16-07-2018, 21:16 | #1 |
Moderatör
|
Çıtır Börek
Bu günlerde çıtır böreğe merak saldım. Yapımı da çok kolay, çıtır çıtır yemesi de güzel. Böreği 4 veya 6 yufkadan yapabilirsiniz. Ben size 6 yufkalık tarifini vereceğim, malzemeleri 4 yufka için azaltabilirsiniz. 6 yufka 1 kg kıyma 3 adet soğan tuz-karabiber-kimyon-pul biber 1 su bardağı su 1 su bardağından 2 parmak kadar az sıvı yağ 3 yemek kaşığı un 3 yemek kaşığı buğday nişastası 1 paket kabartma tozu (Bu karışımı üçe bölün) yumurta sarısı ve çok az tereyağ Önce ince ince doğranmış soğanı çok az bir sıvı yağ ile hafifçe kavurun sonra buna kıymayı ilave edip kavurmaya devam edin. Kavurma işi bitince tuz, karabiber, kimyon ve pul biber ilave ederek böreğin iç malzemesini hazırlayın ve iyice soğumaya bırakın. Bir yufkayı yuvarlak olarak serin. Bir su bardağına ilave ettiğiniz sıvı yağ karışımından fırça yardımı ile serdiğiniz yufkayı ıslatın. un, buğday nişastası ve kabartma tozu karışımından birinci bölümünün yarısını yağlı yufka üzerine serpiştirin. Sonra bunun üzerine ikinci yufkayı serin ve onu da yağlı sulu ile ıslattıktan sonra diğer yarı unlu karışımı serpin. (Bu durumda unlu karışımın birinci bölümünü iki yufka için kullanmış oluyorsunuz.) Üst üste serdiğiniz bu iki yufkayı önce 4 eşit parçaya sonra da her 1/4 parçayı da dörde bölerek 16 eşit üçgen elde edin. Aynen sigara böreği sarar gibi iç malzemeyi geniş kısma koyarak biraz yayvanca (geniş) olarak sarın. Sardığınız her böreği de yağlı suya batırarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Sonra üçüncü ve dördüncü yufkayı da aynı işlemden geçirin. Daha sonra aynı işlemi beşinci ve altıncı yufkalar için de yapın. Yani ikişer ikişer yufkaları 3 seferde kullanıyorsunuz. Bütün yufkaların tepsiye sıralanması bitince, çok az tereyağ eritilerek börekler üzerine sürülür. (Fazla olmasın fırında pişerken yağları dışarı vuruyor) Daha sonra da üzerlerine yumurta sarıları sürülerek 170 derece ısıtılmış fırının orta kısmında 20-25 dakika, üstü kızarana kadar pişirin. Yerken çıtır çıtır gevrek olması hoşa gidiyor. Birinci yufka ve sıvı yağ + su karışımı Düzenleyen Güler : 17-07-2018 saat 10:03 |
16-07-2018, 21:21 | #2 |
Moderatör
|
Yağlanan birinci yufka üzerine serilen ikinci yufka üzerine (onu da yağladıktan sonra) serpilen un, nişasta ve kabartma tozu serpilmesi. (Birinci yufka üzerine de serpilecek) Sonra 4e ve daha sonra 16 parçaya bölünmesi. |
16-07-2018, 21:27 | #4 |
Moderatör
|
Sarılan her börek sıvı yağlı suya batırılarak tepsiye dizilir, üzerine bir miktar tereyağ ve yumurta sarısı sürülerek fırına sürülür. .....ve çıtır böreklerimiz hazır. (Tepsiyi çıkardığımda fotoğraflayacaktım ama gelen giden bir iki derken hepsi bitti, son kalan iki taneyi ancak fotoğraflayabildim. |
25-07-2018, 15:13 | #5 |
agaclar.net
|
Kendime kolaylık olsun diye 2 yufka 250 g kıyma 1 adet soğan tuz-karabiber-kimyon-pul biber 1/3 su bardağı su 1/4 su bardağı sıvı yağ 1 yemek kaşığı un 1 yemek kaşığı buğday nişastası 1/2 paket kabartma tozu (Bu karışımı üçe bölün) yumurta sarısı ve çok az tereyağ |
27-07-2018, 14:11 | #6 |
agaclar.net
|
Bu tür böreklerin bir sorunu var: "Son kalan iki taneyi ancak fotoğraflayabildiğim" kalabalığınız yoksa, soğuyunca bir şeye benzememesi, üstelik ısıtsanız da işe yaramaması... Neyse ki bu börek ısıtılınca eski çıtırtısına kavuşuyor |
27-07-2018, 15:12 | #7 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 783
|
Alıntı:
tavsiyem nişastayla açılan değil unla açılan yufkalardan kullanmanız |
|
27-07-2018, 16:32 | #8 |
Moderatör
|
Börekler çok leziz olduğundan çıtır çıtır diye anında bitti. Dörder beşer yedik. Börekleri mikrodalga'da ısıtırsanız çıtırlığı kalmıyor, ama ısıtma işini ağzı kapaklı bir tavada yaparsanız nisbeten çıtırlığını koruyor. İlk yaptığınızda yani börekleri ıslatıp tepsiye dizdiğinizde üzerine yine biraz tereyağı sürüyorsunuz zaten onun üstüne yumurta sarısı sürüp fırına atıyorsunuz. Dün Bursa'ya Selen'e gittiğimde hem o öğrensin hem de çay yanında yeriz diye 2 tepsi yaptık anında bitti. Düzenleyen Güler : 12-09-2018 saat 23:04 |
28-07-2018, 09:32 | #10 |
Moderatör
|
Ben senden önce davranıp salı günü kavunların tadına bakmaya geliyorum. |
03-10-2018, 22:47 | #12 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-04-2016
Şehir: izmir
Mesajlar: 29
|
çok güzel gözüküyor ellerinize sağlık |
|
|