agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler
(https)




Beğeni Düzeni21Beğeniler
  • 2 Gönderen Güler
  • 1 Gönderen Güler
  • 1 Gönderen Güler
  • 10 Gönderen Güler
  • 3 Gönderen malina
  • 1 Gönderen Musa Gündoğan
  • 1 Gönderen Güler
  • 1 Gönderen Lilium
  • 1 Gönderen Lilium

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-07-2018, 21:16   #1
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Çıtır Börek

Bu günlerde çıtır böreğe merak saldım. Yapımı da çok kolay, çıtır çıtır yemesi de güzel.

Böreği 4 veya 6 yufkadan yapabilirsiniz.
Ben size 6 yufkalık tarifini vereceğim, malzemeleri 4 yufka için azaltabilirsiniz.

6 yufka
1 kg kıyma
3 adet soğan
tuz-karabiber-kimyon-pul biber

1 su bardağı su
1 su bardağından 2 parmak kadar az sıvı yağ

3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı buğday nişastası
1 paket kabartma tozu
(Bu karışımı üçe bölün)

yumurta sarısı ve çok az tereyağ

Önce ince ince doğranmış soğanı çok az bir sıvı yağ ile hafifçe kavurun sonra buna kıymayı ilave edip kavurmaya devam edin. Kavurma işi bitince tuz, karabiber, kimyon ve pul biber ilave ederek böreğin iç malzemesini hazırlayın ve iyice soğumaya bırakın.

Bir yufkayı yuvarlak olarak serin. Bir su bardağına ilave ettiğiniz sıvı yağ karışımından fırça yardımı ile serdiğiniz yufkayı ıslatın.
un, buğday nişastası ve kabartma tozu karışımından birinci bölümünün yarısını yağlı yufka üzerine serpiştirin.
Sonra bunun üzerine ikinci yufkayı serin ve onu da yağlı sulu ile ıslattıktan sonra diğer yarı unlu karışımı serpin. (Bu durumda unlu karışımın birinci bölümünü iki yufka için kullanmış oluyorsunuz.)

Üst üste serdiğiniz bu iki yufkayı önce 4 eşit parçaya sonra da her 1/4 parçayı da dörde bölerek 16 eşit üçgen elde edin.

Aynen sigara böreği sarar gibi iç malzemeyi geniş kısma koyarak biraz yayvanca (geniş) olarak sarın. Sardığınız her böreği de yağlı suya batırarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.

Sonra üçüncü ve dördüncü yufkayı da aynı işlemden geçirin.
Daha sonra aynı işlemi beşinci ve altıncı yufkalar için de yapın.

Yani ikişer ikişer yufkaları 3 seferde kullanıyorsunuz.

Bütün yufkaların tepsiye sıralanması bitince, çok az tereyağ eritilerek börekler üzerine sürülür. (Fazla olmasın fırında pişerken yağları dışarı vuruyor)
Daha sonra da üzerlerine yumurta sarıları sürülerek 170 derece ısıtılmış fırının orta kısmında 20-25 dakika, üstü kızarana kadar pişirin.

Yerken çıtır çıtır gevrek olması hoşa gidiyor.

Birinci yufka ve sıvı yağ + su karışımı

Name:  IMG_3497 (600 x 450).jpg
Views: 406
Size:  63.1 KB

Name:  IMG_3498 (600 x 450).jpg
Views: 327
Size:  64.3 KB


abk ve hberbul beğendi.

Düzenleyen Güler : 17-07-2018 saat 10:03
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2018, 21:21   #2
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Yağlanan birinci yufka üzerine serilen ikinci yufka üzerine (onu da yağladıktan sonra) serpilen un, nişasta ve kabartma tozu serpilmesi. (Birinci yufka üzerine de serpilecek)

Sonra 4e ve daha sonra 16 parçaya bölünmesi.

Name:  IMG_3499 (600 x 450).jpg
Views: 331
Size:  34.6 KB

Name:  IMG_3501 (600 x 450).jpg
Views: 372
Size:  38.1 KB

Name:  IMG_3502 (600 x 450).jpg
Views: 373
Size:  38.4 KB


abk beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2018, 21:23   #3
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
İç malzeme ve sarılması

Name:  IMG_3503 (600 x 450).jpg
Views: 341
Size:  68.0 KB

Name:  IMG_3504 (600 x 450).jpg
Views: 377
Size:  65.9 KB

Name:  IMG_3505 (600 x 450).jpg
Views: 344
Size:  61.2 KB


abk beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2018, 21:27   #4
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Sarılan her börek sıvı yağlı suya batırılarak tepsiye dizilir, üzerine bir miktar tereyağ ve yumurta sarısı sürülerek fırına sürülür.

.....ve çıtır böreklerimiz hazır.

(Tepsiyi çıkardığımda fotoğraflayacaktım ama gelen giden bir iki derken hepsi bitti, son kalan iki taneyi ancak fotoğraflayabildim.

Name:  IMG_3506 (600 x 450).jpg
Views: 1005
Size:  65.2 KB

Name:  IMG_3507 (600 x 450).jpg
Views: 339
Size:  65.1 KB


Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-07-2018, 15:13   #5
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Kendime kolaylık olsun diye


2 yufka
250 g kıyma
1 adet soğan
tuz-karabiber-kimyon-pul biber

1/3 su bardağı su
1/4 su bardağı sıvı yağ

1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı buğday nişastası
1/2 paket kabartma tozu
(Bu karışımı üçe bölün)

yumurta sarısı ve çok az tereyağ

Güler, OSMAN45 ve hberbul beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2018, 14:11   #6
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Bu tür böreklerin bir sorunu var: "Son kalan iki taneyi ancak fotoğraflayabildiğim" kalabalığınız yoksa, soğuyunca bir şeye benzememesi, üstelik ısıtsanız da işe yaramaması...

Neyse ki bu börek ısıtılınca eski çıtırtısına kavuşuyor

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2018, 15:12   #7
Ağaç Dostu
 
Musa Gündoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 782
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Bu tür böreklerin bir sorunu var: "Son kalan iki taneyi ancak fotoğraflayabildiğim" kalabalığınız yoksa, soğuyunca bir şeye benzememesi, üstelik ısıtsanız da işe yaramaması...

Neyse ki bu börek ısıtılınca eski çıtırtısına kavuşuyor
malina aslında böreklerde sonradan yiyebilmek için süt kullanmalısınız. süt yumuşak tutturur. çıtırını da korumak isterseniz katı yağ kullanmalısınız. tereyağda olur. oda sıcaklığında erimiş yağ fazlasıyla işinizi görecektir.

tavsiyem nişastayla açılan değil unla açılan yufkalardan kullanmanız

hozat beğendi.
Musa Gündoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2018, 16:32   #8
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Börekler çok leziz olduğundan çıtır çıtır diye anında bitti. Dörder beşer yedik.

Börekleri mikrodalga'da ısıtırsanız çıtırlığı kalmıyor, ama ısıtma işini ağzı kapaklı bir tavada yaparsanız nisbeten çıtırlığını koruyor.

İlk yaptığınızda yani börekleri ıslatıp tepsiye dizdiğinizde üzerine yine biraz tereyağı sürüyorsunuz zaten onun üstüne yumurta sarısı sürüp fırına atıyorsunuz.

Dün Bursa'ya Selen'e gittiğimde hem o öğrensin hem de çay yanında yeriz diye 2 tepsi yaptık anında bitti.

hozat beğendi.

Düzenleyen Güler : 12-09-2018 saat 23:04
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2018, 00:25   #9
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Hımmm ben manyası çoktan beri ziyaret etmemişim demek ki, önce kalite kontrol sonra öğrettirmek

Güler beğendi.
Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2018, 09:32   #10
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Hımmm ben manyası çoktan beri ziyaret etmemişim demek ki, önce kalite kontrol sonra öğrettirmek
Ben senden önce davranıp salı günü kavunların tadına bakmaya geliyorum.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2018, 01:45   #11
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Kavunlar bitti geç kaldın nokta

Karpuz var nokta

Nohutlar seni bekliyor

Güler beğendi.
Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2018, 22:47   #12
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 19-04-2016
Şehir: izmir
Mesajlar: 29
çok güzel gözüküyor ellerinize sağlık

balmuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024