agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni22Beğeniler
  • 9 Gönderen LavantaSE
  • 2 Gönderen esk nisagül
  • 2 Gönderen kelebek çalısı
  • 3 Gönderen OSMAN45
  • 1 Gönderen kelebek çalısı
  • 2 Gönderen LavantaSE
  • 3 Gönderen Nuri Murvet

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-07-2012, 12:25   #1
Ağaçsever
 
LavantaSE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2012
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 92
Köbete

Merhabalar,
Köbete ( bazı kaynaklar "Göbete" adıyla da anıyor ) bir tatar böreği. Oldukça lezzetli ve doyurucu bir yemek/börek. Yapımı da hiç zor değil. Kıymalı, patateslisi de yapılıyormuş ancak tavuklusunu özellikle tavsiye ederim. Fotoğrafları da işlem sırasıyla yüklemeye çalışacağım.

Mübarek günde afyet olsun

Hamuru:

5 bardak un

1 yumurta

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı kuru maya

2 su bardağı ılık su

100 gr tereyağ ( erimiş, açtıktan sonra aralara sürmek için)

içi:

1 tavuk ( haşlanmış, derisi ve kemikleri ayrılmış, iri parçalar halinde doğranmış)

1 su bardağı tavuğun haşlanma suyu

3 orta boy soğan ( piyazlık doğranmış )

2/3 su bardağı ayçıçek yağı

3 domates

6-7 sivri biber

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı kadar karabiber

Hamurun üzerine sürmek için:

1 çorba kaşığı yoğurt, yarım çay kaşığı tatlı kırmızı biber

- Yoğurma kabına unu alalım, ortasını açıp, yumurtayı kıralım, ılık suda erittiğimiz mayayı da katıp güzelce yoğuralım. Ilık bir ortamda dinlenmeye alaım. ( üstünü nemli bir bezle örtelim)

- Soğanları piyazlık doğrayalım. Sıvıyağ koyduğumuz tavaya alalım. Kavurmaya başlayalım.biberleri ince ince kıyıp ekleyelim. Kabukları soyulmuş ve küp doğranmış domatesleri de katıp pişirelim. Tavuk parçalarnı da katıp tuzunu karabiberini ekleyelim.Tavuk suyunu da katıp 5 dakika pişirelim. Soğumaya alalım.

- Hamuru ikiye bölüp olabildiğince ince açalım. Erimiş tereyağı ile yağlayıp rulo yapalım. Sonra ruloyu kendi etrafında döndürüp beze haline getirelim yeniden tepsi çağından 10 cm daha büyük açalım.

- Tepsinin altını yağlayıp, açtığımız hamuru serelim. Tavuklu harcımızı içine döküp eşit dağıtalım. İkinci parçayı da aynı şekilde açıp üstüne serelim. Kenarlarını birleştirelim ve ortasına bir delik açalım. Yoğurt ve kırmızı biberi karıştırıp üstüne sürelim ve 200 derece fırında 35 dakika pişirelim.

- Fırından çıkınca üzerine bir tepsi kapatıp, 15 dakika dinlendirelim.

 
Eklenen Resimler
     
LavantaSE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2012, 02:22   #2
Ağaç Dostu
 
esk nisagül's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2012
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 214
Eline sağlık arkadaşım güzel görünüyor
az önce bende yapıp fırına verdim malüm sahur için
inanki bende tam tarif vermek için sayfaya girdiğimde senin tarifi görünce sevindim
bu lezzeti her kez denemeli
eskişehirin tatar hamurudur

esk nisagül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2012, 03:07   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,602
Galeri: 44
Bizde de bunun içine tavuk+pirinç pilavı ile oluşan bir harç koyarak yapıyorlardı. Soğuk yendiğinde daha güzel olduğunu düşünmekteyim. Değişik harçları da kaldırabilir elbette.

Afiyet olsun.

selis ve LavantaSE beğendi.
kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2012, 14:34   #4
Ağaçsever
 
LavantaSE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2012
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 92
Sevgili esk nisagül,
ben de bu tarifi Eskişehir kökenli bir arkadaşımdan öğrenmiştim. Sizin yöre hamurişlerinde açıkara çok maharetli malum Dediğinin gibi herkes bu lezzetli tatmalı.

Sevgili kelebek çalısı,atladığım önemli bir detayın altını çizmişsin, teşekkür ederim. Soğuk da çok güzel oluyor. Pirinç pilavı ile denememiştim, tam olçülerini eklerseniz ne kadar iyi olur.

Sağlıcakla...

LavantaSE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2012, 15:18   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-12-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 1,051
Galeri: 4
Tatar yemekleri

Sayın LavantSE,

Biz tatarların baş yemeği köbeteyi çok iyi anlatmışsınız. Teşekkür ederiz. Annemin maharetli elleri ile yaptığı tatar yemeklerini afiyetle yer idik.

Ancak hatırladığım kadarı ile annem alt katmanı iki-üç, üst katmanı ise 6-7 elde ince açılmış hamur ile hazırlardı. Aralarına dedemin ısrarı ile tereyağ sürerdi. Üstüne de yumurta ile karıştırdığı yağ ve yoğurt u sürerdi. Alt ve üst katmanın arasına pirinç ve diğer harçla birlikte büyük kuzu eti parçalarını nerede ise 2 kat olarak koyardı.

Tatar yemeklerini iyi bilen bir arkadaş da KİRDE tarifini yazsa da midemizden vazgeçtik gözlerimiz bayram etse

Her şey gönlünüzce olsun.

OSMAN45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2012, 16:05   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,602
Galeri: 44
Sn. LavantaSE,

ölçü konusunda size yardımcı olabilmeyi çok isterdim. Ne yazık ki bu lezzetli böreği bizzat yapmadığımdan tarifindeki ölçüleri tam olarak bilemiyorum. Baba tarafından Tatar olduğumdan,aile toplantılarında yapılan bir börek ve defalarca yapılışından pişirilişine kadar şahit olsam da ölçü konusunu hiç bilemeyeceğim. Yağ, tavuk ve pirinç pilavı ile (elbette tuz ve karabiber ile çeşnilendirerek) yapıldığını söyleyebilirim sadece.

LavantaSE beğendi.
kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2012, 16:19   #7
Ağaçsever
 
LavantaSE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2012
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 92
Nazik mesajınız için teşekkür ederim sayın OSMAN45;

Bu tarifte de aralarda tereyağ var ve rulo yapılıp, düğüm gibi üst üste getirilen hamurla sanırım, tek tek açmadan kat kat etkisi yaratılıyor. Tabii içinde daha çeşitli ve bol malzeme ile harikalar yaratılacağına şüphe yok.

Ah şu annelerimizin mükemmel yemekleri ! Tüm nafile çabalarımız zaten o lezzetlere ulaşmak için değil mi Oldum olası fırsat kollarım annelerin tariflerinden servet çıkarmaya. Elleri dert görmesin; yaşayanlara uzun sağlıklı ömür, hak rahmetine kavuşanlara huzur diliyorum.

"KİRDE" denenecek tarifler listemde bulunuyor. Ancak prensip olarak uygulamadığım ve fotoğraflamadığım tariflerimi kamu ile paylaşmıyorum İlk fırsatta tecrübe edeceğim. Artık bir Arnavut ne kadar Tatar böreği becerebilirse

Sağlıcakla...

Sevgi Durul ve OSMAN45 beğendi.
LavantaSE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2012, 22:43   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-04-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,377
Galeri: 1
Merhaba Sayın LavantaSE

Sihirli bir kelime, sihirli bir börektir Köbete...

Yarın akşam iftar için..) Eşim Nazan hanıma kıymalı, pirinç içli köbete yapmasını rica edeyim...

Çokta güzel yapar.

Fırından çıkarden koca göbekli, çıtır çıtır olur.

Yanında birde soğuk ayran Allah, Allah diyorum...

Kırım kökenliyiz.

Tatar dendimi..! Hamur ve et yemekleri Köbete, mantı, tabak börek, çiğ börek, cantık, kıygaşa, kirde ve et aşları (yemekleri) akla gelir.

Bu güzel böreğimizi dile getirdiğiniz için çok teşekkür ederim...

Saygı ve selamlarımla...

Nuri Murvet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2012, 14:30   #9
Ağaçsever
 
LavantaSE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2012
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 92
TATAR ve KIRIM Yemekleri

Sayın Nuri Murvet,
öncelikle size ve maharetli eşinize saygılar.

Tatar mutfağı her daim ilgimi çekmiştir. Belkide bizim Balkan mutfağına olan ciddi benzerliği sebebiyle, pek çok tarifini uygulama fırsatı buldum. Cantık, çiğ börek, mantı, pişi ( diğer adıyla kıygaşa ) köbete... kirde de sırada. Keşke daha fazla uygulansa ve bizler de tecrübelere ulaşma fırsatı bulabilsek...

İlgilenenler için kaynak niteliğinde bir link önermek istiyorum son olarak. İçeriğinde 100 den fazla Tatar ve Kırım Yemeği tarifi mevcut. Bu mükemmel mutfağı tanımak tatmak herkesin hakkıdır

TATAR YEMEKLERİ

Sağlıcakla...

LavantaSE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019