agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-02-2012, 15:36   #1
Ağaç Dostu
 
yener.T's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,013
Galeri: 16
Selanik Tatlısı

SELANİK TATLISI:

Atatürk bu tatlıyı çok severmiş. Sevmekte de yerden göğe haklıymış.
Çok hafif; hem sütlü hem de şerbetli bir tatlı. Biraz zaman alıyor ama değiyor. Şiddetle tavsiye ediyorum.

Malzemeler:
Hamuru:
7.5 kahve fincanı un
3 kahve fincanı oda sıcaklığında tereyağı (kesinlikle margarin kullanmayın, tereyağı, tatlının tadını belirliyor)
1 kahve fincanı pudra şekeri

Muhallebisi:
3 su bardağı süt
1 kahve fincanı buğday nişastası
1/2 çay kaşığı tuz
3 çorba kaşığı toz şeker
3 adet yumurta

Şerbeti:
2.5 su bardağı toz şeker
2.5 su bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu

Yapılışı:
Muhallebi için; sütü ıstıp, süt kaynama noktasına gelmeden hemen önce nişastayı, şekeri ve tuzu çırpma teli ile hızlı hızlı karıştırarak ekliyoruz. Muhallebi gibi pişiriyoruz, soğutuyoruz.

Hamur için; unu ve pudra şekerini koyduğumuz yoğurma kabına yumuşamış tereyağını da ekleyerek bir hamur yoğuruyoruz (Başlarda kum gibi birbirini tutmayacak, tereyağ eridikçe bütünleşecek).

Hamuru tereyağı ile yağladığımız tepsiye bir parmak kalınlığında yayıyoruz. Bastırarak düzleştiriyoruz.

180 dereceli fırında 30-35 dakika üzeri pembeleşene kadar pişiriyoruz.
Bu sırada soğuyan muhallebiye mikser yardımıyla 3 yumurtayı sırayla yedirerek katıyoruz.
Fırından çıkardığımız pişmiş hamurun üstüne bu muhallebiyi dökerek tekrar fırına sürüyoruz (Altı neredeyse piştiği için ben bir üst rafa koydum). 180 derecede muhallebinin üstü kızarmaya başlayana kadar pişiriyoruz.
Muhallebi hafif kızardıktan sonra fırından çıkarıp soğutuyoruz. Soğuduktan sonra baklava dilimi şeklinde kesiyoruz.

Şerbet için; su ve şekeri şerbet kıvamını alana kadar kaynatıp limon suyunu ekleyerek ateşten alıyoruz.

Şerbetin ilk sıcaklığı geçtikten sonra soğumuş olan muhallebili tatlının üstüne yavaş yavaş döküyoruz.

Şerbeti çekmesi için 1-3 saat arası bekledikten sonra servis edebiliriz.
AFİYET OLSUN

Eklenen Resimler
 
yener.T Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2012, 17:20   #2
Yeni Üye
 
nazbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 13
Sayın Yener T Selanik kökenliyim ama hiç duymadım.Hemen yapacağım teşekkürler.

nazbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2012, 17:32   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,419
Galeri: 5
Selanikli olan anneannem bunu daha değişik şekilde yapardı.
Açtığı yufkaların içine muhallebiyi koyup, muska şeklinde sardıktan sonra fırında pişirip, üzerine şerbeti dökerdi.
Malzeme aynı olduğuna göre lezzetleri de benzerdir herhalde, denemenizi tavsiye ederim.

Ferda Ülkümen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2012, 17:56   #4
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Tarif için teşekkür ederim yener.T.
Hafta sonu ben de denemek istiyorum.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2012, 10:44   #5
Ağaç Dostu
 
rodoslu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 259
Galeri: 4
Evet Sayın Ülkümen bende sizin tarif ettiğiniz gibi biliyorum bu tatlıyı. Muska şeklinde olur ve içinde muhallebi oluşu (şerbeti de çok koyu yapılmadığı sürece) tatlıyı çok hafif yapar. Yedikçe yiyesiniz gelir, yani en azından benim öyle olur , laz böreğine de benzer malzeme olarak.

rodoslu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2012, 15:49   #6
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ferda Ülkümen Mesajı Göster
Selanikli olan anneannem bunu daha değişik şekilde yapardı.
Açtığı yufkaların içine muhallebiyi koyup, muska şeklinde sardıktan sonra fırında pişirip, üzerine şerbeti dökerdi.
Malzeme aynı olduğuna göre lezzetleri de benzerdir herhalde, denemenizi tavsiye ederim.
Evet, bizimkiler de o şekilde yaparlardı, adına da Manastır Baklavası diyorlardı

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2012, 10:19   #7
Ağaç Dostu
 
rodoslu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 259
Galeri: 4
Yunanlılar "γαλακτομπούρεκο" derler "sütlü börek". Benim yediklerimde şerbetine vanilya katılmış ve üstünde tarçın ile servis edilmişti.

rodoslu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2012, 10:46   #8
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Evet sütlü börek deyince anladım. Kızalarağası hanında yapan var bu tatlıyı yufkalı olanını.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2012, 18:36   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,913
Herkeslerle harmanlaşmışız. Ne garip.

Laz böreğine çok benziyor. O incecik açılmış yufkaların arasına bol yumurta süt ve bol tereyağı ile yapılan muhallebili bir tatlı,

Kayınvaldem Fındıklı-Rizeli Bu tatlının hopa'ya ilk ruslardan geldiğini ve sonra yayıldığını söylerdi. Sonradan laz böreğide asimile oldu çok farklı şekillerde yapılmaya başlandı.

Selanik tatlısıda tahmin ederim böyle bir tat.

Benol Hazaroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2012, 13:30   #10
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Tarifi deneyen oldu mu? Muhallebinin yurmurta tadı ve kokusu çok ağır oldu.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2012, 20:42   #11
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Bu tarifi denedim. Çok ama çok güzel oldu. Başımda da iş almış oldum, sanırım sık sık yapmam gerekecek. Yener Bey çok teşekkürler.

Mehmet Bey, yumurta kokusu hiç almadık. Acaba muhallebiyi ilave ettikten sonra fırında az mı tuttunuz?

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2012, 20:52   #12
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Üstü iyice kızardı. Sanki muhallebi değil de omlet gibi oldu tadı da zaten, hiç yiyemedik.
Kış soğuklarında kedilere yaradı.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024