agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler
(https)




Beğeni Düzeni48Beğeniler
  • 5 Gönderen Güler
  • 3 Gönderen Güler
  • 2 Gönderen Güler
  • 4 Gönderen Güler
  • 6 Gönderen Güler
  • 10 Gönderen Güler
  • 2 Gönderen Güler
  • 2 Gönderen hozat
  • 4 Gönderen birnefestoprak
  • 3 Gönderen Güler
  • 1 Gönderen yigit666
  • 1 Gönderen yigit666
  • 1 Gönderen Güler
  • 1 Gönderen loveforlife
  • 2 Gönderen Güler
  • 1 Gönderen birnefestoprak

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-01-2014, 23:05   #1
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Baklava yufkalı, muhallebili tatlı

Geçen gün denediğim bir tatlıyı bugün gelen arkadaşlarımız için de yaptım, çok beğendiler.
Yapımı çok kolay ve hafif bir tatlı, laz böreğini andırıyor, milföylü pasta gibi.

Malzemeler:
1 paket hazır baklava yufkası
1 paket sakızlı muhallebi
100 gr tereyağ
Üstüne bol pudra şekeri.
Süt

Önce fırını 170° turboda yakın.
1 paket sakızlı muhallebiyi biraz daha koyuca olması için üzerindeki ölçüden biraz daha az sütle pişirin.( Ben 3 nescafe fincanı süt ile pişirdim.) soğumaya bırakın.

Hazır baklava yufkası paketten 50 tane çıkıyor, bunun 20 tanesini kullanıyoruz.

Kare bir payrex kabı sıvıyağ ile yağlayın. (çiçek yağı)

2 adet baklava yufkasını kenarları payrex kaptan taşacak şekilde düzgün döşeyin.

100 gr tereyağını eritin ve kaşıkla yufkanın üzerine gelişi güzel damlatın (az miktarda)

Üçüncü yufkayı kabınıza büzerek-buruşturarak döşeyin ve bunun da üzerine yine gelişigüzel tereyağ damlatın.

Sonra 4-5-6... diyerek 10 tane yufkayı buruşturarak kabınıza yerleştirin ama her kat arasına az miktarda tereyağ damlatın.

Onuncu yufkayı da döşedikten sonra, soğumaya bıraktığınız sakızlı muhallebiyi üzerine boşaltıp düzgünce yayın.

Muhallebiyi yaydıktan sonra kenarlarından taşırdığınız altaki iki adet yufkayı muhallebinin üstüne doğru kapatın ve bunun üzerine de bir adet daha buruşturark bir yufka daha döşeyin.

Yine tereyağ damlata damlata kalan bütün yufkaları buruştura buruştura ve aralarına tereyağ damlatarak döşeyin.

Kalan son yufkayı en üste düzgünce döşeyin.

Kalan tereyağını da bu en üste koyduğunuz yufkanın her tarafına sürün (damlatma değil, her yerine gelecek şekilde sürün)

Döşeme işi bitince keskin bir bıçakla dilimlere ayırın ve ısınmış fırına sürün.

25-30 dakika arasında yufkanın üzeri pembeleşene kadar pişirin.
Kızarmayacak, pembeleşecek.

Fırından aldığınız kabınızın üzerine sıcakken hemen pudra şekeri (bolca) eleyin.
Pudra şekeri onu biraz daha yumuşatıyor.

Ve afiyetle yiyin.

Baklavalık yufka ve sakızlı muhallebi

Name:  IMG_3667 (600 x 450).jpg
Views: 8369
Size:  52.7 KB

Name:  IMG_3668 (600 x 450).jpg
Views: 8305
Size:  54.4 KB

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2014, 23:08   #2
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
2 adet yufkayı payrex kaptan taşacak şekilde yay, erittiğiniz tereyağı damlatarak sür.

Name:  IMG_3669 (600 x 450).jpg
Views: 8139
Size:  31.8 KB

Name:  IMG_3670 (600 x 450).jpg
Views: 8159
Size:  39.6 KB

Name:  IMG_3671 (600 x 450).jpg
Views: 8168
Size:  37.5 KB

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2014, 23:12   #3
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Sakızlı muhallebiyi pişir.
Üçüncü yufkayı buruşturarak döşe ve üzerine az miktarda tereyağı damlat.

Name:  IMG_3673 (600 x 450).jpg
Views: 8172
Size:  45.4 KB

Name:  IMG_3672 (600 x 450).jpg
Views: 8138
Size:  35.7 KB

Name:  IMG_3674 (600 x 450).jpg
Views: 8125
Size:  42.7 KB

maki01 ve loveforlife beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2014, 23:18   #4
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Aralarına az miktarda tereyağı damlatarak 10 tane yufkayı buruşturarak kabınıza yerleştirin.
Onuncu yufkayı da buruşturarak koyduktan sonra üzerine sakızlı muhallebiyi sererek kenarlarından taşan ilk iki yufkayı muhallebi üzerine kapatın ve yine üzerine buruşturarak ve aralarına az miktarda yağ damlatarak diğer yufkaları döşeyin.

Name:  IMG_3675 (600 x 450).jpg
Views: 8560
Size:  40.9 KB

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2014, 23:23   #5
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Son yufkayı düzgünce serdikten sonra kalan tereyağını her tarafına sürerek dilimledikten sonra ısıtılmış fırında 25-30 dakika arasında pembeleşinceye kadar pişirin.

Name:  IMG_3676 (600 x 450).jpg
Views: 8106
Size:  52.8 KB

Name:  IMG_3677 (600 x 450).jpg
Views: 10608
Size:  53.5 KB

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2014, 23:25   #6
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Fırından çıkınca hemen bol miktarda pudra şekerini üzerine eleyin.

Name:  IMG_3678 (600 x 450).jpg
Views: 8114
Size:  67.4 KB

Name:  IMG_3681 (600 x 450).jpg
Views: 11754
Size:  53.3 KB

malina, Müjgan, Kiraz ve 7 kişi beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2014, 23:30   #7
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Sayın ocak, konu bütünlüğü bozulmasın diye mesajınızı sildim.

Ben fırın tepsisinde değil de daha küçük bir payrex kapta yaptım.
Yufkaları büzerek koyarsanız daha hafif kıyır kıyır ve kabarık oluyor.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2014, 23:30   #8
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alttaki 10 yufkayı muhallebinin üzerine kapattıktan sonra üzerine 10 yufka daha mı koyuluyor?

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2014, 23:36   #9
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
En alta koyduğunuz ve kabın kenarlarından taşan ilk iki yufkayı muhallebi üzerine çeviriyorsunuz. İkinci yufkadan sonra konan yufkalar hep buruşturularak ve kabtan taşmadan yerleştiriliyor. Muhallebiden sonra da 9 yufka yine buruşturularak yerleştiriliyor, son olan yirminci yufka düz konuyor.
10 altta 10 tane de muhallebi üstünde toplam 20 yufka.
(Baklavalık yufkalar çok ince kâğıt gibi zaten)

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2014, 00:02   #10
Ağaç Dostu
 
hozat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2009
Şehir: İstanbulve Bodrum
Mesajlar: 2,148
Galeri: 45
Çok güzel görünüyor, ben aksi olacağına ihtimal vermemiştim zaten
yarın uygulama var demek ki, bana kolay gelsin
teşekkürler Sevgili Güler, anlatımınız işimi kolaylaştıracak.

Güler ve loveforlife beğendi.
hozat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2014, 06:20   #11
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Laz boregine bayilirim. Bilen bilir meshur Korfez Pastahanesi bunu cok guzel yapardi. Rahmetli Yilmaz Amca'dan cocukken az yemedik.

Gorunus itibariyle laz boregine benziyor; yalniz o biraz daha ince olur diye hatirliyorum. Bir firsatini buldugumda yurtdisinda puff pastry dough olarak gecen yufkadan bir de Turk bakkalin sattigi puding karisimindan alip yapayim sonra da hanimla laz boregiymis gibi yiyelim

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2014, 07:33   #12
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Kalınlığına hiç aldanmayın, şerbeti olmadığı için kıyır kıyır dağılıyor yerken.

Kesme işini mutlaka fırına sokmadan evvel yapın, yoksa kesemezsiniz.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2014, 09:58   #13
Ağaç Dostu
 
yigit666's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 545
sevgili güler hanım . tatlınız çok güzel olmuş, adı bougatsa Selanik'te börek satılan dükkanlarda satılıyor , çok meşhur üzerine tarçın serpilerek tüketiliyor, daha önce mübadele ile türkiye'den giden, rumların selanike taşıdığı bir lezzet .

Güler beğendi.
yigit666 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2014, 11:43   #14
Ağaç Dostu
 
coskun8553's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-10-2012
Şehir: Rize
Mesajlar: 539
Bu birnefestoprak'ın dediği gibi bizim buraların Laz Böreği

coskun8553 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2014, 14:06   #15
Ağaç Dostu
 
yigit666's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 545
laz böreği'nin üzerine piştikten sonra şerbet dökülüyor ,diğer adı galakto boureko Yunanistan'da çok tanınan lezzetli bir tatlı, daha önce karadenizde rum kökenliler , yaşamış ortaklaşa sahip olduğumuz bir tat.

coskun8553 beğendi.
yigit666 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2014, 16:30   #16
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yigit666 Mesajı Göster
sevgili güler hanım . tatlınız çok güzel olmuş, adı bougatsa Selanik'te börek satılan dükkanlarda satılıyor , çok meşhur üzerine tarçın serpilerek tüketiliyor, daha önce mübadele ile türkiye'den giden, rumların selanike taşıdığı bir lezzet .
Teşekkür ederim sevgili yigit666, adını bilmiyordum.
Bir arkadaşımız yapmıştı onda yedim hoşuma gidince de tarif aldım.

Onlar Fethiye'de otel işletiyorlardı, o da ahçısından öğrenmiş.

yigit666 beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2014, 18:24   #17
Ağaç Dostu
 
yigit666's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 545
bougatsa tanınmış bir tatlı çok güzel yapmışsınız, elinize sağlık üstelik hafif olmuş .

yigit666 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2014, 21:16   #18
Ağaç Dostu
 
loveforlife's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-05-2012
Şehir: BURSA
Mesajlar: 3,079
Galeri: 2
Güler Ablacığım, sen ne yaptın yine böyle? Aklıma bunu da düşürdün şimdi. En kısa sürede denenecekler listesine ekledim gitti! Güler Abla tarifiyse vardır bir hikmeti illa ki!

Güler beğendi.
loveforlife Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2014, 22:11   #19
Ağaç Dostu
 
ayhat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-11-2007
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 1,033
Güler abla beğendiyse mutlaka güzeldir.

ayhat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2014, 08:32   #20
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Teşekkür ederim arkadaşlar, herkesin damak tadı ayrıdır.
Ben mutfağı severim. Yaşım sizlerden ileri olduğu için de daha çok olabilir denediklerim.
Ama gençlerin de maşallahları var, öyle güzel ve değişik tatlar meydana getiriyorlar ki, şaşarsınız.
Bizler daha Osmanlı mı kaldık nedir.

ayhat ve loveforlife beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2014, 17:26   #21
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Moralinizi bozmak gibi olmasin ama aslinda damak tadinda ciddi bir gerileme var. Meksika yemegini "icine pismemis sogan koymuslar, yemem ben bunu, bizde asla boyle yemekler olmaz" diyeni mi, "ay bu etin ici pembe kalmis" deyip eti kurutana ve lezzet namina hicbirsey kalmayincaya kadar pisirteni mi yoksa "Cin yemekleri (butun Asya mutfagini bir torbaya koymasi ayri mesele) cok tatli deyip geri cevireni mi ararsiniz (ornekler cogaltilabilir)...

Bunlari yapanlar benim jenerasyonum Ekmek donerin arasina da kebaplarin yanina da, onu gectim salataya da bolca taze kesilmis sogan konmaz mi? Mis gibi ne guzel... Domates, mutfagimiza 17. yuzyil (bilinen en eski tarih 1692) sonunda girmeden once ve bugun de erikten, kayisidan yemek sosu yapilmaz miydi, simdi de yapilmiyor mu? Sanirim kiraz yapragindan dolma yapan bizden baska bir de Japonya var

Bizdeki kuliner malzeme cok az ulkede var. Simdi geleneksel yemekleri bozmadan, onlarin ustune deneysel birseyler yapan sefler cikiyor ya, onlara bayiliyorum ama ornegin yine Korfez'i dusunelim. Yilmaz Amca, yanilmiyorsam 70'lerde Isvicre'den sef getirip pasta yaptirmis, Avrupa'da pasta yapimi konusunda egitim almis birisiydi. Bundan 40 sene once Turkiye sartlarinda kimin aklina gelir boyle birsey?

Sozun ozu, siz yine Osmanli kalmaya devam edin; biz cok bozduk...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Teşekkür ederim arkadaşlar, herkesin damak tadı ayrıdır.
Ben mutfağı severim. Yaşım sizlerden ileri olduğu için de daha çok olabilir denediklerim.
Ama gençlerin de maşallahları var, öyle güzel ve değişik tatlar meydana getiriyorlar ki, şaşarsınız.
Bizler daha Osmanlı mı kaldık nedir.

loveforlife beğendi.

Düzenleyen birnefestoprak : 28-01-2014 saat 19:00
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024