28-06-2012, 10:45 | #1 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-06-2012
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 92
|
Selanik gevreği
Arnavut Böreği ile rahmetli babamın ruhunu şâdettikten sonra, sevgili anneciğimin sağlığına dua ederek O'nun memleketini anmadan geçmek olmaz. Kahve yanına kıtır kıtır ağızda dağılan ve kapalı kutularda uzun süre saklayabileceğiniz Selanik Gevreği tarifimi veriyorum. ( Her ne kadar tüketim talebi sebebiyle, uzun süre bekletme kısmını hiçbir zaman başaramamış olsam da)) 125 gr tereyağ ( oda sıcaklığında yumuşamış) 1 su bardağı şeker 1 su bardağı mısır unu 1/2 su bardağı irmik 2 yumurta 2,5 su bardağı un 2 kaşık tepeleme kakao 1/2 su bardağı iri dövülmş ceviz 1 su bardağı kadar kuru üzüm, yaban mersini, kuru kayısı ( küp küp ufacık doğranımş) 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya - Ceviz, kuru meyveler ve kakao hariç tüm malzemeyi güzelce karıştırılıp kurabiye hamuru yapalım. - Hamuru ikiye bölüp yarısına kakao ve ceviz ekleyip yeniden yoğuralım. Diğer yarısına da kuru meyveleri ekleyip yoğuralım ve buzdolabında 30 dakika dinlendirelim. - Tepsimizin altına yağlı kağıt serip her iki hamuru da rulo haline getirip bastıralım ve ( baton ekmek gibi) tepsiye yerleştirelim. 170 derece ısıtılmış fırında 25 - 30 dakika pişirelim. Çıkarıp ılınmasını bekleyelim. - Ilınmış blok halindeki kurabiyeleri 1er cm. kalınlıkta dilimleyelim ve fırın ızgara teline dizip, bu kez fırını 100 dereceye indirip 15-20 dakika daha pişirelim. Afiyet olsun! Sağlıcakla... |
28-06-2012, 11:49 | #2 |
Ağaç Dostu
|
Ellerinize sağlık. Çok güzel görünüyorlar. Bunun fındık ve fıstıklısını buldum, sürekli alıyorum. Bir kez mayalı denedim ama daha ekmeğimsi kıvamda olduğu için fazla beğenmemiştim. Tarifinizi en yakın zamanda deneyeceğim. Mısır unu koymak gerekli mi (GDO'suz mısır unu bulmak neredeyse imkansız)? Onun yerine irmiği arttırsak olmaz mı? Bir de dilimlerin pişmesinden sonra kuru meyvelerin biraz sertleşmesinden pek memnun kalmamıştım. Sizinkiler nasıl oluyor? Daha yumuşak kalması için bir yöntem var mı? |
28-06-2012, 14:10 | #3 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-06-2012
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 92
|
Sevgili nevsune, Ben genelde semt pazarımıza köylü teyzelerin getirdiği mısır unlarından aldığım için biraz daha rahat kullanıyorum.Ama siz yerine kepekli un da kullabilirsiniz. İrmik kurabiyeyi yerken dişlerinizde eser miktarda çıtırtı hissetmenize yarıyor. Fazlalaştırılırsa sonuç nasıl olur, denemek lazım. Ama her tarif yenilik ve değişikliklere açıktır değil mi? Kuru meyvelerin kemikleşmemesi için, ben yumuşakçalarını kullanıyorum. Gerekirse biraz sıcak suda bekletmenin faydası olacaktır. Sağlıcakla... |
28-06-2012, 21:03 | #4 |
Ağaç Dostu
|
Sn lavantaSE benim de baba tarafim Arnavut anne tarafim Selanik göcmeni nerelisin diye soranlara uzuuun uzun anlatiyorum. Boregi yapabilecegimi sanmiyorum da gevrekleri en kisa surede deniycem. Tesekkurler |
28-06-2012, 21:49 | #5 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-06-2012
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 92
|
Sevgili köken hemşehrim COYOTE Sakın böreği gözünüzde büyütmeyin. Yumurta kadar hamuru tabak kadar açabilen herkes yapabilir emin olun. Tüm cesaretinizi toplayın ve deneyin derim. Pişman olmazsınız ve her lokmada beni anarsınız. Sağlıcakla... |
29-06-2012, 10:01 | #7 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-06-2012
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 92
|
Sevgili mandalinci bu tarifimi sıkça uygularım ve hiç hayal kırıklığına uğramadım. Eminim pişman olmayacaksınız. Sağlıcakla. |
01-02-2013, 14:42 | #8 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-02-2011
Şehir: izmir. urla
Mesajlar: 80
|
selanik peksimeti diye öğrendim kendisini, urlada pastanede tanıdım. çok beğendim ama nasıl yapıldığını oralara soramamıştım. bugün tesadüfen burada buldum. çok teşekkürler. ellerinize sağlık. |
|
|