agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler
(https)




Beğeni Düzeni3Beğeniler
  • 3 Gönderen üzüm

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-10-2012, 18:35   #1
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Meyve şekerlemesi

Yıllar önce meyve şekerlemesinin nasıl yapıldığını araştırdığımda bulabildiğim tek tarif portakal kabuğu şekerlemesiydi.

Temizlenen portakal kabukları acısının gitmesi için 3-4 kere suda kaynatılıyor, daha sonra şerbet içinde kaynatılıp, kurutuluyordu. Kurutmanın bir aşamasında şekere bulanıyordu. İlk başta çok güzel tükettik; aradan bir süre geçince yumuşaklığı gitti, hem de acılaştı; bir daha da denemedim.

Yaklaşık 2 ay önce meyve şekerlemesi tarifi karşıma çıkınca denemeye karar verdim. Burada anlatıldığı gibi yaptım.

Yapmasını düşündüğümde bir daha yapmam dediğim; meyve şekerlemesini yerken tekrar yapmalıyım dediğim tarif :

Meyve şekerlemesi yapmak için meyvedeki su mükemmel bir koruyucu olan şeker ile yer değiştirilir. Bu işlemin yavaş yavaş yapılması gerekir.

Bu basit teknik bir kaç adımda gerçekleştirilir.
- Beresi olmayan, olgunlaşmış meyveler seçilir.
- Lifleri geçirgen hale getirmek için meyve azıcık haşlanır.
- Yoğunluğu gittikçe artan farklı şuruplarda meyve bekletiler.
- Şekerlenme işlemi bitince (bitmiş ürünün %80 şeker, %20 lif olacak) kurutulup, şeker serpiştirilr.

Temel yöntem
Bu tarif yıkanmış, çekirdeği çıkarılmış ve soyulmuş 500 gr. meyve içindir.

Kiraz, küçük erik gibi meyveleri bütün, narenciyeyi dörde, elma, armut gibi meyveleri büyük halkalara, kayısı ve eriği ikiye bölerek kullanılır.

Meyveleri daha geçirgen hale getirmek için kaynayan suda 30 sn. bekletiln ve meyveleri soğuk suya alın. Şeftali gibi hassas olan meyveleri kaynar suda 15sn. tutmak yeterlidir.

Malzemeler

500 gr meyve
250 gr toz şeker
300 ml su
440 gr şeker


Hazırlık

Şurubu yapmak için, derin bir tencerede 300ml suyla 250gr şekeri eritin ve yavaş yavaş kaynatın. 2 ila 3 dakika kaynamaya bırakın.Şurup koyuca olmalıdır.

Şurubun altını kapatıp uygun bir süzgeçle veya delikli kepçe ile meyveleri şuruba yerleştirin / batırın.

Tüm meyvelerin şurupla kaplı olduğunu kontrol edin ve 24 saat şurupta bekletin. Ertesi gün meyveleri süzün ve bir kenara koyun. Şuruba 60gr şeker ekleyin. Yavaşca kaynatın ve 1 dakika kaynadıktan sonra altını kapatıp meyveleri bu şurubu ekleyin ve 24 saat bekletin.

3 gün boyunca her gün şuruba 60 gr daha şeker ekleyerek 1 dakika kaynatın ve 24 saat boyunca meyveleri şurupta bekletin.

6. gün şuruba 100 gr şeker ekleyin, kaynatın, şurup içine meyveleri ekleyin ve 3 dakika kaynamaya bırakın. Meyveler şurup içinde 3 dakika kaynadıktan sonra şurubun altını kapatıp 48 saat bekletin.

Önceki adımı yineleyin: 100 gr toz şekeri ekleyin, 3 dakika kaynatın, 48 saat bekletin.

Son olarak soğutma rafına veya uygun bir elek üzerine (ben fırın ızgarası kullandım) kuruması için meyveleri yerleştirin.

Işıktan ve nemden uzakta meyve şekerlemesini saklayabilirsiniz.

---

Yukarıdaki tarifi kızılcık ve mürdüm eriğiyle denedim. Kızılcıkta başarısız oldum (7 kere şekerde bekletmek yerine 3-4 kere yeterli olacak gibi). Mürdüm eriği için bu tarif uygun oldu. Mürdüm eriklerini iki parçaya ayırarak şekerleme yaptım. Bir kısmını kuruttum. (Dış kısmı kuru olsada içi yumuşak oluyor.) Bir kısmını da şurupda sakladım.

Meyve şekerinin lezzetini artırmak için buradaki bilgi:
Alıntı:
Kek, pasta, kurabiye, tart gibi tatlı çeşitlerinde kullanılan çeşitli meyve şekerlemelerini daha cazip hale getirmek için şurubundan çıkarıp su ile yıkayınız. Bıçak ile istenilen boyutlarda kesip kağıt döşenmiş tavalara sererek 2-3 gün kurumaya bırakınız. Kurutulan şekerlemeleri bir kap içine koyup üstüne portakal ve limon suyu karışımı dökünüz. Meyveler kuru olduğu için dökülen suları emerek şişecek ve tadı daha da artacaktır. ...
Burada ve burada da meyve şekerlemesi tarifi var.

Artan şurubu da 1 ölçü şurup, 1 ölçü su kullanarak lokum yaptım.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2019, 10:52   #2
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-07-2019
Şehir: Nevşehir
Mesajlar: 6
Özellikle elma şekerlemesi konusunda çok araştırma yapmış biri olarak, teşekkür etmek istiyorum.

palankeda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024