 16:37   #8
Ağaç Dostu
 
GLCN's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 844
Galeri: 15
Bir Bursalı olarak soruyorum bu fırın nerde?

GLCN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2007, 21:16   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,468
Galeri: 225
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sercan_17 Mesajı Göster
Sevgili arkadaşlar kusura bakmayın çıraklığıma verin yahu sizde. Tahinin tam bir miktarı yok göz kararı sadece....
Sevgili secan_17, bizimki sadece latifeydi. Bu güzel reçete içi,n teşekkürler. En kısa zamanda hayata geçirileceğinden emin olabilirsiniz.

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2007, 22:12   #10
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,765
Galeri: 90
Tahini melzeme listesine ekledim

Hamur yapmak için uğraşamam diyenler için başka bir tarif:

Malzemeler

1- Mahallenizdeki ekmek fırınına uğrayın, bir iki kişilik yapacaksanız ya da ilk kez deneyecekseniz 1 ekmek hamuru alın.

2- 1 kavanoz tahin alın

3- Toz şeker nasıl olsa evde vardır, onu almayın

Yapılışı:

1- Ekmek hamurunu geniş bir tepsiye koymadan önce fırını açın ve 170 dereceye ayarlayın.

2- Parmak uçlarınızla hamuru açabildiğiniz kadar genişletin.

3- Üzerine bir kaşık yardımıyla, bir tabaka olarak tahini sürün ve göz kararı toz şeker ekin.

4- Hamuru dört yönden içe doğru katlayıp bir bohça biçimine getirin ve tekrar parmaklarınızla genişletin.

5- 2, 3, 4 nolu işlemleri tekrarlayın

6- 2, 3, 4 nolu işlemleri bir daha tekrarlayın

7. Bohça halindeki hamuru bu kez uzun bir bir form alacak biçimde hazırlayın. Hamurun farklı yerlerden incelmesini önemsemeyin...

8- Pişirme kabının içine elinizdeki ince uzun hamuru spiral biçimde yerleştirin. Üzerine tekrar tahin sürün ve son olarak tekrar şeker ekin.

9. Isınmış fırına koyun, yaklaşık 30 dakika ya da üzeri kızarıncaya kadar bekleyin.

Tahinin artanını buz dolabına kaldırın, şekeri yerine koyun, ellenizi yıkayın

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2007, 22:30   #11
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Teşekkürler Sayın Hassoman,

Tarif esnasında tahinden söz edildiği gibi, malzeme listesinde de yer alması gerektiği kanaatinde olduğum için Sercan kardeşime nazire yapmıştım..


Düzenleyen Billur Korkmaz : 25-07-2007 saat 12:32
Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2007, 11:14   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: bursa
Mesajlar: 282
Sevgili kürekçi ben orda oklava kalınlığında diye yazdım. Yani oklavanın boyu kastedilmedi. Yeterki oklava kalınlığında olsun uzatabildiğiniz kadar uzatın...

Sercanoral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2007, 11:16   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: bursa
Mesajlar: 282
Sevgili glcn dükkanımız hürriyet semtinin hemen yanındaki karaman mahallesinde ve karaman sağlık ocağının karşısında...

Sercanoral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2007, 16:24   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-09-2006
Şehir: İzmir, Muğla
Mesajlar: 874
Galeri: 2
Tamam anladım o tombul ruloyu uzatabildiğim kadar uzatacağım ama hala "oklavanın kalınlığı" ibaresini anlayamadım Şekil üzerinden göstersek?
Name:  oklava (Large) (Small).jpg
Views: 1973
Size:  11.9 KB

kürekçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2007, 18:08   #15
Ağaç Dostu
 
GLCN's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 844
Galeri: 15
ama sayın kürekçi bu oklava değil ki bu merdane oklava daha ince...

GLCN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2007, 12:36   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-09-2006
Şehir: İzmir, Muğla
Mesajlar: 874
Galeri: 2
kullanmışlığım da yok ki bileyim. Anladım o uzun olanı diyorsunuz. Yine de "oklava kalınlığında" ibaresinin neyi anlatmaya çalıştığını anlayamadım, üzgünüm.

kürekçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2007, 13:04   #17
Ağaç Dostu
 
GLCN's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 844
Galeri: 15
dikkatli okursanız farkı farkedersiniz oklava kalınlığı diyor oklava boyu demiyor yani sizin şeklinize göre ( en-taban)olarak tarif ettiğiniz kısım

GLCN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2007, 15:27   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-09-2006
Şehir: İzmir, Muğla
Mesajlar: 874
Galeri: 2
Hım şimdi anladım. Hamurun tezgahta dururkenki yüksekliği, oklavanın tabanının çapı kadar olacak yani Terim karmaşası yaşadım Sorun bitti. Anneme en kısa zamanda bundan yaptıracağım

kürekçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2007, 15:33   #19
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,469
Galeri: 373
Kürekçi, ortalama 50ykr çapında olacak.

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2007, 16:03   #20
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,765
Galeri: 90
Parmak kalınlığında deseniz anlayacaktı

Anlıyacak mıydın?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2007, 18:16   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-09-2006
Şehir: İzmir, Muğla
Mesajlar: 874
Galeri: 2
Bu işlerde yeniyim (yemek yapmak ekseriyetle yeme kısmı ile ilgilenirim). Pratiğim artacak zamanla. Aman neden ölçü birimleri kullanılmaz ki sanki Bu konuyu kapatsak utanmaya başladım yavaştan

kürekçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2007, 20:33   #22
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,765
Galeri: 90
Daha kötü durumda olanlar var, endişelenme Hepimiz bu yollardan geçtik.

Sana arkadaşımın kızıyla ilgili bir olay anlatayım. Yaşı senin kadardı...

Onlarda olduğum bir gün, arkadaşım kısa süreli dışarı çıkmak zorunda kaldı. Bu arada yemek yapıyorduk...

Sıra pilav pişirmeye geldi. Malzemelerin yeni bilmediğim için arkadaşımın kızı bana yardım ediyor... Pilava arpa şehriye koymak için bakınmaya başladım ve gördüm. Tam elime aldım, o değil, ben bulayım, dedi... Peki, dedim.

Bizimki aranıyor... Bir epey sürdü. Dayanamadım:

- Neden bunu kullanmamı istemiyorsun?

- Annem onun koyu renk olanından pilava koyuyor, onu arıyorum!

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-07-2007, 11:29   #23
Ağaç Dostu
 
GLCN's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 844
Galeri: 15
Sevgili kürekçi madem annene yaptıracaktın neden oklava kalınlığı üzerinde bu kadar durdun annen zaten anlardı

GLCN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-07-2007, 14:45   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-09-2006
Şehir: İzmir, Muğla
Mesajlar: 874
Galeri: 2
Evet ben daha iyi durumdaymışım ama sizin enstantene de hoşmuş bayağı

GLCN sadece merak benimki yoksa becerebileceğimden değil yani.

kürekçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2008, 22:10   #25
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,161
Galeri: 72
Ben de pişirdiğim tahinli çöreği nereye yükleyeyim derken, tesadüfe bak yaklaşık aynı şeymiş.

Ama ben hamuru kafadan göz kararı yaptım. Şöyle ki;

Yarım çay bardağı kadar ılık su, 1 tatlı kaşığı kurumaya, bir tatlı kaşığı tozşeker, karıştırıp mayayı biraz kabarması için ılık yere koydum.

Yarım çay bardağı kadar sıvıyağ, 2 çorba kaşığı yoğurt, bir çimdik tuz ilavesine aldığı kadar un (yani ele yapışmayan kıvam) ekleyerek yoğurdum, yumuşacık bir hamur yaptım.

Pardon yaptık, kızım da yoğurma meraklısı, o kadar yalvardı ki bıraktım, eğlendi biraz.

Mayalanması için, üzerini kapatıp ılık yerde beklettim. Kabarınca açtım.

Bir ,iki tanesini sadece tahinli;

bir, ikisini tahin+ceviz+bademli;

bir kısmını tahin+pekmez+badem+cevizli yaptım.

Name:  Photo-0316.jpg
Views: 1547
Size:  16.0 KB

Name:  Photo-0317.jpg
Views: 1502
Size:  24.0 KB

Name:  Photo-0318.jpg
Views: 1557
Size:  29.3 KB

Malzemeyi koyduktan sonra hamuru rulo yaptım ve biraz büktüm (bu sayede tel tel, çıtır çıtır oldu) olduğu yerde kendi etrafında döndürerek spiral şekli verdim.

Name:  Photo-0320.jpg
Views: 1575
Size:  29.7 KB

Name:  Photo-0322.jpg
Views: 1466
Size:  16.2 KB

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2008, 22:16   #26
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,161
Galeri: 72
Üzerlerine bir tam yumurtayı çırptım, bolca döktüm, susam serptim.

Name:  Photo-0323.jpg
Views: 1475
Size:  24.3 KB

200 derecede 25 dakika pişirdim.
Name:  Photo-0324.jpg
Views: 1477
Size:  22.0 KB

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2008, 14:05   #27
Ağaç Dostu
 
kahyanur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-08-2008
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 254
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi GLCN Mesajı Göster
Bir Bursalı olarak soruyorum bu fırın nerde?
Sayın GLCN;
Cevabım bir yıl ertelemeli ama yazmadan edemedim.
Bursa'lı olmayan biri olarak en güzel tahinli sarmayı hangi fırının yaptığını yazayım dedim. Ulu Camii'nin hizasında, caddenin tam karşısında Maksem caddesi var. Yukarıya doğru dik bir yokuşu olan bir cadde. Maksem'den yukarıya tırmanın, caddeye paralel bir arka sokakta Mahkeme fırını var. Çok eski, tarihi denilebilecek bir fırın. Bursa'ya özgü bütün tatlı ve tuzlu hamur işlerini oradan tazecik alabilirsiniz. Sadece tahinli değil, haşhaşlı, zeytinli sarmada satılıyor. Yanlız sabah erken gidin, kalmayabilir. Keşke şimdi Bursa' da olsaydım

kahyanur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019