|
|
Dış Bağlantılar | Konu Araçları | Mod Seç |
04-02-2015, 15:37 | #1 |
Moderatör
|
Trileçe tatlısı
Son günlerde adı sık sık geçen Triliçe tatlısını ben de denedim. Biraz kalorisi fazla olsa da hafif ve güzel bir tatlı. "Suyun öte tarafındakiler" mutlaka çok daha güzelini yaparlar, Bosna'da yaşayan bir dostundan öğrenmiş benim arkadaşım, ben de ondan aldım tarifini. Nasıl yaptım, sizlerle paylaşmak istiyorum. Önce malzemeleri vereyim, daha sonra detaylı anlatırım. Hamur için 6 tane yumurta 1 su bardağı tozşeker + 1 paket vanilya 1 su bardağı un + 1 paket kabartma tozu Sütlü şerbet için 4 su bardağı süt (1/2 çay bardağı ayır) 2 paket mis krema Karameli için 1 su bardağı toz şeker 1 tatlı kaşığı tereyağ 1 paket krema 1/2 çay bardağı ayırdığın süt Önce payrex kabını zeytinyağı ile yağla Fırını 160° turboda ısıt 6 adet yumurtanın sarılarını ayrı kapta, beyazlarını ayrı bir kapta çırp. Beyazlarını çırparken bir çimdik tuz ilavesi ile kar gibi yap, daha sonra buna vanilya ve şekeri yavaş yavaş ilave et ve biraz daha çırp. Ayrı yerde çırptığın yumurta sarıları ile kabartma tozu ve unu ilave et çok az karıştırarak malzemeleri birbirine yedir. Elde ettiğin hamuru yağladığın payrex kaba boşalt ve düzgünce yay, ısıtılmış fırına sür. 45 dakika pişmesi gerekiyor. Hamur sanki kaptan taşacak gibi olsa da daha sonra ılınmaya bırakınca iniyor sizi yanıltmasın. Benim kullandığım kap 24 x 36 ebadında. Hamur fırında pişerken siz sütü hazırlayın; 4 su bardağı sütten 1/2 çay bardağı sütü ayırarak kalan süte 2 paket mis krema ilave edin ve iyice çırpın daha sonra bunu ateş üzerinde karıştırarak kaynatın. Kaynarken köpüğü iniyor ama mesele değil, süt iyice ısınıp kaynamaya başlayınca altını söndürün ve ılınmaya bırakın. Fırından çıkan hamur da ılınmaya bırakılacak, her ikisi de ılınınca hamuru keserek dilimleyin ki sütü üzerine döktüğünüzde süt alt kata kadar işlesin, yani hamur sütü iyice emsin. Ilınan hamur üzerine sütü yedirerek kaşık kaşık dökün ve arada bir kabı hafifçe sallayarak her tarafına işlemesine olanak sağlayın. Daha sonra sütlü hamuru buzdolabına koyun. (Buzluğa değil) Sıra geldi karamele... 1 su bardağı toz şekeri 1 tatlı kaşığı tereyağ ile ateşte karıştırarak erimesini sağlayın. Şeker hafifçe karamelize olduğunda (top top olur merak etmeyin) buna yarım bardak sütü ve 1 paket kremayı ilave edin ve karıştırmaya devam edin (kısık ateşte). Sütü koyduğunuzda dikkat edin patlama yapar, yanmayın. Daha sonra ateşi kapatarak ılınmaya bırakın. Buzdolabından çıkardığınız hamur üzerine yavaş yavaş karameli dökün veya kaşık yardımı ile her parça üzerine bol bol yedirin. Servis edinceye kadar yine buzdolabında tutun. Yemek üzerine soğuk soğuk servisi hem güzel hem de kolay oluyor. Afiyet olsun. Payrex kabını zeytinyağı ile yağlıyoruz |
04-02-2015, 15:44 | #3 |
Moderatör
|
6 adet yumurta sarısı ayrı çırpılıyor 6 adet yumurta akları kar gibi yapılıp, aklar içine önce yavaş yavaş şeker, sonra sarılar, daha sonra da un ilave ediliyor. Elde edilen hamur payrexe yayılıp, 160 derece ısıtılmış (turbo) fırına sürülerek 45 dakika pişiriliyor. |
04-02-2015, 19:00 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,913
|
Elinize sağlık Güler hanım. Ben tatlı sevmem ama bu tatlı benim favori tatlım oldu. Çok sık yapıyorum. Birde condense sütle deneyin sütlü malzemesini. Büyük marketlerde bulabilirsiniz belki. Yazında frambuazlısını deneyin derim. |
05-02-2015, 07:44 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,913
|
Kek kısmı aynen diyebilirim. Kalıba göre 3, 4, 5 yumurtadan denedim. Sütlü sosu=1lt keçi sütü-Yarım litre inek sütü-1condende süt-1 süt kreması. Sadece mikserle çırpılıyor. Keki yağlı kağıda seriyorum. Fırından çıkınca kalıptan çıkarıp sütün yarısını borcama döküyorum. Keki yerleştirip çatalla delikler açıp dilimliyorum kalan sütü boşaltıyorum. Karamel yapımı= 6 kaşık şeker- 2 kaşık tereyağı- 1 krema kıvamını az sulu bırakıyorum soğuyunca tam oluyor. Su ve süt eklemiyorum. Bu tarifi bende internetteki tüm siteleri ve videoları taradıktan sonra çıkardım. Yabancı videolarda condense süt kullanılıyor. Ve lezzetini yoğunlaştırıyor. Birde Süt tozu kullanılarak yapılan var. Süt tozu aldım henüz denemedim. Not: Çok süt çekiyor. Bol sütlü sevdiğim için daha fazla da süt kullanıyorum. Manda sütü bulsam onunla da deneyeceğim. |
05-02-2015, 08:27 | #10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-06-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,340
|
Ellerinize sağlık Güler hanım. Gerçekten hafif bir tatlı. Eşim ve oğlum çok seviyor ama nedense şimdiye kadar denememiştim. Sizin tarifiniz kolay ve mantıklı geldi en kısa zamanda deneyeceğim. |
05-02-2015, 09:47 | #11 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
|
Eşim de ben de tatlıyı severiz..Elinize sağlık, herşey çok güzel görünüyor ama bu şekeri yakarak karamelize etmek çok korkunç zehirler ortaya çıkardığı için bu tatlı yapımından hep vazgeçiyoruz: Lezzetli bir tatlı ama bu Osman Müftüoğlu'nun dediği gibi ''zehirli bir lezzet''.. Karbonhidrat miktarını azaltmak-Prof. Osman Müftüoğlu Düzenleyen pria : 05-02-2015 saat 11:25 |
05-02-2015, 16:16 | #12 |
Moderatör
|
Sevgili Benol Hazaroğlu, condense sütü buradan alıp, tatlıyı bir kez de Manyas'da deneyeceğim. Orada keçi sütü de manda sütü de ibadullah. Manda sütü getirdiklerinde hemen kaymak yapıyorum, kaymağını aldıktan sonra bile kalan süte su karıştırmadan içemiyoruz aksi takdirde hemen barsaklarımız bozuluyor. |
05-02-2015, 16:28 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-06-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,340
|
Güler hanım manda sütünden yoğurt yaptınız mı hiç? |
05-02-2015, 16:50 | #14 |
Moderatör
|
Manda ve koyun sütü karıştırarak yaptım ama manda sütü daha ağırlıklıydı. Sonra bir bıçak alıp onu baklava şeklinde kestim, pasta tabaklarına koyarak üzerine de hafifçe bal gezdirip, yurt dışından gelen misafirlerime ikram ettiğimde dilleri tutuldu, adına da Güler's dessert (Güler'in tatlısı) dediler. Tadının güzelliği yanında hiç bozulmadan kalıp gibi durması da görüntü olarak güzel. |
07-02-2015, 16:18 | #15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-09-2013
Şehir: adana-kozan
Mesajlar: 2,212
|
Bu tarifi eşime ileteyim bir deneyelim. süt ile yapılması çocuklar açısından besleyici bir özelliktir. kızım tatlıları sever hazır (olumsuz yağlarla ,şekerlerle ) yapılan tatlılar yerine evde yapılacak farklı tatlıları denemek güzel olacaktır. |
07-02-2015, 17:12 | #17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-06-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,340
|
Sizden trileçe yanında bir de Güler's dessert tarifi almamız gerekecek bu durumda |
07-02-2015, 17:18 | #18 | |
Moderatör
|
Alıntı:
Bir gün buzdolabında bekletildikten sonra keskin bir bıçakla baklava şeklinde kesilip, servis yaparken üzerine süzme bal akıtılarak servis yapılacak. Tercihe göre pudra şekeri ile de servis yapabilirsiniz. |
|
07-02-2015, 17:23 | #19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-06-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,340
|
Bu tarif bana daha çok uydu . Gerçi ben bal yemiyorum ama pekmez akıtabilirim azıcık . |
07-02-2015, 17:42 | #20 |
Moderatör
|
Offf ki off, pekmez dedin de aklıma geldi. Biz pekmezi üzümden yapıyoruz ama geçen sene Lilium eşi Nagihan'ın şeker pancarından yaptığı pekmezi tattığımda ne harika bir tat olduğunu öğrenmiş oldum. Bu sene de sağ olsun bana 3-4 kg kadar yaptı, 2 kg. mını torunlara gönderdim, 1 kg. nı selenn'e verdim, bize kalanını da gıdım gıdım yiyoruz. Şimdi bu yoğurdun üstüne işte o pekmez gerek.... dermişim. |
07-02-2015, 21:15 | #21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-09-2013
Şehir: adana-kozan
Mesajlar: 2,212
|
Kesinlikle Güler hanım ,şeker kullanmam ama arada kıvamı güzel olan ve hafif tatlılara hayır demem. en çok irmik tatlısı ,irmik helvası gibi hafif tatlıları tercih ediyorum. Kızım sütlü tatlılara bayılır . Birazda benden huy çekmiş irmik tatlısına hayır demez. Şeker pancarı pekmezi hiç duymadım ama Aksaray ilinde yapılan pekmez çok hoşuma giderdi. Uzun yıllar önce ilk görev yerimdi. Yaz Kış taze üzüm yerdik. Üzümlerin cinsinden kaynaklanıyordu birazda . Üzüm hasadı yapıldıktan sonra üzümleri iple tavana asarlardı. Yaz Kış bozulmadan taze taze tüketirdik. |
|
|