agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler
(https)




Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen pomodoro

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-03-2012, 12:47   #1
Ağaç Dostu
 
Birsen 33's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-07-2011
Şehir: Mersin
Mesajlar: 113
Samsıra

SAMSIRA

2 su bardağı küncü (susam)
1 su bardağı pekmez
1 çay bardağı toz şeker
1-2 yemek kaşığı su

1 su bardağı kadar kavrulmuş ve kabuğu çıkarılmış yer fıstığı(fıstıklar ortadan ikiye ayrılabilir)
1 çay bardağı kadar irice dövülmüş fındık

Pekmez , şeker ve su teflon tencereye koyularak kaynamaya bırakılır. Kaynamasına yakın küncü ilave edilir, sık sık karıştırılır. Pekmezi azaldıktan sonra yanmaması için sürekli karıştırılarak koyulaşıncaya kadar pişirilir. Koyulaşan karışıma fıstık ve fındık ilave edilerek birkaç dakika daha pişirilir. Tencerenin dibinde kaynayan pekmez kalmamalıdır ve hafifçe akide şekeri kokusu gelmelidir. Bir tadımlık parça ayrılıp soğutularak katılaşma durumuna bakılır. Katılaşmışsa veya su içerisine atıldığında dağılmayıp topak olarak kalıyorsa samsıra olmuş demektir.

Tencere ocaktan alınır veya altındaki ateş en kısık halinde bırakılır; çünkü soğuduğunda kaşıkla alınmaz hale gelir. Kaşık kaşık alıp hafif yağlanmış tepsiye dizilir. Çok koyulaşmadan el değebilecek sıcaklığa gelince istenen şekil verilir, dağılmışlar varsa hafifçe sıkıştırılıp düzeltilir.
Ben bu kaşıkla yapılan yöntemi tercih ediyorum. Diğer yöntem olarak;

Samsıra az yağlanmış tepsiye dökülerek, çok katılaşmadan bıçakla kesilip dilimlenerek şekil verilebilir.

İyice soğuyup katılaşınca afiyetle yenir ve ikram edilir.

Samsıra Anamur yöresine ait, özellikle kış aylarında yapılan, sevilen bir tatlıdır

Birsen 33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2015, 11:46   #2
Ağaç Dostu
 
pomodoro's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-10-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 205
Galeri: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Birsen 33 Mesajı Göster
SAMSIRA

2 su bardağı küncü (susam)
1 su bardağı pekmez
1 çay bardağı toz şeker
1-2 yemek kaşığı su

1 su bardağı kadar kavrulmuş ve kabuğu çıkarılmış yer fıstığı(fıstıklar ortadan ikiye ayrılabilir)
1 çay bardağı kadar irice dövülmüş fındık

Pekmez , şeker ve su teflon tencereye koyularak kaynamaya bırakılır. Kaynamasına yakın küncü ilave edilir, sık sık karıştırılır. Pekmezi azaldıktan sonra yanmaması için sürekli karıştırılarak koyulaşıncaya kadar pişirilir. Koyulaşan karışıma fıstık ve fındık ilave edilerek birkaç dakika daha pişirilir. Tencerenin dibinde kaynayan pekmez kalmamalıdır ve hafifçe akide şekeri kokusu gelmelidir. Bir tadımlık parça ayrılıp soğutularak katılaşma durumuna bakılır. Katılaşmışsa veya su içerisine atıldığında dağılmayıp topak olarak kalıyorsa samsıra olmuş demektir.

Tencere ocaktan alınır veya altındaki ateş en kısık halinde bırakılır; çünkü soğuduğunda kaşıkla alınmaz hale gelir. Kaşık kaşık alıp hafif yağlanmış tepsiye dizilir. Çok koyulaşmadan el değebilecek sıcaklığa gelince istenen şekil verilir, dağılmışlar varsa hafifçe sıkıştırılıp düzeltilir.
Ben bu kaşıkla yapılan yöntemi tercih ediyorum. Diğer yöntem olarak;

Samsıra az yağlanmış tepsiye dökülerek, çok katılaşmadan bıçakla kesilip dilimlenerek şekil verilebilir.

İyice soğuyup katılaşınca afiyetle yenir ve ikram edilir.

Samsıra Anamur yöresine ait, özellikle kış aylarında yapılan, sevilen bir tatlıdır
İlk defa bugün yedim bu tatlıdan. Tek kelimeyle bayıldım. Mutlaka deneyeceğim Ne sağlıklı bir atıştırmalık!!

Birsen 33 beğendi.
pomodoro Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2016, 00:51   #3
Ağaç Dostu
 
Birsen 33's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-07-2011
Şehir: Mersin
Mesajlar: 113
İstanbul'da bulup yemeniz güzel. Tadını beğendiğinize sevindim

Birsen 33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
anamur, samsıra, susam, tatlı, yöresel

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024