11-02-2015, 13:39 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Bal kabağı böreği
Sizinle yine geleneksel lezzetlerimizden birinin tarifini paylaşmak istiyorum. Annemin deyimiyle kabak pidesi. Farklı özel bir lezzet. Yufkası el açması olunca daha güzel oluyor ama artık işin pratiği hazır baklavalık yufkalar da olunca, bu lezzeti tatmak daha kolay hale geliyor. Malzemeler: 2 Kg bal kabağı 1 paket baklavalık yufka (800 gr) 1 bardak sıvıyağ (Zeytin yağı ve çiçek yağı karışık) 250 gr iri çekilmiş ceviz 2 su bardağı toz şeker 1 tatlı kaşığı tarçın Öncelikle bal kabağımızı rendeleyerek işe başlıyoruz. Kabağa şekeri ekleyip kabağı bir kevgire koyuyor, keviri de bir tencereye oturtuyoruz. 2-3 saat bu şekilde bekleyen kabağın suyu alttaki tencerede birikiyor. Sonra biraz da sıktırarak ayrı bir kaba alıyoruz kabağımızı. Bu suyu da (bir bardak civarında oluyor) atmıyoruz. Bize lazım olacak. Kabak rendesine tarçınımızı ekleyerek karıştırıyoruz. Şeker ve tarçın miktarını isteğinize göre azaltıp çoğaltabilirsiniz de... Tepsimizi yağlıyor, hazır baklavalık yufkalarımızı tepsiye döşemeye başlıyoruz. Bizim fırınımız davul fırın olduğu için yuvarlak fırın tepsisi kullandım. Dikdörtgen fırın tepsilerinde baklavalık yufkayı döşemek daha kolay olacaktır. Her yufkanın arasında tıpkı baklava yapar gibi biraz yağ gezdiriyoruz. En alt katı biraz daha kalın yapıyoruz ki harcımızı koyduğumuzda alta akıp yapışmasın. Yaklaşık 6-7 kat yufka koyduktan sonra kabağımızdan yufkaların üzerine yayıyor ve ceviz serpiyoruz. Yine üzerine biraz yağ gezdiriyor ve yeni yufkamızı yayıyoruz. Beş kat yufkayı aralarını yağlayıp serip kabak ve ceviz yayarak devam ediyoruz. Kabak katmanını üç kez tekrarladıktan sonra en üst katmanı döşüyor ve üstüne de yağ gezdiriyoruz. Fırına vermeden önce kare dilimler halinde kestiğimiz kabak pidemizi 150 derecelik fırınımıza koyup pişiriyoruz. |
11-02-2015, 13:42 | #2 |
Ağaç Dostu
|
Nar gibi kızarınca fırından çıkartıyoruz. Gelelim püf noktamıza: Hani o ayırdığımız bir bardak kabak suyu vardı ya, fırından çıkan böreğimizin üzerine şerbet gibi gezdiriyoruz onu da. Sonucu merak mı ettiniz? Afiyet olsun! |
12-02-2015, 22:12 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-01-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 314
|
Lüleburgaz yöresinde de kabak böreği yapılır. Farkı ise kara kabak denen bir türden yapılır. İçine, yani kabağa karabiber konur. Tadı da çok güzeldir. |
13-02-2015, 09:53 | #4 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Kabuğunun çok ince olmasından dolayı ya İnce Kabuk Kara Kabak ya da Kapsız Kara Kabak olarak ta adlandırılan kabaktan bahsediyorsunuz, Sn. Sonul. Çatıya atmıştım bi tane. Donmadıysa annem geldiğinde yaptırayım ona bi tepsi börecik. |
|
|