agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni52Beğeniler
  • 3 Gönderen Güler
  • 3 Gönderen Güler
  • 3 Gönderen Güler
  • 5 Gönderen Güler
  • 2 Gönderen Güler
  • 8 Gönderen Güler
  • 4 Gönderen Benol Hazaroğlu
  • 2 Gönderen Güler
  • 5 Gönderen Benol Hazaroğlu
  • 1 Gönderen uyap
  • 1 Gönderen pria
  • 1 Gönderen Güler
  • 7 Gönderen Güler
  • 1 Gönderen celalim01
  • 1 Gönderen Güler
  • 1 Gönderen Güler
  • 3 Gönderen Güler
  • 1 Gönderen celalim01

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-02-2015, 15:37   #1
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,453
Galeri: 103
Trileçe tatlısı

Son günlerde adı sık sık geçen Triliçe tatlısını ben de denedim. Biraz kalorisi fazla olsa da hafif ve güzel bir tatlı.

"Suyun öte tarafındakiler" mutlaka çok daha güzelini yaparlar, Bosna'da yaşayan bir dostundan öğrenmiş benim arkadaşım, ben de ondan aldım tarifini.

Nasıl yaptım, sizlerle paylaşmak istiyorum.

Önce malzemeleri vereyim, daha sonra detaylı anlatırım.

Hamur için
6 tane yumurta
1 su bardağı tozşeker + 1 paket vanilya
1 su bardağı un + 1 paket kabartma tozu

Sütlü şerbet için
4 su bardağı süt (1/2 çay bardağı ayır)
2 paket mis krema

Karameli için
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tereyağ
1 paket krema
1/2 çay bardağı ayırdığın süt

Önce payrex kabını zeytinyağı ile yağla
Fırını 160° turboda ısıt

6 adet yumurtanın sarılarını ayrı kapta, beyazlarını ayrı bir kapta çırp.
Beyazlarını çırparken bir çimdik tuz ilavesi ile kar gibi yap, daha sonra buna vanilya ve şekeri yavaş yavaş ilave et ve biraz daha çırp.

Ayrı yerde çırptığın yumurta sarıları ile kabartma tozu ve unu ilave et çok az karıştırarak malzemeleri birbirine yedir.

Elde ettiğin hamuru yağladığın payrex kaba boşalt ve düzgünce yay, ısıtılmış fırına sür.
45 dakika pişmesi gerekiyor. Hamur sanki kaptan taşacak gibi olsa da daha sonra ılınmaya bırakınca iniyor sizi yanıltmasın.
Benim kullandığım kap 24 x 36 ebadında.

Hamur fırında pişerken siz sütü hazırlayın; 4 su bardağı sütten 1/2 çay bardağı sütü ayırarak kalan süte 2 paket mis krema ilave edin ve iyice çırpın daha sonra bunu ateş üzerinde karıştırarak kaynatın. Kaynarken köpüğü iniyor ama mesele değil, süt iyice ısınıp kaynamaya başlayınca altını söndürün ve ılınmaya bırakın.

Fırından çıkan hamur da ılınmaya bırakılacak, her ikisi de ılınınca hamuru keserek dilimleyin ki sütü üzerine döktüğünüzde süt alt kata kadar işlesin, yani hamur sütü iyice emsin.

Ilınan hamur üzerine sütü yedirerek kaşık kaşık dökün ve arada bir kabı hafifçe sallayarak her tarafına işlemesine olanak sağlayın.

Daha sonra sütlü hamuru buzdolabına koyun. (Buzluğa değil)

Sıra geldi karamele...

1 su bardağı toz şekeri 1 tatlı kaşığı tereyağ ile ateşte karıştırarak erimesini sağlayın. Şeker hafifçe karamelize olduğunda (top top olur merak etmeyin) buna yarım bardak sütü ve 1 paket kremayı ilave edin ve karıştırmaya devam edin (kısık ateşte). Sütü koyduğunuzda dikkat edin patlama yapar, yanmayın. Daha sonra ateşi kapatarak ılınmaya bırakın.

Buzdolabından çıkardığınız hamur üzerine yavaş yavaş karameli dökün veya kaşık yardımı ile her parça üzerine bol bol yedirin.

Servis edinceye kadar yine buzdolabında tutun. Yemek üzerine soğuk soğuk servisi hem güzel hem de kolay oluyor.

Afiyet olsun.

Payrex kabını zeytinyağı ile yağlıyoruz

Name:  IMG_5709 (600 x 450).jpg
Views: 763
Size:  44.1 KB

 
uzman16, bahcedenn ve uyap beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2015, 15:40   #2
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,453
Galeri: 103
1 su bardağı tozşeker + 1 paket vanilya
1 su bardağı un + 1 paket kabartma tozu
3 paket krema

Name:  IMG_5710 (600 x 450).jpg
Views: 1120
Size:  48.2 KB

Name:  IMG_5718 (600 x 450).jpg
Views: 4819
Size:  50.0 KB

badem, uzman16 ve uyap beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2015, 15:44   #3
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,453
Galeri: 103
6 adet yumurta sarısı ayrı çırpılıyor
6 adet yumurta akları kar gibi yapılıp, aklar içine önce yavaş yavaş şeker, sonra sarılar, daha sonra da un ilave ediliyor.
Elde edilen hamur payrexe yayılıp, 160 derece ısıtılmış (turbo) fırına sürülerek 45 dakika pişiriliyor.

Name:  IMG_5711 (600 x 450).jpg
Views: 1059
Size:  17.9 KB

Name:  IMG_5713 (600 x 450).jpg
Views: 1086
Size:  47.9 KB

Name:  IMG_5715 (600 x 450).jpg
Views: 773
Size:  45.3 KB


badem, uzman16 ve uyap beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2015, 15:47   #4
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,453
Galeri: 103
Fırından çıkan hamur ılınınca önce dilimleniyor sonra üzerine ılık halde hazırlanan süt ilave ediliyor.

Name:  IMG_5719 (600 x 450).jpg
Views: 1040
Size:  40.4 KB

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2015, 15:50   #5
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,453
Galeri: 103
Sütlü hamur tekrar buzdolabına konup, karamel hazırlanıyor.
Daha sonra da karamel ılık bir halde sütlü hamur üzerine dökülüyor.

Name:  IMG_5720 (600 x 450).jpg
Views: 777
Size:  57.7 KB

Name:  IMG_5721 (600 x 450).jpg
Views: 765
Size:  50.5 KB

badem ve uzman16 beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2015, 15:51   #6
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,453
Galeri: 103
Trileçe tatlımız hazır, buyrun afiyet olsun.

Name:  IMG_5722 (600 x 450).jpg
Views: 866
Size:  42.7 KB


Düzenleyen Güler : 05-02-2015 saat 07:00
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2015, 19:00   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,909
Elinize sağlık Güler hanım. Ben tatlı sevmem ama bu tatlı benim favori tatlım oldu.
Çok sık yapıyorum. Birde condense sütle deneyin sütlü malzemesini. Büyük marketlerde bulabilirsiniz belki.
Yazında frambuazlısını deneyin derim.

Benol Hazaroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2015, 21:52   #8
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,453
Galeri: 103
Sevgili Benol Hazaroğlu, sizin tarifiniz değişik ise onu da yazarsanız çok iyi olur.

Bir dahaki sefere condense sütle deneyeceğim, teşekkür ederim.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2015, 07:44   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,909
Kek kısmı aynen diyebilirim. Kalıba göre 3, 4, 5 yumurtadan denedim.
Sütlü sosu=1lt keçi sütü-Yarım litre inek sütü-1condende süt-1 süt kreması. Sadece mikserle çırpılıyor.
Keki yağlı kağıda seriyorum. Fırından çıkınca kalıptan çıkarıp sütün yarısını borcama döküyorum. Keki yerleştirip çatalla delikler açıp dilimliyorum kalan sütü boşaltıyorum.

Karamel yapımı= 6 kaşık şeker- 2 kaşık tereyağı- 1 krema kıvamını az sulu bırakıyorum soğuyunca tam oluyor. Su ve süt eklemiyorum.

Bu tarifi bende internetteki tüm siteleri ve videoları taradıktan sonra çıkardım.
Yabancı videolarda condense süt kullanılıyor. Ve lezzetini yoğunlaştırıyor.
Birde Süt tozu kullanılarak yapılan var. Süt tozu aldım henüz denemedim.

Not: Çok süt çekiyor. Bol sütlü sevdiğim için daha fazla da süt kullanıyorum.
Manda sütü bulsam onunla da deneyeceğim.

Benol Hazaroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2015, 08:27   #10
Ağaç Dostu
 
uyap's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-06-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,341
Ellerinize sağlık Güler hanım. Gerçekten hafif bir tatlı. Eşim ve oğlum çok seviyor ama nedense şimdiye kadar denememiştim. Sizin tarifiniz kolay ve mantıklı geldi en kısa zamanda deneyeceğim.

Güler beğendi.
uyap Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2015, 09:47   #11
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,367
Eşim de ben de tatlıyı severiz..Elinize sağlık, herşey çok güzel görünüyor ama bu şekeri yakarak karamelize etmek çok korkunç zehirler ortaya çıkardığı için bu tatlı yapımından hep vazgeçiyoruz:

Lezzetli bir tatlı ama bu Osman Müftüoğlu'nun dediği gibi ''zehirli bir lezzet''..

Karbonhidrat miktarını azaltmak-Prof. Osman Müftüoğlu

Güler beğendi.

Düzenleyen pria : 05-02-2015 saat 11:25
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2015, 16:16   #12
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,453
Galeri: 103
Sevgili Benol Hazaroğlu, condense sütü buradan alıp, tatlıyı bir kez de Manyas'da deneyeceğim. Orada keçi sütü de manda sütü de ibadullah.

Manda sütü getirdiklerinde hemen kaymak yapıyorum, kaymağını aldıktan sonra bile kalan süte su karıştırmadan içemiyoruz aksi takdirde hemen barsaklarımız bozuluyor.

uyap beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2015, 16:28   #13
Ağaç Dostu
 
uyap's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-06-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,341
Güler hanım manda sütünden yoğurt yaptınız mı hiç?

uyap Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2015, 16:50   #14
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,453
Galeri: 103
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uyap Mesajı Göster
Güler hanım manda sütünden yoğurt yaptınız mı hiç?
Manda ve koyun sütü karıştırarak yaptım ama manda sütü daha ağırlıklıydı.
Sonra bir bıçak alıp onu baklava şeklinde kestim, pasta tabaklarına koyarak üzerine de hafifçe bal gezdirip, yurt dışından gelen misafirlerime ikram ettiğimde dilleri tutuldu, adına da Güler's dessert (Güler'in tatlısı) dediler.

Tadının güzelliği yanında hiç bozulmadan kalıp gibi durması da görüntü olarak güzel.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2015, 16:18   #15
Ağaç Dostu
 
celalim01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-09-2013
Şehir: adana-kozan
Mesajlar: 2,174
Bu tarifi eşime ileteyim bir deneyelim. süt ile yapılması çocuklar açısından besleyici bir özelliktir. kızım tatlıları sever hazır (olumsuz yağlarla ,şekerlerle ) yapılan tatlılar yerine evde yapılacak farklı tatlıları denemek güzel olacaktır.

uyap beğendi.
celalim01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2015, 17:12   #16
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,453
Galeri: 103
Sayın celalim01, denemenizi öneririm, 6 yumurta 3 paket krema diye düşünmeyin inanılmaz hafif bir tatlı gibi geliyor yerken.

uyap beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2015, 17:12   #17
Ağaç Dostu
 
uyap's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-06-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,341
Sizden trileçe yanında bir de Güler's dessert tarifi almamız gerekecek bu durumda

uyap Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2015, 17:18   #18
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,453
Galeri: 103
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uyap Mesajı Göster
Sizden trileçe yanında bir de Güler's dessert tarifi almamız gerekecek bu durumda
...., bu tarif çok kolay. Yoğurdu mayalarken kullandığınız sütün 3/4 ü manda sütü, 1/4 ü koyun sütü olacak.
Bir gün buzdolabında bekletildikten sonra keskin bir bıçakla baklava şeklinde kesilip, servis yaparken üzerine süzme bal akıtılarak servis yapılacak. Tercihe göre pudra şekeri ile de servis yapabilirsiniz.

uyap beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2015, 17:23   #19
Ağaç Dostu
 
uyap's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-06-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,341
Bu tarif bana daha çok uydu . Gerçi ben bal yemiyorum ama pekmez akıtabilirim azıcık .

uyap Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2015, 17:42   #20
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,453
Galeri: 103
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uyap Mesajı Göster
Bu tarif bana daha çok uydu . Gerçi ben bal yemiyorum ama pekmez akıtabilirim azıcık .
Offf ki off, pekmez dedin de aklıma geldi. Biz pekmezi üzümden yapıyoruz ama geçen sene Lilium eşi Nagihan'ın şeker pancarından yaptığı pekmezi tattığımda ne harika bir tat olduğunu öğrenmiş oldum. Bu sene de sağ olsun bana 3-4 kg kadar yaptı, 2 kg. mını torunlara gönderdim, 1 kg. nı selenn'e verdim, bize kalanını da gıdım gıdım yiyoruz. Şimdi bu yoğurdun üstüne işte o pekmez gerek.... dermişim.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2015, 21:15   #21
Ağaç Dostu
 
celalim01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-09-2013
Şehir: adana-kozan
Mesajlar: 2,174
Kesinlikle Güler hanım ,şeker kullanmam ama arada kıvamı güzel olan ve hafif tatlılara hayır demem. en çok irmik tatlısı ,irmik helvası gibi hafif tatlıları tercih ediyorum. Kızım sütlü tatlılara bayılır . Birazda benden huy çekmiş irmik tatlısına hayır demez.

Şeker pancarı pekmezi hiç duymadım ama Aksaray ilinde yapılan pekmez çok hoşuma giderdi. Uzun yıllar önce ilk görev yerimdi. Yaz Kış taze üzüm yerdik. Üzümlerin cinsinden kaynaklanıyordu birazda . Üzüm hasadı yapıldıktan sonra üzümleri iple tavana asarlardı. Yaz Kış bozulmadan taze taze tüketirdik.

Güler beğendi.
celalim01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019