agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni7Beğeniler
  • 7 Gönderen Ozlem A

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-04-2016, 00:19   #1
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,747
Beze ( Mereng, Meringue)

Geçen hafta oğlum tatlı birşeyler istiyorum diye tutturdu. Çok işim olduğundan alışveriş yapmaya fırsat olmadı. En az malzeme ile en kolay ne yapabilirim sorusunu cevabı tabii ki beze oldu.

Baktım forum mutfağında beze tarifi göremeyince, basit bir tarif eklemek istedim..

Aşamaların fotoğrafları yok şimdilik bir dahaki sefere çekeceğim, işte kolay beze tarifi

Malzemeler

4 yumurta akı
4 yemek kaşığı mümkünse ince taneli toz şeker
1 çay kaşığı elma sirkesi ya da varsa 1/2 çay kaşığı krem tartar

Yapılışı

1. Yumurtalar soğukken sarılarını ve beyazlarını ayırın, beyazların içine bir zerre bile sarı karışmamasına dikkat edin.

2. Ayırdığınız beyazların oda sıcaklığına gelmesini bekleyin ve gelince fırınınızı 110 C ye ayarlayıp ısıtmaya başlayın.

3. Oda sıcaklığındaki beyazları temiz ve kuru bir metal ya cam kapta mikserin yüksek hızında çırpmaya başlayın, köpürdüğünde elma sirkesini veya krem tartarı ekleyip çırpmaya devam edin.

4. Mikseri kaldırdığınızda yumuşak tepecikler oluşana kadar 5-6 dakika daha çırpın.. Yumuşak tepeler oluştuğunda şeker ekleme vakti gelmiştir. Şekeri yavaş yavaş ve her seferinde birer kaşık olarak ekleyin ve beyazlara yedirin.

5. Şeker eklenmiş karışımı 5-7 dakika daha, yüksek hızda çırpın, karışım ipeksi ve parlak bir renk aldığında mikseri durdurup kaldırın, oluşan tepeler sertse ve bükülüp devrilmiyorsa çırpmayı bırakın. Ben bu aşamada kabı ters çevirip oğlumu güldürüyorum

6. Karışımı varsa krema sıkma torbası veya orta boy kilitli poşete (marketlerdeki buzdolabı poşetleri bu iş için çok ince) alıp pişirme kağıdı serilmiş tepsiye istediğiniz boyutta sıkın. Ben 3-4 cm çapında yapıyorum. İsterseniz, hiç torba vb ile uğraşmadan metal yemek kaşığı ile düzgünce alıp tepsiye koyabilirsiniz.

7. 110 C de 45 dakika kadar pişirip fırını kapatın ve fırın soğuyunca kadar, fırının içinde bekletin.

8. Bezeniz hazır, afiyet olsun

Notlar:

Beyazları ayırırken zerre kadar sarı kaçarsa köpürme, karlaşma olmuyor. En iyisi her bir yumurtayı ayrı bir kapta ayırdıktan sonra sarı karışmadığından emin olduğunuz beyazları biraraya getirmek. 3 tanesini güzelce ayırdıktan sonra 4. yumurtadan sarı karışırsa fena oluyor . Ayrıca bayat yumurtalarda da başarı azalıyor.

Fırın ısısı düşük görünebilir ama daha yüksek ısılarda renk koyulaşıyor (benim fotoğraftaki çok acele pişmesi gereken beze gibi

Fırına vermeden önce üzerine isterseniz kuruyemiş, kakao, süslü şeker vb serpebilirsiniz.

Yağmurlu günlerde nem nedeniyle beze sakızlaşabiliyor, pişirme bittikten fırında epeyce tutmak işe yarıyor, mümkünse 4-5 saat kalabilir.

 
Eklenen Resimler
 
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2016, 09:02   #2
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-09-2015
Şehir: Erzurum
Mesajlar: 46
Çok güzel görünüyor, elinize sağlık. Acaba toz şeker yerine pudra şekeri kullanılabilir mi?

Elbereth Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2016, 10:26   #3
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,747
Kullanabilirsiniz, daha iyi karışır. Ben pudra şekerine nişasta ve sentetik vanilya aroması katıldığı için kullanmıyorum, kullanacaksam da toz şekerimi mutfak robotunda çekip kendi pudra şekerimi imal ediyorum.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019