agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler
(https)




Beğeni Düzeni58Beğeniler
  • 5 Gönderen Güler
  • 1 Gönderen Güler
  • 4 Gönderen Güler
  • 4 Gönderen Güler
  • 5 Gönderen Güler
  • 3 Gönderen Güler
  • 3 Gönderen Güler
  • 4 Gönderen Güler
  • 3 Gönderen Güler
  • 3 Gönderen Güler
  • 4 Gönderen Güler
  • 3 Gönderen Güler
  • 5 Gönderen Güler
  • 7 Gönderen Güler
  • 2 Gönderen Ozlem A
  • 2 Gönderen YeniGine

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-11-2016, 15:11   #1
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Madensulu kıymalı börek

Sizde de öyle mi olur bilmiyorum; her sene yeni bir şeye dadanır sık sık onu yaparım.
Daha önceleri patatesli börek yapmadığım hafta olmazdı, geçen sene istiridye şeklindeki böreğe dadanmıştım bu sene de bu kıymalı tepsi böreğine.
Gelen gidenimiz de çok olunca bayağı yasak savar oldu.

Sizlere şimdi tarifini vereceğim ama şu an evde yufka olmadığı için yapamıyorum, hafta sonu pazardan yufka alınca yapacağım o zaman da fotoğraflarım, gerçi çok kolay bir tarif.

Malzemeleri:

5 adet yufka
2 orta boy kuru soğan
1 irice patates
250 gr. kıyma
3 veya 4 yumurta
1/2 çay bardağı zeytinyağı
2 şişe maden suyu
tut, karabiber kekik.

Tavaya az bir zeytinyağı koyup küçük küçük doğranmış soğanları hafifçe pembeleştiriyorsunuz, daha sonra bu soğanları tavanın kenarına doğru çekip aynı tavanın içine kıymayı koyup biraz kavuruyorsunuz, kıymanın rengi döndüğünde soğanla beraber karıştırarak biraz daha kavuruyorsunuz.
(Çok fazla kavrulmasın)
Sonra buna tuz, kekik ve karabiber ilave edip ateşin altını söndürüyorsunuz.

İrice bir patatesi soyup yıkadıktan sonra rondoda çekin veya rendeleyin ve çiğ durumda tavadaki kıymalara ilave edin ve bu iç malzemesinin soğumasını bekleyin.

İç malzeme soğuyunca bunu tava içinde üç eşit parçaya bölün yani kaşıkla işaretleyin.

Fırın tepsisini yağlayın ve bir bütün yufkayı kenarlarından taşarcasına serin.
İkinci yufkayı hiç taşırmadan büzerek fırın tepsisine yerleştirin.
İkinci yufka üzerine tavada üçe böldüğünüz malzemelerin birincisini serperek yerleştirin.
Sonra üçüncü yufkayı da yine büzerek serin ve tavadaki ikinci malzemeyi üzerine serpin.
Sonra dördüncü yufkayı yine büzerek yayın ve tavada kalan son malzemeyi de yerleştirdikten sonra beşinci yufkayı yine büzerek serin ve tepsi kenarlarından sarkan en alttaki yufkanın kenarlarını bohça gibi katlayın.

Ayrı bir kap içinde çırptığınız yumurtalara önce yarım çay bardağı zeytinyağını sonra da iki şişe maden suyunu (oda sıcaklığında) ilave edin.
Maden suyunu ilave edince köpürme yapar.

Bu malzemeyi tepsi içindeki yufkaların üzerine yavaş yavaş boşaltın, bir çatal ve kaşık yardımı ile de yufka üzerinde sık sık delikler (yufkayı aşırı parçalamadan) açarak malzemenin alt katlara işlemesini sağlayın.

170 derece turboda ısıtılmış fırına sürerek böreğin kızarmasını sağlayın. aşağı yukarı 30-35 dakikada pişiyor, alt kısmına bir bakın hafifçe pembeleşmiş ise fazla kurutmadan fırından alın ve 50 gr. kadar sert tereyağını çatal yardımı ile kızarmış böreğin üstüne gezdire gezdire sürün.
Eğer böreğinizin daha yumuşak olmasını istiyorsanız bir başka tepsiyi börek üzerine kapatarak 10 dakika kadar bekletin ama ben bekletmeden sıcacık çay eşliğinde bayıla bayıla yiyorum.
(işte kilolar da böyle geliyor dermişim)

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2016, 20:38   #2
Ağaç Dostu
 
eoe1234's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2011
Şehir: BuRSa
Mesajlar: 124
Afiyet olsun Güler hanım .

eoe1234 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2016, 21:41   #3
Ağaç Dostu
 
yalper's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-12-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 155
Keyifli bir anlatım, afiyet olsun

yalper Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2016, 21:42   #4
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eoe1234 Mesajı Göster
Afiyet olsun Güler hanım .
Buyrun beraber olsun.

eoe1234 beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2016, 18:07   #5
Ağaç Dostu
 
eoe1234's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2011
Şehir: BuRSa
Mesajlar: 124
Teşükürler bende şimdi sizin böreği bişircem. Sizide bekleriz.

eoe1234 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2016, 17:01   #6
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Yufkayı aldım ve bu gün böreği pişirirken sizlere kolaylık olsun diye fotoğrafladım.,

2 adet soğanı rondadan geçirip çok az bir zeytin yağında hafifçe pembeleştirdim

Name:  IMG_9747 (600 x 450).jpg
Views: 291
Size:  38.0 KB

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2016, 17:03   #7
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Soğanları tavanın bir kenarına çekerek kıymayı ilave ettim ve kıymaları da biraz kavurdum

Name:  IMG_9748 (600 x 450).jpg
Views: 306
Size:  46.4 KB

Name:  IMG_9749 (600 x 450).jpg
Views: 310
Size:  37.3 KB


Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2016, 17:05   #8
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Bir adet irice bir patatesi de çiğ olarak rondadan geçirdim. (hafifçe, çok ufaltmayın)

Name:  IMG_9750 (600 x 450).jpg
Views: 261
Size:  69.3 KB

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2016, 17:09   #9
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Altını söndürdüğünüz soğanlı, kıymalı iç malzemesine biraz tuz, karabiber, kekik ve çiğ patatesi de ilave ederek iyice karıştırın ve malzemeleri üçe bölün.


Name:  IMG_9751 (600 x 450).jpg
Views: 302
Size:  46.3 KB

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2016, 17:10   #10
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Hafifçe yağladığınız fırın tepsisine bir adet yufkayı taşırarak serin.

Name:  IMG_9752 (600 x 450).jpg
Views: 263
Size:  35.5 KB

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2016, 17:12   #11
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
İkinci yufkayı tepsiye büzerek yerleştirin ve üçe böldüğünüz iç malzemesinin birincisini serperek yayın.,

Name:  IMG_9753 (600 x 450).jpg
Views: 260
Size:  62.0 KB

Name:  IMG_9754 (600 x 450).jpg
Views: 351
Size:  49.1 KB


Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2016, 17:15   #12
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Daha sonra üçüncü yufkayı da büzerek yine iç malzemesini serpin, dördüncü yufkayı da büzerek yerleştirin ve kalan son iç malzemesini de yerleştirin.

Name:  IMG_9755 (600 x 450).jpg
Views: 693
Size:  42.3 KB

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2016, 17:17   #13
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Son kalan beşinci yufkayı da yine büzerek tepsiye yerleştirdikten sonra taşırdığınız ilk yufkanın kenarlarını da içe doğru bohçalıyarak kapatın.

Name:  IMG_9756 (600 x 450).jpg
Views: 302
Size:  59.2 KB

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2016, 17:23   #14
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
4 adet yumurtayı çırptıktan sonra 1/2 çay bardağı zeytinyağını ilave edin ve biraz daha çırpın, daha sonra iki şişe maden suyunu da ilave ederek hızla çırpın.
Maden suyunu ilave edince köpürme yapar, bu malzemeyi tepsi içindeki yufkanın üzerine boşaltın ve bir çatal ile yufkanın üzerinde delikler açarak (yufkayı yırtmadan) malzemenin alt kısma geçmesini sağlayın ve bir kaşık yardımı ile de malzemeyi her tarafa yedirmeye gayret edin.

Name:  IMG_9757 (600 x 450).jpg
Views: 302
Size:  33.9 KB

Name:  IMG_9758 (600 x 450).jpg
Views: 320
Size:  59.7 KB

Name:  IMG_9759 (600 x 450).jpg
Views: 274
Size:  64.7 KB

Name:  IMG_9760 (600 x 450).jpg
Views: 281
Size:  65.1 KB


Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2016, 17:26   #15
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Böreğimiz fırına girmeye hazır.
170 derece turboda ısıtılmış fırına sürün. 30-35 dakika pişmesi için kafi.

Name:  IMG_9761 (600 x 450).jpg
Views: 337
Size:  35.4 KB


Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2016, 17:30   #16
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Altı da hafifçe pembeleşen böreği fırından çıkartır çıkartmaz 40-50 gr. kadar bir tereyağını üzerine sürerek yedirin.
(Daha da yumuşak olsun istiyorsanız diğer bir tepsiyi böreğin üzerine kapatın 5-10 dakika kadar bekleyin)

Name:  IMG_9769 (600 x 450).jpg
Views: 302
Size:  42.8 KB

Name:  IMG_9770 (600 x 450).jpg
Views: 333
Size:  37.8 KB


Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2016, 17:31   #17
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
.....ve afiyet olsun

Name:  IMG_9772 (600 x 450).jpg
Views: 347
Size:  69.7 KB

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2016, 10:10   #18
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Süper olmuş, sadece fotoğraflara bakarak yapabiliriz. Ellerinize sağlık

Güler ve YeniGine beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2016, 23:44   #19
Ağaç Dostu
 
YeniGine's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-05-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9,354
Maşallah; her zamanki gibi yine harikasınız sevgili Güler Hanım. Emeklerinize sağlık... Teşekkürler.

Güler ve sevgihoca beğendi.
YeniGine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024