agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler
(https)




Beğeni Düzeni57Beğeniler
  • 9 Gönderen aleydi
  • 3 Gönderen hira
  • 4 Gönderen aleydi
  • 4 Gönderen hira
  • 12 Gönderen aleydi
  • 4 Gönderen hira
  • 3 Gönderen sapinuva
  • 6 Gönderen glcn06
  • 1 Gönderen aleydi
  • 5 Gönderen glcn06
  • 1 Gönderen hosseda
  • 2 Gönderen hosseda
  • 1 Gönderen Ozlem A
  • 1 Gönderen hosseda
  • 1 Gönderen hosseda

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-02-2015, 00:36   #1
Ağaç Dostu
 
aleydi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,432
Ev Yapımı Pide

Kendi tarifim ilk denememdir o yüzden biraz düzgün olmadı . Ama lezzeti güzeldi

Hamuru 1,5 sbardağı süt ve su karşımı
1 paket kuru maya ( ben birazını ayırdım )
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
alabildiği kadar un

Harcı için :400 gr kıyma
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz


Name:  10426842_10153041570633415_8943555019670566867_n.jpg
Views: 659
Size:  73.5 KB Name:  10945703_10153041570768415_648082849638239653_n.jpg
Views: 588
Size:  39.5 KB


Düzenleyen Ozlem A : 24-02-2015 saat 12:06 Neden: Hatalı kopyalama
aleydi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2015, 08:00   #2
Ağaç Dostu
 
hira's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,011
Elinize sağlık güzel görünüyor.. Hamura maya eklemeseydiniz şekillendirmekte zorluk çekmezdiniz bence. Maya, şeker ve süt extra olmuş bana sorarsanız. ben bunları eklemezdim yapacak olsaydım.

YeniGine, aleydi ve uyap beğendi.
hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2015, 10:55   #3
Ağaç Dostu
 
aleydi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,432
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hira Mesajı Göster
Elinize sağlık güzel görünüyor.. Hamura maya eklemeseydiniz şekillendirmekte zorluk çekmezdiniz bence. Maya, şeker ve süt extra olmuş bana sorarsanız. ben bunları eklemezdim yapacak olsaydım.

Sevgili hira süt ve maya olmazsa da tatsız tuzsuz bir şey olmaz mı Denemek lazım sütü çıkarıp ,süt biraz gevrek yapıyor . Onları katmazsak fırınlarda yapılan hamur gibi olurdu . Ben hazır pide hamurunu sevmediğim için evde yaptım . Pizzanın hamurunu da bu şekilde yapıyordum .Şimdi süt katmıyorum ,biraz daha ince ve yumuşak oluyor . Bunda da denenebilir sütsüz .Beğenmene sevindim , çok teşekkür ederim .

YeniGine, hira, uyap ve 1 kişi beğendi.
aleydi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2015, 11:59   #4
Ağaç Dostu
 
hira's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,011
Pizza hamurunu un, tuz su maya olarak göz kararı hazırlıyorum.. Maya cok az olacak tabii yoksa kek gibi puf puf oluyor, pizzayla alakasız Tuzlu kekin üzerine domates, sucuk ve peynir yayılmış gibi bişey



Süt bence hamuru yumuşatıyor.

YeniGine, aleydi, uyap ve 1 kişi beğendi.
hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2015, 20:44   #5
Ağaç Dostu
 
aleydi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,432
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hira Mesajı Göster
Pizza hamurunu un, tuz su maya olarak göz kararı hazırlıyorum.. Maya cok az olacak tabii yoksa kek gibi puf puf oluyor, pizzayla alakasız Tuzlu kekin üzerine domates, sucuk ve peynir yayılmış gibi bişey



Süt bence hamuru yumuşatıyor.
Benim pizzam senin pizzanı döver Hira'cım .Pide ilk denemem ama 10 yıldır herkes pizzamı beğenir Lütfen resimlerle konuşalım .Süt konusunda haklısın , bende pizza hamuruna koymuyorum artık .

Name:  180727_403494248414_5588379_n.jpg
Views: 1001
Size:  57.8 KB

Name:  32501_403494268414_7948132_n.jpg
Views: 879
Size:  34.7 KB

Name:  32501_403494278414_8388486_n.jpg
Views: 591
Size:  38.3 KB


Düzenleyen aleydi : 24-02-2015 saat 20:49 Neden: ekleme
aleydi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2015, 22:48   #6
Ağaç Dostu
 
hira's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,011
Muhteşem gözüküyor ellerine saglık aleydi

YeniGine, aleydi, uyap ve 1 kişi beğendi.
hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2015, 19:55   #7
Ağaçsever
 
sapinuva's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-07-2006
Şehir: Tokat
Mesajlar: 82
Galeri: 2
Akşam akşam canım çekti gidip hanımı sıkıştırayım belki bir şeyler yapar...

aleydi, uyap ve SambaMustafa beğendi.
sapinuva Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2015, 10:55   #8
Ağaç Dostu
 
glcn06's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2012
Şehir: ankara
Mesajlar: 300
ben uzun zamandır evde pidemi kendim yapıyorum. bazen fırında bazen tavada pişiriyorum. biz tavada pişeni daha çok seviyoruz. hamurumu tam buğday unu ve beyaz unu karıştırarak mayalıyorum.

Eklenen Resimler
 
Kiraz, maki01, aleydi ve 3 kişi beğendi.
glcn06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2015, 11:54   #9
Ağaç Dostu
 
aleydi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,432
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi glcn06 Mesajı Göster
ben uzun zamandır evde pidemi kendim yapıyorum. bazen fırında bazen tavada pişiriyorum. biz tavada pişeni daha çok seviyoruz. hamurumu tam buğday unu ve beyaz unu karıştırarak mayalıyorum.
Eline sağlık çok güzel sevgili glcn06 . Biraz anlatırmısın tavada nasıl yapılıyor hiç bilmiyorum .

glcn06 beğendi.
aleydi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2015, 13:27   #10
Ağaç Dostu
 
glcn06's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2012
Şehir: ankara
Mesajlar: 300
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aleydi Mesajı Göster
Eline sağlık çok güzel sevgili glcn06 . Biraz anlatırmısın tavada nasıl yapılıyor hiç bilmiyorum .
1ölçü ılık süt
1 ölçü ılıksu
1/2 ölçü sıvı yağ
tuz
1 paket instant maya
ve aldığı kadar un (yarısı beyaz un yarısı tam buğday unu kullanıyorum)
mayalıyorum. içini fırına gönderdiğimiz pide içi gibi hazırlıyorum . yalnız onu yuvarlak sekilde yapıyorum . tava ısınınca altını orta dereceye getirip yaptığım pideleri koyuyorum ve kapağını kapatıyorum. hamurun altı pişince alıyorum. sucuklu, peynirli çeşit çeşit yapıyorum. bu kış kendimi hamur işlerine verdim. evde denemediğim şey kalmadı

Eklenen Resimler
 
glcn06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2015, 14:52   #11
Ağaç Dostu
 
aleydi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,432
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi glcn06 Mesajı Göster
1ölçü ılık süt
1 ölçü ılıksu
1/2 ölçü sıvı yağ
tuz
1 paket instant maya
ve aldığı kadar un (yarısı beyaz un yarısı tam buğday unu kullanıyorum)
mayalıyorum. içini fırına gönderdiğimiz pide içi gibi hazırlıyorum . yalnız onu yuvarlak sekilde yapıyorum . tava ısınınca altını orta dereceye getirip yaptığım pideleri koyuyorum ve kapağını kapatıyorum. hamurun altı pişince alıyorum. sucuklu, peynirli çeşit çeşit yapıyorum. bu kış kendimi hamur işlerine verdim. evde denemediğim şey kalmadı
Eline sağlık , süper görünüyor . Çok seviyorum bende hamur işini .Her şey iyi hoş da , sigarayı bırakınca kilo aldım . Görünce de dayanamıyorum yapıyorum Bunları yiyebilmek için yüzmeye yazılmam lazım . Sevgilerr


Düzenleyen aleydi : 16-03-2015 saat 14:52 Neden: eksik
aleydi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2016, 17:55   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
bülbül yuvası

Bahçedeki fırında tandır ve benzeri et yemeklerinde hep sıcak pide eksikliği duydum. Pide ve et ikilisini hiç bir şeye değişemiyorum. Bu durumda gereken şey sade pide yapmayı yani hamur açmayı öğrenmek olmalıydı. Geçen hafta içinde okumaya başladım nette ve hafta sonu ilk börek denememi yaptım.
Hamur açmayı becerdim diyemeyeceğim ama yaklaştım. Hamur elime ve oklavaya fazla yapıştı ( mayasız bir hamur yaptım) bu nedenle yaklaşık 30 cm çaplı 6 adet hamurun ortasına malzemeyi yerleştirerek ona uygun bir bakır tepside fırına koydum. Fırını çok kızdırmışım altı yanar korkusu ile tepsi altına toprak bir altlık ilave ettim neticede üstü ve içi pişti ancak altı biraz hamur bir böreğim oldu. Bahçenin otlarını kestirdiğim komşulara ikram ettim, tadı güzel biraz daha pişse iyimiş dediler.

Bu arada okuma faslına büyük bir hızla devam ederken pide yapımına ağırlık verdim. Pide hamurunda incelik ön şart değil. Ve de esas amacımı da sağlarım derken çocukluğumda büyük bir iştahla her gün öğleden sonra bekleyerek 5 kuruşa aldığımız Halep işi denilen küçük pide yapımına takıldım ( 50 sene kadar evvel Aydında az sayıdaki pide fırını bunları öğleden sonra yapar ve çocuklara camekanlar içinde dolaştırtarak sattırırlardı) . Halep işi veya Şam işi pide denen bu pideyi 15 sene kadar evvel Çeşmede bulduğum Karacasu'lu bir pide ustasına içini kendim hazırlayarak tarifle yaptırmıştım. Nette aradığımda bir çok fotoğraf buldum ancak bu pide bizim bildiğimiz 50 yıl önceki pideye göre evrim geçirerek lahmacunumsu bir görünüm almış. Bazı yerlerde de Nazilli gülü diye isim vermişler alakası yok esasıyla tabii ne adının ne de şeklinin.
Halep işi denilen bu pide şekil olarak aynı bir bülbül yuvası tatlısına benzer.
Kesinlikle hamurun kalınlığı azaltılmaz ve büyütülmez. Bezeye üstten biraz biraz dokunarak yuvarlaklığını gidermek ve ortaya birleştirilmiş parmaklarla açılan oyuğa eti koymak gerekir. Pişen pideyi elinize aldığınızda ikiye katlarsınız ve iki ısırıkta yersiniz. Topu iki lokma yani. Ortaya konan bir tutam ette sadece soğan tuz ve az karabiber olur. Et de nette bir çok yerde yazıldığı gibi dana eti değil kuzu etidir ve de yapabilirseniz bıçak ( satır) kıymasıdır. Pidenin eti üzerine badem tanesi kadar tereyağ oturttuğunuzda iki saniyede eriyerek ısırılmaya hazır olur.

Hafta sonunu iple çekiyorum.

Ozlem A beğendi.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2016, 14:30   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Börek yapımı :

Eklenen Resimler
    
Milla ve Resulgur beğendi.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2016, 15:22   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Hafta sonu pide yapmaya çalıştım.
Köyün boya işlerini yapan köylüyü aradım sabah erken, müsaitim geleyim dedi. Çatının betonunun beyazı epeydir boyanmadıydı malzeme de hazırda vardı o boyayla uğraşırken ben pide hamurunu hazırladım. Bir saat kadar dinlendirdim. Öğlene denk geldi fırının yanışıyla ama yaptığım pideleri fırına vermede cesaretim yetmedi. Ustalığın ne olduğuyla o aşamada yüzyüze geldim ve çözümü pideleri tepsi ile sürmekte buldum. Neticede piştiler ama hüsranı yaşamış oldum. Boya yapan arkadaş ben eve gideyim dedi yok salmam bunu beğenmezsen yumurta kırarım dedim ama sıcak sıcak tereyağ sürülen pidemsi şeylerle karın doyurduk.
Bu deneme hamur işi konusunda pideden uzak durup börekle uğraşmanın daha hayırlı olacağını öğretti.
Hamur yoğurma ve açma konusunda ise bayağı yol aldım. Böyle giderse bir kaç aya kalmaz iyi börek yapar hale gelebilirim umudundayım.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2016, 20:14   #15
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Bu işler pratik işi Sayın hoşseda, cesaretiniz kırılmasın. Yapa yapa öğreniliyor. Ben 5-6 yıl öncesine kadar pilav bile yapmamıştım

Milla beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2016, 15:59   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Sayın Ozlem A, haklısınız mücadeleye devam etmek lazım. Şimdiye kadar hiç ilgilenmedim hamur işleriyle, tek uğraşım kebap tandır üzerine oldu. Bunda bahçedeki köy fırınının büyük etkisi vardı ancak bu fırının hamur işlerine de uygunluğunu geç aklıma getirdim. Şimdi ise büyük bir merak sardı hamur işleri konusunda. Mesela bu gün puf böreğini okudum çokça ki zamanında annemin evde çok sık yaptığı bir hamur işiydi. Sofranın ( hamur tahtası aynı zamanda yer sofrasında masa görevi gördüğünden ona konan isim buydu) üzerinde açtığı hamurları kalaylı bakır sahanın kapağı ile kesişini gözümün önüne getirdim neden ben de yapmayayım dedim aynısını.

Bu hafta sonu planım börek yapmaya çalışmak, bakalım becerebilecekmiyim.

Ozlem A beğendi.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2016, 11:34   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Geçen hafta denediğim pide yapımından görüntüler. Bahçenin dikimi sebebiyle son başarısız denemeden sonra vakit bulamadım çalışmaya. Yaz sebebiyle de aksayacaktır mutlaka ama nasipse güzle beraber hamur işlerine devam ederim çok da keyf veren bir uğraş buldum gibi...

Eklenen Resimler
   
oz26 beğendi.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024