05-04-2012, 08:58 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-02-2012
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 214
|
ıspanaklı kolay börek
ISPANAKLI AÇMA BÖREK Yarım kg ıspanak 1 su bardağı dolusu lor 2 adet kuru soğan 2 yemek kaşığı sıvı yağ Ispanakları yemeklik gibi doğrayalım.Kuru soğanlarıda ıspanağın üzerine yine yemeklik gibi doğrayalım.1 tatlı kaşığı tuzla beraber bu malzemeyi iyice suyu çıkıncaya kadar var gücünüzle ovun .Sonra malzemeyi avucunuzun içine alarak suyu kalmayıncaya kadar sıkarak başka bir kabın içine alalım .İçerisine loru ,sıvı yağı ve bir miktar tuzu koyarak malzemeyi karıştıralım.İç malzememiz hazırdır. HAMURU Bir çay bardağı dolususüt birçay bardağı sıvı yağ yarım cay bardağı yoğurt 1kabartma tozu 1 yumurta 1tatlı kaşığı sirke tuz, 200 gr margarin hamurun üzerine Malzememizin hepsini aynı kaba alarak yoğuralım.Yalnız bu börekteki püf noktası hamurumuza unu azar,azar koyarak yoğuralım ki hamurumuz kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşak olacak.Hamur biraz elinize yapışacak kıvamda.Daha sonra hamurumuzu 20 tane beze yapalım 10 altına 10 üzerine daha sonra bezelerimizin her birini yemek tabagı büyüklüğünde bir miktar unlayarak açalım.Açtığımız bezelerin aralarına elimizle nişasta sürerek üst, üste 10 ar tane olunca oklava veya merdaneyle tepsi büyüklüğünde açalım.Az yağladığımız tepsiye açtığımız hamurumuzu yayalım.Üzerine iç malzememizi döşeyelim daha sonra tekrar üzerine aynı işlemle hamurumuzun geri kalanını açalım.Hamurunuzun kenarlarını bukerek kıvırın.En son işlem olarak hamuru istediğiniz büyüklükte kare ,kare kesin üzerine 200 ğr margarini eriterek fırca yardımıyla sürün 170 derece önceden ısıtılmış fırına verin AFİYETLE YİYİN Hamur açamam diyen hanımlar haydi buyrun sizlere kolayca acılan bir börek bu lezzete sizde inanamıyacaksınız. Düzenleyen esk nisagül : 05-04-2012 saat 09:09 Neden: eksik anlatım |
05-04-2012, 09:53 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-02-2012
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 214
|
acemi arkadaşlar bir kere deneyin göreceksiniz ne kadar kolay olduğunu |
05-04-2012, 10:05 | #5 |
Ağaç Dostu
|
Hiç baklava yapmadığım için zor geldi.. Denemek istiyorum bakalım yapabilecek miyim? Burayı anlamadım.. Amaç ıspanakların suyunun çıkması mı yanlızca? Soğanla kavurup suyunu süzsek de olur mu? |
05-04-2012, 10:33 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-02-2012
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 214
|
Sevgili selis herkes ıspanagı farklı şekilde hazırlar benim şimdiye kadar tadına baktığım iç malzemelerde benim yaptığım usul hariç tadını alamadım tuzla ovmak hem hacmi küçültmek hemde soğanla ıspanagın suyunu atmak deneyince farklı bir tad olduğunu göreceksiniz baklava acmakta ayrıca zor bir iş değildir yeterki yoğurduğunuz hamur oldukca yumuşak olsun o zaman en acemisi bile açabilir baklava açmak isterseniz yardımcı olurum .İç malzemeyi kavurmayı düşünmeyin bu hamurda ağır ve yağlı olur |
05-04-2012, 19:15 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-03-2009
Şehir: Konya /Çumra
Mesajlar: 786
|
Bu tarifi İkbal Gürpınarın proğramında görüp hemen denemiştim.Gerçekten çok güzel bir börek yufkaların düzgün açılması da şart değil, hiç yufka açmasını bilmeyenler bile yapabilir, tabak kadar açmanız yeterli ilk etapta bu böreği herkese tavsiye ederim yaptığım en güzel börek diyebilirim, kıymalı veya peynirliside güzel oluyor..... |
17-04-2012, 13:11 | #8 |
Ağaç Dostu
|
Sonunda yaptım.. Daha doğrusu yapmaya çalıştım.. Ispanaktan artan suyu da dökmedim.. Başka bir yemeğe eklicem.. Hamur çok yumuşak olduğu için açtığım tüm bezeler şekilsiz şemalsiz oldu Yamalar sorun olmaz diye düşündüm.. Nitekim olmadı da.. Çıtır çıtır oldu.. |
17-04-2012, 13:33 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-02-2012
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 214
|
börek
Sevgili selis pişirmeden önceki görünüm güzel fakat fazlaca sıcak ayarda pişirmişsin fırını ısıttıktan sonra daha düşük bir ısıya almalıydın üzeri hafif kızarmalı birde o kullandığın çinko tepsilerde hiç bir hamuru pişirme nedeni ise o tepsiler sıcağı daha fazla yansıtıyor hamurların hep çok kızarmış ve altları yanık gibi olacaktır ben aliminyum tepsi kullanırım çok şey yazmışsın demezsen sanki aralardaki nişastada biraz fazla gibi görünüyor birdaha kine bir çimdik kullan nişastayı agıza alındığında yumuşak ve çıtır çıtır olmalı ellerine sağlık |
17-04-2012, 13:37 | #10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-02-2012
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 214
|
baklava
Eh bu kadar hamur açtığına göre baklavada açtırırız sana |
17-04-2012, 13:42 | #11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-02-2012
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 214
|
börek
Sevgili selis pişirmeden önceki görünüm güzel fakat fazlaca sıcak ayarda pişirmişsin fırını ısıttıktan sonra daha düşük bir ısıya almalıydın üzeri hafif kızarmalı birde o kullandığın çinko tepsilerde hiç bir hamuru pişirme nedeni ise o tepsiler sıcağı daha fazla yansıtıyor hamurların hep çok kızarmış ve altları yanık gibi olacaktır ben aliminyum tepsi kullanırım çok şey yazmışsın demezsen sanki aralardaki nişastada biraz fazla gibi görünüyor birdaha kine bir çimdik kullan nişastayı agıza alındığında yumuşak ve çıtır çıtır olmalı ellerine sağlık |
17-04-2012, 22:32 | #12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-06-2011
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 109
|
Ellerinize ve tarif için ağzınıza sağlık, harika görünüyor. İlk fırsatta deneyeceğim tabii becerebilirse. Denediğimde sonucu bildiririm. |
19-04-2012, 07:40 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-02-2012
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 214
|
istemek başarmaktır
Elbetteki benden daha güzel yapacağınıza eminim sevgili papatya.Bizim hanımlarımız marifetlidir bakın arkadaşımız hamur açmayı bilmediği halde güzel yapmış |
19-04-2012, 09:09 | #14 |
Ağaç Dostu
|
Nisagül nişasta çok demişsiniz ama, hamur yumuşak olduğu için zaten çok zorlandım.. Bir de nişasta ile hamurdaki yağ birleşip mermerin üzerinde bir katman oluşturdu.. Daha kötü oldu.. Ama, böyle de yedi herkes sorun yok |
|
|