agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler
(https)




Beğeni Düzeni21Beğeniler
  • 6 Gönderen fatitoo
  • 2 Gönderen kelebek çalısı
  • 3 Gönderen kelebek çalısı
  • 3 Gönderen A_NOMAD
  • 3 Gönderen fatitoo
  • 1 Gönderen kelebek çalısı
  • 2 Gönderen kelebek çalısı

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-06-2014, 16:37   #1
Ağaç Dostu
 
fatitoo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2013
Şehir: Mersin-Şanlıurfa
Mesajlar: 1,022
Kuru mayalı puf poğaça

ikinci defadır yaptığım ve çok beğendiğim bir poğaça var. Dün akşam yine yaptım. Mayalı poğaçalar kabartma tozlu olanlara oranla daha geç bayatladığı ve daha puf puf olduğu için daha çok mayalı olanı tercih ediyorum. Tarifi şöyle:
Kalın tabanlı bir tencereye,
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ,
1 su bardağı su,
1 yumurtanın sarısı ve diğerinin beyazı(sarısı malum üzerine sürülecek)
1,5 paket kuru maya,
1 yemek kaşığı toz şeker,
tuz (ben tuzlu seviyorum diye ölçüyü isteğime göre ayarlıyorum, 2 tatlı kaşığı kadar koyuyorum),
Bu malzemeleri kısık ateşte elimizle karıştıra karıştıra ılıtıyoruz ama pişirmiyoruz. Elimizin dayanacağı sıcaklığa kadar...Ocaktan alıp ununu ekliyoruz. Kulak memesinden birazcık daha yumuşak bir hamur elde edene kadar un ekliyoruz. Üzerini kapatıp mayalanmasını bekliyoruz.Ben yaklaşık 20 dk. kadar bekletiyorum. Sonra elimizle masanın veya tezgahın üzerinde 4'er parmağımızı kullanarak yuvarlak bir hamur açıyoruz. Çok ince olmayacak. Yaklaşık bir çay tabağından az büyük genişliği olmalı. İçine bolca peynirli harç koyup bohça gibi büzerek kapatıyoruz. Kapattığımız kısmı alta getirip yuvarlıyoruz, ters şekilde tepsiye koyuyoruz. Ben tepsiye yağlı kağıt koyuyorum ekstra yağ koymuyorum. Üzerine yumurta sarısı ve susam, çörek otu arzuya göre koyup bir 5-10 dk. da tepside mayalanmaya bırakıyoruz. 170-180 derecede pişiriyoruz...Fırından alınca üzerine sıcakken elimle su serpiyorum iki defa falan. O buhar içeride kalıp poğaçayı yumuşatsın diye hemen üzerini bir bezle kapatıp 5-10 dk. kadar bekliyorum...
Afiyet olsun...

Eklenen Resimler
    
fatitoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2014, 16:43   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Çok enteresan? Neden böyle bir ön ılıtma yapılıyor acaba? İlk kez duydum.

Elinize sağlık. Harika görünmekteler.

vildan25 ve fatitoo beğendi.
kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2014, 16:50   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Bu arada mayalı ürünler tam tersine kabartma tozu ile yapılana göre daha çabuk tüketilmelidirler. Sanırım burada sizin ağız tadınıza göre yaptığınız bir yorum var. Çünkü mayalı ürünler ertesi güne dahi dayanmaz. Gerçi mikrodalga biraz imdada yetişse bile biraz tabakta beklerse lastik gibi oluyorlar.

Taze tüketmek için güzel bir tarif.

vildan25, fatitoo ve A_NOMAD beğendi.
kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2014, 17:28   #4
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı Mesajı Göster
Çok enteresan? Neden böyle bir ön ılıtma yapılıyor acaba? İlk kez duydum.

Elinize sağlık. Harika görünmekteler.
Sanırım ön ılıtma, mayalanma süresini beklemek yerine hızlı şekilde aradan çıkartmayı sağlıyor. Elbette bu benim yorumum, gerçekte o maksatla mıdır bilemem )

vildan25, fatitoo ve Milla beğendi.
A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2014, 20:28   #5
Ağaç Dostu
 
fatitoo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2013
Şehir: Mersin-Şanlıurfa
Mesajlar: 1,022
Ne kadar sıcak bir ortam, o kadar çok mayalanma...Ununu da kattıktan sonra ılık bir hale geliyor. Sıcak sıcak kolayca mayalanıp kabarıyor...
Ben soğur soğumaz dondurucuya atıyorum. Beşer beşer veya yiyeceğim kadar paketleyerek tabi. Ertesi gün de ısıtmadan oda sıcaklığında çözdürüyorum. Hala taze kalıyor o zaman...İçinde margarin olmadığı için fırında ısıtmaya da gerek duymuyorum.

fatitoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2014, 23:34   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Rahat bir zamanımda yapmak istiyorum bu tarifi. Paylaştığınız için teşekkürler. Ben de denediğimde izlenimlerimi sizinle mutlaka paylaşacağım.

fatitoo beğendi.
kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2014, 23:37   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD Mesajı Göster
Sanırım ön ılıtma, mayalanma süresini beklemek yerine hızlı şekilde aradan çıkartmayı sağlıyor. Elbette bu benim yorumum, gerçekte o maksatla mıdır bilemem )
Evde ekmek mayalarken oda içindeki mayalanmadan sonra fırın içinde 50 santigrad civarında bir müddet daha mayalandırıp ondan sonra pişiriyorum ama bu ocakta yoğurarak mayalama enteresan geldi, duymamıştım, öğrendim.

Emine Akman ve A_NOMAD beğendi.
kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024