28-10-2012, 18:35 | #1 | |
Ağaç Dostu
|
Meyve şekerlemesi
Yıllar önce meyve şekerlemesinin nasıl yapıldığını araştırdığımda bulabildiğim tek tarif portakal kabuğu şekerlemesiydi. Temizlenen portakal kabukları acısının gitmesi için 3-4 kere suda kaynatılıyor, daha sonra şerbet içinde kaynatılıp, kurutuluyordu. Kurutmanın bir aşamasında şekere bulanıyordu. İlk başta çok güzel tükettik; aradan bir süre geçince yumuşaklığı gitti, hem de acılaştı; bir daha da denemedim. Yaklaşık 2 ay önce meyve şekerlemesi tarifi karşıma çıkınca denemeye karar verdim. Burada anlatıldığı gibi yaptım. Yapmasını düşündüğümde bir daha yapmam dediğim; meyve şekerlemesini yerken tekrar yapmalıyım dediğim tarif : Meyve şekerlemesi yapmak için meyvedeki su mükemmel bir koruyucu olan şeker ile yer değiştirilir. Bu işlemin yavaş yavaş yapılması gerekir. Bu basit teknik bir kaç adımda gerçekleştirilir. - Beresi olmayan, olgunlaşmış meyveler seçilir. - Lifleri geçirgen hale getirmek için meyve azıcık haşlanır. - Yoğunluğu gittikçe artan farklı şuruplarda meyve bekletiler. - Şekerlenme işlemi bitince (bitmiş ürünün %80 şeker, %20 lif olacak) kurutulup, şeker serpiştirilr. Temel yöntem Bu tarif yıkanmış, çekirdeği çıkarılmış ve soyulmuş 500 gr. meyve içindir. Kiraz, küçük erik gibi meyveleri bütün, narenciyeyi dörde, elma, armut gibi meyveleri büyük halkalara, kayısı ve eriği ikiye bölerek kullanılır. Meyveleri daha geçirgen hale getirmek için kaynayan suda 30 sn. bekletiln ve meyveleri soğuk suya alın. Şeftali gibi hassas olan meyveleri kaynar suda 15sn. tutmak yeterlidir. Malzemeler 500 gr meyve 250 gr toz şeker 300 ml su 440 gr şeker Hazırlık Şurubu yapmak için, derin bir tencerede 300ml suyla 250gr şekeri eritin ve yavaş yavaş kaynatın. 2 ila 3 dakika kaynamaya bırakın.Şurup koyuca olmalıdır. Şurubun altını kapatıp uygun bir süzgeçle veya delikli kepçe ile meyveleri şuruba yerleştirin / batırın. Tüm meyvelerin şurupla kaplı olduğunu kontrol edin ve 24 saat şurupta bekletin. Ertesi gün meyveleri süzün ve bir kenara koyun. Şuruba 60gr şeker ekleyin. Yavaşca kaynatın ve 1 dakika kaynadıktan sonra altını kapatıp meyveleri bu şurubu ekleyin ve 24 saat bekletin. 3 gün boyunca her gün şuruba 60 gr daha şeker ekleyerek 1 dakika kaynatın ve 24 saat boyunca meyveleri şurupta bekletin. 6. gün şuruba 100 gr şeker ekleyin, kaynatın, şurup içine meyveleri ekleyin ve 3 dakika kaynamaya bırakın. Meyveler şurup içinde 3 dakika kaynadıktan sonra şurubun altını kapatıp 48 saat bekletin. Önceki adımı yineleyin: 100 gr toz şekeri ekleyin, 3 dakika kaynatın, 48 saat bekletin. Son olarak soğutma rafına veya uygun bir elek üzerine (ben fırın ızgarası kullandım) kuruması için meyveleri yerleştirin. Işıktan ve nemden uzakta meyve şekerlemesini saklayabilirsiniz. --- Yukarıdaki tarifi kızılcık ve mürdüm eriğiyle denedim. Kızılcıkta başarısız oldum (7 kere şekerde bekletmek yerine 3-4 kere yeterli olacak gibi). Mürdüm eriği için bu tarif uygun oldu. Mürdüm eriklerini iki parçaya ayırarak şekerleme yaptım. Bir kısmını kuruttum. (Dış kısmı kuru olsada içi yumuşak oluyor.) Bir kısmını da şurupda sakladım. Meyve şekerinin lezzetini artırmak için buradaki bilgi: Alıntı:
Artan şurubu da 1 ölçü şurup, 1 ölçü su kullanarak lokum yaptım. |
|
|
|