|
|
Dış Bağlantılar | Konu Araçları | Mod Seç |
26-01-2014, 23:05 | #1 |
Moderatör
|
Baklava yufkalı, muhallebili tatlı
Geçen gün denediğim bir tatlıyı bugün gelen arkadaşlarımız için de yaptım, çok beğendiler. Yapımı çok kolay ve hafif bir tatlı, laz böreğini andırıyor, milföylü pasta gibi. Malzemeler: 1 paket hazır baklava yufkası 1 paket sakızlı muhallebi 100 gr tereyağ Üstüne bol pudra şekeri. Süt Önce fırını 170° turboda yakın. 1 paket sakızlı muhallebiyi biraz daha koyuca olması için üzerindeki ölçüden biraz daha az sütle pişirin.( Ben 3 nescafe fincanı süt ile pişirdim.) soğumaya bırakın. Hazır baklava yufkası paketten 50 tane çıkıyor, bunun 20 tanesini kullanıyoruz. Kare bir payrex kabı sıvıyağ ile yağlayın. (çiçek yağı) 2 adet baklava yufkasını kenarları payrex kaptan taşacak şekilde düzgün döşeyin. 100 gr tereyağını eritin ve kaşıkla yufkanın üzerine gelişi güzel damlatın (az miktarda) Üçüncü yufkayı kabınıza büzerek-buruşturarak döşeyin ve bunun da üzerine yine gelişigüzel tereyağ damlatın. Sonra 4-5-6... diyerek 10 tane yufkayı buruşturarak kabınıza yerleştirin ama her kat arasına az miktarda tereyağ damlatın. Onuncu yufkayı da döşedikten sonra, soğumaya bıraktığınız sakızlı muhallebiyi üzerine boşaltıp düzgünce yayın. Muhallebiyi yaydıktan sonra kenarlarından taşırdığınız altaki iki adet yufkayı muhallebinin üstüne doğru kapatın ve bunun üzerine de bir adet daha buruşturark bir yufka daha döşeyin. Yine tereyağ damlata damlata kalan bütün yufkaları buruştura buruştura ve aralarına tereyağ damlatarak döşeyin. Kalan son yufkayı en üste düzgünce döşeyin. Kalan tereyağını da bu en üste koyduğunuz yufkanın her tarafına sürün (damlatma değil, her yerine gelecek şekilde sürün) Döşeme işi bitince keskin bir bıçakla dilimlere ayırın ve ısınmış fırına sürün. 25-30 dakika arasında yufkanın üzeri pembeleşene kadar pişirin. Kızarmayacak, pembeleşecek. Fırından aldığınız kabınızın üzerine sıcakken hemen pudra şekeri (bolca) eleyin. Pudra şekeri onu biraz daha yumuşatıyor. Ve afiyetle yiyin. Baklavalık yufka ve sakızlı muhallebi |
26-01-2014, 23:18 | #4 |
Moderatör
|
Aralarına az miktarda tereyağı damlatarak 10 tane yufkayı buruşturarak kabınıza yerleştirin. Onuncu yufkayı da buruşturarak koyduktan sonra üzerine sakızlı muhallebiyi sererek kenarlarından taşan ilk iki yufkayı muhallebi üzerine kapatın ve yine üzerine buruşturarak ve aralarına az miktarda yağ damlatarak diğer yufkaları döşeyin. |
26-01-2014, 23:30 | #8 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Alttaki 10 yufkayı muhallebinin üzerine kapattıktan sonra üzerine 10 yufka daha mı koyuluyor? |
26-01-2014, 23:36 | #9 |
Moderatör
|
En alta koyduğunuz ve kabın kenarlarından taşan ilk iki yufkayı muhallebi üzerine çeviriyorsunuz. İkinci yufkadan sonra konan yufkalar hep buruşturularak ve kabtan taşmadan yerleştiriliyor. Muhallebiden sonra da 9 yufka yine buruşturularak yerleştiriliyor, son olan yirminci yufka düz konuyor. 10 altta 10 tane de muhallebi üstünde toplam 20 yufka. (Baklavalık yufkalar çok ince kâğıt gibi zaten) |
27-01-2014, 06:20 | #11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Laz boregine bayilirim. Bilen bilir meshur Korfez Pastahanesi bunu cok guzel yapardi. Rahmetli Yilmaz Amca'dan cocukken az yemedik. Gorunus itibariyle laz boregine benziyor; yalniz o biraz daha ince olur diye hatirliyorum. Bir firsatini buldugumda yurtdisinda puff pastry dough olarak gecen yufkadan bir de Turk bakkalin sattigi puding karisimindan alip yapayim sonra da hanimla laz boregiymis gibi yiyelim |
27-01-2014, 09:58 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 545
|
sevgili güler hanım . tatlınız çok güzel olmuş, adı bougatsa Selanik'te börek satılan dükkanlarda satılıyor , çok meşhur üzerine tarçın serpilerek tüketiliyor, daha önce mübadele ile türkiye'den giden, rumların selanike taşıdığı bir lezzet . |
27-01-2014, 11:43 | #14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-10-2012
Şehir: Rize
Mesajlar: 539
|
Bu birnefestoprak'ın dediği gibi bizim buraların Laz Böreği |
27-01-2014, 14:06 | #15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 545
|
laz böreği'nin üzerine piştikten sonra şerbet dökülüyor ,diğer adı galakto boureko Yunanistan'da çok tanınan lezzetli bir tatlı, daha önce karadenizde rum kökenliler , yaşamış ortaklaşa sahip olduğumuz bir tat. |
27-01-2014, 16:30 | #16 | |
Moderatör
|
Alıntı:
Bir arkadaşımız yapmıştı onda yedim hoşuma gidince de tarif aldım. Onlar Fethiye'de otel işletiyorlardı, o da ahçısından öğrenmiş. |
|
27-01-2014, 18:24 | #17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 545
|
bougatsa tanınmış bir tatlı çok güzel yapmışsınız, elinize sağlık üstelik hafif olmuş . |
27-01-2014, 22:11 | #19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2007
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 1,033
|
Güler abla beğendiyse mutlaka güzeldir. |
28-01-2014, 08:32 | #20 |
Moderatör
|
Teşekkür ederim arkadaşlar, herkesin damak tadı ayrıdır. Ben mutfağı severim. Yaşım sizlerden ileri olduğu için de daha çok olabilir denediklerim. Ama gençlerin de maşallahları var, öyle güzel ve değişik tatlar meydana getiriyorlar ki, şaşarsınız. Bizler daha Osmanlı mı kaldık nedir. |
28-01-2014, 17:26 | #21 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Moralinizi bozmak gibi olmasin ama aslinda damak tadinda ciddi bir gerileme var. Meksika yemegini "icine pismemis sogan koymuslar, yemem ben bunu, bizde asla boyle yemekler olmaz" diyeni mi, "ay bu etin ici pembe kalmis" deyip eti kurutana ve lezzet namina hicbirsey kalmayincaya kadar pisirteni mi yoksa "Cin yemekleri (butun Asya mutfagini bir torbaya koymasi ayri mesele) cok tatli deyip geri cevireni mi ararsiniz (ornekler cogaltilabilir)... Bunlari yapanlar benim jenerasyonum Ekmek donerin arasina da kebaplarin yanina da, onu gectim salataya da bolca taze kesilmis sogan konmaz mi? Mis gibi ne guzel... Domates, mutfagimiza 17. yuzyil (bilinen en eski tarih 1692) sonunda girmeden once ve bugun de erikten, kayisidan yemek sosu yapilmaz miydi, simdi de yapilmiyor mu? Sanirim kiraz yapragindan dolma yapan bizden baska bir de Japonya var Bizdeki kuliner malzeme cok az ulkede var. Simdi geleneksel yemekleri bozmadan, onlarin ustune deneysel birseyler yapan sefler cikiyor ya, onlara bayiliyorum ama ornegin yine Korfez'i dusunelim. Yilmaz Amca, yanilmiyorsam 70'lerde Isvicre'den sef getirip pasta yaptirmis, Avrupa'da pasta yapimi konusunda egitim almis birisiydi. Bundan 40 sene once Turkiye sartlarinda kimin aklina gelir boyle birsey? Sozun ozu, siz yine Osmanli kalmaya devam edin; biz cok bozduk... Alıntı:
Düzenleyen birnefestoprak : 28-01-2014 saat 19:00 |
|
|
|