19-06-2014, 15:37 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2013
Şehir: Mersin-Şanlıurfa
Mesajlar: 1,022
|
Kuru mayalı puf poğaça
ikinci defadır yaptığım ve çok beğendiğim bir poğaça var. Dün akşam yine yaptım. Mayalı poğaçalar kabartma tozlu olanlara oranla daha geç bayatladığı ve daha puf puf olduğu için daha çok mayalı olanı tercih ediyorum. Tarifi şöyle: Kalın tabanlı bir tencereye, 1 su bardağı süt 1 su bardağı sıvıyağ, 1 su bardağı su, 1 yumurtanın sarısı ve diğerinin beyazı(sarısı malum üzerine sürülecek) 1,5 paket kuru maya, 1 yemek kaşığı toz şeker, tuz (ben tuzlu seviyorum diye ölçüyü isteğime göre ayarlıyorum, 2 tatlı kaşığı kadar koyuyorum), Bu malzemeleri kısık ateşte elimizle karıştıra karıştıra ılıtıyoruz ama pişirmiyoruz. Elimizin dayanacağı sıcaklığa kadar...Ocaktan alıp ununu ekliyoruz. Kulak memesinden birazcık daha yumuşak bir hamur elde edene kadar un ekliyoruz. Üzerini kapatıp mayalanmasını bekliyoruz.Ben yaklaşık 20 dk. kadar bekletiyorum. Sonra elimizle masanın veya tezgahın üzerinde 4'er parmağımızı kullanarak yuvarlak bir hamur açıyoruz. Çok ince olmayacak. Yaklaşık bir çay tabağından az büyük genişliği olmalı. İçine bolca peynirli harç koyup bohça gibi büzerek kapatıyoruz. Kapattığımız kısmı alta getirip yuvarlıyoruz, ters şekilde tepsiye koyuyoruz. Ben tepsiye yağlı kağıt koyuyorum ekstra yağ koymuyorum. Üzerine yumurta sarısı ve susam, çörek otu arzuya göre koyup bir 5-10 dk. da tepside mayalanmaya bırakıyoruz. 170-180 derecede pişiriyoruz...Fırından alınca üzerine sıcakken elimle su serpiyorum iki defa falan. O buhar içeride kalıp poğaçayı yumuşatsın diye hemen üzerini bir bezle kapatıp 5-10 dk. kadar bekliyorum... Afiyet olsun... |
19-06-2014, 15:50 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Bu arada mayalı ürünler tam tersine kabartma tozu ile yapılana göre daha çabuk tüketilmelidirler. Sanırım burada sizin ağız tadınıza göre yaptığınız bir yorum var. Çünkü mayalı ürünler ertesi güne dahi dayanmaz. Gerçi mikrodalga biraz imdada yetişse bile biraz tabakta beklerse lastik gibi oluyorlar. Taze tüketmek için güzel bir tarif. |
19-06-2014, 16:28 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Sanırım ön ılıtma, mayalanma süresini beklemek yerine hızlı şekilde aradan çıkartmayı sağlıyor. Elbette bu benim yorumum, gerçekte o maksatla mıdır bilemem ) |
19-06-2014, 19:28 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2013
Şehir: Mersin-Şanlıurfa
Mesajlar: 1,022
|
Ne kadar sıcak bir ortam, o kadar çok mayalanma...Ununu da kattıktan sonra ılık bir hale geliyor. Sıcak sıcak kolayca mayalanıp kabarıyor... Ben soğur soğumaz dondurucuya atıyorum. Beşer beşer veya yiyeceğim kadar paketleyerek tabi. Ertesi gün de ısıtmadan oda sıcaklığında çözdürüyorum. Hala taze kalıyor o zaman...İçinde margarin olmadığı için fırında ısıtmaya da gerek duymuyorum. |
19-06-2014, 22:37 | #7 |
Ağaç Dostu
|
Evde ekmek mayalarken oda içindeki mayalanmadan sonra fırın içinde 50 santigrad civarında bir müddet daha mayalandırıp ondan sonra pişiriyorum ama bu ocakta yoğurarak mayalama enteresan geldi, duymamıştım, öğrendim. |
|
|